• No results found

Nederlandse Filmacademie in 2018

In document Jaarverslag 2018 (pagina 114-117)

Directie: Bart Römer

Organisatie- en onderwijsvernieuwing

De Nederlandse Filmacademie heeft in 2018 op alle beleidsonderdelen die de afgelopen jaren zijn aangegeven in de diverse rapportages, voortuitgang en tastbaar resultaat geboekt. Voor de Filmacademie was 2018 een mooi en succesvol jaar, maar zeer intensief.

Organisatie

De onderlinge verhoudingen tussen het managementteam, de studieleiders en docenten van de bachelor én die van de master zijn al eerder helder gemaakt en die helderheid is in 2018 niet vertroebeld. De organisatie werkt effectiever en efficiënter dan voorheen. Binnen de Filmacademie zette het proces van denken, schrijven, reflecteren en bediscussiëren - in alle geledingen - krachtig door en dat draagt

aantoonbaar bij aan de versteviging van de cohesie binnen de Filmacademie. Ook de ondersteuning van het onderwijs in een uiterst veeleisende en dynamische omgeving bleef uitermate efficiënt en effectief.

Zonder die solide 'steunbeer' zou het fundament van de Filmacademie, het onderwijs en de daarbij behorende faciliteiten, niet de kwaliteit hebben kunnen krijgen die het nu wel bezit.

In 2018 heeft de Nederlandse Filmacademie haar zestigjarig jubileum gevierd. Naast een feestelijke bijeenkomst en een reeks zeer geslaagde ontmoetingen/discussies tussen alumni en studenten, aan de hand van het gemaakte eindewerk van toen en nu, is er ook begonnen met een ‘Wall of fame’, waar oud-studenten die na de Filmacademie hun spoor in het landschap van de Nederlandse film hebben

getrokken of nog trekken, worden geëerd. Frans Weisz en Nouchka van Brakel zijn de twee eerst geportretteerden.

Bachelor

Vanaf najaar 2018 is het nieuw opgezette propedeusejaar van start gegaan. Tussentijdse evaluaties laten zien dat de opzet wordt gewaardeerd, door studenten en door docenten. Op basis van de gehouden evaluaties en reflecties wordt ook duidelijk dat bijstellingen en aanpassingen nodig zijn om de tweede editie van het nieuwe eerste jaar te optimaliseren. Een work-in-progress, zoals alle onderwijsvernieuwing bij de Nederlandse Filmacademie de facto een continu proces is geworden.

Het opleidingsprofiel van de Filmacademie – mede gebaseerd op het in 2017 geactualiseerde beroepsprofiel - is geactualiseerd, vastgesteld en geïmplementeerd.

De DLO (Digitale Leer Omgeving) is in het propedeusejaar geïntroduceerd en zal nu van jaar tot jaar worden uitgerold. Ook is een concrete aanvang gemaakt met de vernieuwing van het theorieonderwijs:

de leerlijn Film in Context.

Met studieleiders en staf is een eerste aanvang gemaakt met het denken over het

vernieuwen/ontwikkelen van het onderwijs in de hogere jaren bij de Filmacademie. Dit proces zal in 2019 concreet worden aangevat.

Master en lectoraat Master

Vanaf najaar 2018 heeft de master zich voor wat onderwijsontwikkeling primair gefocust op een structuurwijziging van het mentoraat. Van een meer individuele opzet met teamoverleg, wordt

omgebouwd naar een collectieve verantwoordelijkheid voor de studenten/researchers, met individuele mentormomenten. Dit complexe proces is nog niet volledig afgerond, maar het streven is om vanaf academiejaar 2019/2020 volledig operationeel te zijn in de nieuwe opzet.

Lectoraat

Het lectoraat stond in 2018 in het teken van de eerste voorbereidingen voor de BKO-visitatie in 2019 en van het 2-jarige Comeniusproject waarvoor lector Mieke Bernink medio 2018 een Senior Fellowship heeft gekregen: The Bridge – Creating connections within Artistic Research in and through Cinema and

114 beyond. Mede ten behoeve van de uitvoering van dit project is het adviseurschap van filmmaker, senior docent en publicist Eyal Sivan bij de Master en het lectoraat van de Filmacademie omgezet in een tijdelijke aanstelling als co-lector.

AIR In 2018 begroette de Filmacademie Vesna Petresin als Artist in Residence met het oog op de verdere ontwikkeling van haar artistieke onderzoek naar performance en digitale technologie (VR, Mixed Reality).

Petresins interdisciplinaire maak- en onderwijspraktijk – haar CV laat de verwevenheid zien van haar kennis van architectuur, muziek, performance en digitale techniek – leidde ertoe dat ze al snel ook door andere academies van de AHK gevraagd is om studenten en hun projecten te begeleiden.

VRAcademy

De VRAcademy heeft in 2018 een vol en succesvol jaar met VR-onderwijs achter de rug, waarbij alle academies van de AHK zijn betrokken. Er is 2018 hard gewerkt om een VR-basis te leggen bij de deelnemers van alle betrokken academies. Dat is met veel enthousiasme ontvangen. Nu breekt de volgende fase van ontwikkeling aan: het vorm en inhoud geven aan projectmatig ingericht onderwijs vanaf schooljaar 2019/2020, waarbij cross-overs (meerdere opleidingen en diverse vakgebieden binnen een onderwijsproject) het streven is. Daarnaast is er een programmacommissie ingesteld, zodat de VRAcademy vanuit een breder perspectief inhoudelijk kan worden aangestuurd. De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende academies binnen de AHK.

(Inter)nationaal

Internationale samenwerkingen, bezoeken en projecten zijn door alle afstudeerrichtingen op- en voortgezet. Dat gebeurde in combinatie met hoog aangeschreven filmscholen en/of gerenommeerde instellingen en festivals, door heel Europa en daarbuiten (London, Brussel, München, Berlijn, Parijs, Kopenhagen, Beijing). Het internationale aspect van de filmindustrie groeit nog steeds en het bewustzijn daarover binnen de Filmacademie neemt evenredig toe. Dat betekent dat alle afstudeerrichtingen vanuit het curriculum intensiever kijken naar relevante mogelijkheden. En er wordt niet alleen gezocht, maar ook gevonden. Dat is van belang voor alle betrokkenen: voor de studenten met het oog op hun professionele toekomstmogelijkheden en voor de Filmacademie met betrekking tot hoe de academie (inter)nationaal wordt gezien en gewaardeerd.

Veel van de studentenfilms werden genomineerd en geselecteerd voor (inter)nationale filmfestivals en hebben daar in 2018 prijzen gewonnen. In het overzicht van prijzen elders in dit jaarverslag is dat terug te zien.

Diversiteit

In 2018 is het al in 2017 geformuleerde diversiteitsbeleid praktisch van start gegaan bij de Filmacademie.

In het najaar van 2018 zijn er voor alle medewerkers van de Filmacademie biastrainingen geweest onder leiding van Elonka Soros. Verder is het najaar gevuld geweest met de voorbereidingen van een door de Nederlandse Filmacademie in samenwerking met ifs Köln georganiseerd internationaal congres van filmscholen binnen het kader van GEECT, dat zich heeft voltrokken in januari 2019. Onderwerp: culturele diversiteit en gender. Dit is binnen de context van Europese filmscholen een unicum als internationaal thema. Tevens werd met Siema Ramdas van de Learn! Academy van de Vrije Universiteit een aanvang gemaakt met de research voor een werkplan Diversiteit Filmacademie/AHK, dat in het voorjaar van 2019 wordt opgeleverd en dat zich in de realisatie over meerdere jaren uitstrekt.

De samenwerking met Studio West en Young IFFR is bestendigd en wordt gecontinueerd. In het kader van een campagne van ECHO (Expertise Centrum Diversiteitsbeleid) ontving de Filmacademie in 2018, op basis van een door de academie zelf ontwikkeld plan, een driejarige toewijzing voor het project

‘Students4Students: wat is jouw verhaal’. Dit project, dat zich richt op scholieren van middelbare scholen, wordt in het voorjaar van 2019 uitgewerkt en vanaf het najaar 2019 in de praktijk gerealiseerd.

Verbouwing

De verbouwing van de Filmacademie werd al technisch afgerond in september 2017, de details werden afgewerkt in 2018. Voor de Filmacademie duurt de verbouwing praktisch langer, tot en met de zomer van

115 2019, in verband met het bouwen van vier nieuwe geluidsstudio’s en een nieuwe keuken annex

uitgiftebalie voor de kantine.

Filmfestival

Tussen 22 juni en 30 juni 2018 vond het Keep an Eye Filmacademie Festival plaats in EYE. Het festival omvatte een gezamenlijke presentatie van de afstudeerprojecten van de bachelor- en masterstudenten.

116

In document Jaarverslag 2018 (pagina 114-117)