• No results found

Stap 2 – Scoping relevante disciplines en effectgroepen

8. Scoping milieueffectenonderzoek: algemeen en specifiek op planniveau

8.2. Stap 2 – Scoping relevante disciplines en effectgroepen

In deze tweede fase wordt de voorgaande stap verder uitgewerkt op niveau van de relevante disciplines en effectgroepen. Hierbij wordt duidelijk aangegeven of de opgelijkste effecten van toepassing zijn voor het rallycross-circuit zelf of de zoekzones voor parkeren, of beide. Er wordt nagegaan of de gekende effectgroepen binnen elke discipline relevant zijn in functie van het type planingreep, namelijk de planologische herbestemming van het rallycross-circuit, de inrichting van de pilotenparking (al dan niet met permanent karakter) en de inrichting van een tijdelijke bezoekersparking aansluitend bij het circuit.

Rekening houdend met deze analyse, zullen volgende disciplines in het plan-MER besproken worden:

Mobiliteit

Geluid en trillingen Lucht

Bodem

Water (grond- en oppervlaktewater) Fauna en flora

Landschap, bouwkundig erfgoed en archeologie Mens

De coördinator zal erover waken dat ook de aspecten licht en gezondheid in

voldoende mate aan bod komen. Het aspect licht wordt behandeld binnen de

disciplines fauna en flora en mens – socio-organisatorische aspecten. Het aspect

gezondheid wordt geïntegreerd binnen de discipline mens – socio-organisatorische

aspecten, waarbij de bespreking zich baseert op de disciplines mobiliteit, geluid en

lucht.

Scoping milieueffectenonderzoek: algemeen en specifiek op planniveau Dossiernummer: PRUP-2011-0050

Tabel 8-1: Bespreking relevantie clusters op planniveau in functie van de realisatie van het plan

Cluster Impact Circuit Parking Relevante discipline Relevante effectgroep

Ruimtebeslag

Direct

ruimtebeslag X X Water

Bodem

Wijziging ruimtelijke samenhang Wijziging van verbindingen X X Fauna en flora Landschap

Mens (incl mobiliteit)

Versnippering en barrièrewerking Structuur- en relatiewijziging

Wijziging ruimtelijke structuur en samenhang Wijziging verkeersintensiteit en –doorstroming Wijziging verkeersveiligheid en -leefbaarheid Wijziging bereikbaarheid

Verstoring

Geluidsverstoring X X Geluid

Fauna en flora Mens (incl mobiliteit)

Wijziging geluidsemissies Verstoring

Hinder (incl gezondheid)

Luchtverontreiniging X (X) Lucht

Mens (incl mobiliteit)

Wijziging luchtkwaliteit Hinder (incl gezondheid)

Lichthinder (X) (X) Mens

Fauna en flora

Hinder Verstoring

Visuele verstoring (X) (X) Landschap

Mens (incl mobiliteit)

X: relevant – (X): beperkt relevant

Landschap is de verkorte benaming van de discipline landschap, bouwkundig erfgoed en archeologie

Uitgaande van de op planniveau relevant bevonden effectgroepen, kan een onderscheid gemaakt worden tussen algemene effectgroepen en onderscheidende effectgroepen.

Algemene effectgroepen zijn effectgroepen die niet onderscheidend zijn op het vlak de afweging van de verschillende zoekzones voor parkeren en waarvan de bespreking zich zal beperken tot een algemene kwalitatieve bespreking. De bespreking van deze effectgroepen zal zich dan ook voornamelijk toespitsen op het formuleren van aanbevelingen voor de verdere uitwerking en concretisering van het plan.

Specifieke effectgroepen zijn effectgroepen die onderscheidend zijn op planniveau.

Dit wil zeggen dat de beoordeling van deze effectgroepen locatie-afhankelijk is. De beoordeling van deze effectgroepen zal dan ook bijdragen tot een gemotiveerde afweging van de verschillende te onderzoeken zoekzones.

Hierna wordt aangegeven waarom bepaalde effectgroepen op planniveau niet als onderscheidend beschouwd worden. Voor de onderscheidende effectgroepen worden milieucriteria gedefinieerd aan de hand waarvan de impact kwantitatief in beeld kan worden gebracht. De criteria worden dusdanig gekozen zodat ze een vlotte analyse toelaten aan de hand van kaartmateriaal. Op deze manier kan via (combinaties van) kaartlagen een beeld verkregen worden van de gevoeligheid (kwetsbaarheid) van het studiegebied en de ligging ervan ten opzichte van de zoekzone. Deze kwantitatieve gegevens worden vervolgens gebruikt bij de verdere onderbouwing van de milieubeoordeling en afweging van de zoekzones. In hoofdstuk 9 wordt de methodologie per discipline en per effectgroep verder toegelicht en wordt zo de keuze voor de milieucriteria verduidelijkt.

Belangrijk om hierbij op te merken is dat het niet-onderscheidend zijn van een

effectgroep niet betekent dat er zich geen effect kan voordoen, maar louter dat dit

niet onderscheidend werkt tussen de onderlinge vergelijking en afweging van

alternatieven inzake parkeren.

Scoping milieueffectenonderzoek: algemeen en specifiek op planniveau Dossiernummer: PRUP-2011-0050

Tabel 8-2: Resultaat Fase 3: onderscheidend karakter van de relevante effectgroepen

Discipline Effectgroep Circuit Zoekzones

parking

Bespreking:

- Milieucriterium indien onderscheidend - Motivatie indien niet onderscheidend Mobiliteit Wijziging verkeersintensiteit en

–doorstroming O Interferentie met het wegennet, toegang tot de parkeerzone van op het wegennet Verkeersveiligheid en –

leefbaarheid

X O Interferentie met auto- en fietsverkeer, kruisen van bezoekersstromen en ontsluitingsweg naar de parking

Wijziging bereikbaarheid X O Interferentie met verkeersstromen, toegang tot parkeerzone, toegang tot rallycross-circuit

Geluid Wijziging geluidsemissies X O Verwachte wijziging bespreken obv geluidsmetingen van het huidige geluidsklimaat Lucht Wijziging luchtemissies X NO De exploitatie van het rallycross-circuit kan opwaaiend stof met zich meebrengen als

gevolg van het contact van de banden van de motoren met de bodem. Hierdoor wordt stof in de atmosfeer gebracht. Het effect zal echter een tijdelijk karakter hebben, namelijk gedurende wedstrijddagen en trainingsdagen. Wat betreft de parkings wordt de luchtkwaliteit bepaald door het verwachte bezoekersaantal. Rekening houdend met de lokale situatie wordt dit als een niet onderscheidend criterium beschouwd.

Bodem Wijziging bodemstructuur X NO Het (tijdelijk gebruik) van de parkeerzones kan resulteren in wijzigingen in bodemstructuur. Ook ter hoogte van het rallycross-circuit zal de bodemstructuur gewijzigd worden tgv de activiteiten. Dit wordt algemeen besproken in het planMER.

Wijziging bodemkwaliteit X NO De bodemkwaliteit kan wijzigen ten gevolge van calamiteiten (morsen crossauto’s).

Rekening houdend met het vooropgesteld reglement inzake voorkomen van calamiteiten en het beperkte gebruik van deze parking, wordt de impact op de bodemkwaliteit als beperkt ingeschat. Bijgevolg wordt de effectgroep wijziging kwaliteit beperkt tot een kwalitatieve bespreking waarin vooral zal gefocust worden op aanbevelingen voor de verdere uitwerking van het plan.

Grondwat

er Wijziging grondwaterkwantiteit NO Dit aspect komt kwalitatief aan bod bij de bespreking van een meer permanente parking voor piloten waarbij specifieke voorzieningen (bv. verharde strips) getroffen kunnen worden om verspreiding van verontreiniging bij calamiteiten te vermijden. Potentiële verharding van deze zone kan afname van infiltratie impliceren.

Wijziging grondwaterkwaliteit X NO Calamiteiten kunnen de huidige grondwaterkwaliteit beïnvloeden. Gezien de bestendiging van het huidige rallycross-circuit en voor de inrichting van de parkeerzones geen

bemaling vereist is en deze aspecten sterk geregeld worden via de vigerende wetgeving wordt deze effectengroep als niet onderscheidend beschouwd en zal de kwalitatieve bespreking zich toespitsen op het formuleren van aanbevelingen.

Oppervlak

tewater Wijziging

oppervlaktewaterkwantiteit NO Ligging in of nabij (mogelijk) overstromingsgevoelig gebied (opp inname in overstromingsgevoelig gebied)

Wijziging

oppervlaktewaterkwaliteit NO De oppervlaktekwaliteit kan wijzigen ten gevolge van calamiteiten (morsen crossauto’s).

Rekening houdend met de vooropgesteld reglement inzake voorkomen van calamiteiten en het beperkte gebruik van deze parking, wordt de impact op de

oppervlaktewaterkwaliteit als beperkt ingeschat. Bijgevolg wordt de effectgroep wijziging oppervlaktewaterkwaliteit beperkt tot een kwalitatieve bespreking waarin vooral zal gefocust worden op aanbevelingen voor de verdere uitwerking van het plan.

flora (inname/creatie)

Vernatting/verdroging O Rekening houdend met de beperkte toename aan verharding wordt de impact

vernatting/verdroging algemeen besproken in functie van verdroginggevoelige biotopen in de onmiddellijke omgeving van het plangebied)

Verontreiniging (X) O Informatie mbt verontreinigingen wordt aangeleverd door de disciplines lucht, bodem, grondwater en oppervlaktewater.

Verstoring X O Ligging in of nabij leefgebieden van belangrijke soorten (opp aan verstoringsgevoelige ecotopen in studiegebied)

Versnippering en barrièrewerking

X O Afstand tot ecologisch waardevolle en beschermde ecotopen (VEN, SBZ, Reservaat, …) Landschap Structuur- en relatiewijziging X Inname van landschappelijk waardevolle en beschermde gebieden (ankerplaats,

relictzone, beschermd landschap)

Wijziging erfgoedwaarde X Ligging in of nabij ankerplaats of relictzone (opp in studiegebied) Kruisen/inname van lijnrelicten (aantal)

Aanwezigheid van puntrelicten (aantal binnen studiegebied)

Aanwezigheid van archeologisch en bouwkundig erfgoed (aantal binnen studiegebied) Wijziging perceptieve

kenmerken

X Zichtbaarheid van de nieuwe parkeerzone, gekoppeld aan de openheid/geslotenheid van het landschap

Mens Impact op

ruimtegebruiksfuncties O Inname (oppervlakte) aan waardevolle landbouwpercelen Impact op ruimtelijke structuur

en samenhang O Onderscheidend:

Opp inname waardevol landbouwgebied

Barrièrewerking tav autoverkeer, fietsverkeer (aantal kruisingen met wegennet, aantal kruisingen met fietsnetwerk)

Algemeen:

De parkeerzones worden voorzien in aansluiting tot het bestaande rallycross-cicruit. De impact op de ruimtelijke structuur en samenhang betreft bijgevolg een algemeen effect, dat optreedt bij de verschillende zoekzones voor parkeren. Dit wordt dan ook als een niet onderscheidende effectgroep beschouwd.

Hinderaspecten (incl gezondheid

en veiligheid) X O Aantal gehinderden door omgevingsgeluid (aantal woningen binnen studiegebied) Impact op ruimtelijke kwaliteit X Inpasbaarheid en beleving van de parkeerzones, mate van bundeling met

bestaande/geplande infrastructuren,

Wijziging bereikbaarheid O Potentiële ontsluitingsmogelijkheden naar het wegennet, (loop) afstand tot de ingang van het rallycross-circuit.

(X: relevant en (X): beperkte relevant / O: onderscheidend en NO: niet onderscheidend)

Nadere toelichting aanpak in planMER Dossiernummer: PRUP-2011-0050

9. Nadere toelichting aanpak in planMER

9.1. Algemene opbouw per discipline 9.1.1. Disciplines

Volgende disciplines worden door een erkend MER-deskundige behandeld:

mobiliteit;

geluid;

lucht;

bodem;

grondwater;

oppervlaktewater;

fauna en flora;

landschap, bouwkundig erfgoed en archeologie;

mens (socio-organisatorische aspecten).

De coördinator zal erover waken dat ook het aspect “gezondheid” wordt geïntegreerd binnen de discipline mens – socio-organisatorische aspecten.

9.1.2. Indeling per discipline

De bespreking per milieudiscipline verloopt volgens een vaste indeling per discipline, met name:

Afbakening studiegebied Referentiesituatie

Huidige situatie

Geïntegreerd ontwikkelingsscenario

5

Beschrijving en beoordeling milieueffecten Tov huidige situatie

Tov geïntegreerd ontwikkelingsscenario Cumulatieve effecten

Alternatievenafweging Milderende maatregelen Synthese

Leemten in de kennis

5 Geïntegreerd ontwikkelingsscenario: de ontwikkelingen die zich in het plan- en studiegebied zouden voordoen onafhankelijk van de realisatie van het plan.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het plangebied en het studiegebied. Het plangebied is het huidige rallycross-circuit en de zoekzones voor parkeren. Het plan is dus gelijk aan het gebied dat het voorwerp uitmaakt van het PRUP en de afgebakende zoekzones voor parkeren. Het studiegebied is ruimer en omvat het volledige gebied tot waar de milieueffecten van de vooropgestelde ingrepen zich (kunnen) voordoen. Het invloedsgebied of studiegebied is afhankelijk van de beschouwde discipline/effectgroep en wordt voor elke discipline/effectgroep afzonderlijk bepaald. In de hierna volgende bespreking van de methodiek per discipline wordt reeds een indicatie gegeven van de afbakening van het studiegebied.

9.1.4. Beschrijving referentiesituatie

Twee situaties worden als referentiesituatie beschouwd, namelijk de huidige situatie en een toekomstige situatie die zich ongeacht (de impact van) de planologische herbestemming van het rallycross-circuit naar verwachting zal voordoen, het zogenaamde geïntegreerd ontwikkelingsscenario.

Voor de beschrijving van de referentiesituatie worden de elementen samengebracht uit het voorbereidend onderzoek aangevuld met informatie uit andere studies, informatie op bestaand kaartmateriaal en informatie verzameld tijdens een terreinbezoek. De beschrijving spitst zich toe op de elementen die relevant zijn voor de effectbeoordeling op planniveau.

Bij de methodiek per discipline wordt aangegeven welke elementen in de respectievelijke discipline zullen beschreven worden en welke gegevensbronnen hiervoor zullen gehanteerd worden naast degene die reeds vermeld staan onder

‘beschikbare informatie uit bestaande onderzoeken’. Indien dit een toegevoegde waarde heeft, wordt er nog een verder duiding gegeven.

9.1.5. Effectvoorspelling en –beoordeling

Het plan-MER brengt de milieueffecten in kaart van het voorgenomen plan en formuleert mogelijke milderende maatregelen om negatieve effecten te milderen of positieve effecten te versterken. Belangrijk is dat de onderbouwing van de resultaten transparant is. Dit betekent dat de toetsingscriteria duidelijk gedefinieerd zijn en dat de evaluatie van de effecten gebaseerd is op een duidelijk omschreven waardering.

De beoordeling van de milieueffecten gebeurt systematisch (aan elk effect wordt een significantie-oordeel toegekend), onderbouwd (aan de hand van meer specifieke criteria per discipline/effectgroep) en op een uniforme wijze. Volgende terminologie en codering wordt gebruikt in de significantiebepaling:

Zeer significant negatief (---);

Significant negatief (--);

Matig negatief (-);

Verwaarloosbaar of geen effect (0);

Matig positief (+);

Significant positief (++);

Zeer significant positief (+++);

Nadere toelichting aanpak in planMER Dossiernummer: PRUP-2011-0050

Per discipline worden de beoordelingscriteria aangegeven en wordt telkens zo goed mogelijk de significantie gemotiveerd. Deze motivering is waar mogelijk kwantitatief onderbouwd. Voor de meest cruciale disciplines/effectgroepen wordt reeds in deze kennisgeving een voorstel van significantiekader gegeven. Deze kunnen in het kader van het MER indien nodig nog aangepast en verfijnd worden.

Een belangrijk onderdeel van milieueffectrapportage, naast de beoordeling van de milieueffecten van het bestaande rallycircuit, is de alternatievenafweging van de verschillende zoekzones voor parkeren. Voor voorliggend plan betekent dit dat de verschillende zoekzones voor het parkeren worden beoordeeld en onderling vergeleken op vlak van milieueffecten. Op basis van de milieubeoordeling kan de meest geschikte zoekzone (eventueel mits randvoorwaarden) worden bepaald.

Als resultaat van de plan-MER wordt enerzijds aangegeven met welke bijkomende randvoorwaarden en aandachtspunten rekening kan worden gehouden om bestaande knelpunten en milieueffecten tgv het aanwezige rallycross-circuit te milderen en te verbeteren.

Anderzijds zal voor elke zoekzone voor parkeren worden aangegeven in welke mate het gebruik voor parkeren verantwoord is vanuit milieuoogpunt en welke milderende maatregelen aangewezen zijn.

Alle disciplines worden op een evenwichtige manier ten opzichte van elkaar afgewogen. Een overzichtstabel met de significantiebeoordeling van de milieueffecten (in combinatie met de mogelijke milderende maatregelen) per effectgroep wordt hiertoe opgemaakt. De mate waarin de vastgestelde milieueffecten redelijkerwijze kunnen worden gemilderd is een element dat in belangrijke mate mee de afweging van de zoekzone zal bepalen. De mate waarin de vastgestelde milieueffecten binnen een bepaalde discipline aanvaard zijn zou niet meer relevant mogen zijn, gezien door de voorafgegane kwetsbaarheidsanalyse deze milieueffecten reeds worden uitgesloten.

9.1.6. Cumulatieve effecten

In het MER zal niet alleen de impact van de planologische herbestemming van het rallycircuit en de bijkomende parkeerruimte binnen de afgebakende zoekzones worden onderzocht. De cumulatieve effecten ten gevolge van de planologische herbestemming van het rallycross-circuit en het gebruik van de zoekzones als parkeerruimte worden afgetoetst. Dit zijn de cumulatieve effecten ten gevolge van voorliggend plan. De cumulatieve effecten van het rallycircuit met alle zoekzones voor parkeren worden niet afgetoetst, gezien dit geen situatie is die zich in realiteit zal voordoen.

Tevens worden bij de bespreking van het geïntegreerd ontwikkelingsscenario de effecten ten gevolge van de herbestemming van het rallycircuit en de invulling van één van de zoekzones voor parkeren besproken.

Op deze manier wordt nagegaan of bepaalde effecten worden beïnvloed en eventueel versterkt door de realisatie van de geplande ontwikkelingen. Dit kan beschouwd worden als een bespreking van de cumulatieve effecten van het plan in relatie tot de geplande ontwikkelingen in de omgeving.

9.1.7. Alternatievenafweging

De beschikbare alternatieven die aan de milieubeoordeling worden onderworpen

zijn de verschillende zoekzones voor parkeren. De zoekzones worden in het

plan-MER onderzocht op hun haalbaarheid en mogelijke milieueffecten en er worden

Bij de methodiek per discipline wordt alvast aangegeven welke van de bovenstaande afwegingen relevant geacht worden binnen de respectievelijke discipline.

9.1.8. Milderende maatregelen

Het luik ‘milderende maatregelen’ omvat een opgave van alle relevante maatregelen ter voorkoming of ter vermindering van negatieve effecten en ter bevordering van positieve effecten tov gedetecteerde bestaande knelpunten. Deze milderende maatregelen kunnen suggesties zijn voor een aangepaste inrichting van het bestaande rallycross-circuit. Dit luik is van groot belang in het plan-MER aangezien dit elementen zijn die sterk bepalend zijn voor de finale milieu-impact van het plan.

9.1.9. Synthese

In de eindsynthese per discipline worden als besluit van het milieueffectbeoordeling de effecten per effectgroep en per zoekzone in tabelvorm samengevat evenals de significantie van de effecten en de mogelijke impact van milderende maatregelen.

9.1.10. Leemten in de kennis

Per discipline wordt aangegeven welke de leemten in de kennis zijn waarmee de deskundigen worden geconfronteerd. Deze leemten worden ingedeeld volgens:

Leemten met betrekking tot het plan (bijvoorbeeld onduidelijke of onvoldoende gegevens inzake de plankenmerken).

Leemten met betrekking tot de inventaris (bijvoorbeeld ontbrekende informatie inzake omgevingskenmerken).

Leemten met betrekking tot de methode en het inzicht (bijvoorbeeld

onvoldoende kennis in dosis-effectrelaties).

Nadere toelichting aanpak in planMER Dossiernummer: PRUP-2011-0050

9.2. Mobiliteit

Afbakening studiegebied

Bepalende factoren Voor de afbakening van het studiegebied wordt in eerste instantie uitgegaan van het grondgebied Arendonk en Oud-Turnhout. In het planMER zal op basis van de effectbespreking het studiegebied verder verfijnd worden, rekening houdend met

-

De verkeersinfrastructuur waarop wordt aangetakt;

-

Verkeersgenererende polen (woonkernen, bedrijventerreinen, recreatiegebieden) in de onmiddellijke nabijheid van het plangebied en de zoekzones.

Referentiesituatie Te beschrijven

elementen

-

Huidige verkeersstructuur met categorisering van de wegen volgens de diverse vigerende beleidsplannen

-

Verkeersstromen (verkeersintensiteit, doorstroming) thv en in onmiddellijke nabijheid van het plangebied. Indien geen kwantitatieve gegevens beschikbaar zijn worden deze elementen kwalitatief beschreven;

-

Huidige verkeersorganisatie van de activiteiten op het rallycross-circuit;

-

Wegcapaciteit thv en in onmiddellijke nabijheid van het plangebied;

-

Verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid thv en in onmiddellijke nabijheid van het plangebied;

Relevante

informatiebronnen

-

Ruimtelijke structuurplannen en mobiliteitsplannen op de diverse bestuursniveaus

-

Beschikbare verkeerstellingen en ongevallengegevens, …

-

Beschikbare gegevens huidige verkeersorganisatie van het huidige rallycross-circuit;

-

Provinciaal fietsroutenetwerk;

Beschrijving en beoordeling milieueffecten Wijziging

verkeersintensiteit en –doorstroming

Op basis van de berekende verkeersgeneratie wordt nagegaan wat de te verwachten verkeersintensiteiten zijn en hoe deze in verhouding staan tot de theoretische capaciteit van de weg en de gewenste rol van de wegen (afhankelijk van de categorisering). Daarnaast wordt op basis van de bezoekersaantallen tijdens voorbije wedstrijden en trainingsdagen een inschatting gemaakt van te verwachten verkeersintensiteit. Optelling bij de huidige verkeersstromen en – intensiteiten (op de ogenblikken dat er geen crossactiviteiten zijn) en vergelijken met de maximale capaciteit van de wegen kan een beeld geven van eventuele locaties waar knelpunten kunnen optreden.

De Intensiteit/Capaciteit-ratio (I/C) geeft de verhouding weer tussen de werkelijke intensiteiten op de weg en de theoretische capaciteit. Waar de werkelijke intensiteiten de theoretische capaciteit benaderen of overschrijden, ontstaat vertraagd verkeer met kans op filevorming. Het overschrijden van de theoretische capaciteit, wordt in ieder geval als significant negatief beoordeeld. In het kader van dit plan worden drie I/C-klassen gehanteerd:

-

I/C-ratio kleiner dan 0,80: vlotte doorstroming is mogelijk;

-

I/C-ratio tussen 0,80 en 0,95: doorstroming wordt gehinderd;

-

I/C-ratio hoger dan 0,95: structurele verkeersproblemen met filevorming.

Verkeersveiligheid

en -leefbaarheid De verkeersleefbaarheid gaat dieper in op de mate dat het verkeer zijn omgeving hindert of verstoort. De oorzaken van deze hinder zijn bijvoorbeeld sluipverkeer, de verkeersdichtheid in functie van leefbaarheid en wijziging oversteekbaarheid.

Bij de beschrijving van de verkeersveiligheid gaat op plan-MER-niveau aandacht uit naar de subjectieve verkeersonveiligheid (scheiding

de ontsluiting, de verkeersveiligheid en de verkeersleefbaarheid.

Bereikbaarheid De effectgroep bereikbaarheid zal kwalitatief besproken worden in het planMER. Hierbij wordt aandacht besteed aan bereikbaarheid van de zoekzones voor parkeren enerzijds, maar ook van het circuit door voetgangers anderzijds (afkomstig van parkeerplaatsen)

Milderende maatregelen

Type

-

Aanbevelingen met betrekking tot het behoud en de veiligheid van lokale fietsrelaties (veilige kruisingen, parallelle infrastructuur…)

-

Aanbevelingen met betrekking tot ontsluitingsmogelijkheden

-

Aanbevelingen met betrekking tot een optimalisering van de lokale ontsluitingsstructuur;

-

Aanbevelingen met betrekking tot het optimaal benutten van de diverse vervoersmodi;

-

Aanbevelingen met betrekking tot het inrichten van ontsluitende wegen (bvb N139);

-

Aanbevelingen ontmoedigen sluipverkeer;

-

Beveiligde oversteekvoorzieningen voor bezoekers

In onderstaande tabellen worden de significantiekaders weergeven waaraan de relevant bevonden effectgroepen verkeersdoorstroming, verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid zullen worden afgetoetst.

Verkeersdoorstroming Significantie

I/C-ratio onder 0,80 en daling met meer dan 40% +++

I/C-ratio onder 0,80 en daling met 15 à 40 % ++

I/C-ratio onder 0,80 en daling 5 à 15 % +

I/C-ratio onder 0,80 en wijziging tussen -5 en + 5% 0

I/C-ratio onder 0,80 en stijging 5 à 15 %

-I/C-ratio onder 0,80 en stijging 15 à 40 % OF

I/C-ratio 0,80 – 0.95

--I/C-ratio van meer dan 0,95 % OF

Stijging I/C-ratio met meer dan 40%

---Verkeersveiligheid Significantie

Zeer significante afname van het risico op ongevallen op 1 locatie of significante

afname van het risico op ongevallen op diverse locaties +++

Significante afname van het risico op ongevallen op 1 locatie of beperkte afname van het risico op ongevallen op diverse locaties

++

Beperkte afname van het risico op ongevallen op 1 locatie + Geen of verwaarloosbare wijziging in het risico op ongevallen 0 Beperkte toename van het risico op ongevallen op 1 locatie -Significante toename van het risico op ongevallen op 1 locatie of beperkte toename

van het risico op ongevallen op diverse locaties

--Zeer significante toename van het risico op ongevallen op 1 locatie of significante

toename van het risico op ongevallen op diverse locaties

toename van het risico op ongevallen op diverse locaties