• No results found

Wcie 20210714/202109372

Monument: het veranderen van het hotel Lange Vijverberg 11 door het vervangen van de antennes op het dak.

Akkoord

De commissie kan instemmen met het vervangen van de antennes op het dak. De wijzigingen hebben geen negatieve invloed op het monument.

Lange Vijverberg 11

Wcie 20210714/202109372

Bouwen/Cultuurhistorie: het veranderen van het hotel Lange Vijverberg 11 door het vervangen van de antennes op het dak.

Akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota en beoordeeld in het kader van de dubbelbestemming ‘Waarde-Cultuurhistorie’.

De commissie kan instemmen met het vervangen van de antennes op het dak. De wijzigingen hebben geen negatieve invloed op het pand en op het beschermd stadsgezicht.

Lepelstraat 11

Wcie 20210714/202108670

Bouwen/Cultuurhistorie: het vergroten van de woning Lepelstraat 11 door het plaatsen van een dakkapel met dakraam aan de zijkant.

Niet akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota en beoordeeld in het kader van de dubbelbestemming ‘Waarde-Cultuurhistorie’.

De commissie kan zich een blinde dakkapel in de zijschild van het dak voorstellen, maar heeft opmerkingen over de hoofdopzet en de detaillering.

De voorgestelde dakkapel is fors en komt te dichtbij de voorgevel. De zijwang aan de voorzijde dient achter de nok te worden geplaatst.

De commissie mist nog een detail van het dakraam.

Lyonnetstraat 102

Wcie 20210714/202106490

Bouwen: het vergroten van de woning Lyonnetstraat 102 door het maken van een dakopbouw.

Akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota.

De commissie heeft eerder ingestemd met de hoofdvorm van de extra bouwlaag met aan de voor- en de achterkant een dakschild. De nu getoonde aanpassing en uitwerking maken een passende dakopbouw, zowel in relatie tot de onderliggende bestaande bebouwing als in de omgeving.

De helling van de dakschilden en de bedekking met rode pannen zijn geëigend bij deze architectuur en in deze omgeving. De dakkapellen zijn goed gerelateerd aan de

dakschilden, door hun maat en hun neutrale vormgeving. De commissie mist nog informatie over de zijwangen van de dakkapellen. Deze ziet graag ter nadere goedkeuring voorgelegd.

Maststraat 39

Wcie 20210714/202106017

Bouwen: het vergroten van de woning Maststraat 39 door het maken van een dakopbouw.

Akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota.

Eerder kon de commissie reeds instemmen met de hoofdopzet, maar nog niet met enkele onderdelen van de architectonische uitwerking

Het beeld van de kap op beide panden overtuigt. In het voorliggende voorstel zijn de dakkapellen nu voldoende ondergeschikt in maat en uitwerking. Het dakvenster in het voorschild is vervallen, de pan en de kleurstelling zijn gespecificeerd en het kunststof profiel is nu passend.

Mezenlaan 19

Wcie 20210714/202107833

Bouwen: het gewijzigd uitvoeren van de verleende vergunning met kenmerk 201710798/7414264 d.d. 21-11-2019 voor het vergroten van de eengezinswoning Mezenlaan 19 door het plaatsen van een kapverdieping met terras welke wijziging bestaat uit het vergroten en gewijzigd uitvoeren van het dakterras.

Niet akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota en beoordeeld in het kader van de gebiedsaanduiding ‘Overige zone – Gemeentelijk beschermd stadsgezicht’.

De commissie kan niet instemmen met de wijziging ten opzichte van het door haar op 18 oktober 2017 geaccordeerde voorstel. De vergroting van het terras op de uitbouw aan de achterzijde van de woning verstoort de hoofdopzet van de woning. Deze bestaat uit een hoofdvolume, de tweelaagse uitbouw en de (nieuwe) kap. Het geaccordeerde terras was voldoende ondergeschikt aan de uitbouw en de kap. Door het terras door te trekken tot de randen van de uitbouw wordt het een opvallend onderdeel van de uitbouw. Het is geen ondergeschikte, onopvallende toevoeging meer.

Mient 23, 61 en 73

Wcie 20210714/202109679

Bouwen: het vergroten van de woningen Mient 23, 61 en 73 door het maken van dakopbouwen.

Niet akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota.

Eerder heeft de commissie ingestemd met de opzet van de opbouw waarbij vanuit de voorgevel wordt doorgemetseld. De voorliggende voorstellen sluiten bij dat eerder geaccordeerd voorstel voor nr. 23 aan.

Aan de achterzijde worden nu echter setbacks met terras en een stucwerk

gevelafwerking voorgesteld. De commissie beoordeelt dit in beginsel als voldoende passend, maar wijst er op dat de setback overal gelijk dient te zijn.

Ook dient het verschil tussen de zijgevels die als wachtgevel (stucwerk) of als

permanente gevel (steenstrip) worden uitgevoerd beter op tekening te worden geborgd.

De gevels boven de portieken dienen namelijk een baksteen afwerking te krijgen, dus ook het terug liggende deel van de gevel.

Mient 149

Wcie 20210714/202105473

Bouwen: het vergroten van de woning Mient 149 door het maken van een dakopbouw.

Niet akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota.

Eerder kon de commissie zich een dakopbouw op deze woning voorstellen maar kon zij niet instemmen met de voorgestelde hoofdvorm en architectonische uitwerking. Hoewel de commissie de setbacks ter plaatse van de portieken onderschreef werd de bestaande luchtlijn met de destijds voorgestelde dakopbouwtypologie verschoven van de 3e naar de 4e bouwlaag terwijl de commissie de positie van de bestaande dakrand als bepalend en plezierig beoordeelde.

In het voorliggende aangepast ontwerp blijft de bestaande dakrand gehandhaafd, dit levert een meer bescheiden beëindiging van het bouwblok op. De indeling van de puien komt nu zorgvuldig overeen met de bestaande puien.

De commissie beoordeelt de achtergevel echter nog altijd als onvoldoende gerelateerd aan de bestaande onderliggende architectuur en vraagt hier aandacht voor. De

commissie onderschrijft de toepassing van een keramische steen, zij vraagt echter om duidelijk op de tekening aan te geven dat de nieuwe gevel conform de bestaande zal worden uitgevoerd, namelijk met hetzelfde type en kleur steen, hetzelfde type en kleur voeg, en hetzelfde metselverband. Nu de dakranden in afmetingen zijn verkleind

beoordeelt de commissie deze als zorgvuldig gerelateerd aan de bestaande dakranden.

Nassaulaan 2

Wcie 20210714/202108446

Monument: het veranderen van het kantoor Nassaulaan 2 door het maken van een constructieve doorbraak, het plaatsen van een lift en het realiseren van lichtkoepels.

Niet akkoord

De commissie kan instemmen met het plaatsen van de lift, deze is goed ingepast binnen de bestaande structuur. Ook het plaatsen van lichtkoepels heeft geen negatieve invloed op het monument.

De commissie kan echter niet instemmen met de hoogte van de doorbraak. Deze is te fors. Een hoogte even hoog als de deur is denkbaar.

Nassaulaan 2

Wcie 20210714/202108446

Bouwen/Cultuurhistorie: het veranderen van het kantoor Nassaulaan 2 door het maken van een constructieve doorbraak, het plaatsen van een lift en het realiseren van

lichtkoepels met kenmerknummer.

Akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota en beoordeeld in het kader van de dubbelbestemming ‘Waarde-Cultuurhistorie’.

De commissie kan instemmen met het plaatsen van lichtkoepels de hebben geen negatieve invloed op de architectuur van het pand of het beschermd stadsgezicht.

Nassaulaan 2A

Wcie 20210714/202107813

Monument: het veranderen van de woning Nassaulaan 2A door het wijzigen van de indeling en het maken van constructieve doorbraken.

Niet akkoord

De commissie kan instemmen met bijna alle interne wijzigingen. Deze laten de bestaande structuur voldoende herkenbaar en vormen geen aantasting van de monumentale

waarde van het pand.

Zij kan echter niet instemmen met de wijziging in de keuken. Door het toevoegen van de trap gaat een deel van de originele vloer verloren. Dit is niet acceptabel.

Nassauplein 19

Wcie 20210714/202107455

Bouwen/Cultuurhistorie: het vervangen van de erfafscheiding bij de woning Nassauplein 19.

Akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota en beoordeeld in het kader van de dubbelbestemming ‘Waarde-Cultuurhistorie’.

De commissie acht de erfafscheiding niet storend binnen het beschermde stadsgezicht.

Nicolaistraat 36

Wcie 20210714/202104421

Bouwen/Cultuurhistorie: het veranderen en vergroten van de woning Nicolaistraat 36 door het wijzigen van de indeling, het maken van wanddoorbraken, het plaatsen van een nieuwe trap en het maken van een dakopbouw.

Akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota en beoordeeld in het kader van de dubbelbestemming ‘Waarde-Cultuurhistorie’.

Eerder kon de commissie instemmen met de hoofdvorm in de vorm van een flauw schild achter het bestaande gemetselde element. Deze typologie zorgt ervoor dat de opbouw zich voldoende terughoudend verhoudt tot de bestaande rijke historisch gevelwand. Op detailniveau kon de commissie echter niet instemmen met het ontwerp.

De commissie kan instemmen met het voorliggende aangepaste ontwerp. De

loodslabben onder de onderdorpel van de dakkapellen zijn nu zo veel mogelijk uit het

zicht gedetailleerd. De boeiboorden van de dakkappellen zijn voldoende rijk, passend bij de bestaande historische gevelwand, gedetailleerd. Alle kleuren en materialen zijn zorgvuldig afgestemd op de bestaande historische gevelwand.

Nieboerweg 239

Wcie 20210714/202112912

Bouwen/Cultuurhistorie: het veranderen van de gevel van het pand Nieboerweg 239 door het vervangen van de kozijnen (door kunststof kozijnen).

Akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota en beoordeeld in het kader van de gebiedsaanduiding ‘Overige zone – Gemeentelijk beschermd stadsgezicht’.

De commissie kan instemmen met de voorgestelde kozijnwijziging, die zij in profilering, indeling en kleurstelling als voldoende passend bij de bestaande architectuur en dit gemeentelijk beschermd stadgezicht beoordeelt.