• No results found

Hoofdstuk 6: Leerling en school

6.3 Ik en het schoolreglement

6.3.2 Wat als de leerkracht zich vergist?

Ik vraag beleefd het voorval te bespreken met de leerkracht, liefst snel na de feiten.

Indien de leerkracht er niet met mij wil over praten, vraag ik de zorgcoördinator en/of de directeur naar mijn zienswijze te willen luisteren. Zij zal dan na een gesprek met mij en de leerkracht een besluit treffen.

Deze leefregels worden besproken in de klas en prioriteiten worden aan de hand van de afsprakenslang/leertuinkabouters onder de aandacht gebracht. Zie ook afspraken bij conflicten en pestsituatie (pestactieplan).

Hoofdstuk 7:

Grensoverschrijdend gedrag / integriteit van de leerling

Leerlingen onthouden zich van iedere daad van geweld, pesten en grensoverschrijdend seksueel gedrag. Bij vermoeden van inbreuk neemt de school gepaste maatregelen om de fysieke integriteit van de leerlingen te beschermen.

Onze visie en aanpak rond pesten vindt u in ons pestbeleid.

Maatregelen ten aanzien van andere leerlingen worden niet gecommuniceerd.

Zie ook hoofdstuk 8 schoolreglement.

Hoofdstuk 8: Jaarkalender

Bij het begin van het schooljaar wordt een kalender met de reeds gekende data meegegeven.

In de loop van het schooljaar zullen de data van bijkomende activiteiten aan u worden gecommuniceerd via de leertuinberichten, brieven leerkrachten, Gimme,…

Je vindt alle data ook terug op de agenda van de website van de school.

Hoofdstuk 9:

Huiswerkbeleid op onze school (visie)

9.1 Basisprincipe

Waarom is er huiswerk in onze school en waarom vinden we huiswerk zinvol?

1. Via het huiswerk leren onze kinderen zelfstandig werken. Dat vinden wij belangrijk.

Stapje per stapje willen wij leerlingen vaardiger maken om een taak alleen aan te kunnen.

2. Via het huiswerk zien de ouders waarmee kinderen bezig zijn in de klas. Onze leerlingen brengen zo een stukje school mee naar huis. Huiswerk is een brug tussen school en thuis.

3. Huiswerk is ook een middel om bepaalde leerstof extra te oefenen, te automatiseren en bepaalde leerstof vast te zetten (leren studeren).

4. Het bereidt ook kinderen voor om de stap naar het secundair te zetten waar er grote hoeveelheden leerstof moet verwerkt worden.

Wat kunnen huiswerkopdrachten zijn?

Algemeen:

1. uitvoeren van schriftelijke opdrachten.

2. voorbereiden van lessen.

3. leren van lessen.

4. verzamelen van materiaal.

5. zoeken van informatie en documentatie.

Onze school kiest voor het aanbieden van huiswerk aan alle leerlingen van het 1ste tot en met het 6de leerjaar.

9.2 Concrete afspraken

Wanneer geven we huiswerk en hoelang werken leerlingen aan huiswerk?

1. In alle klassen wordt het huiswerk genoteerd op de dag dat het wordt opgegeven.

2. Taken, lessen of benodigdheden waarvoor de leerlingen enkele dagen tijd krijgen:

1ste tot 3de leerjaar: De taken/lessen worden genoteerd op de dag dat het wordt opgegeven, tussen haakjes wordt de datum van afgeven/toets genoteerd.

3. 4de tot 6de leerjaar: de taken/lessen worden genoteerd op de dag VOOR het afgeven/toetsdag.

4. Het tweede leerjaar tot en met het 6de leerjaar wordt huiswerk gegeven op maandag, dinsdag en donderdag. Er kunnen lichte afwijkingen zijn op deze regel. In de hogere graden worden ook op andere dagen leeropdrachten gepland, maar deze worden vooraf (± 1 week – afhankelijk van de hoeveelheid) gepland.

We voorzien een geleidelijke stijging van de tijdsduur naarmate de leerlingen in een hoger leerjaar zitten. Het is echter niet eenvoudig om een exacte schatting te maken van de gemiddelde werktijd. Ons streefdoel per dag is:

1. eerste graad: 20 à 30 minuten 2. tweede graad: 30 à 40 minuten 3. derde graad: 45 à 50 minuten

In het agenda kunnen ouders of kinderen naarmate ze ouder worden het huistakenklokje invullen. Hiermee kunnen ouders en leerkrachten nagaan hoelang het kind effectief aan zijn huiswerk bezig is (reflectie). Wanneer kinderen te lang aan hun taken of lessen moeten werken kan dit een signaal zijn. Leerkracht en ouders zullen hiervoor de gepaste maatregelen nemen!

Differentiatie in huistaken is noodzakelijk, voor sommige leerlingen, zowel in hoeveelheid als in moeilijkheidsgraad van de opdrachten.

Leerlingen maken hun voorbereiding van lessen of dictee in het leren leren schriftje. Hierdoor kan de leerkracht en ook de ouders het “leren leren” opvolgen en begeleiden.

Correctie en verbetering van huiswerk

Al het schriftelijk werk van de leerlingen wordt nagekeken en/of klassikaal verbeterd en wordt voorzien van een quotering (cijfer, verwoording of beide). Wanneer de leerkracht het werk nakijkt zal dit zichtbaar zijn door middel van een paraf.

Het werk wordt zo vlug mogelijk nagekeken zodat kinderen zicht krijgen op hun werk en het remediëren tijdig kan beginnen. Het spreekt vanzelf dat toetsen worden gegeven op de dag dat ze in het agenda zijn voorzien. Bij klassikale verbetering en zelfstandige verbetering (correctiesleutel) zullen de symbolen KV en ZV gebruikt worden.

De toetsenmap gaat elke vrijdag mee naar huis.

Controle van de agenda door de ouders:

Wij verwachten dat de ouders de agenda dagelijks nakijken en paraferen. Het verhoogt immers de betrokkenheid tussen ouders-kind-school.

Wat gebeurt er wanneer een kind niet in orde is met zijn huiswerk?

Ons algemeen uitgangspunt is: “Voorkomen is beter dan genezen”. Hiermee bedoelen we dat we als leerkracht in de klas voldoende tijd en ruimte creëren voor het schrijven van het agenda

en het maken van de schooltas. Huiswerk dat niet gemaakt is, wordt tegen de volgende dag gemaakt.

Familiale omstandigheden hebben het kind belet het huiswerk te maken?

De ouder deelt dit via de agenda gewoon mee aan de klastitularis en de leerkracht zal samen met uw kind een nieuwe datum afspreken.

Ondanks de nodige aandacht kan het kind het huiswerk niet aan of ervaart de ouder dat het veel te lang aan het huiswerk moet werken?

De ouder laat het kind ophouden en noteert in de agenda wat fout liep.

Meermaals “vergeet” het kind zijn huiswerk te maken?

Als het kind reeds verschillende keren het huiswerk opzettelijk vergeet te maken, zal de klasleerkracht de ouders uitnodigen voor een gesprek.

Elke klas heeft ook nog specifieke afspraken rond het niet in orde zijn met huiswerk. Deze klasgebonden afspraken zullen meegedeeld worden op de infoavond van september.

Om het huiswerk vlot te laten verlopen, zetten we hieronder een paar hulpmiddeltjes op een rij.

- Kies samen met je kind een vast begin uur

Laat je kind mee beslissen welk uur het meest geschikt is. Het helpt ‘trage-op-gang-komers’.

Zo wordt huiswerk maken sneller een gewoonte en dat maakt het leven eenvoudiger. Heeft je kind begeleiding nodig? Kies dan een tijdstip waarop je zelf ook wat tijd kan vrijmaken.

- Spreek ook een eind uur af

Zo vermijd je dagelijkse discussies. Hoe lang je kind moet werken, hangt natuurlijk van de leeftijd van je kind af. Het ene kind heeft ook gewoon meer tijd nodig dan het andere. Weet je niet goed hoeveel tijd je kind gemiddeld aan zijn huiswerk zou moeten besteden? Vraag het aan de leerkracht, die kan je zeker helpen.

- Zorg voor een goede leeromgeving

Hou sterke afleiders op een afstand. Een TV of computer leidt de aandacht af. Je maakt ook best een afspraak met kleine broer of zus dat je kind niet gestoord mag worden. Kies een plaats waar je kind zich goed voelt. Onderhandel met je kind waar de beste plaats is om huiswerk te maken.

- Een eigen stek

Reserveer een vaste hoek in de woonkamer. Zo toon je dat huiswerk maken belangrijk is.

Oudere kinderen kiezen vaak voor hun eigen kamer. Je kind kan dan ook gemakkelijker eens iets laten liggen. Aan een vaste huiswerktafel komt je kind sneller in de stemming en stijgt de concentratie.

- Zorg voor een positieve werksfeer: samen uit, samen thuis

Het is voor je kind veel prettiger om huiswerk te maken als de rest van het gezin op dat moment ook aan het werk is. Ma en pa kunnen wat werken in de keuken, in het huishouden of wat papierwerk doen. Kleine broer of zus kan wat helpen opruimen enzovoort. Ieder zijn werk, dat hoort er gewoon bij.

- Geef het huiswerk de plaats die het verdient niet meer - niet minder

Samen een werksfeer scheppen wil niet zeggen dat alles voor het huiswerk moet wijken. Als er teveel tijd en aandacht naar het huiswerk gaat, raken kinderen gestresseerd en gespannen.

Het 5-stappenplan

Weet je kind niet hoe te beginnen aan zijn huiswerk, installeer dan het 5-stappenplan. Een goede werkmethode dat je kind helpt zelfstandig te worden.

1. Schoolagenda

- Laat je kind niet beginnen als een kip zonder kop. Eerst nadenken, dan pas doen. In de schoolagenda ziet je kind wat het moet doen tegen morgen.

- Laat je kind een kleine planning maken: Wat doe ik eerst? En wat daarna?

2. Huiswerk maken

- Het is meestal aangewezen dat je kind begint met doewerk: woordjes schrijven, lezen, oefeningen verder afwerken, enzovoort,… Zo komt het kind in de juiste sfeer.

3. Lessen leren en controleren

- Na het doewerk komt het leerwerk. Denk eraan dat schema’s maken helpt!

- Maar wanneer kent je kind nu zijn les? Na het leerwerk is het belangrijk dat je kind leert zichzelf te controleren. In het begin kan je helpen door de les op te vragen, maar op het einde van het lager onderwijs moet je kind stilaan leren om zichzelf te controleren!

4. Werk voor later maken

- Heeft je kind over 3 dagen een grote toets? Zijn er taken die pas later moeten klaar zijn, maar waar je kind nu al aan kan beginnen? Grotere opdrachten moet je kind sowieso in stukken doen. Vroeg begonnen is half gewonnen.

5. Afsluiten

- schoolagenda controleren en afpunten.

- schooltas maken voor morgen.

- werktafel opruimen.

Wat verwachten we niet?

1. We verwachten niet dat u het huiswerk verbetert, dit gebeurt in de klas of door de klasleerkracht. De titularis verwerft op die manier belangrijke informatie omtrent wat gekend is en wat nog geoefend moet worden.

2. We verwachten niet dat u zelf nog extra oefeningen opgeeft of zelf nog uren met uw kind bezig bent rond de leerinhoud. Uw kind heeft ontspanning nodig, overbelasting leidt tot ontmoediging!

3. We verwachten zeker niet dat u het huiswerk, om welke reden dan ook, zelf maakt. Dat is totaal zinloos! Als er een bepaalde reden is waardoor uw kind het werk niet kan maken, volstaat een nota in het agenda.

4. We verwachten niet dat u een slordig werk laat overschrijven. De leerkracht maakt, afhankelijk van de opdracht, zelf afspraken met uw kind in verband met netheid. Als leerkracht leren we meer over de vaardigheden van uw kind en het zelfstandig werken indien we het eigen werk van de kinderen zien., verbeteringen van het kind, …

Op de infoavond van september zal de leerkracht u graag de klasgebonden afspraken in verband met huiswerk meedelen!

ZOEK TIJDIG HULP ALS HET HUISWERK NIET WIL VLOTTEN!

BESPREEK HET MET DE LEERKRACHT OF DE ZORGCOÖRDINATOR.

Verdere tips i.v.m. huiswerk en leren leren vindt u op de website van onze school! U kan er ook interessante inoefensites vinden die geschikt zijn voor de kinderen van het basisonderwijs!

Hoofdstuk 10: Scherpe maximumfactuur

activiteit Klassen Richtprijs

zwembeurten

K3 € 1,00

L1

Gratis aangeboden door gemeentebestuur

L2 → L6 € 1,00

Schoolvoorstelling Kleuters / L2 € 6,00

L1 → L 6 € 10,00

Groene corridor Kleuters + lager € 2,50

Bokrijk L4 € 7,00

Studio Globo L4 € 18,00

Schoolreis kleuter € 20,00

L1 – L2 € 20,00

Lint van Meise Lagere school € 3,00

Uitstap MOT L3 € 9,00

Sportdag kleuters € 4,00

L1→ L6 € 8,50

Meester op de fiets L1 – L3 € 2,50

Uitstappen OLK L3 → L6 € 30,00

Kookactiviteit € 2,00

Deze kunnen worden uitgebreid in de loop van het schooljaar.

Hoofdstuk 11:

Nuttige telefoonnummers en e-mailadressen

naam

Telefoon-nummer e-mailadres

De Leertuin

02 892 23 50

directie@deleertuin.be Administratief medewerker secretariaat@deleertuin.be

katrien.vanhemelryck@deleertuin.be

Zorgcoördinator

rozelien.vandevoorde@deleertuin.be liesbet.heyvaert@deleertuin.be joke.deproft@deleertuin.be katy.janssens@deleertuin.be

CLB 02 482 05 72 clb.vgc@clbvgc.be

Gemeente: 02 892 20 00 0800/21861 (noodnummer) Leerlingenvervoer en

Schoolmaaltijden

02 892 20 06

02 892 20 08 logistiek@meise.be Opvang: Sarah Casier 02 892 20 78

0472 18 41 62 Sarah.casier@meise.be

Sportdienst 02 892 20 85 sport@meise.be

Jeugddienst 02 892 20 80 jeugd@meise.be

Dienst onderwijs 02 892 20 75 onderwijs@meise.be Boekhouder

(rekening gemeente) 02 892 20 10 boekhouding@meise.be

Speelplein De Spin 02 892 23 00

Muziekakademie 02 892 23 90

Bibliotheek 02 892 24 20

Verklaring afwezigheid

Ondergetekende ...

ouder van ... verklaart hiermee dat

zijn zoon/dochter afwezig was wegens ...

en dit vanaf ... tot en met ...

Datum: ...

Handtekening:

Verklaring afwezigheid

Ondergetekende ...

ouder van ... verklaart hiermee dat

zijn zoon/dochter afwezig was wegens ...

en dit vanaf ... tot en met ...

Datum: ...

Handtekening:

Verklaring afwezigheid

Ondergetekende ...

ouder van ... verklaart hiermee dat

zijn zoon/dochter afwezig was wegens ...

en dit vanaf ... tot en met ...

Datum: ...

Handtekening:

Verklaring afwezigheid

Ondergetekende ...

ouder van ... verklaart hiermee dat

zijn zoon/dochter afwezig was wegens ...

en dit vanaf ... tot en met ...

Datum: ...

Handtekening:

ATTEST BIJ GEBRUIK VAN MEDICATIE

Mag de lessen bijwonen, maar dient de volgende medicatie in te nemen tijdens de schooluren:

De medicatie dient steeds in de originele verpakking -met de daarbij horende bijsluiter- te worden meegebracht. Het medicament wordt steeds van een sticker voorzien met daarop de naam van het kind, de naam en het telefoonnummer van de voorschrijvende arts.

De school en/of de leerkrachten kunnen op geen enkel ogenblik verantwoordelijk gesteld worden voor (neven)effecten die bij het kind optreden naar aanleiding van het toedienen van medicatie op school! De verantwoordelijkheid ligt steeds bij de opdrachtgever.

VOORSCHRIJVER: OUDERS:

DATUM: DATUM:

STEMPEL EN HANDTEKENING: NAAM EN HANDTEKENING

NAAM VAN HET KIND:………...………..

KLAS:………

Benaming medicatie:……….………..

Wijze van toediening:……….……….

Op welke tijdstip(pen):……….………..

Hoeveelheid (dosis):………

Wijze van bewaring:………

Het leertuinteam

wenst iedereen een

prettig schooljaar!!!