• No results found

Deel I De doelgroep, context en achtergrond van YA

5. Uitgevers van YA-boeken in Nederland

5.7. Dutch Venture Publishing

Dutch Venture Publishing is opgericht in 2016 door auteur Jen Minkman, die bij Storm Publishers debuteerde. Haar uitgeverij richt zich voornamelijk op het uitgeven van oorspronkelijk Nederlandstalig werk aangevuld met een paar vertaalde titels van buitenlandse auteurs. De buitenlandse auteurs hebben vaak een contract bij kleine buitenlandse uitgevers en zijn grotendeels te kenmerken als self published-auteurs. In het buitenland wordt vaak de term Indie author (‘Indie-auteur’) gebruikt. Deze term staat voor Independent Author. Dit zijn auteurs die hun boeken zelfstandig uitgeven, zonder bemiddeling van een (officiële) uitgeverij.

Jen Minkman besloot Dutch Venture Publishing op te richten, omdat ze merkte dat de Nederlandse boekenmarkt te hoogdrempelig is voor beginnende Vlaamse en Nederlandse auteurs, met uitzondering van Storm Publishers. Dat betekent dat er concurrentie kwam voor Storm. We zagen dat de grote uitgeverijen grotendeels kiezen voor vertaalde bestsellers uit het buitenland, om op safe te spelen. Met haar nieuwe uitgeverij wilde Minkman een fonds oprichten dat niet alleen bestaat uit vertaalde buitenlandse bestsellers. ‘Want wie zegt dat een boek van een Nederlandse auteur niet de volgende bestseller zou kunnen zijn?’369 Net als Natasja Storm werkt Jen Minkman vanuit haar huiskamer en heeft ze een netwerk opgebouwd van lezers en schrijvers die ze mede via Storm Publishers heeft leren kennen. Daarnaast wil Minkman ook een community opbouwen van lezers die Nederlandse YA leren kennen door de titels die zij uitgeeft. Minkman neemt zelf de grote beslissingen, maar ze heeft ook nog hulp van een team ZZP’ers.

Daarnaast is Jen Minkman zelf een Nederlandstalig YA-auteur. Zij wil ook andere Nederlandse en Vlaamse auteurs van YA en romantiek een kans geven bij Dutch Venture Publishing. Dutch Venture Publishing geeft ook buitenlandse titels uit, maar dan kijkt Jen Minkman alleen naar neglected gems. Dit zijn ´pareltjes´ in het YA-genre die in verschillende landen in het buitenland zijn vertaald, maar nog niet in Nederland zijn verschenen, zoals Carrie Jones. Deze heeft met haar YA-boeken op de New York Times bestsellerlijst gestaan,

369‘Onze doelstelling’. Dutch Venture Publishing.

165 maar toch zijn haar titels niet in het Nederlands vertaald. Dutch Venture Publishing bracht hier verandering in door De geest in de rivier van Carrie Jones te vertalen in 2019.

Net als met de voorgaande uitgeverijen is onderzocht hoeveel YA-titels van Dutch Venture Publishing zijn opgenomen in Het Centraal Bestand Kinderboeken, dat zijn er twee. Dat is erg weinig. Daarom werd de database van PiCarta gebruikt met de hoop dat er meer titels zijn verschenen bij Dutch Venture Publishing, en met succes. Tot januari 2020 heeft Dutch Venture Publishing namelijk 83 titels uitgegeven, dus dat is ca. 27 titels per jaar. Daarvan behoren 32 titels tot het genre YA. Dat zijn zowel vertaalde als oorspronkelijk Nederlandstalige YA.370 Drieëntwintig titels zijn oorspronkelijk Nederlandstalige YA. Hieruit kan worden opgemaakt dat 71,9% van de YA uitgaven bestaat uit oorspronkelijke Nederlandse YA. Dit percentage is nog steeds groter dan bij de grotere uitgeverijen.

Het fonds van Dutch Venture Publishing bestaat uit verschillende genres: Young Adult, jeugd, romantiek & feelgood, New Adult & dark romance en thrillers. Bekende buitenlandse auteurs zijn Vanessa Garden, Shelena Shorts, Cyn Balog, Carrie Jones en Jennifer Murgia. De Nederlandse YA-auteurs van Dutch Venture Publishing zijn: Jen Minkman, Suzanne Peters, Miranda Peters, Lizzie van den Ham, Marijke F. Jansen, Cathinca van Sprundel, Mara Li, Debora Elisabeth, Eva Moraal en Vanessa Gerrits. Bovendien gaat Dutch Venture Publishing soms samenwerkingen aan met Nederlandse en Vlaamse YA- auteurs van andere uitgeverijen om een collectie verhalen te bundelen in één boek, zoals Wonderland (2017), Magisch (2017) en Brave new love (2018). Deze boeken bevatten verhalen omtrent één thema. De Nederlandse en Vlaamse auteurs van andere uitgeverijen die met Dutch Venture Publishing waren:

Eva Moraal (Lemniscaat), Rianne Werring (Nimisa Publishing House), Mascha Schoonakker (uitgeverij Willowtreez), Daniëlle Dijkstra (voorheen bij Storm Publishers), Isabel Peters (geen uitgeverij), Jennefer Mellink (Luitingh-Sijthoff), Chinouk Thijssen (Clavis), Patty van Delft (Celtica publishing), Anne Nicolai (de Crime Compagnie), Sophia Drenth (Staaldruk), Natascha van Limpt (uitgeverij Zilverbron), Oli Veyn (Godijn Publishing), Tamara Haagmans (Luitingh-Sijthoff) en Lysander Mazee (geen uitgeverij). In 2019 bracht Dutch Venture Publishing Er was eens uit. Deze verhalenbundel bestaat alleen uit auteurs van Dutch Venture Publishing.

370 De resultaten zijn gevonden via PiCarta in het Centraal Bestand Kinderboeken: Doelgroepcode: Jongeren

fictie: 15-18 jaar (LFT D) > Dutch Venture Publishing (verkleinen in de zoekbalk). Geavanceerd zoeken: alleen Nederlandse boeken aangevinkt. Dit resulteerde in drieëntachtig titels.

166 Hart van glas van Miranda Peters

Hart van Glas (2018) is een urban fantasy en vertelt het verhaal van de zeventienjarige Hester. Toen ze zeven jaar oud was heeft ze een auto-ongeluk meegemaakt. Ze kon haar moeder en haar zusje redden, maar haar vader niet. En sindsdien geeft ze zichzelf de schuld van het ongeluk. Zelf heeft Hester geen enkele verwondingen. Tien jaar later gaat alles goed met Hester. Ze is populair, heeft vriendinnen en haalt goede cijfers. Alleen heeft Hester één geheim: ze bezit bovenmenselijke krachten. Haar leven verandert compleet als ze Siem ontmoet en hopeloos verliefd wordt op hem.

Allereerst wordt het Nederlandse in dit boek echt benadrukt, vooral de namen van de hoofdpersonages: Hester en Siem. Ook komen (on)bekende plaatsen voor, zoals de Martinitoren. Hierdoor zullen lezers sneller het gevoel krijgen dat ze een Nederlandse YA lezen én een realistischer beeld kunnen creëren tijdens het lezen. Als we dit boek vergelijken met de kenmerken van young adults dan blijkt dat met name de internaliserende of emotionele problemen naar voren komen. Hester geeft zichzelf de schuld van het auto-ongeluk. Hierdoor heeft ze last van schuldgevoelens. Daarnaast wordt ze verliefd op Siem (eerste keren en liefde). Hierdoor is het verhaal beladen met veel emotie en gevoelens. Ook heeft Miranda Peters besloten om seksualiteit voor te laten komen in het verhaal. Een aantal scènes kunnen te volwassen zijn voor jonge YA-lezers. Door aandacht te geven aan dit onderwerp, laat de auteur zien dat young adults veel bezig zijn met zichzelf ontdekken op het gebied van seksualiteit en eerste keren. Door aandacht te schenken aan dit onderwerp, krijgen Nederlandse young adults het gevoel dat dit geen taboeonderwerp is in de Nederlandse YA.

Er was eens een verhalenbundel van Jen Minkman, Cathinca van Sprundel, Marijke F. Jansen, Miranda Peters en Suzanne Peters.

Deze verhalenbundel bevat vijf sprookjes voor young adults met een eigen twist van de auteurs. Hierdoor zijn het moderne hertellingen geworden. In Nederland begon de populariteit voor sprookjes en moderne hertellingen onder young adults te stijgen. Dutch Venture Publishing besloot om niet achter te blijven en publiceerde een moderne hertelling van Nederlandse bodem.

De verhalen in Er was eens (2019) hebben een link met de sprookjeswereld en de actuele Nederlandse wereld:

‘Laat je meevoeren naar werelden waar Assepoester tegen loverboys strijdt, waar social media nog gevaarlijker is dan een spinnenwiel, waar inhalige fey muzikanten

167 opsluiten in torens, waar oma’s gered moeten worden van iets ergers dan een boze wolf en waar twee zussen door yeti’s op de proef worden gesteld.’371

De actualiteit in Er was eens is specifiek gericht op Nederlandse young adults, zoals loverboys en de gevaren van sociale media zijn veelvoorkomende onderwerpen in Nederland en worden vaak gelinkt aan young adults.

Er was eens legt de nadruk op vriendschap, liefde, magie en verraad. Dit zijn allemaal onderwerpen waar young adults mee gekenmerkt worden. De oude sprookjes krijgen een moderne twist, waardoor het aantrekkelijker wordt voor jongeren om het boek op te pakken. Actuele problemen waar Nederlandse young adults mee te maken krijgen, worden verweven in het verhaal, zoals de gevaren van sociale media en loverboys.

Tweedehands vleugels van Vanessa Gerrits

Vanessa Gerrits is een Vlaamse auteur die vooral YA fantasy boeken schrijft. Tweedehands vleugels (2016) en Zilveren vleugels (deel 2) had ze eerder in eigen beheer uitgegeven. Doordat veel Nederlandse en Vlaamse jongeren haar verhalen lazen, besloot Dutch Venture Publishing het eerste deel opnieuw uit te geven.372 Deze self published-auteur heeft nu een uitgeverij gevonden. Hierdoor verandert haar imago van amateur-auteur naar een daadwerkelijke auteur mét een contract bij een uitgeverij.

Tweedehands vleugels vertelt het verhaal van Max en Lucy. Max is een Kraai: een wezen dat deels monster/machine is en deels mens is. Hij heeft nieuwe vleugels nodig en dat kan alleen door de vleugels van een ander gevleugeld wezen te stelen, bijvoorbeeld de vleugels van Lucy, een Beschermengel. Lucy´s wereld wordt verwoest: haar carrière, haar vrijheid en de ziel van haar Bestemmeling staan op het spel. Ze wil alles doen haar leven weer terug te krijgen, zelfs het sluiten van een alliantie met Max.373

Dit is een verhaal over engelen, romantiek, het accepteren van jezelf en een zoektocht. Deze elementen zijn we ook tegengekomen bij voorgaande titels van Dutch Venture Publishing.

Uit het fonds van Dutch Venture Publishing blijkt dat 71,9% van de YA-boeken bestaat uit oorspronkelijk Nederlandse YA. Als we kijken naar wat voor soort boeken Dutch Venture Publishing uitgeeft, dan zijn het met name verhalen met paranormale verschijnselen.

371 ‘Er was eens – diverse auteurs’. Dutch Venture Publishing.

www.dutchventurepublishing.com/ons-fonds/young-adult/er-was-eens-diverse-auteurs/

372 ‘Fantasierijk debuut voor jongeren.’ Groot Eindhoven, 6 juli 2016. 373 ´Tweedehands vleugels – Vanessa Gerrits´. Dutch Venture Publishing.

168 Dit is een verschil met de grotere bekende uitgeverijen. De grotere uitgeverijen focussen bij het uitgeven van Nederlandse YA vooral op hedendaagse YA. Dutch Venture Publishing negeert de populariteit van hedendaagse YA niet onder de young adults en geeft ook een aantal hedendaagse YA uit, zoals Er was eens. Bovendien zijn alle verhalen in Er was eens geschreven door de Nederlandse YA-auteurs van Dutch Venture Publishing. Bij de grotere uitgeverijen ontbreken verhalenbundels die alleen geschreven zijn door Nederlandse YA- auteurs. Hierdoor krijgen de kleinere uitgeverijen toch iets unieks.