• No results found

Stichting Onderwijsgeschillen: secretariaat, Expertisecentrum en meer

secretariaat, Expertisecentrum en meer

Het secretariaat

De ondersteuning van de LCG WMS is ondergebracht bij Stichting Onderwijsgeschillen te Utrecht. De stichting vormt het landelijke en onafhankelijke loket voor geschillen van allerlei aard binnen het gehele onderwijs in Nederland. In het kader van de invoering van passend onderwijs biedt Stichting Onderwijsgeschillen sinds 2014 ook ondersteuning aan een aantal geschillencommissies die op grond van nieuwe wet- en regelgeving zijn ingericht.

Stichting Onderwijsgeschillen beschikt over een professioneel bureau met een team van deskundige medewerkers, met daarin ervaren onderwijsjuristen. Het bureau is bereikbaar op werkdagen en de medewerkers beantwoorden jaarlijks veel vragen over de Wms, over de uitspraken en de werkwijze van de Commissie.

Stichting Onderwijsgeschillen heeft een bestuurder en een Raad van Toezicht.

Directeur/bestuurder van de Stichting Onderwijsgeschillen is mr. H.E. Mertens.

De directeur/bestuurder is tevens ambtelijk secretaris van de LCG WMS.

De samenstelling van de Raad van Toezicht is als volgt:

- mr. H.T. van der Meer, voorzitter

- mr. drs. C.W.M. Dullaert, lid

- B.J.F. Fransen MSc, lid

Het Expertisecentrum Onderwijsgeschillen

De Stichting Onderwijsgeschillen houdt een Expertisecentrum in stand met als doel de kwaliteit van de geschilbeslechting in het onderwijs naar inhoud, organisatie en werk-wijze te bevorderen. Het werk van het centrum is om ontwikkelingen op het gebied van geschillen en geschilbeslechting in het onderwijs te monitoren en het maatschappelijk debat daarover te organiseren en te faciliteren. Dit gebeurt onder meer door het laten doen van onderzoek naar de werking van de geschillen- en klachtenregelingen en het organiseren van het maatschappelijk debat rond de praktijk van geschilbeslechting in het onderwijs.

Op het gebied van medezeggenschap is in het verslagjaar vanuit het Expertisecentrum de pilot ‘mediation bij klachten en medezeggenschapsgeschillen’ geëvalueerd.

Over die evaluatie en de presentatie daarvan op een symposium, vindt u meer informatie in hoofdstuk 4 van dit verslag.

Publicaties

Een aantal van de activiteiten van het Expertisecentrum vindt zijn weerslag in publicaties1 in de reeks van het Expertisecentrum Onderwijsgeschillen. Op gebied van medezeggenschap verschenen in 2014 het evaluatierapport van de pilot

‘Mediation bij klachten en medezeggenschapsgeschillen’ en twee herdrukken van het Zakboek medezeggenschap.

1 De publicaties van het Expertisecentrum zijn terug te vinden op www.onderwijsgeschillen.nl en kunnen via deze

website besteld worden.

12

Het WMS congres

Medezeggenschap: sterker, beter, passend was de titel van het WMS congres dat op 12 november 2014 plaatsvond te Ede.

In het plenaire gedeelte zijn de vernieuwde website infowms.nl alsmede het landelijke project Versterking medezeggenschap gepresenteerd. Vervolgens heeft ontwikke-lingspsycholoog Steven Pont de zaal meegenomen naar de wonderlijke wereld van samenwerking die ook zo noodzakelijk is in de medezeggenschap. Daarna volgden 46 workshops waaraan de onderwijsorganisaties weer bereidwillig hebben meegewerkt.

De titel van het congres is in al deze momenten verder uitgediept. ‘Sterker’ door dat-gene dat tot nu toe is bereikt nog eens onder de aandacht te brengen of aan te bieden aan nieuwe geïnteresseerden in medezeggenschap. ‘Beter’ door op het congres de aftrap mede te laten verzorgen voor het project Versterking medezeggenschap.

In het kader van dit project is een aantal handreikingen geschreven om de mede-zeggenschap op scholen verder te ontwikkelen. In verschillende workshops werden de thema’s van de handreikingen2, waaronder het voorkomen en oplossen van geschillen, verder uitgediept. ‘Passend’ omdat ook ruim aandacht werd besteed aan de eerste ervaringen met passend onderwijs. In lijn met het gekozen thema was de organisatie niet alleen in handen van Stichting Onderwijsgeschillen, maar ook van het Steunpunt medezeggenschap passend onderwijs en het project Versterking medezeggenschap.

Naast de onderwijsorganisaties hebben enkele medewerkers van Stichting Onderwijs-geschillen op het congres een workshop verzorgd, onder meer over mediation als mogelijk middel om conflicten en geschillen op te lossen.

Uit de door de deelnemers ingevulde evaluatieformulieren bleek dat zij ook dit jaar het aanbod hoog waardeerden. Het congres was weer vroeg volgeboekt en blijkt in een behoefte aan verdieping van MR-leden en bestuurders te voorzien3.

2 De handreikingen kunt u downloaden van www.infowms.nl

3 Verslag met foto’s van het Congres en de presentaties van de workshops zijn te vinden op http://www.onderwijs- geschillen.nl/over-ons/symposia-en-congressen/wms-congres/wms-congres-2014-dd-12-november-2014/

13

4 http://www.infowms.nl/toolkit-en-publicaties/advies-goede-medezeggenschap/

Infowms

Na de evaluatie van de Wms in 2012 hebben de belangrijkste stakeholders in het funderend onderwijs de handen ineengeslagen. Organisaties van leerlingen, ouders, werknemers, schoolleiders en bestuurders hebben het ‘Advies goede medezeggen-schap in het onderwijs’4 uitgebracht. Het advies bevat onder meer een groot aantal ankerpunten aan de hand waarvan tot versterking van de medezeggenschap in het funderend onderwijs kan worden gekomen. Het project Versterking medezeggenschap heeft tot doel scholen en MR’s te helpen deze verbeteringen te realiseren. Het project loopt tot 1 januari 2016 en wordt financieel ondersteund door het ministerie van OCW.

Om ook na afloop van het project de vruchten ervan te kunnen plukken worden deze opgenomen op de website infowms. Deze, door Onderwijsgeschillen onderhouden, website is in 2014 gemoderniseerd en aangepast en biedt nu ook onderdak aan het project. Daarnaast worden op de site ontwikkelingen op het gebied van medezeggenschap gepubliceerd. Ook staan op de site voorbeelden van mede- zeggenschapsreglementen en -statuten, terwijl ook de wetgevingsactiviteiten nauwkeurig worden weergegeven. Uiteraard wordt de site regelmatig bijgehouden zodat u daar steeds de actuele versie van wet- en regelgeving aantreft.

15