• No results found

SOCIAAL DOMEIN

In document Begroting Meerjarenraming (pagina 23-35)

Wat zijn onze ambities?

In het Coalitieakkoord 2018-2022 hebben we als speerpunt benoemd: We komen op voor de zwakkeren in de samenleving. Dat is vervolgens uitgewerkt onder het programmapunt Sociaal Actief.

Sociaal Actief betekent in onze ogen betrokkenheid, geen betutteling. Iedereen verdient goede zorg. Als je gezondheid je in de steek laat, helpen we elkaar. We vinden het vanzelfsprekend dat familie, buren en vrijwilligers elkaar helpen. Ook kerken en vrijwilligersorganisaties dragen hun steentje bij.

• Wij zorgen dat professionele medewerkers klaar staan voor de ondersteuning die nodig is;

• Mensen die, tijdelijk of permanent, niet zelfstandig kunnen functioneren, krijgen ondersteuning. Het uitgangspunt bij hulpverlening moet daarbij zijn: één gezin, één aanspreekpunt. Het Dorpsteam speelt hierin een cruciale rol;

• We stimuleren een levendig verenigingsleven door een breed gedragen subsidiebeleid dat recht doet aan behoeften van onze inwoners en de wensen van de verenigingen;

• Wij kopen zorgdiensten scherp in, waarbij de zorgbehoefte leidend is; in principe binnen de daarvoor beschikbare zorgbudgetten.

Deze punten worden uitgevoerd in samenspraak met de bevolking, de klanten van het Sociaal Domein, alle betrokken partijen, vooral de vrijwilligers, ambtenaren en gemeenteraad.

Het programmapunt Sociaal Actief bevat een ambitie: Werken aan een integraal Sociaal Domein met een Renswouds gezicht. Integraal betekent dit dat alle beleidsvelden van het Sociaal Domein in hun onderlinge relatie worden bekeken. Voor Renswoude betekent dit dat de gemeente bereik- baar moet zijn voor al haar inwoners en het Sociaal Domein al haar cliënten moet kennen en voor hen toegankelijk moet zijn en een eigen actieve regie heeft.

Welke taakvelden vallen onder dit programma?

Taakveld Portefeuillehouder

Onderwijs: Wethouder Wijs

Onderwijshuisvesting

Onderwijsbeleid, leerlingzaken en leerplicht

Voorschoolse en Vroegschoolse Educatie (VVE) en Peuteropvang

Sport: Burgemeester

Sportbeleid en activering Sportaccommodaties

Sociaal Domein: Wethouder Wijs

Meedoen

• Inkomensregelingen

• Begeleide participatie

• Arbeidsparticipatie Voorkomen

• Samenkracht en Burgerparticipatie

• Dorpsteam

• Volksgezondheid Ondersteunen

• Maatwerkvoorziening Wmo 2015

• Maatwerkdienstverlening 18+

• Maatwerkdienstverlening 18-

• Geëscaleerde zorg 18+

• Geëscaleerde zorg 18-

24

De Belangrijkste kaderstellende beleidsnota’s zijn:

Onderwijs:

Onderwijs

• Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Renswoude 2010

• Verordening leerlingenvervoer (2014)

• Nadere regels gemeentelijke compensatie voor eigen bijdrage in de kosten van kinderopvang

• Subsidieregeling Peuteropvang en VE-peuteropvang gemeente Renswoude 2020 Sociaal domein:

• Beleidsplan Sociaal Domein 2019-2022 Wmo

• Verordening maatschappelijke ondersteuning Renswoude 2015, 2019, gemeente Renswoude

• Beleidsregel meerkosten chronisch zieken en gehandicapten Welzijn

• Subsidieverordening 2001 Sociaal domein:

Meedoen:

• Re-integratieverordening Participatiewet Renswoude 2015

• Afstemmingsverordening Participatiewet IOAW en IOAZ 2015

• Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Renswoude 2015

• Regeling Sociale Werkvoorziening Zuid-Oost Utrecht

• Beleidsplan Schulddienstverlening en preventie 2018-2022

• Beleidsregels individuele inkomenstoeslag Participatiewet Renswoude 2015

• Beleidsregel Krediethypotheek PW 2016

• Beleidsregel Scholingsplicht

• Beleidsregel Taaleis 2016 Voorkomen:

• Beleidsplan sociaal domein (2019-2021)

• Algemene Subsidieverordening 2001 Ondersteunen:

• Beleidsplan sociaal domein (2019-2021)

• Verordening Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, 2019 gemeente Renswoude

• Verordening Jeugdhulpgemeente Renswoude 2015

Aantallen 2020*

Leerlingenvervoer +/- 32

Jeugdhulp 130

Maatschappelijke opvang 0

Beschermd wonen 1

Huishoudelijke ondersteuning 59

Scootmobiel 21

Collectief vervoer 30

Rolstoelen 32

Bouwkundige aanpassingen 20

Overige hulpmiddelen 17

Begeleiding 30

Dagbesteding dagopvang en vervoer 28 Gevestigde statushouders 4 Uitkeringsgerechtigde Participatiewet

* op peildatum: 15 juli 2020, voor statushouder: 3 september 2020

25

Ontwikkelingen

Onderwijs

We investeren in de samenwerking en goede contacten met de (basis)scholen. De scholen zijn een belangrijke partner binnen het sociaal domein. Ze kunnen situaties en problemen bij kinderen en gezinnen signaleren en op deze manier een bijdrage leveren aan preventie oplossingen. Goede samenwerking en afstemming tussen de scholen en de gemeente zijn daarbij van belang.

Voor- en Vroegschoolse Educatie

Per 1 januari 2019 ontvangt de gemeente Renswoude vanuit het Rijk een budget voor

onderwijsachterstandenbeleid, dit budget is bedoeld voor Voor- en Vroegschoolse Educatie voor kinderen met een risico op een taalachterstand. Voor kinderen die taalachterstanden hebben, werken we samen met het onderwijs aan extra ondersteuning (project Verlengde schooldag).

Leerlingenvervoer

In samenwerking met de gemeenten Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel hebben we het

leerlingenvervoer per 1 augustus 2020 aanbesteed. Munckhof voert het vervoer uit en heeft daarbij voor één schooljaar toestemming om gebruik te maken van een onderaannemer. In 2021 leggen we een nieuwe verordening aan de gemeenteraad voor.

Basismobiliteit

Sinds 2017 ligt het beheer van het Wmo-vervoer en het OV-vangnet bij het beheerbureau dat onder de Gemeenschappelijke regeling Regio FoodValley valt. In 2020 worden besluiten voorbereid om dit onder te brengen bij

de gemeente Barneveld.

Sport

Begin 2020 heeft het college samen met de voetbal-, tennis- en sportvereniging een

intentieverklaring ondertekend om deel te nemen aan de Regeling Lokale Sportakkoorden. In 2020 werken we dit verder uit.

Sociaal Domein: Meedoen

Gaat over hoe de inwoners van Renswoude zelfstandig of met hulp meedoen aan de samenleving, onderverdeeld in arbeidsparticipatie, begeleide participatie en inkomensregelingen.

Doelstelling

Inwoners doen zelfstandig of met hulp mee aan de samenleving en de arbeidsmarkt. Inwoners zijn financieel gezond, hebben werk, gaan naar school, hebben een sociaal netwerk en zijn voldoende zelfredzaam.

Trends en ontwikkelingen: Meer mensen in de bijstand

De afgelopen jaren zien we dat het aantal uitkeringsgerechtigden stijgt. Dit is landelijk te zien. De stijging komt vooral door instroom van mensen met een niet Nederlandse- of westerse achtergrond en de nieuwe doelgroepen.

In 2021 zal het aantal uitkeringen naar verwachting verder stijgen. De vanwege de Coronavirus getroffen maatregelen (zoals de intelligente lockdown) zullen een negatieve impact hebben op de economie en de werkgelegenheid.

Daarnaast verwachten we een stijging van de reguliere bijstandsuitkeringen van mensen die niet voldoen aan het urencriterium van de Tozo-regeling en mensen die tijdelijk werk hadden en geen of onvoldoende WW-rechten hebben opgebouwd. Deze groep kan bijstand aanvragen als zij geen andere bestaansmiddelen hebben om op terug te vallen. Voor veel werklozen zal gelden dat zij eerst een beroep doen op de WW waardoor het effect op de bijstand pas later zichtbaar is.

Hoe sterk het bestand zich zal ontwikkelen is onduidelijk. Het CPB en onderzoeksbureaus kennen verschillende scenario’s.

26

IW4

De transitie die de gemeenten voor ogen hebben legt meer nadruk op het aanpassen van de organisatie aan de krimpende sociale werkvoorziening en kostenreductie. De maatregelen van IW4 hebben een sterker accent op nieuwe dienstverlening en omzetvergroting. IW4 verwacht door de nieuwe dienstverlening bij trajecten, job-coaching en diagnose & advies meer omzet te realiseren in de volgende orde van grootte: € 50.000 in 2021 oplopend tot € 150.000 in 2023. IW4 denkt de extra omzet vooral bij het UWV en bij werkgevers te gaan realiseren en niet of slechts beperkt bij gemeenten.

Voor de nieuwe dienstverlening zet IW4 op dit moment het personeel in dat veelal in tijdelijke dienst is. Wanneer de extra omzetten in de praktijk niet worden gerealiseerd, kan er afscheid worden genomen van personeelsleden wanneer tijdelijke arbeidsovereenkomsten aflopen. Het risico is volgens IW4 daarmee te overzien.

Overigens blijft IW4 met de door haar voorgestelde maatregelen binnen de gestelde financiële kaders. Dit is gebaseerd op de maatregelen exclusief de maatregelen rondom huisvesting. Indien de maatregelen rondom huisvesting ook gerealiseerd kunnen worden, zal het operationeel resultaat nog verder kunnen verbeteren. Opgemerkt moet worden dat deze berekeningen zijn gemaakt voor de uitbraak van de coronacrisis. Wat deze crisis betekent voor de financiële situatie van IW4 is nog niet bekend.

Experimenten met basisinkomen

Een aantal gemeenten experimenteert met een basisinkomen. Zij gaan daarbij ook anders om met de verplichtingen van de Participatiewet. Deze experimenten zijn gestart op 1 januari 2018 en na 3 jaar komen de eerste resultaten. We volgen deze ontwikkelingen.

Nieuwe Wet inburgering

In 2021 treedt de Nieuwe Wet inburgering in werking. Het inburgeringsbeleid gaat drastisch op de schop. Het doel is dat nieuwkomers meteen aan het werk gaan en ondertussen de taal leren.

Gemeenten gaan voor alle inburgeraars een individueel inburgeringsplan maken. Ook wordt het leenstelsel afgeschaft waarmee nieuwkomers nu nog hun inburgeringscursus inkopen en wordt er een link gelegd met de uitvoering van de P-wet.

Reguliere taken

Uitvoeren van de inkomensvoorzieningen, uitkeringen en loonkostensubsidies.

Dit doen we op grond van de Participatiewet, Besluit bijstandsverlening zelfstandigen, Bijzondere bijstand, schulddienstverlening. Deze dienstverlening is ondergebracht bij de gemeente

Veenendaal.

Bevorderen participatie

Niet iedereen doet nog mee aan de samenleving. Samen met partners zoeken we naar oplossingen om inwoners mee te laten doen. We helpen onze inwoners om aan het werk te komen en te blijven. Ook faciliteren we in de welzijnssfeer, zoals dagactiviteiten en ontmoetingsactiviteiten dichtbij huis in buurt of wijk of kerk, om eenzaamheid te doorbreken.

Sociaal Domein: Voorkomen

Gaat over preventieve oplossingen voor inwoners die dat nodig hebben en is onderverdeeld in Samenkracht & Burgerparticipatie, Dorpsteam en Volksgezondheid.

Doelstelling

Voldoende preventieve oplossingen waar inwoners die dat nodig hebben terecht kunnen. Het gaat om lokale oplossingen, formeel en informeel. Vrijwilligers en mantelzorgers worden ondersteund, bewonersinitiatieven gestimuleerd.

Trends en ontwikkelingen:

Vergrijzing zorgt voor toenemende druk in de zorg

Als gevolg van de toenemende vergrijzing neemt de druk toe op de eerstelijnszorg en de

poliklinische zorg. Dit betekent ook een toename van het beroep op de gemeentelijke oplossingen en op het sociaal netwerk.

27

Sociale infrastructuur welzijn en zorg

Dit doen we door subsidiëren en contracteren van diverse maatschappelijke organisaties op het gebied van welzijn, zorg, ondersteuning en jeugdgezondheidszorg met als doel het versterken van de sociale infrastructuur.

Volksgezondheid

De algemene gezondheidszorg wordt uitgevoerd door de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD).

Zij neemt ook de jeugdgezondheidszorg (JGZ) van 0 – 19 jaar, infectieziektebestrijding, uitvoering technisch/hygiënisch toezicht, hulpverlening bij rampen, het Regionaal Ambulance Vervoer (RAV) voor haar rekening.

Sociaal Domein: Ondersteunen

Dit gaat over maatwerkoplossingen voor inwoners die dat nodig hebben. Hieronder vallen maatwerkvoorziening Wmo, maatwerkdienstverlening 18+, maatwerkdienstverlening 18-, geëscaleerde zorg 18+ en geëscaleerde zorg 18-.

Kernopgave is het zoveel mogelijk beperken van het beroep doen op deze oplossingen maar deze wel beschikbaar te houden voor de inwoners die deze ondersteuning (tijdelijk) nodig hebben. De verbinding met voorkomen speelt hierbij een belangrijke rol.

Doelstelling

Voor inwoners die dit nodig hebben, zijn passende vormen van ondersteuning en oplossingen beschikbaar. Deze zijn afgestemd op de specifieke behoefte en gebruikmakend van dat wat mensen wél kunnen.

Trends en ontwikkelingen Abonnementstarief Wmo

Het abonnementstarief, een vast tarief voor de eigen bijdragen aan Wmo-voorzieningen, is sinds 1 januari 2020 definitief van kracht. Dit houdt in dat ieder huishouden een vast tarief van € 19,00 per maand per huishouden betaalt. Als gevolg van deze wetswijziging zien we het aantal Wmo-aanvragen, met name hulp bij het huishouden, toenemen.

Doordecentralisatie beschermd wonen en maatschappelijke opvang

Vanaf 1 januari 2022 worden de budgetten Beschermd Wonen verdeeld over alle gemeenten.

Concreet betekent dit dat we in 2021 gaan kijken hoe we Beschermd Wonen in samenwerking met het huidige verpleeghuis verder vorm kunnen geven.

De Maatschappelijke Opvang (MO) wordt niet doorgedecentraliseerd en blijft vooralsnog een centrumgemeentetaak. De reden is dat de MO zich m.n. in de centrumgemeenten bevindt. Na vier jaar wordt bezien of de MO alsnog doorgedecentraliseerd wordt of dat het een centrumgemeente- taak blijft.

Wet verplichte ggz (Wvggz)

Met ingang van 1 januari 2020 is de Wet verplichte ggz (Wvggz) in werking getreden. Deze wet vervangt de huidige wet Bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Bopz) en regelt de rechten van mensen die te maken hebben met verplichte zorg in de ggz. Een belangrijke

verandering is dat verplichte zorg straks ook buiten een ggz-instelling kan plaats vinden.

Zorgverzekeraars

De krappe budgetplafonds van de zorgverzekeraars maken dat inwoners niet tijdig de hulp krijgen die nodig is. Afstemming gemeente(n) en zorgverzekeraars vergt aandacht.

Jeugdhulp

Aandachtspunt bij de Jeugdhulp zijn de stijgende kosten. Gelet op de werkelijke ontwikkeling van de kosten van jeugdzorg kan worden geconstateerd dat de in de begroting opgenomen budgetten daarvoor, structureel te laag zijn geweest. Daarnaast draagt een toenemende vraag naar de jeugdhulp bij aan het tekort (conform de landelijke trend). De toegang bij het Dorpsteam en via de Huisartsen is in Renswoude goed georganiseerd en er wordt efficiënt gewerkt.

Normaliseren is één van de kernthema’s in de transformatie van de Jeugdhulp. Het gaat om de zienswijze dat kwetsbaarheid bij het leven hoort en zeer complexe problematiek rondom opvoeden en opgroeien daar dan ook niet van uitgesloten zijn. Deze zienswijze opent het venster naar een andere kijk op hulp en opvoeden. Het gebruik van gespecialiseerde zorg hoort in die zin bij een fase van kwetsbaarheid. Niet het oplossen van problemen staat centraal, maar het ontzorgen en normaliseren van de situatie rond kinderen. Het gaat om het herstel van het gewone leven. Deze

28

benadering heeft ook consequenties voor de wijze waarop we de zorg (gaan) organiseren. Dit betekent investeren in de basisinfrastructuur (algemene voorzieningen) waardoor individuele jeugdhulp minder nodig zal zijn.

Langer thuis wonen

Langer thuis blijven wonen, past bij de huidige samenleving en wordt gestimuleerd. Daarom neemt het aantal intramurale oplossingen af. Deze ontwikkelingen zorgen voor een toenemende vraag naar gemeentelijke oplossingen die passen bij deze ontwikkelingen.

Reguliere taken

Inkopen maatwerkoplossingen voor en toezichthouden op Wmo en Jeugdzorg

Voor inwoners die deze ondersteuning (tijdelijk) nodig hebben, willen we een aanbod hebben. Dit gaat vooral over huishoudelijke ondersteuning, vervoer, woonoplossingen, ondersteuning

individueel en dagactiviteiten. De gemeente is ook toezichthouder.

Regionale inkoop zorg

Dit gaat over jeugdzorg, pleegzorg, jeugdzorg+, (klinische) jeugd geestelijke gezondheidszorg (GGZ), jeugd residentieel, jeugdbescherming, beschermd wonen en maatschappelijke opvang.

Daarnaast is de gemeente Renswoude aangesloten bij Samen Veilig Midden Nederland als er sprake is van gesloten en zwaardere bovenregionale Jeugdzorg. Ook hier speelt de landelijke opgave om het gebruik van de Jeugdzorg met verblijf af te bouwen en meer preventieve en ambulante maatregelen te nemen. Het onderdeel geëscaleerde zorg 18- en 18+ staat in programma Veiligheid (Veilig Thuis en Save).

Wat willen we bereiken en wat gaan we doen om dat te bereiken?

Wat willen we bereiken Wat gaan we daarvoor doen Onderwijs

De huisvesting op orde houden. In samenspraak met het schoolbestuur de huisvesting van basisonderwijs op orde houden. In 2019 is de nieuwe Borgwalschool opgeleverd en in gebruik genomen.

Jongeren dienen kennis en vaardigheden te verwerven om een zelfstandige plek in de samenleving te verwerven.

-Voorwaarden scheppen om, indien mogelijk, een diploma te behalen.

-Preventief werken op scholen en tijdig signaleren van problemen.

-Goede afstemming tussen

leerplichtambtenaar en dorpsteam.

Voor- en vroegschoolse Educatie aanbod voor kinderen met een risico op een

taalachterstand.

Met lokale aanbieder en de GGD regio Utrecht hebben we afspraken over toeleiding en toegang van VVE-aanbod.

Daarnaast werken we samen met het onderwijs aan extra ondersteuning voor kinderen met taalachterstanden vanwege hun achtergrond (statushouders).

Sport

Behoud huidige sportvoorzieningen in

Renswoude.

Samen met sportverenigingen uitvoering

brengen aan sportmogelijkheden

Meedoen

Bestrijden van armoede

Signalen van armoede worden voortijdig opgepakt. Zo willen we zo veel mogelijk problemen voorkomen. Waar dit niet lukt, bieden we ondersteuning om de problemen aan te pakkendoor uitvoeren minimabeleid en/of maatwerkvoorzieningen.

Als gemeente ondersteunen wij inwoners die in armoede leven door o.a. minimabeleid op lokaal niveau waardoor we beter maatwerk kunnen toepassen.

We doen dit niet alleen; in de samenleving zijn er veel organisaties, verenigingen en

betrokken inwoners.

Uitvoeren inburgeringsprogramma vergunninghouders

Ondersteuning bieden aan

vergunninghouders/nieuwkomers die zich in Renswoude vestigen. Het gaat ook om zaken

Blijven is Meedoen. Het is belangrijk dat vergunninghouders zo snel mogelijke meedoen. Dat is: zelfstandig, volwaardig en gezond aan het werk gaan, naar school gaan

29

als: toeleiding naar werk en vrijwilligers

ondersteunen die zich hiervoor inzetten of op een andere manier een bijdrage leveren aan onze samenleving.

Op de inclusieve arbeidsmarkt doet iedereen mee

Een “inclusieve” arbeidsmarkt waarin iedereen kan meedoen. Ook mensen met een

arbeidsbeperking of persoonlijke omstandigheden. Zoals leeftijd,

gezinssamenstelling, onjuiste opleiding, mate van belastbaarheid, taalachterstand, armoede, schuldenproblematiek, enz. Op een inclusieve arbeidsmarkt bieden werkgevers ook werk aan iedereen die kan meedoen. Onderwijs en overheid faciliteren de ondernemers daarbij.

Doorontwikkeling IW4

IW4 wil zich door ontwikkelen naar een sociale onderneming. De sociale onderneming draagt bij aan het realiseren van een inclusieve arbeidsmarkt, zowel lokaal als regionaal.

Voorkomen

Een vitale samenleving

We benutten het zelf oplossend vermogen van de samenleving. Daarbij stimuleren wij vitale inwoners om activiteiten te organiseren voor meer kwetsbare inwoners. Inwoners nemen eigen verantwoordelijkheid. Zij zijn

oplossingsgericht, signaleren wat nodig is en zetten zich in voor anderen. De gemeente ondersteunt oplossingen die passen bij de samenleving. De gemeente zorgt voor een gevarieerd aanbod van eenvoudig

toegankelijke voorzieningen.

Initiatieven uit de samenleving We gaan uit van de kracht van de

samenleving. De gemeente werkt samen met inwoners, (maatschappelijke) organisaties, ondernemers.

We stimuleren maatschappelijke initiatieven en faciliteren goede ideeën vanuit de

samenleving.

We stimuleren inwoners die daartoe bereid zijn tot vrijwilligerswerk. Daarnaast faciliteren we informele netwerken in het dorp.

In de samenleving wordt steeds meer een beroep gedaan op het sociale netwerk van mensen. Familie, buren en vrienden kijken of ze burenhulp kunnen bieden. De formele zorg sluit hierop aan en werkt met deze informele zorg samen. De uitdagingen en kansen hebben komend jaar onze aandacht (project In Voor Mantelzorg).

Effectief Dorpsteam

Met een effectief Dorpsteam voelen inwoners met een hulpvraag zich gehoord, gezien en begrepen. Inwoners krijgen de zorg en ondersteuning die past bij hun hulpvraag.

Inwoners met een hulpvraag kunnen terecht bij het Dorpsteam. De nadruk komt meer te liggen op preventie. Het Dorpsteam zoekt samen met inwoners welke passende ondersteuning mogelijk is binnen generalistisch werken.

We blijven werken aan:

- eenvoudige toegang (spreekuren op de basisscholen, in de bibliotheek en bij de huisarts)

- toegankelijke algemene oplossingen meer onder de aandacht brengen (Buurtgezinnen, spreekuur huiselijk geweld, formulierenbrigade etc.)

- investeren in preventieve aanpak bij hulpvragen

Lokaal gezondheidsbeleid

Samen met lokale partijen doelen voor de komende jaren bepalen op het gebied van volksgezondheid.

Samen met de GGD regio Utrecht en de aangesloten gemeenten werken we aan een gezonde en veilige omgeving voor zowel kinderen en jongeren als ouderen in Renswoude. De komende jaren staan de volgende thema’s op de agenda:

- Kansrijk opgroeien - Gezonde leefomgeving

30

- Lang(er) gelukkig en gezond zelfstandig Vaccinatiegraad verhogen. Samen met de GGD regio Utrecht en de

gemeenten Veenendaal en Rhenen plannen maken (en uitvoeren) hoe de vaccinatiegraad verhoogd kan worden.

Ondersteunen

Duurzame zorg- en basisinfrastructuur

De gemeente sluit aan bij de vraag en contact van de individuele inwoners. Er is een sluitende keten van algemene oplossingen tot maatwerk.

Inwoners hebben eenvoudig toegang tot de ondersteuning. Er zijn voldoende

laagdrempelige voorzieningen en deze zijn eenvoudig en efficiënt.

Optimaliseren zorgtoegang

Voor inwoners die dit nodig hebben is er een toegankelijk aanbod van ondersteuning en maatwerk. Het aanbod sluit aan bij de algemene oplossingen. De toegang tot het aanbod is eenvoudig. Hiervoor gaan we maatwerk van licht tot zwaar organiseren, die verbinding heeft met

inkoop/subsidie/contracteren.

Samenwerken met 1e-lijns zorg Gemeenten en eerste lijn hebben veel raakvlakken. Ze kunnen veel aan elkaar hebben. De eerstelijnsgezondheidszorg krijgt veel welzijnsvragen als zorgvraag

gepresenteerd en kan verwijzen naar het sociale domein. Als de gemeente signalen krijgt van huisartsen over sociale en leefstijl items, kan de gemeente hierop een aanbod organiseren. We stemmen af en sluiten aan bij de eerstelijnszorg over verschillende

onderwerpen. Dit zijn verwijzing jeugdzorg, gezonde leefstijl en gezond gewicht, signaleren dementieproblematiek en verbinding met welzijnsactiviteiten. Daarnaast werken we samen met huisartsen op het gebied van jeugdgezondheidszorg.

Verbinding Zvw en Wlz

Ontwikkelen sluitende GGZ keten. We maken hiervoor afspraken op regionaal en lokaal niveau.

Langer zelfstandig wonen

Als gevolg van de afbouw van intramuraal

Als gevolg van de afbouw van intramuraal

In document Begroting Meerjarenraming (pagina 23-35)