• No results found

Scope van de opdracht

In document Agenda - concept vergadering (pagina 156-162)

Onze

controleverklaring

is gebaseerd op onze controlewerkzaamheden als accountant van de

Gemeenschappelijke

regeling GGD Gelderland-Zuid.

bedoeld is. Dientengevolge nemen wij geen enkele verplichting of plicht van zorg aan ieder ander persoon aan wie dit verslag getoond of in zijn handen komt op ons.

verstrekt in onze controleverklaring.

systeem van interne beheersing en haar werking.

Niet akkoord met bestemmingsreserve tbv toezicht Wmo

Akkoord met bestemmingsreserve tbv IKB. Als invoering wordt uitgesteld, dan alsnog uitkeren aan gemeenten.

Geldermalsen

Lingewaal Gedeeltelijk akkoord Akkoord met terugbetaling van € 667.000 conform voorstel.

Akkoord met bestemmingsreserve tbv toezicht Wmo. Onderbouwing in plan van aanpak (okt. 2015).

Niet akkoord met bestemmingsreserve tbv IKB. Deze reserve dient pas per 1.1.2016 gevormd te worden.

Maasdriel

Neder-Betuwe

Neerijnen

Tiel

Zaltbommel

Heumen Akkoord

Nijmegen

West Maas en Waal

Wijchen

Centraal postadres Postbus 1120 6501 BC Nijmegen www.ggdgelderlandzuid.nl info@ggdgelderlandzuid.nl

Hoofdvestigingen GGD Gelderland-Zuid

Regio Nijmegen (Nijmegen) Rivierenland (Tiel)

Bezoekadres Regio Nijmegen Groenewoudseweg 275 6524 TV Nijmegen T: (088) 144 71 44 F: (024) 322 69 80

BIC /SWIFT: RABONL2U IBAN: NL56.RABO.030.73.24.826 BTW: NL8003.34.930.B01 KvK: 09212724

ons kenmerk: afdeling: Financiën

uw kenmerk: contactpersoon: D. van Haare

datum: 28 juni 2015 doorkiesnummer: (088) 144 5137 onderwerp: Sisa en jaarverantwoording 2014 e-mail: diana.van.haare@vrgz.nl

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u de jaarverantwoording 2014 aan, bestaande uit de jaarstukken 2014 en de

betreffende Sisa-bijlagen. De jaarverantwoording is op 25 juni 2015 door het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling GGD Gelderland-Zuid vastgesteld.

Tevens verklaren wij dat de aangeleverde excel-bestanden inhoudelijk gelijk zijn aan de Sisa-bijlage, zoals opgenomen in de jaarrekening en de Sisa-tabel met onzekerheden en fouten in het verslag van bevindingen van de accountant.

De jaarverantwoording is voorzien van een goedkeurende verklaring omtrent de getrouwheid en de rechtmatigheid door de externe accountant.

Wij vertrouwen er op u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Hoogachtend,

Voorzitter Secretaris

Drs. L.C.M. Frings Dr. ir. M.N. Pieters

Korte samenvatting onderwerp:

Sinds 2013 voert GGD Gelderland-Zuid voor gemeente Nijmegen de registratie en lichte hand-having kinderopvang uit. Dit betreft een voor de GGD facultatieve taak waarvoor de gemeente de GGD heeft gemandateerd, in aansluiting op het toezicht kinderopvang dat een wettelijk verplichte taak is in het kader van de Wet Kinderopvang. De ‘zware handhaving’ blijft te allen tijde bij de gemeente.

De overeenkomst met gemeente Nijmegen is recent geëvalueerd; de overeenkomst is verlengd met 2 jaar tot 1 april 2017, waarna de overeenkomst steeds met één jaar kan worden verlengd.

De GGD staat op het punt om ook een overeenkomst voor deze taken af te sluiten met gemeente Druten. Ook andere gemeenten oriënteren zich op het afnemen van de registratie en lichte

handhaving bij de GGD: gemeente Heumen heeft een offerte aangevraagd; gemeenten Culemborg en Neder-Betuwe hebben informatie opgevraagd.

Aan het AB wordt gevraagd om er mee in te stemmen dat de GGD zowel de taak toezicht als registratie en lichte handhaving uit blijft voeren c.q. uitbreidt.

Overwegingen hierbij zijn:

1. Vanuit het principe van Good Governance is het mogelijk om de taken registratie en lichte handhaving bij de GGD onder te brengen. In een overeenkomst zijn c.q. worden goede afspraken gemaakt over mandatering, sturing, beheersing, verantwoording en toezicht door de gemeente respectievelijk GGD. Taken en verantwoordelijkheden zijn voldoende afgebakend: lichte handhaving is gedefinieerd als “de procedure volgend op de

bekendmaking van het inspectierapport tot en met het afgeven van een waarschuwings-brief, een beschikking tot aanwijzing, of een brief over niet (verder) handhaven”. Als zodanig betreft derhalve zowel de taak registratie als de taak lichte handhaving een relatief beperkte verbreding van de wettelijk geborgde GGD-toezichttaak. De verantwoording is extra geborgd doordat de GGD gebruik maakt van landelijke systemen die ook voor de gemeente toegankelijk zijn (Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen - LRKP en Gemeenschappelijke inspectieruimte - GIR). De zware handhaving blijft te allen tijde een taak van de gemeente.

Dit laat onverlet dat de rollen toezicht en lichte handhaving in één hand door de GGD worden uitgevoerd. Dit stelt eisen aan transparantie en herkenbaarheid. In de organisatie van de GGD is de handhavende taak hierom op medewerkersniveau losgekoppeld van de toezichthoudende taak: de adviezen van de toezichthouders over handhaving in de

inspectierapporten worden door een andere functionaris dan de betreffende toezichthouder beoordeeld. De GGD heeft hiervoor drie medewerkers lichte handhaving aangewezen; deze medewerkers voeren zelf ook inspecties uit, maar zullen nooit bij een door hen zelf

uitgevoerde inspectie de taak van lichte handhaving op zich nemen. Vanuit de kinder-opvanginstellingen in Nijmegen is uit genoemde evaluatie niet gebleken dat zij hier in de praktijk een probleem mee ervaren. Ook leidt het uitvoeren van de lichte handhaving niet tot onduidelijkheid of problemen bij het uitvoeren van het toezicht sec.

2. De evaluatie van de uitvoering van de registratie en lichte handhaving kinderopvang door de GGD voor Nijmegen is positief:

a. De registratietaak bij de GGD verloopt goed en de overschrijding van de maximale termijnen is bij de GGD sterk minder dan voorheen bij de gemeente;

b. De lichte handhavingstaak bij de GGD verloopt goed en de lichte handhaving vindt sneller plaats dan bij de gemeente;

c. De uitvoering van de lichte handhaving door de GGD komt de kwaliteit hiervan ten goede.

bezwarenprocedures worden geborgd.

Geconcludeerd kan worden dat het principe van Good Governance met de gemaakte afspraken is geborgd en dat, mede met in acht name van de onder (3) genoemde borging, de GGD op goede wijze de taken registratie en lichte handhaving kinderopvang kan uitvoeren.

Voorstel te beslissen:

1. Instemmen met de conclusie dat - in het licht van Good Governance - de registratie en lichte handhaving kinderopvang in het verlengde van de taak toezicht kinderopvang door de GGD goed kan worden uitgevoerd en dat het de GGD ook anderszins niet schaadt.

2. Instemmen met het uitbreiden van de taak registratie en lichte handhaving als facultatieve taak door de GGD in opdracht van betreffende gemeenten.

In document Agenda - concept vergadering (pagina 156-162)