• No results found

Strijpkade ongenummerd naast nr. 6

Wcie 20210714/202022416

Bouwen: het bouwen van een woning en het realiseren van een in- of uitrit bij Strijpkade ongenummerd naast nummer 6.

Akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota.

Eerder heeft de commissie ingestemd met de hoofdvorm en de architectuur van de villa.

De toen genoemde aandachtspunten in de uitwerking zijn goed opgelost, waardoor het ontwerp op zichzelf en in de omgeving overtuigt.

De positionering ten opzichte van de goot en de maatvoering van de dakkapellen is nu rondom goed. De alzijdige kap is het hoofdmotief en de dakkapellen zijn daaraan toevoegingen.

De aanpassingen in de detaillering zijn verbeteringen. De voorgestelde dikte van de natuurstenen plint en het roededetail dragen bij aan een robuuster beeld. Dit geldt ook voor de kleur van de kozijnen en het houtwerk van luifel, goten en dakkapellen, die warmer is en zo de villa als geheel steviger maakt.

In de terreininrichting aan de voorzijde is de parkeeroplossing nu minder dominant. De villa is voorzien van een substantiële voortuin die het beeld bepaalt.

Stuyvesantplein t.o. nr. 55

Wcie 20210714/202106992

Bouwen (beginselaanvraag): het plaatsen van een kiosk op het Stuyvesantplein t.o. nr.

55.

Niet akkoord

Het beginselplan is getoetst aan de Welstandsnota.

De commissie kan niet instemmen met het ontwerp van de kiosk. Het ontwerp mist iedere relatie met de context waarin de kiosk geplaatst wordt. Daarnaast past het voorstel niet bij de typologie van een kiosk.

De hoofdvorm van de kiosk voegt zich niet naar de inrichting van het plein. De plattegrond sluit niet aan en het eenzijdige ontwerp is niet passend voor een alzijdig benaderbare kiosk. Daarnaast beoordeelt de commissie de hoogte als te fors voor een bouwwerk op het plein.

De vormgeving in metselwerk en beton is niet geëigend voor een kiosk en maakt de kiosk te zwaar.

Deze prominent locatie vraagt een ontwerp dat zorgvuldig reageert op de inrichting van het plein, een alzijdig ontwerp en een architectuurstijl die passend is voor een Haagse kiosk.

Stuyvesantstraat 71

Wcie 20210714/202111844

Bouwen: het vergroten van de woning Stuyvesantstraat 71 door het maken van een dakopbouw.

Akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota.

De commissie constateert dat de voorgestelde extra bouwlaag gelijk is aan de eerder op dit blok en deze architectonische eenheid geaccordeerde dakopbouw. De hoofdvorm en het voorgevelontwerp sluiten zorgvuldig aan bij de eerdere opbouw. De indeling van de achtergevel wijkt af. Omdat de hoofdvorm, de dichte delen van de gevel en de dakrand wel overeenkomen, acht de commissie deze afwijking goed mogelijk. Op de samenhang van het geheel heeft het verschil geen negatieve invloed.

Op het aanvraagformulier is aangegeven dat de achtergevel in metselwerk wordt uitgevoerd. De commissie gaat ervan uit dat het getekende stucwerk klopt. Dit stucwerk en het stucwerk van de wachtgevels dienen in de kleur stofgrijs (RAL 7037) te worden uitgevoerd. Naast de steen (formaat, textuur en kleur) en de voeg van het metselwerk van de voorgevel dient ook het metselverband als bestaand te worden uitgevoerd.

Sumatrastraat 322

Wcie 20210714/202106211

Bouwen/Cultuurhistorie: het veranderen van de zijgevel van de woning Sumatrastraat 322 door het plaatsen van kozijnen en het maken van een balkon.

Niet akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota en beoordeeld in het kader van de dubbelbestemming ‘Waarde-Cultuurhistorie’.

De commissie kan in hoofdlijnen met het ontwerp instemmen, maar heeft opmerkingen over de architectonische uitwerking en de weergave van de bestaande situatie.

Het voorliggende plan betreft gevelwijzigingen aan een achterhuis in het Rijksbeschermd stadsgezicht “Archipelbuurt en Willemspark II”. Het achterhuis heeft een representatieve gevel aan een vanaf de Koninginnegracht bereikbaar binnenterrein. Het slopen van een naastgelegen gebouw maakt een tuin en openingen in de zijgevel mogelijk. Het plan kan een substantiële verbetering van de bestaande situatie opleveren, mits zorgvuldig vormgegeven.

De commissie constateert dat de bestaande situatie niet conform de werkelijkheid is getekend. Op de foto’s is het aansluitend terrein lagen dan op de tekening, en de gevel is aan de onderkant met een donkere plint beëindigd. De commissie vraagt om een

nauwkeurige weergave van de bestaande situatie.

In de zijgevel zijn vier nieuwe openingen getekend. Het linker kozijn op de eerste verdieping is qua indeling goed afgestemd op de bestaande kozijnen in de achtergevel, maar de andere hebben een andere indeling. De commissie ziet geen aanleiding voor deze afwijking en vraagt om alle kozijnen af te stemmen op de bestaande kozijnen.

De vormgeving van de tuinmuur en van de deur naar de tuin is niet voldoende

gedetailleerd en dient inzichtelijk te worden gemaakt middels details en aanduiding van kleuren en materialen. Indien de donkere plint in de bestaande gevel wordt behouden, dient deze doorgetrokken te worden in de tuinmuur.

De materialisering van de gevels dient verder gespecificeerd te worden. De bestaande gevel is getekend in wit metselwerk, op de foto’s lijkt het stucwerk. Een nauwkeurige afstemming tussen de bestaande en de nieuwe gevel is essentieel voor een goed eindbeeld. Indien er metselwerk wordt gebruikt dient de type en kleur steen gespecificeerd te worden, alsmede de type en kleur van de voegen en het metselverband.

Tot slot vraagt de commissie om een detail van de glasroeden (Wiener sprossen) in de nieuwe kozijnen.

Surinamestraat 43

Wcie 20210714/202105989

Monument: het renoveren van de woning met kantoor Surinamestraat 43 en het wijzigen van de indeling.

Akkoord

De commissie kan instemmen met het isoleren van het monument. Dat is zorgvuldig

De commissie acht de nieuw voorgestelde ventilatie in de ramen akkoord.

De commissie kan nu, door extra informatie, instemmen met de indeling ter plaatse van het souterrain.

De commissie acht de wijzigingen op de eerste verdieping akkoord. Hier blijft de structuur voldoende afleesbaar. Het verdwijnen van de trap ziet zij niet als een aantasting van het monument.

De commissie kan nu, door extra informatie, instemmen met de indeling ter plaatse van de tweede verdieping.

De commissie acht op de derde verdieping de structuur voldoende afleesbaar.

Tomatenlaan 6 en 6E

Wcie 20210714/202108609

Bouwen: het bouwen van een woning naast Tomatenlaan 6 en 6E en het aanleggen van een in- of uitrit op het voorerf.

Akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota.

De commissie was eerder als beginselplan positief over de woning die in volume, positionering en architectonische uitwerking recht doet aan de context van de Tomatenlaan. De uitkragende muren verwijzen naar de Westlandse muurtjes en de genuanceerdere kleurstelling doet recht aan de architectuur.

De commissie gaf mee dat de rechter aanbouw met houten gevel begrensd door een Westlandsmuurtje atypisch was en onduidelijk was of deze bij de woning behoorde of niet. In het voorliggende voorstel is de dakrand beëindiging versoberd, waardoor de aanbouw zich nu nadrukkelijker van de woning los maakt. De inpassing is akkoord.

De materialisatie, detaillering en kleurstelling beoordeelt de commissie als passend.