• No results found

Na de bachelor in de onderwijskunde kun je doorstromen naar de master in de psychologie.

Je wordt opgeleid tot een competente gedragswetenschapper met sterke theoretische, analytische en communicatieve vaardigheden binnen een onderzoeks- en praktijkgedreven omgeving. Ook sommige andere diploma’s van het hoger onderwijs geven toegang tot de master in de psychologie via een schakelprogramma (51 studiepunten) of een verkorte bachelor (60-119 studiepunten).

www.kuleuven.be/ma/mpsychnl

De masteropleiding biedt een doorgedreven specialisatie in afstudeerrichtingen die voorbereiden op drie werkvelden.

In de afstudeerrichting arbeids- en organisatiepsychologie staan de mens en zijn professioneel functioneren centraal. De kern van deze opleiding is de inrichting en zorg voor arbeid en organisaties op mensenmaat. Arbeids- en organisatiepsychologen streven naar synergie tussen medewerkers en leidinggevenden, welzijn op het werk en productiviteit.

Als arbeids en organisatiepsycholoog kun je je toeleggen op verschillende expertises. Binnen preventie -werk screen je de arbeidssituatie op psychosociale risico’s (bv. -werkdruk, burn-out, pesten en ongewenst gedrag), draag je bij aan de ontwikkeling en implementatie van een preventiebeleid en behandel je werkgerelateerde klachten (bv. stress).

Als hr-specialist sta je in voor de volledige hr-cyclus of een specifiek gedeelte, van werving en selectie over opleiding en verloning tot prestatiemanagement. Je speelt een actieve rol in het uitdenken en uitzetten van de cultuur, structuur en strategie van de organisatie, bijvoorbeeld in de verbetering van organisatie -processen, veranderingsmanagement, in besluitvorming en communicatie en leiderschapsvisie.

Je kunt je ook toeleggen op professionele dienstverlening en ondersteuning van organisaties en werknemers vanuit een bepaalde expertise, bijvoorbeeld loonbeleid, werving en selectie, opleiding, veranderingsmanagement, leiderschap, functioneren van een team of conflictmanagement.

Of je ondersteunt mensen bij loopbaanvraagstukken (bv. outplacement, transitie tussen jobs of van werkloosheid naar werk, re-integratie na ziekte, ontevredenheid met de loopbaan …).

Arbeids- en organisatiepsychologen hebben uitzicht op een divers aanbod aan jobs in een grote verscheidenheid van sectoren binnen domeinen als:

• interne en externe diensten voor preventie en bescherming op het werk

humanresources-management (zowel profit als non-profit zoals de zorgsector of ngo’s)

• consultancy

• loopbaancoaching

• wetenschappelijk onderzoek Arbeids- en organisatiepsychologie

In de afstudeerrichting klinische psychologie staat het psychisch functioneren centraal. De opleiding bereidt je voor om als ‘praktijk wetenschapper’ mensen met gedrags-, ontwikkelings-, schoolse, emotionele, lichamelijke en/of relationele problemen te ondersteunen. Je kiest voor een focus op kinderen en jongeren, of op volwassenen en ouderen.

De afstudeerrichting klinische psychologie slaat een brug tussen wetenschap en praktijk. Je verwerft kennis en inzicht in typische en atypische psychische ontwikkeling, de verscheidenheid aan visies binnen de klinische psychologie en de relatie tussen gedrag en ziekte en gezondheid. Vanuit die brede

wetenschappelijke basis en een therapeutische basishouding, word je als klinisch psycholoog klaargestoomd om een verscheidenheid aan taken uit te voeren. Je wordt ingeschakeld bij preventie (bv. in een programma om te stoppen met roken, of tegen pesten op school). Je doet aan diagnostiek (bv. bij vermoeden van ADHD of een persoonlijkheidsstoornis).

Je begeleidt en behandelt cliënten met verschillende hulpvragen en klachten (bv. bij een kind dat thuis en op school gedragsproblemen stelt, of bij een oudere met depressieve klachten) en neemt mogelijk ook onderzoeks- en beleidstaken op (bv. een studie naar de effectiviteit van een interventie voor mensen met chronische pijn, het ondersteunen van scholen in hun samenwerking met ouders).

Afhankelijk van welke kennis en vaardigheden je wilt inzetten, en waar uiteindelijk je grootste belangstelling ligt, kun je als klinisch psycholoog terecht in heel diverse werkvelden:

• geestelijke gezondheidszorg (bv. psychiatrische ziekenhuizen, centra voor geestelijke gezondheidszorg)

• onderwijs (bv. CLB, buitengewoon onderwijs)

• lichamelijke gezondheidszorg (bv. algemene ziekenhuizen, revalidatiecentra)

• welzijn (bv. centra voor algemeen welzijn, bijzondere jeugdzorg)

• wetenschappelijk onderzoek (bv. onderzoekseenheid aan een universiteit)

• beleid (bv. kenniscentrum, departement Vlaamse overheid)

• forensische centra

Klinische psychologie (kinderen en jongeren of volwassenen en ouderen)

De afstudeerrichting theorie en onderzoek leidt je op tot een zelfstandig onderzoeker in de gedrags weten -schappen. Je wordt grondig geschoold in de psychologische basisdisciplines en in statistiek en methodologie, en krijgt de kans om je te specialiseren in specifieke onderzoeks domeinen zoals perceptie, cognitie, taal, emoties, crossculturele psychologie, neuro wetenschappen, biologische psychologie, leerpsychologie of kwantitatieve psychologie.

Als psychologische wetenschapper ben je gedreven door je belangstelling voor theoretische en methodologische vraagstukken en voor de menselijke geest en het menselijk gedrag (bv. de relatie tussen hersenwerking, gedrag, emotie en cognitie, het begrijpen van de functies van de menselijke geest, geheugen- en leerprocessen, de oorzaken, effecten en behandeling van psychopathologie …).

Je identificeert belangrijke, voorlopig nog onbeantwoorde vragen omtrent bepaalde fenomenen of belangrijke toegepaste vraagstukken, stelt onderzoeksmethoden op om die vragen wetenschappelijk te beantwoorden, en communiceert je bevindingen met de wetenschappelijke gemeenschap en het ruimere publiek. Niet zelden is deze afstudeer richting een springplank naar een verdere academische tewerkstelling of carrière (bv. een doctoraat). Je brede gedrags wetenschappelijke en methodologische scholing maakt dat je echter ook terechtkunt in een waaier aan sectoren:

• wetenschappelijk onderzoek aan een universiteit

- doctoraatsbursaal, wetenschappelijk medewerker, assistent - postdoctoraal onderzoeker, academicus

• wetenschappelijk onderzoek buiten een universiteit (overheid, bedrijven …)

• hoger onderwijs

• toegepaste sectoren zoals marketing, farmaceutische industrie …

• informatie- en kennistechnologie

data scientist in banken, overheidssectoren, media … Theorie en onderzoek

Tot voor kort werd de afstudeerrichting schoolpsychologie aangeboden. Bij recente hervormingen werd die afstudeerrichting geïntegreerd in de afstudeerrichting klinische psychologie: kinderen en jongeren.

Door te kiezen voor een specifiek verdiepingspakket en een stage binnen de schoolcontext, kun je je perfect voorbereiden op een job als schoolpsycholoog.

Interesse in schoolpsychologie?

<

PRAKTIJK- EN ONDERZOEKSERVARING TIJDENS DE MASTEROPLEIDING Praktijkervaring

Tijdens de stage krijg je een intensieve en praktische kennismaking met het werkveld van de psycholoog. Je leert stapsgewijs het beroep uitoefenen onder begeleiding van ervaren psychologen en met ondersteuning vanuit de faculteit. De stage is hét moment om je wetenschappelijke kennis, attitudes en vaardigheden te toetsen aan en te integreren in de praktijk van het werkveld.

• De stage duurt ongeveer zeven maanden en maakt daardoor een vierde van je master -opleiding uit. Dankzij die intensieve en langdurige onderdompeling in de praktijk, heb je de kans en de tijd om reële ervaring op te doen in het werkveld.

• Je stageplaats kies je in functie van je afstudeerrichting.

• In alle afstudeerrichtingen kun je kiezen uit een combinatie van een praktijk- en onderzoeksstage.

• Je wordt tijdens je stage begeleid door onder meer extra inhouden en interactieve sessies waar stage-ervaringen besproken worden.

Onderzoekservaring

In de masteropleiding schrijf je een masterproef onder begeleiding van een promotor. Dat is een wetenschappelijk werk dat het sluitstuk vormt van de opleiding psychologie. Met het voltooien van de masterproef bewijs je dat je zelfstandig een wetenschappelijke vraag kunt uitdiepen en specifieke methoden van wetenschappelijk onderzoek kunt toepassen. Je wendt daarbij de kennis en vaardigheden aan die je tijdens de opleiding hebt opgebouwd.

De masterproef heeft een totale omvang van 24 studiepunten. Ruw geschat is de tijd die je daarin investeert gelijk aan vier maanden voltijds werk, gespreid over de masteropleiding.

Voorbeelden van masterproeven zijn:

• De terugkeer en (re)-integratie van Belgische kinderen uit het gevallen kalifaat

• Sociale aanvaarding van hoogbegaafde leerlingen

• De rol van persoonlijkheid in depressie

• Wat is de invloed van macht op het gedrag, de emoties en de relatietevredenheid van koppels?

• De generalisatie van pijngerelateerd vermijdingsgedrag naar nieuwe veilige contexten

<

Wil je tijdens je studie graag een centje bijverdienen en al eens proeven van het échte werkleven? Je kunt je interesses al doende ontdekken in een studentenjob, al dan niet aansluitend bij je opleiding. Vrijwilligerswerk of een vrijwillige studiestage helpen om je talenten te ontplooien. Je vindt een uitgebreid jobaanbod in de databanken van het Student Career Center. Studenten met ondernemingszin zijn welkom bij Kick, de KU Leuven-community waar innovatieve ideeën een boost krijgen.

www.kuleuven.be/studentcareercenter www.kuleuven.be/kick

KENNIS, VAARDIGHEDEN EN ATTITUDES

Als master in de psychologie beschik je over heel wat kennis en vaardigheden.

Je hebt inzicht in de basisdomeinen van de psychologie, je gekozen specialisatie en verwante kennisdomeinen. Je kunt psychologische problemen en kwesties benoemen en analyseren op een kritische, wetenschappelijk verantwoorde manier.

Je past je kennis van methodologie van het wetenschappelijk gedragsonderzoek gericht toe, zowel bij de verwerking van je eigen onderzoeksgegevens als bij het kritisch lezen van publicaties. Je kunt kritisch reflecteren over psychologische interventies in de praktijk, en je denken en handelen verantwoorden. Je kunt vlot en professioneel samwerken, rapporteren en leidinggeven. Bij alles wat je doet als psycholoog heb je respect voor ethiek en deontologie. Je bent bereid om je te blijven bijscholen in de wetenschap en de praktijk van de psychologie.

Sinds de wet van 4 april 2014 op de geestelijke gezondheidszorgberoepen is de klinisch psycholoog een gezondsheidszorgberoep. Dat betekent dat je aan een aantal wettelijke vereisten moet voldoen om de handelingen te mogen stellen die de preventie, het onderzoek, het opsporen of het stellen van een psychodiagnose van echt dan wel ingebeeld psychisch of psychosomatisch lijden tot doel hebben en die persoon te behandelen of te begeleiden.

Dit is ongeacht in welke sector je werkt of onder welk statuut (als zelfstandige of in loondienst).

Zo moet je na afstuderen een visum aanvragen bij de FOD Volksgezondheid. Ook onze collega’s kinesisten, artsen, verpleegkundigen, tandartsen, apothekers, zorgkundigen en vroedvrouwen moeten dat doen.

Wanneer je het beroep op een autonome manier wilt uitoefenen, dan moet je tijdens het begin van je loopbaan een jaar onder supervisie van een erkende stagemeester werken. Na dat extra jaar kun je een erkenning aanvragen bij het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Meer info vind je op www.ppw.kuleuven.be/wettelijke-erkenning Wettelijke erkenning

Educatieve master in de gedrags