• No results found

Deel I De doelgroep, context en achtergrond van YA

5. Uitgevers van YA-boeken in Nederland

5.6. Storm Publishers

Storm Publishers is een uitgeverij die actief was van 2014 tot 2019 en is opgericht door Natasja Storm. Binnen de YA-wereld heeft Storm een reputatie weten op te bouwen, en daarom wordt deze uitgeverij hier toch besproken, ook al bestaat ze niet meer. Voorheen was Storm eigenaar van de website young-adults.nl. Over de uitgeverij zegt ze zelf:

‘‘Young-adults.nl is het grootste young adult-platform van Nederland en België. Ik krijg tussen de 10.000 en 12.000 unieke bezoekers per maand, dat is een goed instrument om de boeken die ik uitgeef te promoten. […]

160 ‘‘Ik heb de uitgeverij opgericht om Nederlandse schrijvers die boeken voor young en new adults schrijven een kans te geven’, […]. ‘We hebben er in Nederland het talent echt wel voor, maar uitgevers geven vaak de voorkeur aan goedlopende vertaalde titels.’’361

Storm Publishers was een uitgeverij die zich specialiseerde in Young Adult en New Adult- boeken van oorspronkelijk Nederlandse auteurs. Een aantal titels van Storm Publishers werd zelfs vertaald als Engelstalige e-books en aangeboden op de internationale markt.362

De boeken die Storm Publishers uitgaf waren gericht op een specifiek doelgroep, namelijk lezers van YA en NA-boeken die zich in de leeftijdscategorie 14 tot 25 jaar bevonden. Daarnaast wilde deze uitgeverij breder kijken, dan alleen de Nederlandse boekenmarkt. Daarnaast heeft Storm Publishers in 2016 de Duitse vertaalrechten van Hitte, Razend en Zomer van Lis Lucassen verkocht aan uitgeverij Bastei Lübbe. Dit is één van de grootste uitgeverijen van Duitsland. In het fonds van Bastei Lübbe zijn boeken verschenen van Cassandra Clare, Dan Brown, Jeff Kinney en Ken Follett.363 Voor een kleine uitgeverij die toen pas twee jaar bestond, is dit een groot succes.

Net als Blossom Books bood Storm Publishers niet-boekgerelateerde items aan, zoals T-shirts, accessoires en sieraden. Deze producten waren verkrijgbaar via YAshop.nl of via boekhandels.

Storm Publishers heeft schrijfwedstrijden en Summer Camps georganiseerd om haar netwerk auteurs uit te breiden. Via dit soort evenementen liet Natasja Storm deelnemers korte verhalen schrijven, werd er feedback gegeven en soms werden de verhalen gebundeld in een uitgave. Naast het ontdekken van nieuw Nederlands talent wilde Storm met dit soort evenementen ook een community creëren ´waarin we dezelfde passie delen.´364 Storm Publishers bouwde zo een netwerk op van lezers en schrijvers waar ze wellicht in de toekomst een samenwerking mee kon aangaan. Het creëren van een community zorgde ook voor een trouwe achterban. Dit zijn waarschijnlijk de lezers die Storm Publishers ondersteunen door (alle) titels te kopen en/of een groot bedrag overhebben voor een schrijverskamp, namelijk €250,- voor een YA Summer Camp van vijf dagen.365

361 Oerlemans, A. ´Nieuwe uitgeverij wil oorspronkelijk Nederlandse YA uitgeven.´ Boekblad, 21 augustus 2014. 362 ‘Over ons’. Storm Publishers.

www.stormpublishers.nl

363 ´Storm Publishers verkoopt uitgeefrechten new adult-trilogie 'Hitte' aan Duitsland.´ Boekblad, 12 mei 2016. 364 Dessing, M. ´Storm Publishers zoekt nieuwe auteurs op YA Summer Camp.´ Boekblad, 1 augustus 2016. 365 ‘Nieuws’ > ‘YA Summer Camp’. Storm Publishers. 5 mei 2015.

161 Het unieke aan Storm Publishers is dat de eigenaresse, Natasja Storm, alles zelf deed vanuit haar eigen huiskamer. Zij zorgde ervoor dat het binnenwerk in orde was, ontwierp covers en was zelf verantwoordelijk voor de marketing en sociale media. Storm Publishers is een kleine uitgeverij, waardoor geen tot weinig budget beschikbaar was. Zelf zegt Storm hierover ´jammer genoeg heb ik nog geen kapitaal om te investeren in personeel.´366 Dat betekent ook dat zij moeite had om haar titels in boekhandels te krijgen. Grote uitgeverijen hebben een vertegenwoordiger, maar door het gebrek aan budget was dit voor Storm geen optie. Hierdoor ging het grootste deel van de verkoop van haar titels online.

Het fonds van Storm Publishers bestaat uit 13 titels. Dit zijn allemaal YA-titels geschreven door Nederlandse auteurs. De Nederlandse YA-auteurs van Storm Publishers waren Mara Li, Mascha Schoonakker, Jen Minkman, Marieke Veringa en Lis Lucassen. Opvallend om in het achterhoofd te houden is dat Jen Minkman verder is gegaan met haar eigen uitgeverij, Dutch Venture Publishing, en een aantal auteurs heeft meegenomen naar haar fonds.

Tijdens het onderzoek naar YA-titels van Storm Publishers viel op dat niet alle titels zijn opgenomen in het Centraal Bestand Kinderboeken. Via het Centraal Bestand Kinderboeken zijn er maar twee titels te zien. Daarom werd de database van PiCarta gebruikt om te zoeken op uitgever ´Storm Publishers´. Dit resulteerde in 13 titels: 3 titels in 2014, 4 titels in 2015, 3 titels in 2016 en 3 titels in 2017. Storm Publishers heeft als uitgever zelf besloten dat de boeken van Lis Lucassen geen YA is, maar New Adult. Boeken die onder New Adult vallen hebben personages tussen de 18 en 30 jaar, de personages hebben trauma´s opgelopen en seksuele momenten worden expliciet beschreven. Dat heeft Storm Publishers geuit via de marketing van de boeken en de boeken zijn op de website ook te vinden onder het kopje ´new adult´. Dit onderzoek is gebaseerd op PiCarta en het Centraal Bestand Kinderboeken, daarom worden de boeken van Lis Lucassen wel gezien als YA. Hieruit kan worden opgemaakt dat 100% van het fonds van Storm Publishers bestaat uit oorspronkelijk Nederlandstalige YA. Deze uitgeverij heeft geen vertaalde YA uitgegeven en focust zich dus op Nederlandse YA in tegenstelling tot de grotere uitgeverijen.

De jongen uit het woud van Jen Minkman

De jongen uit het woud (2014) vertelt het verhaal van Julia en Michael. Julia is verliefd op Michael, maar als het moment daar is, breekt Michael haar hart. Tijdens de zomervakantie 366 Dessing 1 augustus 2016.

162 probeert ze niet aan hem te denken. Alles verandert als ze Michael weer ziet nadat hij een motorongeluk heeft gehad en hij gevoelens heeft voor Julia. Michael wil Julia terug. Hierdoor is ze in tweestrijd en weet ze niet of ze zijn liefde moet beantwoorden of niet.

Als we kijken naar de kenmerken van young adults, dan geeft dit boek vooral aandacht aan verliefdheid, eerste keren en het onbereikbare. Young adults bevinden zich in de leeftijdscategorie waar ze graag nieuwe ervaringen willen opdoen. Ze worden bijvoorbeeld voor het eerst echt verliefd of ze ontwikkelen zich op het gebied van seksualiteit. In De jongen uit het woud is Julia verliefd op de onbereikbare Michael, maar hoe ga je daarmee om als de jongen op wie je verliefd bent opeens ook gevoelens voor jou heeft? Daarnaast is liefde of verliefdheid erg belangrijk voor young adults. Dit is dan ook de rode draad in het verhaal.

Minkman heeft het verhaal tevens een magisch randje gegeven door de invloed van Keltische mythologie. Mythische wezens zoals feeën, heksen, elven en druïden komen voor in het verhaal. Hierdoor krijgt het verhaal een aantal subtiele fantasy-elementen, maar wordt niet meteen geschaard onder YA-fantasy.

Opvallend is dat Minkmans verhaal (en ook andere titels van haar) zich niet afspeelt in Nederland, maar in Salzburg. Hierdoor heeft ze Duitse termen in het verhaal verwerkt. De meeste young adults lezen vertaalde YA en laten oorspronkelijk Nederlandse YA dan liggen. Wellicht heeft de auteur hiervoor gekozen om het meer een buitenlands tintje te geven en lezers echt het gevoel te geven dat ze zich bevinden in Oostenrijk.

De stem van de zee van Mara Li (pseudoniem van Marieke Veringa)

Dit boek was in 2016 genomineerd voor de Harland Award romanprijs en behoorde hiermee tot de beste Nederlandse fantasy in 2016. De stem van de zee (2015)367 stond ook al op de shortlist van beste Nederlandse fantasy van 2015. Dit boek valt binnen de YA onder het genre dystopische literatuur. Dystopische boeken schetsen vaak een beeld van een toekomstige maatschappij waarin de huidige wereld veranderd is in een akelige plaats waar tirannie de boventoon voert. Bovendien heeft in deze dystopische wereld de slechtheid van de mens het gewonnen van het goede. In De stem van de zee leeft de hoofdpersoon Nimue samen met haar oma en broertje in een huis aan de zee. Het is een eeuw geleden dat de Grote Inslag (meteorieteninslag) heeft plaatsgevonden en de beschaving van 2017 heeft weggevaagd.

Dit is een verhaal over overleven, het zoeken naar jezelf, moed en zelfopoffering. Dystopische boeken willen meestal een boodschap doorgeven aan lezers. In dit geval laten 367 Dit boek verscheen in 2015 bij Storm Publishers, maar werd opnieuw uitgegeven in 2018 door Dutch

163 zien hoe erg de volwassenen hebben gefaald. Als we kijken naar de kenmerken van young adults dan past dit boek als genre volledig bij de kenmerken van young adults. Dystopische literatuur wil namelijk laten zien hoe volwassenen de mist in zijn gegaan en de focus ligt dan op young adults. Zij willen op deze leeftijd zo min mogelijk gehoor geven aan autoritaire figuren en als een boek gaat over de mislukkingen van volwassenen dan kunnen deze lezers zich meer herkennen in de hoofdpersonages van het verhaal.

In dit boek is er tevens sprake van een zoektocht. Nimue gaat samen met haar broertje namelijk op zoek naar haar moeder. Zij verdween jaren geleden zomaar op een dag. Het hele concept van een zoektocht past bij de kenmerken van young adults, omdat de zoektocht vaak iets zegt over hen. Wellicht is het ook een zoektocht naar de eigen identiteit.

Zielverzamelaar van Mascha Schoonakker

Storm Publishers organiseerde in 2016 een manuscriptenwedstrijd. Mascha Schoonakker was de winnaar. Zij won met haar YA urbanfantasy-roman, Zielverzamelaar (2017), de eerste plaats en heeft zo een uitgeefcontract gewonnen bij Storm Publishers.368

De vader van de zeventienjarige Gwen Collins verzamelt zielen in zandlopers. Deze zandlopers bevatten het levenszand van onsterfelijke zielen. Gwen besluit haar vader te helpen, maar breekt een aantal zandlopers. Daarom wil Gwen dit oplossen door zelf zielen te gaan verzamelen. Doordat ze geen ervaring heeft brengt ze zichzelf in gevaar. Zielverzamelaar gaat over onzekerheid, moed en macht.

Young adults bevinden zich in een fase waarin ze nieuwe ervaringen opdoen. Dit gaat vaak gepaard met onzekerheid (internaliserende problemen). In Zielverzamelaar neemt Gwen een grote verantwoordelijkheid op zichzelf door de taken van haar vader over te nemen, maar dit slaat terug op de mentale gesteldheid van Gwen. Ze voelt zich onzeker en twijfelt aan zichzelf. Deze onzekerheid komt veel bij young adults voor en hoe de hoofdpersoon hier mee omgaat zal zorgen voor herkenning of ontkenning.

Al met al bestaat het fonds van Storm Publishers 100% uit oorspronkelijk Nederlandstalige YA, van auteurs die de uitgeverij geworven heeft via schrijfwedstrijden en zomerkampen. Deze uitgeverij is ook ontstaan met de intentie alleen Nederlandstalige YA uit te geven. Daarnaast probeerde Storm Publishers haar Nederlandse boeken aan te bieden op de internationale markt. Dit resulteerde in de verkoop voor de Duitse markt van de vertaalrechten van de boeken van Lis Lucassen. Het fonds bestaat uit verschillende YA-genres, en dat geldt

164 ook voor de Nederlandse YA. Jen Minkman situeert haar verhalen zelfs buiten Nederland. De reden hiervoor is misschien om het aantrekkelijker te maken voor Nederlandse lezers of voor internationale lezers.