• No results found

Hoofdstuk 1: Informatie over onze school

1.13 Schoolstructuur

Op onze school is het onderwijs in de lagere school ingedeeld in jaarklassen. Kinderen van (ongeveer) dezelfde leeftijd zitten dus bij elkaar in de klas.

In de kleuterschool werken we met kleutergroepen die aansluiten in leeftijd. Bij een sterke aangroei van het aantal kleuters in de loop van het schooljaar kunnen de kleuters in een andere groep worden ingedeeld. Nieuwe groepsindelingen in de loop van het schooljaar gaan steeds in na een vakantieperiode. Voor bepaalde activiteiten worden de kinderen in één of meer leerlingengroepen ingedeeld.

Hoofdstuk 2:

Inschrijvingen en algemene bepalingen

2.1 Inschrijving voor het schooljaar 2022-2023 van een kleuter/leerling

2.1.1 Wanneer

De gemeente Meise werkt met een digitaal aanmeldingssysteem.

Wenst u uw kind in te schrijven in een school in Meise, dan moet hij/zij eerst aangemeld worden.

De nodige communicatie volgt in september.

De inschrijving gebeurt aan de hand van een officieel document zoals:

- ID kaart

- ISI-kaart van uw kind met rijksregisternummer

- het bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister - de reispas voor vreemdelingen

Bij de eerste inschrijving ontvangen de ouders:

- een informatiebrochure en een schoolreglement - een schoolkalender

2.1.2 Voorwaarden inschrijving van een kleuter

Kleuters kunnen worden ingeschreven vanaf de datum dat ze de leeftijd van twee jaar en zes maanden bereiken.

Als ze jonger zijn dan drie jaar, mogen ze pas een eerste keer naar school komen op één van de wettelijk opgelegde instapdata, nl.:

- de eerste schooldag na de zomervakantie: 1 september 2021 - de eerste schooldag na de herfstvakantie: 8 november 2021 - de eerste schooldag na de kerstvakantie: 10 januari 2022 - op 1 februari 2022

- de eerste schooldag na de krokusvakantie: 7 maart 2022 - de eerste schooldag na de paasvakantie: 19 april 2022 - na Hemelvaart: 30 mei 2022

Kleuters die ouder zijn dan drie jaar kunnen onmiddellijk ingeschreven worden en naar het klasje komen.

2.1.3 Voorwaarden inschrijving van een lagere school kind:

Om toegelaten te worden in het lager onderwijs moet een leerling:

- zes jaar zijn vóór 1 januari van het lopende schooljaar

- tenminste het voorgaande schooljaar ingeschreven zijn geweest in een door de Vlaamse Gemeenschap erkende Nederlandstalige school voor kleuteronderwijs

- gedurende die periode tenminste 290 halve dagen aanwezig zijn geweest. Als de kleuter geen 290 halve dagen of meer aanwezig is geweest, dan moet de klassenraad zijn toelating geven om te kunnen starten in het lager onderwijs. De beslissing en motivatie wordt aan de ouders meegedeeld uiterlijk 10 schooldagen na de eerst schooldag van september of bij de inschrijving.

2.2 Godsdienstkeuze – niet-confessionele zedenleer - vrijstelling

Bij de eerste inschrijving van een leerplichtig kind in het lager onderwijs en voor sommige leerplichtige kleuters (cf. schoolreglement) beslissen de ouders, bij ondertekende verklaring:

1. dat hun kind een cursus in één der erkende godsdiensten volgt;

2. dat hun kind een cursus niet-confessionele zedenleer volgt.

Indien de ouders deze keuze willen wijzigen vragen ze een formulier bij de directeur en bezorgen dit voor 30 juni voorafgaand aan het nieuwe schooljaar terug. Ouders die op basis van hun religieuze of morele overtuiging bezwaren hebben tegen het volgen van één van de aangeboden cursussen godsdienst of niet-confessionele zedenleer kunnen op aanvraag bij de directeur een vrijstelling bekomen. De regering legt het model van de ondertekende verklaring en de procedure tot het bekomen van de vrijstelling vast. Bij keuze voor een vrijstelling, moeten de vrijgekomen lestijden gebruikt worden voor de eigen ethische vorming en de ontwikkeling van de persoonlijke identiteit. Het is de verantwoordelijkheid van de ouders om deze opdrachten en de schriftelijke neerslag ervan te bepalen. De leerlingen met vrijstelling zullen tijdens het schooljaar geregeld bij de klassenraad de nodige stukken indienen waaruit blijkt dat de vrijgekomen lestijden zinvol aan de eigen levensbeschouwing zijn besteed.

Voor leerplichtige kleuters is er geen verplichting maar wel een recht op levensbeschouwelijk onderricht. Het officieel kleuteronderwijs zelf biedt geen levensbeschouwelijk onderricht aan.

Ouders die dit voor hun leerplichtige kleuter wensen, kiezen zelf een officiële school voor lager onderwijs waar de levensbeschouwing van keuze aangeboden wordt. Uiterlijk op 8 september moeten de ouders de lagere school naar keuze contacteren. Als het gaat om een andere school dan de school waar het kind kleuteronderwijs volgt, informeren de ouders de eigen kleuterschool eveneens tegen 8 september. De kleuter zal dan voor het

levensbeschouwelijk onderricht de eigen kleuterklas verlaten en aansluiten bij kinderen van de lagere school die dezelfde levensbeschouwing volgen.

2.3 CLB

2.3.1 Contactgegevens

Het schoolbestuur heeft beleidsplan/beleidscontract afgesloten met het Centrum voor Leerlingenbegeleiding van de Vlaamse

Gemeenschapscommissie:

Technologiestraat 1, 1082 Sint-Agatha-Berchem.

Tel: 02 482 05 72 Fax: 02 482 05 68

Email: clb.vgc@clbvgc.be

Het CLB-team dat de school begeleidt:

onthaler: May Van Broeck

psycho-pedagogisch consulent: Cindy Leroux en Charlotte Debruyn verpleegkundige: Fabienne Coenen

dokter: Elke Vansteenberge

De CLB-contactpersoon is regelmatig op de school te bereiken.

Zie schoolreglement hoofdstuk 15.

2.4 Ondersteuningsnetwerk

De school is aangesloten bij een ondersteuningsnetwerk centrum.

Contactgegevens: contact@oncentrum.be

02 430 67 70

http://www.vgc.be/onw-centrum

Voor algemene vragen over ondersteuning of voor specifieke vragen over de ondersteuning van uw kind binnen de school kan u terecht bij de zorgcoördinator.

2.5 Ouderlijk gezag

In principe zijn de beide ouders van een minderjarige gezamenlijk verantwoordelijk voor de opvoeding van hun kind (co-ouders). Zij hoeven daarvoor niet gehuwd te zijn of samen te wonen. Zij nemen eensgezind de beslissingen over het onderwijs van hun kind.

2.5.1 Concrete afspraken

De school moet de regelgeving inzake ouderlijk gezag bij alle beslissingen in verband met de opvoeding van de leerlingen naleven o.m.

- bij de inschrijving van de leerlingen;

- bij de keuze van een levensbeschouwelijk vak of de vrijstelling daarvan;

- bij orde- en tuchtmaatregelen;

- keuzes i.v.m. de schoolloopbaan van het kind (bv. zittenblijven of niet);

- bij de schoolverrichtingen in het algemeen (bv. bij informatie via nieuwsbrief, bij uitnodiging oudercontacten, bij bezorgen van rapporten,…).

De school gaat ervan uit dat zij door de ouders geïnformeerd wordt indien er rekening moet gehouden worden met een specifieke regeling.

2.6 Adreswijzigingen

Elke wijziging van adres, telefoon, gezinssituatie, dubbele briefwisseling, dubbel rapport…

steeds op het secretariaat melden.

2.7 Schoolverandering

De verantwoordelijkheid voor het veranderen van school in de loop van een schooljaar ligt bij de ouders.

Een school registreert elke inschrijving van een leerling op dezelfde manier: binnen de 7 kalenderdagen na de inschrijving (= ondertekening van het pedagogisch project en

schoolreglement) door de ouders wordt de inschrijving ingevoerd in het schoolsoftwarepakket, dat de inschrijving uitwisselt met Discimus. Wanneer de leerling binnen de 7 kalenderdagen na de inschrijving start, moet de inschrijving uiterlijk op de dag van de start van de

lesbijwoning geregistreerd worden.

Bij schoolverandering heeft de nieuwe school zicht op het aantal halve dagen ongewettigde afwezigheden van het lopende schooljaar via de schoolsoftware. Bij verandering van school worden tussen de betrokken scholen leerlingengegevens overgedragen onder de volgende gezamenlijke voorwaarden:

- de gegevens hebben enkel betrekking op de leerlingspecifieke onderwijsloopbaan;

- de overdracht gebeurt enkel in het belang van de persoon op wie de onderwijsloopbaan betrekking heeft;

- tenzij de regelgeving de overdracht verplicht stelt, gebeurt de overdracht niet indien de ouders er zich expliciet tegen verzetten, na, op hun verzoek, de gegevens te hebben ingezien.

Gegevens die betrekking hebben op schending van leefregels door de leerling mogen nooit aan de nieuwe school doorgegeven worden.

Schoolverandering van het gewoon naar het buitengewoon onderwijs kan onmiddellijk zodra de ouders over een inschrijvingsverslag beschikken.

Hoofdstuk 3: Organisatorische afspraken

3.1 Organisatie van de schooluren

3.1.1 Dagverloop

7.00 u. : voorschoolse opvang

8.05 u. : de schoolpoort gaat open, toezicht door leerkrachten 8.30 u. : aanvang lesuren

9.40 u. : speeltijd kleuters

9.55 u. : speeltijd 1ste, 2de en 3de leerjaar 10.10 u. : speeltijd 4de, 5de en 6de leerjaar 11.20 u. : middagpauze kleuters

11.40 u. : middagpauze lagere school (3 x per week 30 min facultatieve Franse les) 12.55 u. : aanvang lesuren kleuters

13.15 u. : aanvang lesuren lagere school 14.15 u. : speeltijd 1ste, 2de en 3de leerjaar 14.30 u. : speeltijd 4de, 5de en 6de leerjaar 14.45 u. : speeltijd kleuters

15.35 u. : einde lesuren, toezicht door leerkracht 15.45 u. : aanvang studie

15.50 u. : aanvang naschoolse opvang 18.00 u. : einde naschoolse opvang

Op woensdag eindigen de schooluren voor alle leerlingen om 12.05 u.

3.1.2 Middagpauze

Tijdens de middagpauze kunnen de kleinste kleuters een middagdutje doen.

Kinderen die ’s middags naar huis mogen, hebben een schriftelijk bewijs mee (zie ook blad

“toestemmingen”). Er is geen begeleiding voorzien en de ouders zijn verantwoordelijk. Vanaf 12.50 u. mogen de kleuters terug naar school komen, kinderen van de lagere school om 13 u.

3.1.2.1 Speeltijden + afspraken:

Er zijn afzonderlijke speeltijden voor kleuters en lagere schoolkinderen.

Bij slecht weer wordt er in de sporthal gespeeld. In deze zaal mag enkel gesport worden met sportschoenen of turnpantoffels waarvan de zolen geen strepen maken, dus geen zwarte zolen.

De kinderen kunnen zich ook uitleven op de speeltuigen. Het grote speeltuig is voor de kinderen van de lagere school.

Het kleine speeltuig is voor de kinderen van de kleuterschool. De gebruiksinstructies dienen altijd gerespecteerd te worden. (zie: “Ik en de speeltuigen”) Het peutertuintje is enkel voor de peuters en de eerste kleuterklas.

Vrijdag:

Dans- en muziekdag: De leerlingen van het zesde leerjaar zorgen die dag voor frisse en leuke plaatjes via radio ‘de sfeertuin’.

Fietsen voor kleuters: Na de paasvakantie en tot de herfstvakantie kunnen de kleuters op vrijdagnamiddag fietsen op de speelplaats. Zij brengen hiervoor hun eigen fietsje mee. Er wordt echter regelmatig gewisseld van fietsje zodat de kleuters veel ervaringen en handigheid kunnen opdoen. Ook de school beschikt over verschillende fietsjes.

Het voetballen gebeurt nog steeds op vaste momenten:

Enkel tijdens de voormiddagspeeltijd en de namiddagspeeltijd.

Buiten deze speeltijden wordt er niet gevoetbald. Daarnaast kunnen de kinderen tijdens de middag ook even rustig wegdromen in onze leesplek.

Bij mooi weer maken we gebruik van de groene speelplaats voor de school.

Sportspelen: Op regelmatige tijdstippen worden er onder de middagpauze sportspelen georganiseerd door de leerlingen van de leerlingenraad.

3.1.3 Vakantie en vrije dagen

Tijdens pedagogische studiedagen en facultatieve vrije dagen is er opvang op school van 7.00 u. tot 18.00 u.

Die dagen zijn er geen warme maaltijden.

Er is geen opvang tijdens feestdagen en voor vakantieperiodes van

1 week en langer. Hiervoor zijn er privé- en gemeentelijke initiatieven die o.a. in en rond de school georganiseerd worden. U wordt hiervan op de hoogte gebracht via foldertjes. Let wel, deze evenementen zijn snel volgeboekt.

Voor bijkomende inlichtingen:

Gemeente Meise - Dienst Jeugd:

website van de gemeente Meise of 02 892 20 80.

- herfstvakantie: van maandag 1 november 2021 tot en met zondag 7 november 2021 - kerstvakantie: van maandag 27 december 2021 tot en met zondag 9 januari 2022 - krokusvakantie: van maandag 28 februari 2022 tot en met zondag 6 maart 2022 - paasvakantie: van maandag 4 april 2022

tot en met maandag 18 april 2022 - Hemelvaart: van donderdag 26 mei 2022 tot en met zondag 29 mei 2022 Wettelijke feestdagen:

- maandag 6 juni 2022 (Pinkstermaandag)

Facultatieve vrije dagen: worden samen met het schoolteam afgesproken op basis van OLK, brugdagen, lange periodes,…

- 1 oktober 2021 - 7 februari 2022

Pedagogische studiedagen:

Data pedagogische studiedagen en andere activiteiten vindt u in de schoolkalender, in de maandelijkse leertuinberichten en op de website van de school (www.deleertuin.be)

* Wijzigingen zullen tijdig worden meegedeeld.

3.2 Veilig van en naar school

3.2.1.1 Met de fiets

De ouders bespreken met hun kind de veiligste en kortste schoolroute. Indien het kind met de fiets komt, moet deze verkeerstechnisch in orde en veilig uitgerust zijn (denk aan de zware boekentas). Een fietshelm en reflecterend jasje zijn zeker geen luxe. Ze verhogen de veiligheid en zichtbaarheid in het verkeer. Het is belangrijk dat u zelf het goede voorbeeld geeft en dat u uw kind altijd ondersteunt bij het naleven van de verkeersregels. Indien het kind met de fiets komt, is het aan te raden de fiets vast te zetten met een hangslot aan het fietsenrek. De helm en het hesje nemen de kinderen mee naar de klas.

Voor klassikale uitstappen met de fiets is een helm dragen verplicht.

3.2.1.2 Met de auto

De parking voor de school is een schoolstraat en is afgesloten van 8.00 u tot 8.45 u en van 15.15 u tot 16 uur. Op woensdagmiddag van 11.45 u tot 12.30 u. De parking aan het zwembad is ruim en biedt een veilig paadje naar en van de school!

Parkeer de wagen steeds op de voorziene parkeerstroken.

3.2.1.3 “kusje weg”

Om de veiligheid van onze leerlingen te garanderen op de parking van de Muze is er op iedere schooldag tussen 8.05 u. en 8.30 u. op de parking van het zwembad aan de

kant van de refter een “kusje weg”. Dit geeft u, ouders, de kans om tijdens de ochtendpiek de parking aan de Muze - inkom school te vermijden en uw kinderen snel en veilig af te zetten. Gelieve de “kusje weg” afspraken te respecteren (zie website).

Wij werken mee aan de actie “zone 30 aan de scholen”. Dit betekent dat wij jullie vragen om zéér voorzichtig te rijden wanneer jullie de school naderen.

3.3 Brengen van uw kind(eren)

Tot 8.15 u. komen de kinderen binnen via de hoofdingang. Vanaf 8.15 u. zal de hoofdingang gesloten worden en komen de kinderen binnen via de garage of via de “Kus je weg”.

Ouders betreden de school niet. Enkel in dringende gevallen kan u een kwartier vóór of na schooltijd bij de leerkracht terecht.

Korte mededelingen kunnen zeker in het agenda of via het heen-en-weerschriftje gecommuniceerd worden. U mag ook gerust een afspraak maken op een ander tijdstip.

3.4 Afhalen van uw kind(eren)

Kleuters:

De ouders die een kleutertje komen afhalen komen de school binnen via de garage (de poort naast de Muze). U kan uw kleuter afhalen aan de buitendeur van de klas. Ouders verlaten de school via de poort. De poort sluit om 15.45 u. Vanaf dan kan u terug via de hoofingang om uw kind in de opvang op te halen.

Lagere school:

De leerlingen die een broer of zus bij de kleuters hebben staan aan de buitendeur van de klas van hun broer of zus.

De andere leerlingen staan klaar in de rij op de groene speelplaats (vooraan). Ouders mogen hun kinderen aan de rij ophalen.

De kinderen kunnen nooit zonder begeleiding van de ouders de groene speelplaats verlaten (en bv. alleen naar de parkeerplaats gaan) tenzij met schriftelijke toestemming.

Ouders die hun kinderen door andere personen aan school laten afhalen, delen op voorhand schriftelijk aan de leerkracht/opvangjuf/directeur/administratief medewerker mee wie het kind mag afhalen.

De kinderen kunnen ook gebruik maken van de verschillende rijen:

- de fietsrij

- de Haagweg (hulp bij het oversteken van de Nieuwelaan): deze wordt ingericht op vraag van ouders

- de bankrij (hulp bij het oversteken van de Brusselsesteenweg) - de busrij

Eens de rijen ontbonden zijn volgen de kinderen de veiligste, kortste en voorziene weg naar huis. Bij het niet volgen van deze weg zijn de kinderen niet meer verzekerd.

Bespreek alternatieve afspraken steeds rechtstreeks met je kinderen i.p.v. deze door te bellen naar de school!

3.5 Te laat komen – vroeger vertrekken

Het is niet prettig dat kinderen te laat komen.

Het klasgebeuren is dan volop bezig en het is voor hen dan ook moeilijk om aan te sluiten bij de les.

De ouders zorgen ervoor dat de kinderen op tijd op school zijn. Ook voor de kleuters vragen wij u de begin- en einduren te respecteren.

De deur wordt afgesloten. Indien u te laat bent moet u aanbellen en gaat uw kind zelfstandig naar de klas.

Bij herhaaldelijk te laat komen neemt de school hierover contact op met de ouders en maken ze afspraken. Kinderen worden niet vervroegd afgehaald, tenzij uit noodzaak en steeds vooraf verwittigd.

3.6 Voor- en naschoolse opvang

Voor- en naschoolse opvang wordt georganiseerd door het gemeentebestuur.

Verantwoordelijke: Sarah Cassier

02 892 20 78 of 0472 18 41 62

Er is elke werkdag betalende opvang van 7u. tot 8.15 u. en van 15.50 u. tot 18 u. (op

woensdag van 12.20 u. tot 18 u.) Indien u door onvoorziene omstandigheden verhinderd bent uw kind tijdig op te halen, dient u de school te verwittigen. Ook dient u, in dergelijk geval, een noodpersoon te verwittigen zodat het kind toch tijdig kan afgehaald worden.

Voor kinderen die na 18 u. afgehaald worden rekent de gemeente € 5 aan per beginnend kwartier per kind.

TIP: zet het telefoonnummer van de school in je GSM!

Afspraken en regels gelden ook in de voor- en naschoolse opvang. Indien de leerling zich meermaals niet aan deze regels houdt, kunnen volgende maatregelen getroffen worden:

ordemaatregel of een afsprakenplan in overleg met ouders, school en toezichthoudend personeel. (zie ook reglement opvang op de website van de school).

Indien het met maatregelen nog niet lukt, dient u zelf voor opvang te zorgen.

- ochtend- en avondtoezicht: tegen € 2 per uur (korting voor 2de en 3de kind) - opvang op woensdagnamiddag en vrije schooldagen:

* voor minder dan 3 uur: € 4,00

* tussen 3 en 6 uur: € 6,50

* meer dan 6 uur: € 11,00

De opvang wordt betaald via de rekening van het gemeentebestuur. Fiscale attesten worden meegegeven met de kinderen.

3.6.1 Studie

De kinderen van de lagere school kunnen onder toezicht van een volwassene hun huistaken aanvatten. De studie gaat door op maandag, dinsdag en donderdag voor de

- 2de graad van 16.15 u. tot 16.45 u.

- 3de graad van 15.45 u. tot 16.45 u.

Afhalen van de kinderen - 3de graad niet voor 16.15 u.

- 2de graad niet voor 16.45 u

Dit omdat de kinderen ongestoord hun werk kunnen maken. Wie eerder weg moet, kan in de opvang blijven.

De studie wordt georganiseerd tijdens de naschoolse opvang en is betalend. (zie tarieven opvang)

3.7 Evacuatie

In functie van veiligheid organiseert de school minstens 1 evacuatieoefening.

Het doel van deze oefening is:

- de kinderen voorbereiden op het evacueren

- de kinderen leren zonder paniek de klas te verlaten

- de kinderen leren via de aangegeven weg de verzamelplaats te bereiken.

3.8 Leerlingenvervoer

Beheer: Gemeentebestuur Meise

Telefoon: 02 892 20 06 of 02 892 20 08 E-mail: logistiek@meise.be

Prijzen:

- jaarabonnement ochtend- en avondrit:

€ 165 voor het 1ste kind, € 140 voor het 2de kind, gratis vanaf het 3de kind - jaarabonnement ochtend- of avondrit:

€ 90 voor het 1ste kind, € 75 voor het 2de kind, gratis vanaf het 3de kind - trimestrieel abonnement ochtend- en avondrit:

€ 90 voor het 1ste kind, € 75 voor het 2de kind, gratis vanaf het 3de kind - trimestrieel abonnement ochtend- of avondrit:

€ 50 voor het 1ste kind, € 45 voor het 2de kind, gratis vanaf het 3de kind - occasionele ritten:

€ 0,85 per rit.

Het leerlingenvervoer moet aan de gemeente schriftelijk worden aangevraagd. U gebruikt hiervoor het formulier “aanvraag busvervoer”. Er zijn vaste bushaltes (info schoolroute via gemeente of website van de school). Op de bus is er begeleiding voorzien. De begeleider staat in voor de veiligheid van de kinderen. De begeleider blijft (zoals wettelijk voorzien) op de bus.

De ouders dragen de volledige verantwoordelijkheid tot het kind ’s morgens is opgestapt en van zodra het ’s avonds is uitgestapt. Kinderen waarvan ouders hen niet opwachten aan de afstapplaats worden terug mee genomen naar school en worden naar de kinderopvang gebracht tenzij men een schriftelijke toelating van de ouders heeft waarin vermeld staat dat de kinderen alleen naar huis mogen gaan.

3.9 Schoolverzekering

Beheer: AXA

Vorstlaan 25 1170 Brussel 02 678 61 11

De kinderen zijn enkel verzekerd voor lichamelijke schade op school, op de normale weg van en naar school en dit binnen een redelijke tijd.

Beschadigde kleding of voorwerpen vallen nooit onder de polis.

Werkwijze bij een ongeval:

Bij een ongeval vraagt u een formulier voor een ongevalsaangifte aan de school.

1) Dit dient u te laten invullen door de behandelende geneesheer.

2) U stuurt het document naar de verzekeringsmaatschappij waar men een dossier opent op naam van het kind.

3) U betaalt alle kosten (dokter, medicijn,…) en vraagt de terugbetaling bij uw ziekenfonds.

Het ziekenfonds geeft u een attest van de reeds verkregen terugbetaling.

4) Na enkele weken krijgt u via de post een dossiernummer van Axa. Dit nummer schrijft u op alle attesten die u naar hen stuurt.

5) De schoolverzekering past het verschil bij, beperkt tot de officiële honoraria (RIZIV).

3.10 Schooltoeslag

Kinderen vanaf 3 jaar die Nederlandstalig kleuter-, lager of secundair onderwijs volgen in

Kinderen vanaf 3 jaar die Nederlandstalig kleuter-, lager of secundair onderwijs volgen in