• No results found

DIENSTVERLENEND DOMEIN

In document Begroting Meerjarenraming (pagina 15-23)

Wat zijn onze ambities?

Raad en college staan dicht bij de Renswoudenaar. Wij zijn benaderbaar en hechten waarde aan een goede relatie met de inwoners van Renswoude. Wij staan ten dienste van de inwoners van Renswoude en werken hierbij nauw samen met de gemeente Veenendaal en binnen de regio Foodvalley. Iedereen kan bij ons terecht en wij communiceren open en transparant.

Het is belangrijk dat we ons veilig voelen thuis en in ons dorp. Veiligheid is een gezamenlijke inspanning. Daarom stimuleren wij de bereidheid van onze inwoners om verdachte of onveilige situaties te melden zodat de overheid ook in kan grijpen.

Een toekomstbestendige gemeentelijke organisatie is belangrijk voor het kunnen blijven verlenen van een adequate dienstverlening. In verband daarmee zijn we voortvarend aan de slag met het realiseren van goede huisvesting voor bestuur en organisatie.

Welke taakvelden vallen onder dit programma?

Taakveld Portefeuillehouder

Bestuur:

-College B&W, bestuurlijke samenwerking

-Raad, ondersteuning raad, griffie

Burgemeester Raad

Veiligheid: Burgemeester

Crisisbeheer en brandweer Openbare orde en veiligheid

Economische zaken: Wethouder Teunissen Economische ontwikkeling

Bedrijvenloket en bedrijfsregelingen

Recreatie en Toerisme: Wethouder Teunissen Economische promotie (toerisme)

Cultuur: Burgemeester

Cultuurpresentatie, productie en participatie

Cultureel erfgoed

Media (exclusief bibliotheek)

Bibliotheek Wethouder Wijs

Ondersteunende diensten: Burgemeester Burgerzaken

Klantcommunicatie Privacy

De Belangrijkste kaderstellende beleidsnota’s zijn:

Bestuur:

• Coalitieakkoord 2018-2022

• Stip op de Horizon, toekomstbestendig Renswoude Openbare orde en veiligheid:

• Algemene Plaatselijke Verordening (2016)

• Gezamenlijk Integraal Veiligheidsplan Heuvelrug (2019-2022)

• Drank- en horecaverordening Renswoude 2013 Economische promotie (toerisme):

• Verordening op de heffing en invordering toeristenbelasting Cultuur:

• Erfgoedverordening gemeente Renswoude (2018)

• Subsidieverordening gemeentelijke monumenten Renswoude (2018)

16

Ontwikkelingen

Bestuur

De raad heeft op 16 april 2019 de bestuurlijke ‘Stip op de horizon’ vastgesteld waarin duidelijk richting wordt gegeven en kaders worden gesteld aan een toekomstbestendige organisatie. Er zijn grote stappen gezet om te komen tot een toekomstbestendige organisatie om hiermee invulling te geven aan de ambitie om een zelfstandige en nabije overheid te zijn. In de paragraaf

bedrijfsvoering geven we hieraan verdere duiding.

Ook voor politiek en bestuur heeft de keuze voor een zelfstandig Renswoude consequenties. Om een zelfstandige en nabije overheid te kunnen zijn investeren we in goede (ondersteuning van) lokale democratie, goed bestuur, openheid en betrouwbaarheid en last but not least in een goede ondersteuning door de griffie.

In het jaar 2021 zullen we het “oude” gemeentehuis restaureren en gedeeltelijk vernieuwen tot een duurzaam huis van de gemeente. In de tussentijd wordt de oude school de Borgwal gebruikt als tijdelijke huisvesting. In de corona-crisis zijn we in staat gebleken het goede te kunnen doen voor onze inwoners en ondernemers. Onze dienstverlening en de vitale processen konden we op peil houden. Ook het democratische proces met noodzakelijke beraadslaging en besluitvorming vond voortgang. We hebben in deze ingewikkelde tijd met elkaar de noodzakelijke nabijheid kunnen waarmaken. Daarnaast hebben we improvisatievermogen en flexibiliteit laten zien.

Veiligheid

Samen met de Heuvelrug gemeenten (Renswoude, Rhenen, Veenendaal, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede), de politie en het OM is er een regionaal Integraal Veiligheidsplan opgesteld.

Dit is in alle deelnemende gemeenten vastgesteld. Criminaliteit houdt zich niet aan de

gemeentegrenzen en wij (als 1 overheid: gemeenten, politie en OM) dus ook niet. Gezamenlijk speerpunt is Ondermijning, hiervoor is ook een uitvoeringsplan opgesteld.

In het uitvoeringsplan zijn ook twee lokale speerpunten opgenomen: inzet op High Impact Crimes en verkeersveiligheid/overlast. Nieuw lokaal speerpunt voor de komende jaren is waarschijnlijk digitale veiligheid. Per 1 september 2020 sluit de gemeente Renswoude, in samenwerking met de Heuvelrug gemeenten, als partner aan bij Meld Misdaad Anoniem.

De verwachting is dat in 2021 de nieuwbouw van de brandweerkazerne wordt afgerond.

Economische zaken

In juli 2020 zijn de gronden voor de ontwikkeling van bedrijventerrein Groot Overeem II aangekocht.

Deze uitbreiding past binnen de regionale programmering die binnen de Regio Foodvalley is afgesproken. Ook het college van de provincie Utrecht staat positief tegenover deze ontwikkeling.

De provinciale staten nemen hierover uiteindelijk het besluit. De voorbereidingen zijn in volle gang en we hopen vanaf 2021 onze lokale ondernemers weer te kunnen bedienen met uitgifte van bedrijfskavels.

In 2020 zijn er 12 bedrijven bezocht voordat dit stil viel door Corona. Vanaf moment dat weer meer vrij werd gegeven zijn alle getroffen horecazaken in Renswoude bezocht. Het ligt in de bedoeling de bedrijfsbezoeken voort te zetten in 2021. Ook de werkwijze, iedere week twee bedrijven met als doel korte lijnen onderhouden met Renswoudse ondernemers. Daarnaast benutten wij de koppeling met het sociaal domein (mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt) en andere gemeentelijke zaken zoals ruimtelijke ordening.

Cultuur

Als uitvoering van het in 2018 gesloten Cultuurpact met de provincie Utrecht wordt onder andere dit jaar de Cultuurhistorische Waardenkaart vastgesteld. Deze kaart zal uiteindelijk als basis dienen voor de borging van cultuurhistorische waarden in onze ruimtelijke plannen.

Door middel van subsidies ondersteunen wij lokale culturele activiteiten, zoals de Kunstroute en exposities in de bibliotheek.

Recreatie en Toerisme

De toeristische sector is zwaar getroffen door de maatregelen na de uitbraak van het coronavirus.

Door de lockdown is het voorseizoen grotendeels verloren gegaan. Het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei heeft samen met ondernemers en andere toeristische partijen gewerkt aan een herstelplan voor de toeristische sector.

Dit is erop gericht om in de periode tot eind 2021

17

het zelfstandig verdienvermogen van de toeristische sector in de regio zo goed mogelijk te

herstellen. De volgende vier centrale thema’s staan centraal: veiligheid, zakelijk toerisme, toerisme

& vrije tijd, koop & geniet lokaal.

De promotiecommissie, die in 2019 een nauwe samenwerking is aangegaan met de

Ondernemersvereniging, gaat ook meedenken hoe invulling gegeven kan worden aan de twee thema’s ‘toerisme & vrije tijd’, ‘koop & geniet lokaal’.

In 2021 gaan we ook in overleg met de lokale recreatiebedrijven over de toeristenbelasting.

Voor Stichting Beheer Kasteel Renswoude wordt € 1,- per inwoner opgenomen in de begroting 2021. Hiermee wordt recht gedaan aan de betekenis van het kasteel voor de gemeente, de inwoners en toeristen.

Ondersteunende diensten Klantcommunicatie:

Eén van belangrijkste middelen hierin is social media en de gemeentelijke website. Ook willen wij zoveel mogelijke diensten online gaan aanbieden en ervoor zorgen dat de website voldoet aan de digitale toegankelijkheid voor iedereen. Hiervoor wordt/is een toegankelijkheidsverklaring

opgesteld. Deze moet één keer in de twee jaar (2020, 2022, 2024, etc.) opgesteld worden.

Dienstverlening:

De sterke verbinding met de inwoners is een kernkwaliteit van de gemeente Renswoude. De zichtbaarheid en de nabijheid van het gemeentehuis spelen hier een belangrijke rol in. De gemeente is in staat dienstverlening dicht bij de inwoners te organiseren. We denken mee in oplossingen en werken vanuit de bedoeling. We zijn benaderbaar en bereikbaar.

Wat gaan we doen in 2021:

In 2020 wordt een dienstverleningsvisie ontwikkeld. Deze implementeren we in 2021. Aangezien deze momenteel nog ontwikkeld wordt, is onderstaande lijst nog niet uitputtend.

- Burgers krijgen de mogelijkheid om eenvoudig afspraken in te plannen op een tijdstip waarop het hen uitkomt. Zij kunnen dit digitaal zelf doen, of kunnen telefonisch te woord gestaan worden door het klantcontactcentrum (KCC). Hierdoor worden burgers in één keer geholpen (i.p.v. dat ze teruggebeld moeten worden door bijvoorbeeld burgerzaken).

- Door zoveel mogelijk op afspraak te werken wordt een wachttijd voor de bezoeker voorkomen en kan de medewerker optimale kwaliteit leveren omdat vooraf bekend is waarom de bezoeker langskomt.

Informatiebeveiliging

De burger moet erop kunnen vertrouwen dat wij als gemeente Renswoude goed en veilig omgaan met hun persoonsgegevens. Wij richten ons daarom op goede informatiebeveiliging en privacy. We zijn al overgegaan van Big naar BIO (Baseline Informatiebeveiliging Overheid) om een veilige digitale overheid te kunnen realiseren. We maken gebruik van het systeem ISMS (Information Security Management System) en hebben hier zelf een licentie voor. In 2021 kijken we naar de mogelijkheid om samen met o.a. Gemeente Veenendaal een licentie te delen. Zij staan op het punt om ISMS aan te schaffen, met een breder pakket. In 2020 zijn we gestart met een

test-phishingmail, om bewustwording voor phishing te genereren. Dit gaan we vanaf 2021 structureel invoeren.

Wat willen we bereiken en wat gaan we doen om dat te bereiken?

Wat willen we bereiken Wat gaan we daarvoor doen Bestuur

We willen een betrouwbare en benaderbare

gemeente zijn. -Wij nemen besluiten zoveel mogelijk in de openbaarheid.

-Wij betrekken inwoners vroegtijdig bij het maken van beleidskeuzes en/of grote ontwikkelingen.

-Wij communiceren open en eerlijk.

Veiligheid

18

Het brandweerkorps moet zijn werk goed kunnen blijven doen en over voldoende faciliteiten beschikken.

Een nieuwe brandweerkazerne realiseren die voldoet aan de eisen van deze tijd, met oog voor de prominente plek in het dorpscentrum, die tevens recht doet aan de financiële

mogelijkheden.

Overlast door foutgeparkeerde voertuigen tot

een minimum beperken. Handhaving voortzetten.

Het toezicht op de drank- en horecawet versterken.

Voldoende inzet van BOA’s mogelijk maken.

Voorkomen dat bedrijven ontstaan waar criminele activiteiten plaatsvinden of met activiteiten die als dekmantel dienen voor criminele activiteiten.

De wet Bibob wordt toegepast bij vergunningaanvragen.

Aanpak ondermijning Opzetten integrale controles Overlast van loslopende honden en

hondenpoep verminderen. Samen met hondenbezitters oplossingen creëren en de handhaving intensiveren.

Terugdringen van de zogenaamde High Impact

Crimes (HIC). Uitbreiden en versterken van de

Buurtpreventiegroepen en de voorlichting.

Economische zaken

Ondernemers kunnen ondernemen in een

veilige en aantrekkelijke omgeving. Ondernemers zoveel mogelijk de ruimte bieden om te ondernemen, belemmeringen wegnemen en een gelijk speelveld faciliteren.

We blijven inzetten op een levendig Dorpshart. Blijven stimuleren van ondernemers om hun winkel te verplaatsen naar het Dorpshart.

Recreatie en toerisme

Het toerisme in Renswoude bevorderen. Inzetten van de gehele opbrengst

toeristenbelasting voor promotieactiviteiten.

Bundeling en versterking van bestaande activiteiten/initiatieven op het gebied van recreatie en toerisme.

Samen met de Ondernemersvereniging

Renswoude, de promotiecommissie Renswoude en de Oranjevereniging Renswoude

onderzoeken of activiteiten, budget en inzet gebundeld kunnen worden.

Bekendheid en gebruik wandelpaden

vergroten. Realisatie wandelknooppuntennetwerk

Cultuur

Bibliotheek Het verplaatsen van de bibliotheek, met al

haar activiteiten, zien wij als een belangrijke impuls voor het Dorpshart.

Bekendheid van cultuur en erfgoed vergroten en het bezoek van inwoners en toeristen stimuleren.

Uitvoering geven aan de afspraken gemaakt in het Cultuurpact gemeente en provincie.

Ondersteunende diensten

Behouden en verbeteren van de goede

dienstverlening en uitvoering van taken. a. Zorgen voor een toekomstbestendige gemeentelijke organisatie die in staat is haar regierol adequaat in te vullen.

b. Wij zetten onze dienstverlening vanuit de tijdelijke locatie, de voormalige Borgwal school, voort

c. Implementatie afsprakenmodule voor inwoners voor o.a. burgerzaken

d. Online aanbieden van meer gemeentelijke diensten.

Voldoen aan de Algemene Verordening

Gegevensbescherming (AVG). Actueel houden van het verwerkingenregister.

Overgaan op volledig digitaal werken. Optimaliseren zaaksysteem Djuma is.

19

Welke verbonden partijen schakelen wij in?

Regio Foodvalley

De gemeenschappelijke regeling (GR) is in het verleden tot stand gebracht om de Foodvalley regio een Europese topregio te maken op het gebied van kennis, ontwikkeling en innovatie in de agro-foodsector door versterking van het vestigingsklimaat en de kwaliteit van de leefomgeving. De GR werkt daartoe samen met ondernemers en onderwijs/onderzoek. Regio Foodvalley concentreert zich op de terreinen economie, werkgelegenheid, ruimtelijke ontwikkeling, wonen en mobiliteit en faciliteert hiermee onderwijs en ondernemers om te kunnen innoveren.

Veiligheidsregio Utrecht (VRU)

De Veiligheidsregio Utrecht behartigt de belangen van de deelnemende gemeenten op het gebied van de brandweerzorg, de organisatie van de geneeskundige hulpverlening bij ongevallen

en rampen, de rampenbestrijding en crisisbeheersing (bevolkingszorg), het beheer van de gemeenschappelijke meldkamer, de zorg voor een adequate samenwerking met de politie Utrecht en de meldkamer ambulancezorg, een gecoördineerde en multidisciplinaire voorbereiding op de rampenbestrijding en crisisbeheersing.

De VRU is, als toekomstig gebruiker, nauw betrokken bij de plannen voor een nieuwe brandweerkazerne.

20

Beleidsindicatoren

Programma 1 – Dienstverlenend domein

Indicator Eenheid Renswoude

2017

Renswoude 2018

Renswoude 2019

Provincie Utrecht 2019

Grootte klasse

<25.000 inwoners 2019

Veiligheid

6. Verwijzingen Halt Aantal per 10.000 inwoners van 12-17 jaar

106 86 105 97 100

8. Winkeldiefstallen Aantal per 1.000 inwoners

1,0 1,0 1,0 2,1 0,6

9. Gewelds- en seksuele misdrijven

Aantal per 1.000 inwoners

2,4 1,9 Geen data Geen data Geen data

10. Diefstallen uit woning Aantal per 1.000 inwoners

2,9 3,9 Geen data Geen data Geen data

11. Vernielingen en beschadigingen tegen de openbare orde

Aantal per 1.000 inwoners

4,3 Geen data Geen data 0,5 Geen data

Economie

14. Functiemenging1 % 62,5 61,3 61,7 57 48,7

16. Vestigingen (van bedrijven)

Aantal per 1.000 inwoners in de leeftijd van 15 t/m 74 jaar

183 195 199 169 159

1: De functiemenging index (FMI) weerspiegelt de verhouding tussen banen en woningen, en varieert tussen 0 (alleen wonen) en 100 (alleen werken). Bij een waarde van 50 zijn er evenveel woningen als banen.

21

Ten opzichte van 2020 dalen de lasten. Zoals ook in de kadernota aangeven is, wordt dit

veroorzaakt door het wegvallen van wachtgelden voor voormalige bestuurders. De geringe afname van de lasten in de jaren 2022 tot en met 2024 wordt veroorzaakt doordat de bijdrage in de regiodeal (€ 50.000) in vier afnemende termijnen (2020 tot en met 2024) wordt voldaan.

Daartegenover staat dat de bijdragen voor diverse projecten Foodvalley vanaf 2021 centraal op één post op dit programma (in plaats van verspreid, o.a. in programma 3) worden geraamd.

Burgerzaken

De lasten nemen enerzijds toe door een hogere doorbelasting van salarislasten. Ook worden hogere lasten verwacht als gevolg van het uitvoeren van de donorwet. Hier staat overigens een vergoeding (€ 1.800) uit de algemene uitkering tegenover.

Crisisbeheersing en brandweer

De kapitaallasten van de nieuw te bouwen brandweerkazerne drukken met ingang van 2021 op de begroting. Dit verklaart grotendeels de toename van de lasten op dit taakveld ten opzichte van het jaar 2020. Overigens waren deze lasten in de vorige meerjarenbegroting 2020-2023 ook al vanaf 2021 in de begroting opgenomen.

Daarnaast is sprake van een hogere bijdrage aan de veiligheidsregio Utrecht (VRU) van € 8.000 structureel.

0.1 Bestuur 852 1.015 930 924 919 913

0.2 Burgerzaken 162 162 171 171 171 171

1.1 Crisisbeheersing en brandweer 357 398 441 440 440 440

1.2 Openbare orde en veiligheid 37 51 64 64 64 64

3.1 Economische ontwikkeling 16 17 17 17 17 17

3.3 Bedrijvenloket en bedrijfsregelingen 0 0 0 0 0 0

3.4 Economische promotie 0 62 50 45 45 45

5.3 Cultuurpresentatie, cultuurproductie en cultuurparticipatie 24 25 31 31 14 15

5.4 Musea 16 0 0 0 0 0

5.5 Cultureel erfgoed 5 3 4 4 4 4

5.6 Media 68 72 74 74 74 74

1.537 1.805 1.780 1.769 1.748 1.741

0.1 Bestuur 33 32 32 32 32 32

0.2 Burgerzaken 108 107 107 107 107 107

1.1 Crisisbeheersing en brandweer 0 0 0 0 0 0

1.2 Openbare orde en veiligheid 0 0 0 0 0 0

3.1 Economische ontwikkeling 0 0 0 0 0 0

3.3 Bedrijvenloket en bedrijfsregelingen 0 1 1 1 1 1

3.4 Economische promotie 48 43 47 47 47 47

5.3 Cultuurpresentatie, cultuurproductie en cultuurparticipatie 0 0 0 0 0 0

5.4 Musea 0 0 0 0 0 0

5.5 Cultureel erfgoed 1 0 0 0 0 0

5.6 Media 0 0 0 0 0 0

191 183 188 188 188 188

-1.346 -1.621 -1.593 -1.581 -1.560 -1.554

Mutaties reserves

Toevoegingen aan reserves 6

Onttrekkingen aan reserves 18 92 13 9 6 0

12 92 13 9 6 0

Resultaat programma -1.334 -1.529 -1.580 -1.572 -1.554 -1.554

Saldo programma

22

Openbare orde en veiligheid

Met ingang van 2021 worden er, op basis van de werkelijke tijdsbesteding door de eigen ambtelijke organisatie, meer salarislasten toegerekend aan dit taakveld. Ook is er vanaf 2021 sprake van een structureel hogere bijdrage (€ 2.000, bijdrage wordt totaal € 4.575) aan het Veiligheidshuis.

Economische promotie

Met ingang van 2021 worden er, op basis van de werkelijke tijdsbesteding door de eigen ambtelijke organisatie, minder salarislasten toegerekend aan dit taakveld.

Cultuurpresentatie, -productie en –participatie

De toename van de lasten met ingang van 2021 wordt voornamelijk veroorzaakt door de toegekende bijdrage van € 1 per inwoner aan Kasteel Renswoude.

Baten

Economische promotie

De raming voor de opbrengst toeristenbelasting is op basis van de werkelijke opbrengst van 2019 bijgesteld.

Reservemutaties

De onttrekkingen betreffen het dekken van de incidentele bijdrage aan FoodValley in het kader van de regiodeal.

23

In document Begroting Meerjarenraming (pagina 15-23)