• No results found

5 Huidige projectsituatie Inleiding

5.1.1 Betrokkenheid ontwerpfase

5.3.1.2 Soort project

Het project CvL kent een uniek samenwerkingsconcept (bijlage B). De UAV-voorwaarde opgenomen in de aannemingsovereenkomst beperkt de verantwoordelijkheden van SBP tot de activiteiten in de realisatiefase. De aanvullende overeenkomsten in dit contract leiden echter tot onduidelijkheid in de verantwoordelijkheden. SBP wordt betrokken bij het uitwerken van het DO+ naar een volledig projectontwerp.

De inbreng van kennis en kunde over de uitvoeringswerkzaamheden van SBP in het ontwerpproces leidt tot de beschikbaarheid van meer informatie in het project. Er is immers eerder in het project meer informatie beschikbaar. Maar voor SBP leidt dit tot een contraverse in de beschikbaarheid van informatie. In de ontwerpfase van het project is er in mindere mate informatie bekend over de activiteiten die plaatsvinden in de

73 realisatiefase. Het ontwerp voor een volledig projectresultaat is nog niet geheel bekend. De activiteiten die plaatsvinden in de realisatiefase zijn in dit stadium van het project lastiger te voorspellen. SBP ervaart hierdoor een gebrek aan informatie binnen het project.

Deze projectsituatie maakt het project CvL voor SBP anders dan een traditioneel bouwproject. In het ontwerpstadium is er minder informatie beschikbaar over het projectresultaat en de middelen om dit resultaat te bereiken. SBP beschikt voornamelijk over medewerkers die gewend zijn aan projecten waarin het resultaat en de methoden om het resultaat te bereiken duidelijk zijn. Het volledige projectontwerp (bestektekeningen en een werkomschrijving) is voor SBP het kader om informatie beschikbaar te stellen binnen het project. Omdat dit kader nog onvolledig is, wordt er van SBP op een andere wijze informatie gevraagd in het project CvL. Bij SBP ontbreekt het in een bepaalde mate aan medewerkers die ervaring en affiniteit hebben met het ontwerpproces.

Het beeld van de toekomst is dat SBP steeds vaker gelijksoortige projecten als het CvL project gaat realiseren. De organisatie van Strukton speelt in op deze veranderende benaderingswijze van bouwprojecten.

Strukton haar visie op de toekomst is gericht op een benaderingswijze vanuit de totale levenscyclus van een object en minder vanuit de traditionelere gedachte vanuit het product. (Jaarbericht Strukton Groep, 2006)

De bouwsector moet meer vraaggericht gaan opereren. Andere en vernieuwende organisatieconcepten spelen in op deze veranderende marktsituatie van de bouwsector. In de traditionele organisatieconcepten wordt SBP weinig gestimuleerd om innovatieve producten en/of processen toe te passen. In de veranderende marktsituatie ontstaan organisatieconcepten waarin er voor de bouwonderneming meer vrijheid is om innovatieve producten en/of processen toe te passen. Om deze innovaties in de projecten van SBP te stimuleren is het aandeel kenniswerkers in het totale werknemersbestand van Strukton nog te laag.

Voorbeeld: Aanbesteden op DO+

Het project CvL heeft een organisatieconcept dat afwijkt van het traditionele UAV-concept (zie bijlage B). De betrokkenheid in de ontwerpfase vraagt om andere kennis van SBP dan de kennis die wordt toegepast in de realisatiefase. Een andere werkwijze in de ontwerpfase en de culturele verschillen tussen ontwerp- en realisatiefase zijn van invloed op het gebrek aan kennis van SBP in het project.

5.2.2 Tekortkoming in kennisverwerving

Beperkte kennisverwerving heeft twee oorzaken, te weten: het tijdgebrek om kennis te verwerven en de wijze van kennisverwerving. Deze beide oorzaken hebben binnen het project CvL geleidt tot een gebrek aan kennis.

Het project CvL is voor SBP van start gegaan met een aanbestedingstraject (zie voorbeeld). In deze periode is het voor SBP belangrijk om zoveel mogelijk informatie in

74 te winnen voor een juiste inschatting van de kosten. Op basis van een onvolledig projectontwerp heeft men een inschatting gemaakt van de kosten. Het onderzoek naar onbrekende informatie om tot een exactere prijsopgave te komen, werd belemmerd door tijdgebrek in het aanbestedingstraject. Het aanbestedingstraject wordt binnen SBP door de projectvoorbereiding gerealiseerd.

Het gebrek aan tijd tijdens de voorbereidingswerkzaamheden belemmert ook de voortgang van de uitvoeringswerkzaamheden. Problemen in de uitvoeringswerkzaamheden zijn vaak te voorkomen door zaken van tevoren concreet te maken. Het gebrek aan tijd tijdens de werkvoorbereiding leidt tot onvoorziene problemen in de uitvoeringswerkzaamheden. Het eerder genoemde capaciteitsprobleem in de werkvoorbereiding van het project CvL, heeft als gevolg dat de werkvoorbereidingwerkzaamheden onder tijdsdruk komen te staan.

Naast het gebrek aan tijd om onderzoek te doen, is de wijze waarop kennis wordt verworven ook van invloed op de tekortkoming aan kennisverwerving. Van belang is hoe personen werkzaam in het project aan de juiste, nog ontbrekende informatie kunnen komen voor de realisatie van het project.

Het inwinnen van informatie kan op zowel externe als interne wijze. Het interne projectteam van SBP is vanzelfsprekend een bron van kennis voor collega-projectmedewerkers. De kennis en ervaring die aanwezig is in andere werkvelden binnen de organisatie zou kunnen worden toegepast. De Strukton Groep geeft aan kennis en kunde in elke fase van het bouwproces te willen bezitten. Het is een complexe aangelegenheid om deze aanwezige kennis in de organisatie beschikbaar te stellen aan de projecten die worden gerealiseerd binnen de organisatie. Het kenniscentrum binnen Strukton zou hier echter een belangrijke rol in kunnen spelen. Tot dusver is het systeem dat kennis uitwisselt tussen SBP en andere collega-divisies binnen de Strukton Groep onderontwikkeld binnen Strukton. Het kenniscentrum heeft de intentie hiervoor een oplossing te creëren.

SBP heeft baat bij het uitwisselen van ervaring en kennis met collega-divisies binnen de Strukton Groep. Er vindt binnen de Strukton Groep periodiek (vier keer per jaar) overleg plaats tussen de werkvoorbereiders, de projectvoorbereiders en de projectleiding van alle divisies binnen SBP. Het doel van deze bijeenkomsten is het uitwisselen van kennis en ervaring tussen de medewerkers binnen Strukton. Op aanvraag van SBP wordt er bij het CvL project ondersteuning verleend door een risicomanager en een contractmanager vanuit de Strukton Groep.

Aanleiding voor de ondersteuning van een risicomanager is de gebrekkige risicoanalyse bij aanvang van het project CvL. De risicomanager voert met de betrokken projectmedewerkers periodiek een risicoanalyse uit (zie voorbeeld). Door het managen van risico’s wordt beter omgegaan met het gebrek aan informatie dat SBP heeft in het project. Ervaring en kennis van collega-divisies binnen Strukton zouden kunnen helpen bij het risicomanagement binnen projecten. De combinatie die SBP samen vormt met Strukton Betonbouw in de bouwcombinatie Sternike resulteert in een verdeling van de risico’s. Ook in de bouwcombinatie Sternike worden risico’s gemanaged door gebruik te maken van expertise van verschillende disciplines in de realisatiefase van het project. De bouwcombinatie Sternike is een samenwerkingsverband tussen SBP en externe partijen. Het uitwisselen van informatie tussen SBP en externe partijen verloopt binnen het project CvL moeizaam. Dit komt door de verschillen in belangen van deze partijen.

75 De partijen die SBP moeten voorzien van informatie over de activiteiten die plaatsvinden in de realisatiefase, zijn terughoudend met de informatieverstrekking. Een oorzaak hiervan is de verantwoordelijkheid die partijen hiermee naar zich toetrekken. De bereidwilligheid van het verstrekken van informatie aan SBP van onderaannemers, leveranciers en adviseurs is afhankelijk van het overeenkomen van een contract voor de werkzaamheden.

Voorbeeld: aanbestedingtrajecten

De bouwcombinatie Sternike heeft negen weken de tijd gehad om tot een prijsopgave te komen voor het project CvL. Tijdens deze periode is de bouwcombinatie, in de vorm van een vof, samengesteld en is de opzet van deze combinatie vastgelegd. In diezelfde periode heeft SBP de tijd gehad om kennis op te doen voor haar werkzaamheden in de realisatiefase en hiervan een inschrijfbegroting op te stellen. Dit is een zeer korte periode gezien de scope en complexiteit van dit project.

Voorbeeld: risicomanagement

Het uitvoeren van een risicoanalyse is een manier van kennisverwerving om informatie te verkrijgen over onzekere gebeurtenissen binnen een project. Binnen SBP is er een procedure om risico’s te identificeren en te managen. Voor SBP is het mogelijk om ondersteuning te krijgen vanuit de Strukton Groep in de analyse van risico’s.

Aanvankelijk werd er tijdens het project CvL weinig aandacht besteed aan het analyseren van risico’s. In het aanbestedingstraject heeft men wel onderzoek gedaan naar de mogelijke risico’s, echter dit is op een beperkte wijze toegepast. Tijdens het project CvL heeft de Strukton Groep een nieuwe richtlijn voor risicomanagement geïntroduceerd binnen SBP. Dit naar aanleiding van het slecht functioneren van de bestaande risicoprocedure.

Het “back on track”-motto binnen de Strukton Groep is de nieuwe procedure voor het managen van risico’s binnen projecten. De financiële doelstelling van dit risicomanagementsysteem is een verbetering van de procesbeheersing en een verbetering van de voorspelbaarheid van het eindresultaat. Het leidt ertoe dat SBP meer aandacht gaat besteden aan risico’s tijdens een project.

76

6 Beoordelingsanalyse