• No results found

De deur van de studie -loopbaanbegeleiders staat altijd open. Je kunt er echt met al je vragen terecht.

(Student)

Studieloopbaanbegeleiding

Je kunt bij de onderwijsondersteuners terecht met vragen over de opleiding, voor advies over een goede studieaanpak of wanneer het studeren om een of andere reden moeilijk loopt. Zowel tijdens het academiejaar als na de examens kun je bij hen terecht om je studievoortgang te bespreken. Na elke examenperiode word je uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek om je resultaten en studievoortgang te bespreken.

Ze kunnen je vanuit trajectbegeleiding ook bijstaan bij het maken van een goede studiekeuze.

Ombudswerking

Je kunt als student ook terecht bij de examen- en onderwijsombuds.

De examenombuds staat klaar om je te helpen met vragen die gerelateerd zijn aan de examens, zoals examenfaciliteiten en -spreiding. Als je denkt dat je daarvoor in aanmerking komt, neem dan zeker tijdig contact op. Tijdens de examenperiodes kun je de ombuds bereiken wanneer je bijvoorbeeld ziek wordt en een examen niet kunt afleggen, of wanneer je vragen hebt over het verloop van een examen. De ombuds gaat steeds op zoek naar een zo goed mogelijke oplossing.

Bij de onderwijsombuds kun je terecht met persoonsgebonden problemen, met vragen bij onderwijs- en begeleidingsactiviteiten en wanneer je klachten hebt over hoe het onderwijs is georganiseerd. Verder staat de onderwijsombuds in voor de opvolging van studenten met studie- of stageproblemen.

CONTACT

kulak.kuleuven.be/studieavies

Je kunt het aanbod aan studiebegeleiding bekijken op www.kulak.kuleuven.be/nl/faculteiten/ppw/onderwijs/

begeleiding-voor-studenten

<

ERVARING

Praktijkervaring komt in verschillende vormen aan bod. Van voor beelden en concrete casussen over observatieopdrachten, getuigenissen en studiebezoeken tot een onderzoeksopdracht in samenwerking met een praktijkorganisatie in de derde bachelor.

Je maakt kennis met de werkvelden van pedagogen en psychologen, leert je theoretische kennis koppelen aan concrete situaties en actuele problematieken, en krijgt meer inzicht in actuele kwesties en vragen uit de praktijk.

In de masteropleidingen in de pedagogische wetenschappen en psychologie schrijf je een masterproef. Je verdiept jezelf in een onderzoeksthema binnen je vakgebied en leert specifieke methoden van wetenschappelijk onderzoek toepassen. De masterproef is equivalent aan vier maanden voltijds werk, gespreid over de masteropleiding.

Tijdens de masterstage krijg je een praktische kennismaking met het werkveld van de psycholoog of pedagoog en leer je stapsgewijs onder begeleiding het beroep uitoefenen.

• Je stageplaats kies je in functie van je master en afstudeerrichting.

• In alle afstudeerrichtingen kun je kiezen voor een combinatie van een praktijk- en een onderzoeksstage.

<

LEZINGEN

Tijdens het academiejaar organiseert de faculteit diverse lezingen. De voorbije jaren kwamen thema’s aan bod zoals prestatiedruk bij jongeren, opvoeden: taak van de ouders of van de school, het M-decreet, hoogbegaafdheid, gedwongen migratie en mindfulness. Zo word je als student actief betrokken bij wat er leeft in de maatschappij.

Zin om je grenzen te verleggen? Een verblijf in het buitenland geeft je KU Leuven-diploma een extra dimensie en een schat aan levenservaringen. Je maakt immers kennis met een andere taal, een andere cultuur, een ander onderwijssysteem en/of een andere gezondheidszorg.

Kies je voor een buitenlandse studieperiode, dan maakt die deel uit van je opleiding. Het verlengt je studieduur dus niet.

Tijdens de derde bachelor kun je een semester studeren aan een buitenlandse universiteit. KU Leuven biedt namelijk Erasmus+ aan, een programma waarbij studenten en professoren tussen Europese (en soms ook niet-Europese) universiteiten op uitwisseling kunnen gaan.

In de masteropleidingen in de psychologie en pedagogische weten -schappen zijn er binnen verschillende afstudeerrichtingen mogelijkheden voor buitenlandse stages in Europa of ver daarbuiten.

www.kuleuven.be/internationaal www.ppw.kuleuven.be/erasmus

ERVARING

Vanuit de bachelor in de onderwijskunde in Kortrijk kun je rechtstreeks doorstromen naar volgende masters in Leuven:

• master in de pedagogische wetenschappen

• master in de psychologie

• educatieve master in de gedragswetenschappen

Het diploma geeft echter ook toegang tot andere masters, zoals Master of Psychology: Theory and Research, master in de educatieve studies, master in de sociale en culturele antropologie, master in de seksuologie, master in de statistiek of master in gender en diversiteit.

Sommige diploma's van het hoger onderwijs geven toegang tot een eenjarig voorbereidings- of

schakelprogramma, dat vervolgens toegang geeft tot een masteropleiding. Aan campus Kulak Kortrijk kun je het schakel- of voorbereidingsprogramma naar de master in de pedagogische wetenschappen of master in de educatieve studies volgen, of kiezen voor het schakelprogramma naar de master in de psychologie.

Die programma’s kun je voltijds volgen, maar je kunt ze ook over meerdere jaren spreiden, waardoor het mogelijk is de studie te combineren met een baan en/of gezin. De faculteit voorziet bovendien enkele maatregelen om deze combinatie te vergemakkelijken, bijvoorbeeld door lesopnames of alternatieve opdrachten te voorzien. Het is ook mogelijk om slechts één of enkele afzonderlijke opleidingsonderdelen uit de programma’s te volgen. Voor vragen over het flexibel aanbod of een geïnvididualiseerd traject kun je de onderwijsondersteuners contacteren.

www.kulak.kuleuven.be/nl/faculteiten/ppw/onderwijs Voor meer info en de toelatingsvoorwaarden:

www.kuleuven.be/opleidingen Al een diploma hoger onderwijs?

Master in de pedagogische wetenschappen