• No results found

Na de bachelor in de onderwijskunde kun je doorstromen naar de master in de pedagogische wetenschappen. Je wordt opgeleid tot een deskundige pedagoog met sterke theoretische, analytische en communicatieve vaardigheden. Onderzoek staat centraal in je opleiding, maar er is ook steeds aandacht voor de sterke maatschappelijke relevantie en praktijkoriëntatie.

Ook sommige andere diploma’s van het hoger onderwijs geven toegang tot de master in de pedagogische wetenschappen via een schakelprogramma (6567 studiepunten) of voorbereidings -programma (60-62 studiepunten).

www.kuleuven.be/ma/mpwl

In de masteropleiding maak je een keuze tussen twee afstudeerrichtingen die je voorbereiden op het werkveld.

Je leert nadenken over de eigentijdse vormgeving van opvoeding, onderwijs, vorming, training en sociaal-cultureel werk.

Je wordt uitgedaagd om vernieuwende onderwijs- en vormingspraktijken te ontwerpen en te organiseren, om zo bij te dragen tot reële veranderingen in het leven van kinderen, jongeren en volwassenen. Zo kun je een vormings -programma ontwikkelen voor mensen in armoede, een programma opzetten om jongeren met een migratieachtergrond in het hoger onderwijs te betrekken, een educatief spel ontwikkelen om problematieken zoals pesten op school aan te kaarten, een opleiding ontwikkelen om de betrokkenheid van personeel in een bedrijf te vergroten ... Pedagogen in het domein van onderwijs en vorming zijn dus bezig met de vele uitdagingen van de samenleving van vandaag.

Denk aan de toenemende etnische en culturele diversiteit, de rol van digitalisering en het groeiende belang van levenslang leren.

Onderwijs- en vormingswetenschappen

De focus ligt op de studie van bijzondere opvoedings situaties die ontstaan door uitdagingen bij het kind, de opvoeder(s) of de interactie tussen beide (handicap, leerstoornis, functiebeperking ...).

Je maakt kennis met wetenschappelijk

onderbouwde orthopedagogische referentiekaders.

Op basis daarvan verwerf je kennis en vaardigheden om in te staan voor preventie, onderzoek, diagnostiek en interventies bij opvoedings-, ontwikkelings-, leer-, gedrags- en emotionele problemen en de psychosociale gevolgen bij kinderen, jongeren of volwassenen. Orthopedagogen willen op een wetenschappelijk en ethisch verantwoorde wijze perspectief bieden in bijzondere opvoedings- en begeleidingssituaties in gezinnen, scholen en hulporganisaties.

Orthopedagogiek

PRAKTIJK- EN ONDERZOEKSERVARING TIJDENS DE MASTEROPLEIDING Praktijkervaring

Tijdens de stage in je laatste masterjaar ga je aan de slag in het werkveld van de pedagoog.

Je koppelt je theoretische kennis aan concrete situaties en neemt zelf professionele rollen en verantwoordelijkheden op.

• De stage duurt minstens één semester. Dankzij die intensieve en langdurige onderdompeling in de praktijk, heb je de kans en de tijd om reële ervaring op te doen in het werkveld.

• Je stageplaats kies je naargelang de door jou gekozen afstudeerrichting.

• Je kunt kiezen voor een praktijk of onderzoekstage in het binnen of buitenland. Een praktijk -stage loop je in een organisatie, school, dienst, instelling, vereniging, bedrijf, onderwijsinstelling, beleidsinstantie ... Een onderzoeksstage loop je in een binnen of buitenlandse onderzoeks -instelling.

Onderzoekservaring

In de masteropleiding schrijf je een masterproef. Dat wetenschappelijk werk vormt het sluitstuk van de opleiding pedagogische wetenschappen. Je bewijst dat je zelfstandig een weten schappelijke vraag kunt uitdiepen en specifieke methoden van wetenschappelijk onderzoek kunt toepassen.

Je wendt de kennis en vaardigheden aan die je tijdens de opleiding hebt opgebouwd.

De masterproef heeft een totale omvang van 24 studiepunten. Ruw geschat is de tijd die je daarin investeert gelijk aan vier maanden voltijds werk, gespreid over de masteropleiding en onder begeleiding van een promotor.

Voorbeelden van thema’s van masterproeven zijn:

• Theater doet leven: theateracademie voor volwassenen met een verstandelijke beperking

• Leiding geven aan onderwijsvernieuwing: de casus van het M-decreet

• De vrees om gevreesd te worden: een exploratie van de beleefde ervaring bij vluchtelingen

• Als het wat sneller mag: effect van een jaar overslaan in het lager onderwijs

• Leerstrategieën van studenten met ADHD in het hoger onderwijs

<

Wil je tijdens je studie graag een centje bijverdienen en al eens proeven van het échte werkleven? Je kunt je interesses al doende ontdekken in een studentenjob, al dan niet aansluitend bij je opleiding. Vrijwilligerswerk of een vrijwillige studiestage helpen om je talenten te ontplooien. Je vindt een uitgebreid jobaanbod in de databanken van het Student Career Center. Studenten met ondernemingszin zijn welkom bij Kick, de KU Leuven-community waar innovatieve ideeën een boost krijgen.

www.kuleuven.be/studentcareercenter www.kuleuven.be/kick

LOOPBAAN

Pedagogische thema’s zijn alomtegenwoordig in onze samenleving. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat pedagogen een erg divers takenpakket hebben en op uiteenlopende terreinen actief zijn. Afhankelijk van de functie en de tewerk stellings plek is er meer direct of indirect contact met ouders, kinderen, leerkrachten, jongeren en/of volwassenen.

Voorbeelden van sectoren waarin pedagogen werken:

onderwijs: scholen(gemeenschappen), hogescholen, universiteiten, Centra voor Leerlingen -begeleiding (CLB), onderwijskoepels of inrichtende machten, nascholingsorganisaties, Vlaamse Onderwijsraad, inspectie, pedagogische begeleiding

sociaal-cultureel: opbouwwerk met mensen in armoede, zorg aan vluchtelingen en migranten, volwasseneneducatie, vereniging- en bewegingswerk met volwassenen en jongeren, initiatieven rond kunsteducatie

welzijn en gezondheid: (kinder)psychiatrie, centra voor geestelijke gezondheidszorg, revalidatiecentra, pediatrie, zelfstandige praktijk, eerstelijnsgezondheidszorg, Kind & Gezin, algemeen welzijnswerk, zorg voor personen met een handicap, bijzondere jeugdbijstand, niet-gouvernementele organisaties (ngo’s), organisaties van opvoedingsondersteuning

ontspanning, cultuur en sport: educatieve diensten, musea, sportverenigingen, jeugdwerk

openbare besturen: ministerie, studiediensten van politieke partijen, parlement

profitsectoren: educatieve uitgeverijen, consultancy, humanresourcedevelopment, loopbaan -leren en -begeleiding

onderzoek: universiteiten, hogescholen, onderzoeksinstituten

Sinds de wet van 4 april 2014 op de geestelijke gezondheidszorgberoepen is zowel de klinisch orthopedagoog als de klinisch psycholoog een gezondsheidszorgberoep geworden. Dat betekent dat je aan een aantal wettelijke vereisten moet voldoen om de handelingen te mogen stellen die de preventie, het opsporen en het stellen van een pedagogische diagnostiek en het opsporen van problemen in verband met de opvoeding, het gedrag, de ontwikkeling of het leren van personen tot doel hebben, alsook de behandeling en begeleiding van die personen. Dit is ongeacht in welke context je werkzaam bent of onder welke statuut (als zelfstandige of in loondienst). Zo moet je na afstuderen een visum aanvragen bij de FOD Volksgezondheid. Ook onze collega’s kinesisten, artsen, verpleegkundigen, tandartsen, apothekers, zorgkundigen en vroedvrouwen moeten dit doen.

Als je het beroep op een autonome manier wilt uitoefenen, waarbij je o.a. diagnoses mag stellen, dan moet je tijdens het eerste jaar van je loopbaan onder supervisie van een erkende stagemeester werken. Na dat extra jaar onder supervisie, kun je een erkenning aanvragen bij het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Meer info vind je op www.ppw.kuleuven.be/wettelijke-erkenning Wettelijke erkenning

Voorbeelden van taken die pedagogen opnemen:

• ontwerp van leeromgevingen, vormingspraktijken en trainingen

• ontwerp en uitbouw van (ortho)pedagogische hulp

• diagnostische activiteiten en handelingsplanning

• advisering en begeleiding van ouders, leerkrachten, begeleiders, directies

• persoonsgerichte begeleiding of behandeling

• begeleiding van participatorische en emancipatorische processen

• voorbereiding en evaluatie van (pedagogisch) beleid

• kwaliteitszorg in onderwijs- en zorgverleningsinstellingen

• organisatie van intern en extern overleg, aangepast aan doelgroepen

• opzetten en uitvoeren van onderzoek

KENNIS, VAARDIGHEDEN EN ATTITUDES

Als master in de pedagogische wetenschappen beschik je over heel wat kennis en vaardigheden.

Je hebt inzicht in diverse theorieën over mens en maatschappij, opvoeding, opleiding, onderwijs en vorming. Je kunt pedagogische problemen en kwesties benoemen, analyseren en op een wetenschappelijk verantwoorde manier aanpakken in de praktijk. Je kunt zelfstandig wetenschappelijk (kwantitatief en kwalitatief) onderzoek opzetten, uitvoeren en evalueren. Bij alles wat je doet, heb je respect voor ethiek en deontologie. Je hebt inlevingsvermogen, kunt vlot mondeling en schriftelijk rapporteren naar verschillende doelpublieken, professioneel samen -werken en leidinggeven. Je kunt kritisch reflecteren over interventies in de pedagogische praktijk, en je denken en handelen verantwoorden op een gefundeerde manier. Je bent bereid om levenslang bij te leren en volgt de ontwikkelingen in je vakgebied.

Het Student Career Center coacht je graag op weg naar je eerste werkervaring tijdens je studie. Ook bij de zoektocht naar een boeiende startersfunctie en bij je sollicitaties staan de adviseurs je bij. Het team staat klaar met tal van tips, geeft workshops, begeleidt je op maat en organiseert events.

www.kuleuven.be/studentcareercenter

<