• No results found

Pieter Pauluspad ongenummerd

Wcie 20210714/202014339

Bouwen: het realiseren van een mindervaliden entree voor de WN67, de restauratie van het ventilatiesysteem, de herontwikkeling en verduurzaming van het uitkijkpunt en de restauratie van de luchtuitkijkpost, de Fluwa, ter hoogte van Pieter Pauluspad

ongenummerd (Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen).

Akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota.

De commissie kan instemmen met de vormgeving van de aan het bunkercomplex toegevoegde bouwkundige elementen, deels architectonisch en deels landschappelijk.

De nieuwe entree van het complex en het nieuwe uitkijkpunt voegen zich goed in het duinlandschap door hun landschappelijke vormgeving/uitstraling.

Ook over de reconstructie van de observatiepost adviseert de commissie positief. De nieuwe koepel is een interessante en zorgvuldige toevoeging aan de betekenis en het gebruik van het bunkercomplex.

Plesmanlaan 31

Wcie 20210714/202011303

Bouwen: het vergroten van de woning Plesmanlaan 31 door het plaatsen van een dakkapel aan de achterzijde.

Akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota.

De commissie kan nu instemmen met de voorgestelde dakkapel. Deze staat nu op voldoende afstand van de zijgevel en gecentreerd op het dakvlak.

Pompstationsweg 32

Wcie 20210714/202108417

Cultuurhistorie: het tijdelijk plaatsen van een bovengrondse noodgenerator en

dieselopslagtank op het binnenterrein van penitentiaire inrichting Pompstationsweg 32, voor de periode van 10 jaar.

Niet akkoord

Het bouwplan is beoordeeld in het kader van de dubbelbestemming ‘Waarde-Cultuurhistorie’.

De commissie kan niet inschatten wat de impact op het beschermde stadsgezicht zal zijn.

De grootte, hoogte van de objecten ontbreekt, foto’s ontbreken, onduidelijk is wat de context is waar de objecten geplaatst gaan worden.

Pompstationsweg 32

Wcie 20210714/202108417

Cultuurhistorie: het tijdelijk plaatsen van een bovengrondse noodgenerator en

dieselopslagtank op het binnenterrein van penitentiaire inrichting Pompstationsweg 32, voor de periode van 10 jaar.

Akkoord

Het bouwplan is beoordeeld in het kader van de dubbelbestemming ‘Waarde-Cultuurhistorie’.

De commissie kan instemmen met de tijdelijke units op het binnenterrein, deze hebben geen negatieve invloed op het beschermde stadsgezicht.

Regentesselaan 321A

Wcie 20210714/202108458

Bouwen/Cultuurhistorie: het vergroten van de woning Regentesselaan 321A door het plaatsen van 5 dakkapellen (legalisatie).

Niet akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota en beoordeeld in het kader van de gebiedsaanduiding ‘Overige zone – Gemeentelijk beschermd stadsgezicht’.

De commissie kan nog steeds niet instemmen met het voorstel. Aller eerst constateert zij dat de tekeningen nog steeds niet correct getekend zijn. Waardoor niet te beoordeling is of de dakkapellen in positie mogelijk zijn. (de bestaande dakkapel staat niet correct in de kap getekend).

Zij kan nu instemmen met de positie van de dakkapel in het linker zijdakvlak, deze heeft nu de gelijke lengte als de bestaande dakkapel in het rechter zijdakvlak. Ook de invulling en de detaillering is meer passend.

De twee dakkapellen op de kap van het rechter pand zijn denkbaar. Echter aangezien de afmetingen van de tekeningen nog steeds niet kloppen is nog steeds niet te beoordelen of deze juist gepositioneerd zijn. De dakkapellen zijn nog steeds te ver naar voren geplaatst en zeer zichtbaar.

Rijstkamp 18

Wcie 20210714/202018632

Bouwen: het plaatsen van een carport in de voortuin van de woning Rijstkamp 18.

Niet akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota.

De commissie kan niet instemmen met het voorstel. De carport vormt door de

positionering voor de voorgevellijn een verstoring in het ritme van geschakelde woningen met daartussen terugliggende aanbouwen. De commissie beoordeelt de carport als een verstoring van het straat gevelbeeld.

Rijswijkseweg 438

Wcie 20210714/202106814

Bouwen: het veranderen van de bovenwoning Rijswijkseweg 438 door het wijzigen van de indeling, het maken van een extra trap, het maken van een nieuwe bouwlaag met daarin 2 woningen alsmede het maken van een dakterras.

Akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota.

Eerder kon de commissie reeds met de voorgestelde hoofdopzet instemmen, maar nog niet met de architectonische uitwerking.

Aan de voorzijde is nu gekozen voor een gevelindeling met een eigen ritmiek die een voldoende rustig totaal gevelbeeld geeft en de achtergevel is in metselwerk gedacht, waarbij is geborgd dat het metselwerk conform bestaand zal worden uitgevoerd.

Sadeestraat 20

Wcie 20210714/202107383

Bouwen: het gewijzigd uitvoeren van de verleende vergunning met kenmerk

202022043/7889538 d.d. 24-03-2021 voor het veranderen van de woning Sadeestraat 20

wijziging bestaat uit het plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde in plaats van het plaatsen van twee dakramen.

Niet akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota.

De commissie kan niet instemmen met een dakkapel op het voordakvlak van deze woning. Het voordakvlak van de woning, van het blok en van het blok aan de overzijde van de straat en ook van vergelijkbare flauwe kappen in de directe omgeving is nog schoon. Enkel aan de achterzijde bevinden zich dakkapellen.

Door de flauwe helling van de kap zal een dakkapel een opvallende toevoeging zijn. De commissie beoordeelt dit als een verstoring van het blok, van het ensemble en daarmee van het beschermd stadsgezicht.

Scheepmakersstraat 59, 69 en 87

Wcie 20210714/202107154

Bouwen (beginselaanvraag): het veranderen van de bedrijfsruimtes Scheepmakersstraat 59, 69 en 87 tot twintig woningen.

Niet akkoord

Het beginselplan is getoetst aan de Welstandsnota.

De commissie constateert dat de nieuwe twee laagse aanbouwen in lijn lijken te liggen met de eerder in 2017 vergunde aanbouwen. Zij constateert echter dat deze aanbouwen niet zijn getekend en uitgevoerd conform vergund. Vergund lagen de aanbouwen

verdiept, waardoor tevens een ander gevelbeeld ontstaat.

De commissie is zich er van bewust dat het geheel al is uitgevoerd, en het doortrekken van het uitgevoerde lijkt de commissie een juiste voortzetting.

Echter aan de voorzijde constateert de commissie ook hetgeen nu getekend is niet overeen komt met de vergunde situatie maar ook niet met de uitgevoerde situatie.

Hetgeen nu aangevraagd wordt ligt op geen enkele wijze in lijn met de bestaande gevelindeling op de begane grond. Dus niet met bestaand, uitgevoerd of getekend. De relatie met de bovenliggende indeling ontbreekt ook volledig. De commissie verzoekt om een eenduidig gevelbeeld te maken. Het geen uitgevoerd is, zou als uitgangspunt genomen kunnen worden, met relatie met bovenliggende openingen.

Schelpkade 15

Wcie 20210714/202108460

Bouwen/Cultuurhistorie: het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de woning Schelpkade 15.

Akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota en beoordeeld in het kader van de dubbelbestemming ‘Waarde-Cultuurhistorie’.

De commissie adviseert positief over het aantal en de positionering van de zonnepanelen. Op het flauwere deel van de kap en op afstand van de voor- en

achtergevel hebben de panelen geen negatieve invloed op het aanzicht van de woning of de omgeving.

Scheveningseweg 13

Wcie 20210714/202108349

Cultuurhistorie: betreft het vergroten van de woning Scheveningseweg 13 door het plaatsen van een aanbouw aan de achterzijde.

Akkoord

Het bouwplan is beoordeeld in het kader van de dubbelbestemming ‘Waarde-Cultuurhistorie’.

De commissie kan instemmen met de eenlaagse uitbreiding aan de achterzijde van de woning die in opzet de cultuurhistorische waarden van het beschermd stadsgezicht niet negatief beïnvloedt.

Sijzenlaan 68

Wcie 20210714/202105169

Bouwen/Cultuurhistorie: het veranderen van de woning Sijzenlaan 68 door het plaatsen van zonnepanelen op het dak.

Niet akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota en beoordeeld in het kader van de dubbelbestemming ‘Waarde-Cultuurhistorie’.

De commissie acht zonnepanelen op de platte daken goed voorstelbaar. Echter is onduidelijk wat de afstand tot aan de dakranden is, en de hoogte van de panelen. De panelen dienen gelijk of verder de dakrand te liggen aan de hoogte maat van de panelen.

Onduidelijk is welke panelen geplaatst zullen worden, panelen dienen matzwart uitgevoerd te worden.

Spui 173

Wcie 20210714/202107218

Bouwen/Cultuurhistorie: het veranderen van het terras bij de horecagelegenheid (bar-restaurant Pavlov) Spui 173 door het plaatsen van 2 vaste parasolvoeten voor de 2 bestaande losse parasols.

Niet akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota en beoordeeld in het kader van de dubbelbestemming ‘Waarde-Cultuurhistorie’.

De commissie kan niet instemmen met de vaste parasolvoeten. Door het plaatsen van

Deze vaste parasols zijn wezensvreemde elementen op een trottoir en daardoor niet passend binnen dit beschermde stadsgezicht.

Spui 275

Wcie 20210714/202108742

Bouwen/Cultuurhistorie: het veranderen van de gevel van de woning met kantoor Spui 275 door het plaatsen van een reclame-uiting.

Niet akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Reclamenota en beoordeeld in het kader van de dubbelbestemming ‘Waarde-Cultuurhistorie’.

De reclame-uiting leidt door zijn positionering - geklemd tussen de beëindiging van de begane grond en de vensters van de eerste verdieping - en zijn uitvoering waardoor een deel van de achterliggende gevel uit het zicht wordt onttrokken, tot een aantasting van het gevelbeeld en daarmee van de cultuurhistorische waarden in het beschermd stadsgezicht.

Een reclame-uiting in de begane grond zone die de achterliggende architectuur voldoende afleesbaar houdt is wel denkbaar.

Stadhouderslaan 16

Wcie 20210714/202106710

Bouwen/Cultuurhistorie: het vervangen en veranderen van de erfafscheiding van de woning Stadhouderslaan 16 en het maken van dubbele deuren in de achteraanbouw.

Akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota en beoordeeld in het kader van de dubbelbestemming ‘Waarde-Cultuurhistorie’.

De commissie constateert dat de nieuwe hekwerken in de (nieuwe) openingen in de gemetselde tuinmuur zijn verlaagd tot de hoogte van de tuinmuur. Door deze gelijke hoogte vormen het metselwerk en de hekwerken een doorlopende erfafscheiding. Het gemetselde penant links is een passende overgang naar het hogere hek van het buurpand.

Met de aanpassing van de gevel van de aanbouw heeft de commissie eerder ingestemd.

Stationsweg 139

Wcie 20210714/202022331

Bouwen: het veranderen en vergroten van het hotel Stationsweg 139 door het maken van een extra bouwlaag.

Niet akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota.

Eerder heeft de commissie aangegeven zich een vergroting van het pand te kunnen voorstellen maar kon zij niet instemmen met het ontwerp. Hoewel in het voorliggende aangepaste ontwerp stappen zijn gezet kan de commissie er nog niet mee instemmen.

De introductie van een attiek in het rechterpand beoordeelde de commissie eerder al als positief. De commissie beoordeelt de vensters in de attiek in verhouding echter als te groot en vraagt deze te verkleinen. Zij vraagt de panelen tussen de ramen meer reliëf te geven door een belijning te introduceren als rimpeling in de kroonlijst, de voorgestelde verticale belijning draagt negatief bij aan de optisch forse attiek. De commissie acht het positief dat de dakkappellen in de voorschilden zijn vervangen door dakramen. De positie en afmetingen van de ramen is akkoord. Zij vraagt echter om hoogwaardige dakramen toe te passen, zorgvuldig vlak gedetailleerd binnen het schild. De commissie onderschrijft de introductie van een schildkap voor het rechterpand zodat het pand zich meer

verzelfstandigd. Zij beoordeelt het zijschild echter nog als te steil waardoor het schild niet in verhouding is.

De commissie beoordeelt het als positief dat de eerdere horizontaal gelede dakkapellen in het achterschild zijn opgedeeld in vier kapellen. De dakkapellen ogen echter nog te fors, de commissie vraagt ze in afmetingen te verkleinen zodat zij zich meer

terughoudend verhouden tot het dakvlak.