• No results found

STAPPENPLAN OMVORMING PEUTERSPEELZALEN TOT PEUTEROPVANG

Bij de omvorming van peuterspeelzaalwerk tot peuteropvang, zal deze opvang moeten voldoen aan de kwaliteitseisen die aan kinderopvang 0-4 jaar wordt gesteld vanuit de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen.

De belangrijkste verschillen in wettelijke regels en eisen zijn:

 tenminste twee gediplomeerde krachten op elke groep

 maximale groepsgrootte van 16 peuters

 3,5 m2 per kind bruto binnenspeelruimte, 3 m2 per kind buitenspeelruimte (in Blaricum reeds van toepassing op peuterspeelzalen en vastgelegd in Verordening ruimte- en inrichtingseisen

peuterspeelzalen gemeente Blaricum 2011)

 het instellen van een oudercommissie per locatie

 aansluiting bij een geschillencommissie (landelijk geregeld voor de kinderopvang)

Bij de harmonisatie kan het voor de peuterspeelzaalaanbieders van belang zijn om een overweging te maken met welk opvangaanbod in de toekomst (financieel en organisatorisch) men het beste uit de voeten kan. Men kan overwegen om een aanbod voor 0-4 jarigen in de markt te zetten. Deze keuze dient elke organisatie voor zichzelf te maken.

Als een peuterspeelzaal de overstap gaat maken naar een aanbod dat geregistreerd is als kinderopvang, dan dienen in ieder geval de volgende stappen genomen te worden. Deze stappen staan niet in volgorde van uitvoering, een deel dient parallel uitgevoerd te worden:

1. Gewenst aanbod vaststellen (leeftijdsgrens, openingstijden, wel/geen vaste dagdeelcombinaties, aantal weken per jaar).

2. Prognose maken van bezetting per locatie.

3. Plaatsingsovereenkomsten/contracten opstellen (voor ouders).

4. Uitwerken eventuele administratieve gevolgen van het gewenste aanbod, o.a.

• innen ouderbijdrage (automatische incasso)

• planning en plaatsing peuters (wel of niet op dezelfde wijze?)

• contracten ouders (regelen ondertekening) 5. Begroting maken, kostprijs en uurtarief vaststellen 6. Incassotraject instellen bij betalingsachterstanden

7. Registratie locaties als kinderopvanglocaties in het Landelijke Register Kinderopvang, waarna ook een GGD inspectie volgt.

8. Personeel onder de CAO Kinderopvang brengen. Er is inmiddels een Landelijk Sociaal Plan Harmonisatie Peuterspeelzalen vastgesteld.

9. Nieuwe arbeidsovereenkomsten met groepsleiding overeenkomen onder CAO Kinderopvang (oude rechten blijven behouden, alleen waar nodig wijzigingen van contracturen, werktijden en/of taakuren).

10. Instellen van een oudercommissie per locatie.

11. Zo nodig nieuwe huurvoorwaarden/-afspraken overeenkomen.

12. Ouders informeren over veranderingen en eventueel ondersteunen bij de aanvraag van kinderopvangtoeslag.

15. Aanpassen van informatiemateriaal, zoals informatieboekje en/of website.

Blaricum, 16 december 2014

~ 25 ~

Beslispunten Notitie: ‘Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang gemeente Blaricum

1. Bijgaande notitie: ‘Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang gemeente Blaricum van 16 december 2014 vaststellen.

2. Doel van de notitie is om de op 1 januari 2014 in het Landelijk Register Kinderopvang in Blaricum geregistreerde peuterspeelzaal Spelevanck met uniek registratienummer 156726920 en

peuterspeelzaalgroep Blaricum met uniek registratienummer 167764792 om te vormen tot peuteropvang.

3. Om dit doel te bereiken wordt in de kalenderjaren 2015 en 2016 de huidige subsidie omgezet in een projectsubsidie. Dat wil zeggen in 2015 ontvangen Stichting Kinderopvang Bijvanck en Stichting Peuterspeelgroep Blaricum de in 2014 beschikbaar gestelde subsidie voor 100% (minus

bezuinigingskorting van 2 ½%); in 2016 ontvangen genoemde partijen 50% van de subsidie 2015 (minus bezuinigingskorting van 2 ½%). De subsidie is bedoeld om de omvorming van de hierboven genoemde peuterspeelzalen tot kinderopvang tot stand te brengen.

4. De onder 3 beschreven projectsubsidie is tevens bedoeld om ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag financieel te compenseren zulks ter uitvoering door de onder 2 genoemde peuterspeelzalen.

5. Ter uitvoering van het gestelde onder 3. instemmen met het ‘Subsidiekader omvorming peuterspeelzalen-peuteropvang 2015-2016’ zoals uitgewerkt in bijlage 3 van deze notitie.

6. In te stemmen met het principe dat met ingang van 1 januari 2017 alle KO organisaties in de gemeente Blaricum onder nader te formuleren voorwaarden een gemeentelijke subsidie kunnen aanvragen ten behoeve van het organiseren van de Voor en Vroegschoolse Educatie.

7. Met ingang van 1 januari 2017 de gemeente Blaricum bereid is om voor ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag een tegemoetkoming beschikbaar te stellen middels een daartoe op te stellen regeling en daartoe de vrijkomende gelden 2015 en verder te reserveren / vooralsnog niet af te ramen.

~ 26 ~ Verklaring geen recht op kinderopvangtoeslag

De aanvraag dient op naam van de ouder/verzorger die geen inkomen heeft.

Voorletters en achternaam : ………

Burgerservicenummer (BSN) : ………

Straatnaam, huisnummer + toevoeging : ………

Postcode en woonplaats : ………...

Gegevens kind

U hoeft alleen de gegevens in te vullen van het kind dat gaat deelnemen aan de peuterspeelzaal.

Voorletters en achternaam : ………

Geboortedatum :……….

__________________________________________________________________________

Hierbij verklaar ik geen recht te hebben op de kinderopvangtoeslag zoals bedoeld in hoofdstuk 2 van de Wet kinderopvang. Dit verklaar ik op de volgende wijze (maak uw keuze door het juiste vakje aan te kruisen):

O Door het bijgevoegde IB-60 formulier; Dit formulier kunt u gratis aanvragen via de belastingtelefoon: 0800-0543.

O Ik kan geen IB-60 formulier ontvangen omdat (vul reden in):

Tevens verklaar ik hierbij (maak uw keuze door het juiste vakje aan te kruisen):

O in geval van 2 ouders/verzorgers of ouder en toeslagpartner, dat er sprake is van 1 inkomen en er geen bijdrage is van UWV of gemeente volgens de in de Wet kinderopvang in hoofdstuk 2 genoemde redenen (1);

O bij een alleenstaande ouder/verzorger dat er geen inkomen is en geen bijdrage van UWV of gemeente volgens de in de Wet kinderopvang in hoofdstuk 2 genoemde redenen (1)

O op een andere wijze aan te tonen dat ik geen recht heb op de kinderopvangtoeslag zoals bedoeld in de Wet kinderopvang. Bewijsstukken bijvoegen.

O in geval van 2 ouders/verzorgers, dat er sprake is van 1 ouder/verzorger met inkomen en de andere ouder/verzorger geen inkomen heeft en ook niet in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag

 Het inkomen van uw partner valt in de volgende categorie:

O Lager dan € 17.575,- O € 17.576,-- tot € 27.022,-- O € 27.023,-- tot € 37.184,-- O € 37.185,-- tot € 50.576,-- O € 50.577,-- tot € 72.699,-- O € 72.700,-- tot € 100.741,-- O € 100.742,-- en hoger

~ 27 ~

O bij een alleenstaande ouder/verzorger dat er geen inkomen is en deze ouder ook niet in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag*

O dat op een andere wijze aangetoond kan worden dat er geen recht is op de kinderopvangtoeslag zoals bedoeld in de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzaalwerk (zie

www.stichtingbelhamels.nl/beleid). Bewijsstukken bijvoegen.

Ondergetekende verklaart dat dit formulier naar waarheid is ingevuld zodat Stichting BELhamels kan vaststellen of ik/wij recht hebben op een gesubsidieerd tarief voor peuterspeelzaal. Ik weet dat het onjuist invullen van dit formulier strafbaar is. Ik verklaar ermee bekend te zijn dat mijn gegevens door Stichting BELhamels op juistheid kunnen worden gecontroleerd bij andere personen en instanties. Ik weet dat wijzigingen, die het recht op een gesubsidieerd tarief kunnen beïnvloeden, onmiddellijk moeten worden doorgegeven aan Stichting BELhamels, onder overlegging van bewijsstukken.

Plaats en datum : ………

Handtekening : ………

Formulier + bewijsstuk inleveren bij de peuterspeelzaal voordat je peuter start! U ontvangt van ons via de email een bevestiging van de geleverde documenten.

~ 28 ~ Toelichting bij ‘verklaring geen recht op kinderopvangtoeslag’

Kinderopvangtoeslag

Een ouder die geen recht heeft op de kinderopvangtoeslag zoals bedoeld in Hoofdstuk 2 van de Wet

kinderopvang, kan bij deelname aan de peuterspeelzaal in aanmerking komen voor ‘de gemeentelijke regeling’. De ouder dient middels de ‘verklaring geen recht op kinderopvangtoeslag’ en een IB-60 formulier aan Stichting BELhamels te verklaren dat ze geen recht heeft op kinderopvangtoeslag. De gemeente geeft een subsidie aan Stichting BELhamels, zodat de betreffende ouder een lager tarief in rekening gebracht krijgt voor het volgen van het peuterspeelzaal voor 2 dagdelen per week (in uitzonderlijke gevallen is 1 dagdeel mogelijk).

Wat is kinderopvangtoeslag?

Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang via de

Belastingdienst. U komt in aanmerking voor kinderopvangtoeslag wanneer er sprake is van:

-

Twee werkende ouders/verzorgers in 1 gezin, of ouders/verzorgers die een studie of traject volgen;

-

Een alleenstaande ouder/verzorger die werkt, of een studie of traject volgt.

-

Een gemeentelijke doelgroep waar een of beide ouder(s)/verzorger(s) onder vallen, bijvoorbeeld:

inburgeringcursus of sociaal/medische indicatie.

Kinderopvangtoeslag vraagt u aan bij de belastingdienst via www.toeslagen.nl. Hier kunt u ook een proefberekening maken.

Tegemoetkoming voor ouder(s)/verzorger(s) met een eigen onderneming

Zelfstandig ondernemers komen in aanmerking voor kinderopvangtoeslag volgens de Wet Kinderopvang. Ook de ouder, die zonder enige vergoeding arbeid verricht in de onderneming van de partner in de zin van art. 3.78 van de Wet Inkomstenbelasting 2001.

Als de man dus een onderneming heeft en de vrouw (of andersom) meewerkt, voldoen ze beiden aan de criteria voor de Wet Kinderopvang, hebben ze in principe dus recht op een tegemoetkoming van de belastingdienst en kan er dus geen gebruikgemaakt worden van de peuterspeelzaal, maar komt u in aanmerking voor een

peuteropvangplaats. Laat je hierin goed adviseren!

Hoe kom ik in aanmerking voor ‘de gemeentelijke regeling’?

Een ouder/verzorger dient aan te tonen dat er geen recht is op de kinderopvangtoeslag. Daarvan is bijvoorbeeld sprake als u niet allebei een inkomen heeft. U kunt dit op een aantal manieren aantonen. Het meest eenvoudige is om een inkomensverklaring IB-60 aan te vragen bij de Belastingdienst. Voorwaarde hiervoor is wel dat u een belastingaangifte ingediend heeft.

Wat is een Inkomensverklaring IB-60?

 Een inkomensverklaring IB-60 is in feite bedoeld om andere (overheids)instanties, die geen

 inzage hebben in de inkomensgegevens van burgers, te informeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan

 een woonstichting die graag wil weten hoeveel inkomen iemand heeft om vast te kunnen stellen of

 iemand voor een bepaalde huurwoning in aanmerking komt. Indien een belastingplichtige een beroep

 doet op een dergelijke inkomensafhankelijke regeling van een (overheids)instantie dan wenst zij een

 overzicht waarop de inkomensgegevens van de belastingplichtige staat. Hij kan zich in dit geval

 wenden tot de Belastingdienst met het verzoek een inkomensverklaring IB-60 te ontvangen.

 De verklaring moet aangevraagd worden voor de ouder die geen inkomen heeft, maar deze moet dus

 wel, eventueel via de partner, een aangifte ingediend hebben.

~ 29 ~ Hoe kom ik aan een IB-60 formulier?

U kunt dit uitsluitend telefonisch aanvragen bij de Belastingdienst via de BelastingTelefoon 0800-0543, u kiest vervolgens 4, en vervolgens 1. U dient het Burgerservicenummer(BSN) bij de hand te hebben. Ter controle worden nog een aantal andere vragen gesteld, zoals uw geboortedatum.

Binnen 10 werkdagen beschikt u over het formulier.

U kunt geen IB-60 formulier ontvangen?

Als u geen belastingaangifte heeft gedaan, dan kunt u of op een andere wijze aantonen dat u geen recht heeft op de kinderopvangtoeslag of verklaren dat er sprake is van 1 inkomen en er geen

bijdrage is van UWV of gemeente volgens de in de Wet kinderopvang in hoofdstuk 2 (zie onze website www.stichtigbelhamels.nl/beleid) genoemde redenen. Dat kan via het formulier ‘Verklaring geen recht op kinderopvangtoeslag’.

Vragen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met uw peuterspeelzaal.

De verklaring en het IB-60 formulier dient u in te leveren bij uw peuterspeelzaal voordat uw kind op de peuterspeelzaal start. U krijgt dan een gereduceerd tarief in rekening gebracht voor deelname aan de peuterspeelzaal voor 2 dagdelen per week (of in uitzonderlijke gevallen 1 dagdeel). Wanneer de benodigde formulieren niet bij uw peuterspeelzaal aanwezig zijn, zal het reguliere tarief in rekening gebracht worden.

~ 30 ~