• No results found

Strategie leidend tot duurzaam concurrentievoordeel

In document Kees Brusche Juli 2007 (pagina 45-48)

DEEL 2 TRAJECT VAN ONDERZOEK

4 STRATEGIE

4.2 Strategie leidend tot duurzaam concurrentievoordeel

Zoals in de vorige paragraaf indirect is aangegeven liggen bij J&H geen strategieën op de plank waarmee de organisatie haar doelen kan behalen, die geformuleerd zijn in de visie.

In de wetenschap zijn twee stromingen te onderscheiden die een gedachte hebben over het behalen van een duurzaam concurrentievoordeel, dat van belang is voor het voortbestaan van organisaties. De eerste stroming gaat uit van een zogenaamde inside-out benadering (o.a. reource-based view). Dit houdt in dat organisaties een duurzaam concurrentievoordeel verkrijgen door strategieën te ontwikkelen die uitgaan van eigen sterktes, waarmee wordt gereageerd op kansen uit de markt terwijl externe bedreigingen worden geneutraliseerd en eigen zwaktes worden vermeden. Onder andere Barney (1991) is aanhanger van dit gedachtegoed. De andere stroming, met onder ander Porter (1985) als aanhanger, gaat uit van een outside-in benadering. Deze stroming zegt dat organisaties een duurzaam concurrentievoordeel behalen door de markt/omgeving als uitgangspunt te nemen en in te spelen op de kansen en bedreigingen die geboden worden door de omgeving.

Keuze J&H

Er is gebleken dat het onderscheidende vermogen van een deurwaarderskantoor voornamelijk ligt verscholen in de kennis en kunde van de deurwaarders en de werknemers, zoals werd aangegeven in paragraaf 4.1.4 en bijlage 7. Een ander belangrijk element waarmee J&H zich onderscheidt in de markt houdt verband met de soort dienstverlening. In paragraaf 4.1.5 werd aangegeven dat deurwaarderskantoren bredere bevoegdheden kennen dan incassokantoren. Dit uit zich in een volledige dienstverlening voor het incasseren van vorderingen. Verder bouwt J&H op een zeer compleet kantoorautomatiseringssysteem, waarin alle dossiers en dergelijke worden bewerkt en kunnen worden ingezien.

Om goede strategieën te ontwikkelen, waarmee J&H duurzame concurrentievoordelen kan halen, is het van belang dat de organisatie zich richt op haar eigen sterke punten. Vanuit dit perspectief is het dan ook zeer aannemelijk dat J&H voor de formulering van haar strategieën gebruik moet maken van een inside-out benadering.

Om een duurzaam concurrentievoordeel te realiseren moeten de resources voldoen aan een aantal eisen (Barney, 1991), namelijk:

Waardevol Schaars

Niet imiteerbaar Geen substituten

Voor elke aangeboden dienst is het noodzakelijk dat wordt onderzocht in hoeverre de beschikbare resources, die gebruikt worden bij de productie, de genoemde eisen bezitten en er dus een duurzaam concurrentievoordeel kan worden gerealiseerd.

Incasso traject:

De resources die noodzakelijk zijn voor incasso werkzaamheden zijn de kennis en vaardigheden van de werknemers van de afdeling Algemeen, het bedrijfspand, het

kantoorautomatiseringssysteem en de aanwezige kantoormaterialen. Het

kantoorautomatiseringssysteem is in essentie de enige resource die waardevol, schaars, niet te imiteren en niet vervangbaar is door substituten. Dit systeem is namelijk in ongeveer 20 jaar gegroeid tot het systeem zoals het nu is, en waarmee de werknemers grote voordelen kunnen halen bij de werkzaamheden. De werknemers van de afdeling Algemeen zijn goed vervangbaar en niet waardevol, omdat de concurrenten dezelfde kennis en vaardigheden in huis hebben.

Al met al kan worden geconcludeerd dat J&H met betrekking tot het incassotraject op basis van het kantoorautomatiseringssysteem een duurzaam concurrentievoordeel kan realiseren. En niet op basis van de werknemers, het bedrijfspand of de te gebruiken kantoormaterialen. Het bedrijfspand is niet uniek voor de incassomarkt, omdat incassobureaus niet afhankelijk zijn van een specifieke locatie en zich overal kunnen vestigen. Verder gebruiken incassobureaus veelal dezelfde kantoormaterialen.

Ambtelijk traject:

De resources die noodzakelijk zijn voor Ambtelijke werkzaamheden zijn de kennis en vaardigheden van de werknemers van de afdeling Algemeen, het bedrijfspand, het

kantoorautomatiseringssysteem en de aanwezige kantoormaterialen. Het

kantoorautomatiseringssysteem is ook hier waardevol, schaars, niet te imiteren en niet vervangbaar door substituten. De werknemers van de afdeling Ambtelijk en Huur bezitten kennis en vaardigheden die waardevol zijn en op korte termijn niet vervangbaar. Op de langere termijn zijn de kennis en vaardigheden van de werknemers niet van dien aard dat er een duurzaam concurrentievoordeel mee kan worden gerealiseerd.

Al met al kan worden geconcludeerd dat J&H met betrekking tot het Ambtelijke traject op basis van het kantoorautomatiseringssysteem een duurzaam concurrentievoordeel kan realiseren. Op basis van de werknemers kan voor de kortere termijn wel een concurrentievoordeel worden gerealiseerd, maar deze zal niet duurzaam zijn. De locatie van het bedrijfspand is voor het Ambtelijke traject wel uniek, omdat deurwaarderskantoren afhankelijk zijn van standplaatsen. Met andere woorden een deurwaarderskantoor kan zich niet overal vestigen. Met behulp van de kantoormaterialen

wordt geen duurzaam concurrentievoordeel gerealiseerd, omdat ieder

Conclusie:

J&H moet op basis van een inside-out benadering komen tot strategieën waarmee duurzame concurrentievoordelen worden gerealiseerd. Geconcludeerd kan worden dat er voor het Ambtelijke traject mogelijkheden liggen om een duurzaam concurrentievoordeel te realiseren. Voor het incasso traject geldt dit in mindere mate tot niet. Verder bleek dat J&H nog geen concrete strategieën heeft geformuleerd, maar alleen maar steunt op een aantal losse kernwaarden. Zolang deze niet zijn verpakt in strategieën is de organisatie doelloos. Voor de toekomst is het daarom belangrijk dat J&H strategieën formuleert,

waarin de kernwaarden terugkomen en de potenties voor duurzame

concurrentievoordelen gebruikt worden.

In document Kees Brusche Juli 2007 (pagina 45-48)