• No results found

Sequentie 4: 04:19-06:02 Narratief

Reynolds zit aan de ontbijttafel met ene Johanna. Hij is bezig met een ontwerp. Johanna biedt hem een koffiekoek aan. Reynolds kijk geërgerd, wil geen “machtige dingen” meer. Johanna wist er niet van: “you may have told it to someone else”. Er hangt een gespannen sfeer. Cyril haalt de post en komt erbij zitten. Johanna kijkt triest en vraagt wat er tussen hen gebeurd is. Ze vertelt dat ze zijn aandacht niet meer krijgt, Reynolds blijft kijken naar zijn ontwerp: “i cannot begin my day with a confrontation, please”. Hij heeft geen tijd voor ruzie.

Mise-en-scène

- Reynolds draagt een hemd, een vest en een nog ongeknoopte vlinderstrik - Het interieur straalt luxe uit, druk behang, veel gouden details

- Reynolds zit aan het hoofd van de tafel, de twee vrouwen zitten tegenover elkaar

Cinematografie (Hoe worden de personages in beeld gebracht?)

- Wanneer Johanna begint te praten over de relatie tussen haar en Reynolds: close-up van Cyrils reactie

- daarna medium shot van Reynolds: zijn reactie is afstandelijk, de cinematografie benadrukt dat, afstandelijk shot

- daarna close-up van Johanna Sequentie 7: 08:51-11:06

Narratief

Reynolds gaat een restaurant binnen, hij kent de maître d'hôtel. Hij gaat bij Cyril zitten. Cyril vraagt wat Reynolds wil doen met Johanna (of ze weg moet of niet). Cyril: “She’s getting fat waiting for you to fall in love with her again. I’ll give her the octoberdress if that’s alright”. Reynolds stemt toe. Hij begint te praten over hun moeder, dat hij haar aanwezigheid steeds voelt. Cyril stelt aan Reynolds voor om een tijdje naar het buitenverblijf te gaan.

Mise-en-scène

- Reynolds in kostuum, donkere tinten

- Cyril draagt steeds een donker eenvoudig kleed. Cinematografie

- Cyril en Reynolds in gesprek: elk gefilmd in medium shot

Sequentie 9: 12:07-15:36 Narratief

Victoria hotel. Reynolds gaat zitten aan het raam, een serveerster (Alma) komt uit de keuken en struikelt door de kamer, ze ziet Reynolds naar haar kijken en lacht. Ze neemt zijn uitgebreide bestelling op, hij vraagt het papiertje en houdt het bij. Alma brengt zijn ontbijt.

Reynolds vraagt om met hem iets te gaan eten. Alma geeft de rekening af: er staat op "for the hungry boy, my name is Alma"

Mise-en-scène

- Victoria Hotel: chic, pastelkleuren

- Reynolds gaat zitten aan een raam met uitzicht op de kust - Reynolds draagt kaki/grijs, geruit kostuum.

Cinematografie

- Close-up Reynolds

- We volgen Alma met de camera, zoals de blik van Reynolds

- Close-up Alma terwijl ze de bestelling opneemt, medium shot van Reynolds - Long shot wanneer Alma Reynolds eten brengt

- Over Shoulder standpunt: wanneer Reynolds de rekening leest Sequentie 10: 15:36-18:48

Narratief

Reynolds haalt Alma ’s avonds op voor het etentje. Alma wil de deur van de auto openen, maar Reynolds stapt uit en opent deze voor haar. Reynolds rijdt snel, Alma giechelt.

In het restaurant: Alma eet haar dessert, Reynolds kijkt naar haar. Alma zegt dat ze de saus lekker vindt. Reynolds verbetert haar ‘custard’. Hij dopt zijn vinger in haar custard. Hij neemt zijn servet en dopt het in zijn water om er de make-up van Alma mee af te vegen. Hij vraagt naar haar moeder en vertelt over zijn moeder. Hij houdt een lok van haar haar in zijn kostuumvesten genaaid.

Mise-en-scène

- Alma heeft een rode jurk aan, haar haar is los

- Reynolds in een klassiek zwart kostuum met vlinderstrik Cinematografie

- Autorit: frontaal standpunt, de camera blijft gefocust op de gezichten van Alma en Reynolds

- Medium shot van beide aan tafel in restaurant

- Close-up van Alma wanneer Reynolds haar make-up afveegt + close-up Reynolds

Sequentie 12: 18:48-23:25 Narratief

Alma en Reynolds komen na het etentje toe in het buitenverblijf. Hij toont een foto van zijn moeder in haar trouwkleed. Alma vraagt of Cyril ooit getrouwd is, Reynolds kijkt verbaasd alsof dat een rare vraag is en zegt nee. Ze gaan zitten (Alma:“if you want to have a staring contest with me, you will lose.”) en praten. Alma vraagt waarom Reynolds niet getrouwd is. Reynolds: “I'm a confirmed bachelor. Marriage would make me deceitful.”

Het buitenverblijf is landelijk ingericht, veel hout, warme kleuren en warm licht, minder luxueus dan het modehuis in Londen maar wel met het nodige comfort.

Cinematografie

Long shot wanneer Reynolds de foto van zijn moeder toont

Medium shot van Alma en Reynolds wanneer ze aan de haard zitten samen. Sequentie 13: 23:25-30:24

Narratief

Werkatelier buitenverblijf: Alma gaat op een verhoging staan in haar onderkleding, ze past een jurk. Reynolds bekijkt welke stoffen het beste bij Alma passen. Cyrill komt toe, ze ruikt aan Alma om haar parfum te achterhalen. Alma voelt zich ongemakkelijk. Cyrill moet Almas maten noteren die Reynolds opneemt. Tijdens het opnemen van haar maten zegt Reynolds: “You have no breasts” Alma: “yes I know, sorry” Reynolds: “No no you’re perfect, my job to give you some….. If I choose to”. Reynolds gaat nog een jurk halen om te passen. Terwijl hij weg is zegt Cyrill: “You have the ideal shape… he likes a little belly.”

Mise-en-scène

Het atelier is een zolderkamer, met in het midden een werkbank, omring door rollen stof en andere spullen, maar alles staat toch netjes, geordend.

Cinematografie

- Close-up Alma: ze voelt zich oncomfortabel bij het passen van een jurk - Close-up handen Reynolds die de jurk sluit

- Camera in kikkerperspectief: Reynolds die geconcentreerd bezig is met de jurk, we volgen Reynolds bewegingen

- Close-up Alma: ze lacht

- Long shot wanneer Cyril toekomt: we zien eerst haar dreigende schaduw voor ze zelf de trap op komt

- Ook Cyril wordt in kikkerperspectief gefilmd bij de ontmoeting met Alma - Close-up van het meetlint, het notitieboekje

- Close-up Alma die naar Cyril kijkt

- Close-up Cyril: duidelijke spanning tussen Alma en Cyril

- Long shots van Reynolds die Alma’s maten opneemt: afstandelijk, zakelijk - Shot van onderaf (beweging van de jurk, samen met de muziek)

Sequentie 18: 33:50-34:54 Narratief

Alma past een jurk. Ze vindt de stof niet mooi. Reynolds en Cyril zeggen dat de stof wel mooi is maar dat Alma haar smaak nog moet ontwikkelen.

Mise-en-scène

De jurk die Alma niet graag ziet is op kniehoogte, blauw met een druk patroon van bloemen Cinematografie

Long shot, we kijken vanuit de gang naar de paskamer

- Reactie Reynolds (glimlach) wanneer Alma zegt dat ze de stof niet mooi vindt: medium shot

- Medium close-up van Cyril Sequentie 20: 34:54-35:56

Narratief

Etentje met Reynolds, Alma, Cyrill en nog een man. 2 meisjes komen naar de tafel, ze hopen ooit een jurk van Reynolds te mogen dragen. Alma kijkt even misnoegd en vraagt dan aan Reynolds of hij ‘geen dorst’ heeft. Daarna rijden Alma en Reynolds snel naar huis.

Mise-en-scène

Alma draagt een zwarte kanten jurk Cinematografie

Sequentie 22: 36:11-38:40 Narratief

Aan ontbijttafel: Reynolds is bezig met een ontwerp, Alma begint te ontbijten. Reynolds ergert zich aan het lawaai dat ze maakt en stormt de kamer uit. Cyril adviseert Alma na Reynolds te ontbijten of in haar kamer. Alma zegt dat hij zich aanstelt. Cyril verdedigt hem.

Mise-en-scène

Alma draagt een een groene rok en een blauwe blouse, Cyril draagt zoals altijd een eenvoudig donker kleed.

De opstelling is hetzelfde als bij de ontbijttafel met Johanna. Cinematografie

Sequentie 25: 39:48-40:35 Narratief

Alma klopt aan bij de kamer van Reynolds, deze is aan het werk en laat haar niet binnen. Cyrill loopt Alma voorbij en de kamer binnen met thee.

Mise-en-scène Cinematografie

Sequentie 28: 43:43-44:46 Narratief

Reynolds ligt in kamerjas op bed, Alma gaat bij hem liggen. Voice over

Mise-en-scène Cinematografie

- Muziek

- Long shot: Reynolds ligt in bed

- De camera beweegt naar de deur toe waar Alma aankomt lopen met thee, de camera volgt Alma naar het bed toe

Sequentie 29: 44:46-44:29 Narratief

Reynolds is aan het werk, Alma komt thee brengen. Reynolds wordt kwaad omdat Alma hem gestoord heeft.

Mise-en-scène

Werkatelier in buitenverblijf: het is donker, er komt enkel licht van de lamp boven de werktafel. De ruimte komt minder warm over dan de eerste keer dat we hem zagen. è de sfeer is tussen Alma en Ryenolds is ook grimmiger

Cinematografie

Long shot: de hele sequentie wordt vanuit hetzelfde standpunt opgenomen, de afstand weerspiegelt zich in de afstandelijkheid van Reynolds

Sequentie 33 : 46:34-47:58 Narratief

Ontbijttafel: Cyrill en Alma lachen naar elkaar. Reynolds klaagt dat hij niet naar het huwelijksfeest wil van Barbara Rose (een belangrijke klant), Cyrill vertelt hem dat hij zich er moet over zetten. (“well, chin up”)

Mise-en-scène

- Alma en Cyrill lijken verder van Reynolds te zitten dan ervoor Cinematografie

- Afwisselend close-up Cyril / Alma

- Long shot van de gehele ontbijttafel (benadrukt afstand tussen de vrouwen en Reynolds)

Sequentie 37: 52:22-54:36 Narratief

Reynolds en Alma kloppen aan bij de hotelkamer van Barbara, ze willen de jurk terug. Barbaras bediende weigert, Reynolds wordt kwaad en stuurt Alma naar binnen om de jurk van de slapende Barbara uit te trekken.

Later lopen Reynolds en Alma terug naar huis. Reynolds grijpt Alma vast, kust haar en bedankt haar omdat ze de jurk terug heeft genomen. Alma zegt dat ze van hem houdt. Reynolds antwoordt niet.

Sequentie 40: 55:32-57:50 Narratief

De prinses komt toe met haar entourage, het personeel staat klaar om haar te begroeten. Alma staat tussen hen. De prinses geeft de drie mensen naast Alma een hand en begroet dan iemand aan de andere kant; Alma maakt dan maar een buiging maar is duidelijk niet tevreden.

Reynolds bespreekt met de prinses welke trouwjurk ze graag wil.

De maten van de hertogin en de prinses worden opgenomen. Alma helpt mee bij de hertogin in kijkt naar de prinses. Ze loopt naar de prinses toe en wenst de prinses geluk in haar huwelijk. Ze stelt zichzelf voor. “i live here”

Mise-en-scène

- Alma draagt een simpele zwarte jurk, net zoals het personeel

- De prinses draagt een mooi bordeaux gewaad è tegenstelling met Alma Cinematografie

- We volgen Alma’s blik naar de prinses (long shot) - Alma loopt naar de prinses: de camera volgt haar - Medium shot wanneer Alma tegenover de prinses staat

Sequentie 45: 01:00:06-01:08:32 Narratief

Alma wil Reynolds verrassen en heeft het personeel en Cyril weggestuurd voor een avond met hem alleen. Reynolds komt binnen, terug van zijn wandeling. Alma wacht hem op op de trap. Reynolds ziet er niet tevreden uit, zeker niet omdat ook Cyril weg is. Hij probeert wel vriendelijk te blijven tegen Alma. Hij gaat een bad pakken.

Alma zit aan tafel op Reynold te wachten. Reynolds komt in zijn pyjama met daarover een kostuumvest aan tafel zitten. Alma vraagt naar zijn afspraak met de prinses voor wie hij een trouwkleed maakt. Alma serveert het eten, dat ze zelf heeft klaargemaakt. Alma vraagt of het smaakt, Reynolds zegt ja, Alma zegt dat hij liegt. Reynolds vindt de asperges niet lekker, ze zijn anders klaargemaakt dan hij wenst. Alma en Reynolds krijgen ruzie.

Mise-en-scène

Alma draagt een rode jurk die ze zelf heeft gemaakt

Reynolds heeft na zijn bad zijn pyjama aan met een geruite kostuumvest over Cinematografie

Long shot: Reynolds komt binnen, de camera beweegt naar onder toe, zo krijgen we de trap te zijn en bovenaan de trap Alma

- Close-up Reynolds reactie op “I love you Reynolds”

- Medium shot Alma (kikkerperspectief, we kijken vanuit het perspectief van Reynolds)

- Long shot van Alma en Reynolds op de trap: de afstand van de kijker tot de personages en de afstand (eerst letterlijk en wanneer Alma dichter komt de afstandelijke reactie van Reynolds) tussen de personages wordt benadrukt - Beeld van bovenaf wanneer het eten wordt opgediend

- (geluid zoutvaatje) Sequentie 48: 01:09:52-01:10:57 Narratief

Reynolds zit aan tafel met Cyril. Cyril vraagt of Reynolds wil dat Alma vertrekt. Hij zegt van niet. Cyril zegt dat hij haar niet aan het lijntje mag houden. Ze hebben een discussie. Cyril zet Reynolds op zijn plaats.

Mise-en-scène

Reyolds heeft een donkergroene trui aan in plaats van zijn gebruikelijke kostuum, zijn haar zit in de war in plaats van strak naar achteren gekamd

Cyril draagt zoals altijd een simpele donkere jurk, haar kledij weerspiegelt haar stoïcijnse houding

Cinematografie

De discussie wordt gefilmd over de schouder van Reynolds, medium shot, Cyrils houding verandert geen enkele keer

Sequentie 54: 01:18:39-01:19:22 Narratief

Reynolds is ziek geworden door de giftige paddenstoelen in zijn thee. Alma wacht opnieuw en de deur om hem naar zijn bed te brengen. Reynolds is bang. Alma zorgt voor hem.

Mise-en-scène

- Reynolds heeft zijn pyjama aan, die doorweekt is van het zweet Cinematografie

- Close-up Reynolds: hij is bang, Alma is dicht bij hem, bij zijn zwakte Sequentie 56: 01:19:38-01:22:26

Narratief

Alma slaapt in de stoel naast het bed van Reynolds. Cyril komt binnen met dokter. Alma wil hem wegsturen maar Cyril staat erop. De dokter vraagt duidelijk aan Alma "mrs Woodcock" de toestemming om hem te onderzoeken. Er hangt een gespannen sfeer tussen Cyril en Alma. Reynolds wordt kwaad (“there’s a strange BOY in the room” en stuurt de dokter weg (“Fuck off”). Alma maakt hem duidelijk dat hij weg moet uit de kamer.

Mise-en-scène Cinematografie

- Medium shot: We zien de rug van Dr. Hardy, links van hem zien we Cyril’s gezicht, rechts dat van Alma, het toont de verdeeldheid van de vrouwen - Dr Hardy aan het bed van Reynolds: kikkerperspectief, Reynolds moet opkijken

naar Hardy, hij wordt kwaad Sequentie 58: 01:24:52-01:28:00 Narratief

Reynolds ligt in bed en ziet plots zijn moeder in haar trouwjurk in zijn kamer. Hij praat tegen haar, zijn moeder antwoordt niet, ze staat onbewogen naast de deur zoals in de foto die Reynolds aan Alma liet zien in het buitenverblijf. Alma komt binnen.

Mise-en-scène

- Reynolds’ moeder draagt de trouwjurk van op de foto, die hij zelf voor haar gemaakt heeft

- De kamer is donker, warm licht van vuur in de haard Cinematografie

- Beelden van moeder: long shot, afstand - Close-up Reynolds

Sequentie 59: 01:28:00-01:31:28 Narratief

Reynolds staat op uit bed en gaat naar Alma die in een zetel ligt te slapen naast het afgewerkte trouwkleed. Reynolds zet zich bij Alma op de zetel en verklaart zijn liefde. Hij vraagt haar ten huwelijk. Alma zegt toe en vraagt hem ten huwelijk. Reynolds zegt toe.

“a house that doesn’t change is a dead house” Mise-en-scène

- Reynolds in zijn kamerjas en de pyjama van toen hij ziek was, zijn haar in de war

- Fel ochtendlicht stroomt de kamer binnen: in het midden staat de trouwjurk als een belofte te wachten

Cinematografie

- Long shot wanneer Reynolds bij Alma gaat zitten, er wordt langzaam ingezoomd

Sequentie 61: 01:32:32-01:33:04 Narratief

Huwelijksreis Alma en Reynolds: Ze ontbijten, Reynolds ergert zich opnieuw aan het lawaai van Alma.

Mise-en-scène Cinematografie

Sequentie 63: 01:33:50-01:38:17 Narratief

Reynolds en Alma zijn uitgenodigd op een feest van Lady Baltimore (de meter van Dr Hardy). Dokter Hardy is er ook. Reynolds wil zich ‘verontschuldigen’ voor zijn gedrag wanneer hij ziek was. Hardy vertelt dat hij erger meegemaakt heeft. Reynolds: “oh really, didn’t I tell you to fuck off?” Lady Baltimore kondigt aan dat het eten klaar is en neemt Reynolds bij de arm mee aan tafel. Ze gaan aan tafel zitten (Alma naast Hardy, Reynolds met Lady Baltimore aan andere kant van de tafel). Hardy en Alma lachen en babbelen, Hardy nodigt Alma uit voor een nieuwjaarsfeest.

Reynolds en Alma spelen later op het feest een spel backgammon op het feest. Alma verliest. Reynolds stuurt haar weg zodat hij tegen iemand anders kan spelen (kennis waarmee hij aan tafel zat). Alma stormt kwaad weg. De vrouw zegt dat hij getrouwd is met een kind. è jaloezie Mise-en-scène

- Het feest straalt luxe uit, iedereen is chic gekleed Cinematografie

- De camera filmt de kennismaking van Reynolds met dokter Hardy in een take, vanuit de gang (long shot). Lady Baltimore verschijnt in beeld en neemt Reynolds en de andere gasten mee naar de gang

- Aan tafel: Medium shot van Alma en Dr Hardy, gefilmd vanuit perspectief van Reynolds

Sequentie 65: 01:38:17- 01:43:21 Narratief

Het is oudejaarsavond. Reynolds en Alma zitten thuis. Alma wil gaan dansen, Reynolds wil werken, dus gaat Alma alleen weg.

Reynolds gaat ook naar het feest als Alma niet thuiskomt. Hij zoekt haar in de menigte vanaf het balkon. Hij gaat naar haar toe en trekt haar mee naar buiten.

Mise-en-scène

Alma en Reynolds zitten aan een tafletje aan (bijna in) de gang, de gang komt kil over

- Alma kleedt haar om naar de eerste jurk die Reynolds voor haar heeft gemaakt - Reynolds draagt een trui

De radio speelt op de achtergrond (“ if you don’t look after yourself, nobody else will”) Op het feest: grote tegenstelling tussen het balkon van waar Reynolds kijkt en de feestvreugde beneden

De feestgangers zijn allemaal verkleed, dragen felle kleuren Cinematografie

In het huis: Long shot, het tafeltje waar Reynolds aan zit staat op het einde van de gang Over shoulder shot: we kijken over de schouder van Reynolds door de gang naar de voordeur

- Long shot, de camera staat nog steeds op dezelfde plek (waar Reyolds zat) maar Reynolds zelf staat nu aan de deur door het kijkgaatje te kijken

Op het feest:

Close-up Reynolds: zijn gezicht als hij Alma in de menigte zoekt

Sequentie 67: 01:43:21 – 01:47:53 Narratief

Er past iemand een jurk, Reynolds kan zich moeilijk concentreren. Hij gaat naar het kantoor van Cyril. Hij vraagt naar Henrietta. Cyril laat weten dat deze naar een ander modehuis is gegaan. Reynolds is kwaad en gekwetst. Hij vertelt dat hij spijt heeft van zijn relatie met Alma, die ondertussen het kantoor is binnengekomen.

Mise-en-scène Cinematografie

Sequentie 69: 01:48:00- 01:55:19 Narratief

Alma staat in de keuken, ze maakt een omelet met de giftige paddenstoelen. Reynolds zit te ontwerpen, hij ziet haar vanuit de zetel bezig in de keuken. Reynolds gaat aan tafel en eet het omelet. Alma vertelt dat ze hem opnieuw hulpeloos en teder wil hebben en dat ze voor hem zal zorgen. Reynolds lacht en slikt de omelet door.

Mise-en-scène

Buitenverblijf: Kil blauw licht in de keuken waar Alma staat Reynolds zit in de living, warm licht

Cinematografie

- Long shot: Alma vanuit perspectief van Reynolds

- Langzame zoom-in van Reynolds die naar Alma kijkt (op de achtergrond het geluid van boter die warm wordt in de pan)

- Close-up Reynolds die bezorgd kijkt - Close-up Alma die glimlacht

- Close-ups van de omelet dat gebakken wordt, het ontwerp waar Reynolds mee bezig is