• No results found

3.1 Organisatie van de schooluren

3.1.1 Dagverloop

7.00 u. : voorschoolse opvang

8.05 u. : de schoolpoort gaat open, toezicht door leerkrachten 8.30 u. : aanvang lesuren

9.40 u. : speeltijd kleuters

9.55 u. : speeltijd 1ste, 2de en 3de leerjaar 10.10 u. : speeltijd 4de, 5de en 6de leerjaar 11.20 u. : middagpauze kleuters

11.40 u. : middagpauze lagere school (3 x per week 30 min facultatieve Franse les) 12.55 u. : aanvang lesuren kleuters

13.15 u. : aanvang lesuren lagere school 14.15 u. : speeltijd 1ste, 2de en 3de leerjaar 14.30 u. : speeltijd 4de, 5de en 6de leerjaar 14.45 u. : speeltijd kleuters

15.35 u. : einde lesuren, toezicht door leerkracht 15.45 u. : aanvang studie

15.50 u. : aanvang naschoolse opvang 18.00 u. : einde naschoolse opvang

Op woensdag eindigen de schooluren voor alle leerlingen om 12.05 u.

3.1.2 Middagpauze

Tijdens de middagpauze kunnen de kleinste kleuters een middagdutje doen.

Kinderen die ’s middags naar huis mogen, hebben een schriftelijk bewijs mee (zie ook blad

“toestemmingen”). Er is geen begeleiding voorzien en de ouders zijn verantwoordelijk. Vanaf 12.50 u. mogen de kleuters terug naar school komen, kinderen van de lagere school om 13 u.

3.1.2.1 Speeltijden + afspraken:

Er zijn afzonderlijke speeltijden voor kleuters en lagere schoolkinderen.

Bij slecht weer wordt er in de sporthal gespeeld. In deze zaal mag enkel gesport worden met sportschoenen of turnpantoffels waarvan de zolen geen strepen maken, dus geen zwarte zolen.

De kinderen kunnen zich ook uitleven op de speeltuigen. Het grote speeltuig is voor de kinderen van de lagere school.

Het kleine speeltuig is voor de kinderen van de kleuterschool. De gebruiksinstructies dienen altijd gerespecteerd te worden. (zie: “Ik en de speeltuigen”) Het peutertuintje is enkel voor de peuters en de eerste kleuterklas.

Vrijdag:

Dans- en muziekdag: De leerlingen van het zesde leerjaar zorgen die dag voor frisse en leuke plaatjes via radio ‘de sfeertuin’.

Fietsen voor kleuters: Na de paasvakantie en tot de herfstvakantie kunnen de kleuters op vrijdagnamiddag fietsen op de speelplaats. Zij brengen hiervoor hun eigen fietsje mee. Er wordt echter regelmatig gewisseld van fietsje zodat de kleuters veel ervaringen en handigheid kunnen opdoen. Ook de school beschikt over verschillende fietsjes.

Het voetballen gebeurt nog steeds op vaste momenten:

Enkel tijdens de voormiddagspeeltijd en de namiddagspeeltijd.

Buiten deze speeltijden wordt er niet gevoetbald. Daarnaast kunnen de kinderen tijdens de middag ook even rustig wegdromen in onze leesplek.

Bij mooi weer maken we gebruik van de groene speelplaats voor de school.

Sportspelen: Op regelmatige tijdstippen worden er onder de middagpauze sportspelen georganiseerd door de leerlingen van de leerlingenraad.

3.1.3 Vakantie en vrije dagen

Tijdens pedagogische studiedagen en facultatieve vrije dagen is er opvang op school van 7.00 u. tot 18.00 u.

Die dagen zijn er geen warme maaltijden.

Er is geen opvang tijdens feestdagen en voor vakantieperiodes van

1 week en langer. Hiervoor zijn er privé- en gemeentelijke initiatieven die o.a. in en rond de school georganiseerd worden. U wordt hiervan op de hoogte gebracht via foldertjes. Let wel, deze evenementen zijn snel volgeboekt.

Voor bijkomende inlichtingen:

Gemeente Meise - Dienst Jeugd:

website van de gemeente Meise of 02 892 20 80.

- herfstvakantie: van maandag 1 november 2021 tot en met zondag 7 november 2021 - kerstvakantie: van maandag 27 december 2021 tot en met zondag 9 januari 2022 - krokusvakantie: van maandag 28 februari 2022 tot en met zondag 6 maart 2022 - paasvakantie: van maandag 4 april 2022

tot en met maandag 18 april 2022 - Hemelvaart: van donderdag 26 mei 2022 tot en met zondag 29 mei 2022 Wettelijke feestdagen:

- maandag 6 juni 2022 (Pinkstermaandag)

Facultatieve vrije dagen: worden samen met het schoolteam afgesproken op basis van OLK, brugdagen, lange periodes,…

- 1 oktober 2021 - 7 februari 2022

Pedagogische studiedagen:

Data pedagogische studiedagen en andere activiteiten vindt u in de schoolkalender, in de maandelijkse leertuinberichten en op de website van de school (www.deleertuin.be)

* Wijzigingen zullen tijdig worden meegedeeld.

3.2 Veilig van en naar school

3.2.1.1 Met de fiets

De ouders bespreken met hun kind de veiligste en kortste schoolroute. Indien het kind met de fiets komt, moet deze verkeerstechnisch in orde en veilig uitgerust zijn (denk aan de zware boekentas). Een fietshelm en reflecterend jasje zijn zeker geen luxe. Ze verhogen de veiligheid en zichtbaarheid in het verkeer. Het is belangrijk dat u zelf het goede voorbeeld geeft en dat u uw kind altijd ondersteunt bij het naleven van de verkeersregels. Indien het kind met de fiets komt, is het aan te raden de fiets vast te zetten met een hangslot aan het fietsenrek. De helm en het hesje nemen de kinderen mee naar de klas.

Voor klassikale uitstappen met de fiets is een helm dragen verplicht.

3.2.1.2 Met de auto

De parking voor de school is een schoolstraat en is afgesloten van 8.00 u tot 8.45 u en van 15.15 u tot 16 uur. Op woensdagmiddag van 11.45 u tot 12.30 u. De parking aan het zwembad is ruim en biedt een veilig paadje naar en van de school!

Parkeer de wagen steeds op de voorziene parkeerstroken.

3.2.1.3 “kusje weg”

Om de veiligheid van onze leerlingen te garanderen op de parking van de Muze is er op iedere schooldag tussen 8.05 u. en 8.30 u. op de parking van het zwembad aan de

kant van de refter een “kusje weg”. Dit geeft u, ouders, de kans om tijdens de ochtendpiek de parking aan de Muze - inkom school te vermijden en uw kinderen snel en veilig af te zetten. Gelieve de “kusje weg” afspraken te respecteren (zie website).

Wij werken mee aan de actie “zone 30 aan de scholen”. Dit betekent dat wij jullie vragen om zéér voorzichtig te rijden wanneer jullie de school naderen.

3.3 Brengen van uw kind(eren)

Tot 8.15 u. komen de kinderen binnen via de hoofdingang. Vanaf 8.15 u. zal de hoofdingang gesloten worden en komen de kinderen binnen via de garage of via de “Kus je weg”.

Ouders betreden de school niet. Enkel in dringende gevallen kan u een kwartier vóór of na schooltijd bij de leerkracht terecht.

Korte mededelingen kunnen zeker in het agenda of via het heen-en-weerschriftje gecommuniceerd worden. U mag ook gerust een afspraak maken op een ander tijdstip.

3.4 Afhalen van uw kind(eren)

Kleuters:

De ouders die een kleutertje komen afhalen komen de school binnen via de garage (de poort naast de Muze). U kan uw kleuter afhalen aan de buitendeur van de klas. Ouders verlaten de school via de poort. De poort sluit om 15.45 u. Vanaf dan kan u terug via de hoofingang om uw kind in de opvang op te halen.

Lagere school:

De leerlingen die een broer of zus bij de kleuters hebben staan aan de buitendeur van de klas van hun broer of zus.

De andere leerlingen staan klaar in de rij op de groene speelplaats (vooraan). Ouders mogen hun kinderen aan de rij ophalen.

De kinderen kunnen nooit zonder begeleiding van de ouders de groene speelplaats verlaten (en bv. alleen naar de parkeerplaats gaan) tenzij met schriftelijke toestemming.

Ouders die hun kinderen door andere personen aan school laten afhalen, delen op voorhand schriftelijk aan de leerkracht/opvangjuf/directeur/administratief medewerker mee wie het kind mag afhalen.

De kinderen kunnen ook gebruik maken van de verschillende rijen:

- de fietsrij

- de Haagweg (hulp bij het oversteken van de Nieuwelaan): deze wordt ingericht op vraag van ouders

- de bankrij (hulp bij het oversteken van de Brusselsesteenweg) - de busrij

Eens de rijen ontbonden zijn volgen de kinderen de veiligste, kortste en voorziene weg naar huis. Bij het niet volgen van deze weg zijn de kinderen niet meer verzekerd.

Bespreek alternatieve afspraken steeds rechtstreeks met je kinderen i.p.v. deze door te bellen naar de school!

3.5 Te laat komen – vroeger vertrekken

Het is niet prettig dat kinderen te laat komen.

Het klasgebeuren is dan volop bezig en het is voor hen dan ook moeilijk om aan te sluiten bij de les.

De ouders zorgen ervoor dat de kinderen op tijd op school zijn. Ook voor de kleuters vragen wij u de begin- en einduren te respecteren.

De deur wordt afgesloten. Indien u te laat bent moet u aanbellen en gaat uw kind zelfstandig naar de klas.

Bij herhaaldelijk te laat komen neemt de school hierover contact op met de ouders en maken ze afspraken. Kinderen worden niet vervroegd afgehaald, tenzij uit noodzaak en steeds vooraf verwittigd.

3.6 Voor- en naschoolse opvang

Voor- en naschoolse opvang wordt georganiseerd door het gemeentebestuur.

Verantwoordelijke: Sarah Cassier

02 892 20 78 of 0472 18 41 62

Er is elke werkdag betalende opvang van 7u. tot 8.15 u. en van 15.50 u. tot 18 u. (op

woensdag van 12.20 u. tot 18 u.) Indien u door onvoorziene omstandigheden verhinderd bent uw kind tijdig op te halen, dient u de school te verwittigen. Ook dient u, in dergelijk geval, een noodpersoon te verwittigen zodat het kind toch tijdig kan afgehaald worden.

Voor kinderen die na 18 u. afgehaald worden rekent de gemeente € 5 aan per beginnend kwartier per kind.

TIP: zet het telefoonnummer van de school in je GSM!

Afspraken en regels gelden ook in de voor- en naschoolse opvang. Indien de leerling zich meermaals niet aan deze regels houdt, kunnen volgende maatregelen getroffen worden:

ordemaatregel of een afsprakenplan in overleg met ouders, school en toezichthoudend personeel. (zie ook reglement opvang op de website van de school).

Indien het met maatregelen nog niet lukt, dient u zelf voor opvang te zorgen.

- ochtend- en avondtoezicht: tegen € 2 per uur (korting voor 2de en 3de kind) - opvang op woensdagnamiddag en vrije schooldagen:

* voor minder dan 3 uur: € 4,00

* tussen 3 en 6 uur: € 6,50

* meer dan 6 uur: € 11,00

De opvang wordt betaald via de rekening van het gemeentebestuur. Fiscale attesten worden meegegeven met de kinderen.

3.6.1 Studie

De kinderen van de lagere school kunnen onder toezicht van een volwassene hun huistaken aanvatten. De studie gaat door op maandag, dinsdag en donderdag voor de

- 2de graad van 16.15 u. tot 16.45 u.

- 3de graad van 15.45 u. tot 16.45 u.

Afhalen van de kinderen - 3de graad niet voor 16.15 u.

- 2de graad niet voor 16.45 u

Dit omdat de kinderen ongestoord hun werk kunnen maken. Wie eerder weg moet, kan in de opvang blijven.

De studie wordt georganiseerd tijdens de naschoolse opvang en is betalend. (zie tarieven opvang)

3.7 Evacuatie

In functie van veiligheid organiseert de school minstens 1 evacuatieoefening.

Het doel van deze oefening is:

- de kinderen voorbereiden op het evacueren

- de kinderen leren zonder paniek de klas te verlaten

- de kinderen leren via de aangegeven weg de verzamelplaats te bereiken.

3.8 Leerlingenvervoer

Beheer: Gemeentebestuur Meise

Telefoon: 02 892 20 06 of 02 892 20 08 E-mail: logistiek@meise.be

Prijzen:

- jaarabonnement ochtend- en avondrit:

€ 165 voor het 1ste kind, € 140 voor het 2de kind, gratis vanaf het 3de kind - jaarabonnement ochtend- of avondrit:

€ 90 voor het 1ste kind, € 75 voor het 2de kind, gratis vanaf het 3de kind - trimestrieel abonnement ochtend- en avondrit:

€ 90 voor het 1ste kind, € 75 voor het 2de kind, gratis vanaf het 3de kind - trimestrieel abonnement ochtend- of avondrit:

€ 50 voor het 1ste kind, € 45 voor het 2de kind, gratis vanaf het 3de kind - occasionele ritten:

€ 0,85 per rit.

Het leerlingenvervoer moet aan de gemeente schriftelijk worden aangevraagd. U gebruikt hiervoor het formulier “aanvraag busvervoer”. Er zijn vaste bushaltes (info schoolroute via gemeente of website van de school). Op de bus is er begeleiding voorzien. De begeleider staat in voor de veiligheid van de kinderen. De begeleider blijft (zoals wettelijk voorzien) op de bus.

De ouders dragen de volledige verantwoordelijkheid tot het kind ’s morgens is opgestapt en van zodra het ’s avonds is uitgestapt. Kinderen waarvan ouders hen niet opwachten aan de afstapplaats worden terug mee genomen naar school en worden naar de kinderopvang gebracht tenzij men een schriftelijke toelating van de ouders heeft waarin vermeld staat dat de kinderen alleen naar huis mogen gaan.

3.9 Schoolverzekering

Beheer: AXA

Vorstlaan 25 1170 Brussel 02 678 61 11

De kinderen zijn enkel verzekerd voor lichamelijke schade op school, op de normale weg van en naar school en dit binnen een redelijke tijd.

Beschadigde kleding of voorwerpen vallen nooit onder de polis.

Werkwijze bij een ongeval:

Bij een ongeval vraagt u een formulier voor een ongevalsaangifte aan de school.

1) Dit dient u te laten invullen door de behandelende geneesheer.

2) U stuurt het document naar de verzekeringsmaatschappij waar men een dossier opent op naam van het kind.

3) U betaalt alle kosten (dokter, medicijn,…) en vraagt de terugbetaling bij uw ziekenfonds.

Het ziekenfonds geeft u een attest van de reeds verkregen terugbetaling.

4) Na enkele weken krijgt u via de post een dossiernummer van Axa. Dit nummer schrijft u op alle attesten die u naar hen stuurt.

5) De schoolverzekering past het verschil bij, beperkt tot de officiële honoraria (RIZIV).

3.10 Schooltoeslag

Kinderen vanaf 3 jaar die Nederlandstalig kleuter-, lager of secundair onderwijs volgen in Vlaanderen of Brussel kunnen als extra rekenen op een jaarlijkse schooltoeslag als het inkomen van de ouders (of de ouder en eventuele partner waar het kind is gedomicilieerd na een echtscheiding) voldoet aan de inkomensvoorwaarde.

De schooltoeslag wordt ontvangen van uw uitbetaler van het Groeipakket.

Ouders die met hun kinderen in Vlaanderen wonen, zullen vanaf september 2019 (schooljaar 2019-2020) hun schooltoeslag niet meer moeten aanvragen. Voor een kind dat al gekend is binnen het Groeipakket wordt het recht op een schooltoeslag automatisch onderzocht en toegekend.

De schooltoeslag wordt één maal per jaar toegekend, aan het begin van het schooljaar (september of oktober).

Meer informatie: https://www.groeipakket.be/

3.11 Kostenbeheersing

3.11.1 Kosteloos

Het schoolbestuur vraagt geen bijdrage voor onderwijsgebonden kosten die noodzakelijk zijn om een eindterm te realiseren of een ontwikkelingsdoel na te streven.

Alle leerboeken, schriften en beperkt schoolgerei worden bij het begin van het schooljaar gratis ter beschikking gesteld van de leerlingen. Dit materiaal blijft in de klas.

U vindt hierover uitgebreid informatie op www.schoolkosten.be.

Bij verlies of ernstige beschadiging van dit schoolmateriaal dienen de ouders dit te vergoeden of voor vervangend materiaal te zorgen.

3.11.2 Basisuitrusting

Kinderen die naar school gaan, hebben een bepaalde basisuitrusting nodig: een boekentas, een pennenzak, schrijfgerief, stiften,…. De bedoeling is dat de ouders deze materialen naar eigen inzicht op de vrije markt aankopen, zodat ze ook de prijsmarge zelf in de hand hebben.

3.11.3 Scherpe maximumfactuur

= activiteiten die buiten de schoolmuren georganiseerd worden voor max. 1 dag.

Voor de kleuters worden er leerwandelingen en uitstappen naar het park, de boerderij, de speeltuin,… en een jaarlijkse schoolreis gepland. De leerkracht brengt de ouders hiervan tijdig op de hoogte.

Voor de leerlingen van de lagere school zijn er eveneens leeruitstappen voorzien. Deze worden steeds aan het leerplan gekoppeld.

De toestemming werd u schriftelijk gevraagd bij de inschrijving van uw kind.

Elk jaar proberen we te voorzien in activiteiten op natuurkundig, cultureel en/of sportief vlak.

Tijdens deze activiteiten zijn de kinderen ook verzekerd. Op cultureel vlak bieden we de kinderen een toneelvoorstelling aan, aangepast aan ieders leeftijd. Deze gaan meestal door in de cultuurzaal ‘De Muze’ aangrenzend aan de school.

We lopen mee met de scholenveldloop en slaan een gemeentelijke sportdag niet af:

- 4de, 5de en 6de leerjaar rijdt met de fiets het Lint van Meise.

- 1ste, 2de en 3de leerjaar stapt een wandelparcours.

Het schoolbestuur heeft voor dit schooljaar de maximumbijdrage voor uitstappen bepaald op:

- kleuter: € 45

- lager: € 90 per leerjaar.

In bijlage een overzicht van mogelijke extra-muros-activiteiten. Meer info over de inhoud van deze activiteiten wordt via de leertuinberichten of brieven van de leerkrachten meegedeeld.

Het is de bedoeling dat alle kinderen deelnemen aan alle activiteiten. Mocht u met een probleem zitten, kan u zeker bij de directeur terecht. Indien een kind ondanks alle inspanningen toch niet mee kan, zal het opgevangen worden in een aanverwante klas. U kan een deelname aan een activiteit weigeren door dit voorafgaand schriftelijk kenbaar te maken aan de school.

3.11.4 Minder scherpe maximumfactuur

= meerdaagse uitstappen:

Vanaf het 3de tot en met het 6de leerjaar richten we openluchtklassen in.

De data vindt u op de schoolkalender.

Het maximumbedrag bedraagt € 450 voor de hele lagere schoolcarrière.

De school beslist autonoom op welke manier ze deze bedragen opvraagt. Dit kan via een maandelijkse of trimestriële betaling.

De school doet al het mogelijke om de veiligheid van de kinderen en personeelsleden te garanderen. Zo worden de bussen besteld bij betrouwbare firma’s en zijn ze uitgerust met gordels. Ook worden leerkrachten gebrieft over de veiligheidsmaatregelen die in acht moeten worden genomen tijdens uitstappen (te voet, met de fiets, met de bus,…).

3.11.5 Bijdrageregeling

Ouders kiezen of ze gebruik maken van deze materialen of diensten. De school gebruikt deze niet in haar activiteiten en lessen.

3.11.5.1 Middagmaal Beheer: Gemeentebestuur Meise:

Dienst logistiek: 02 892 20 05 – logistiek@meise.be

Er zijn warme maaltijden en soep te verkrijgen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag:

warme maaltijd lager: € 4,50 warme maaltijd kleuter: € 3,00

soep: € 0,60

Indien uw kind tijdens de middag op school blijft wordt er voor de bewaking € 0,30 aangerekend.

Werkwijze:

De bestellingen gebeuren per trimester en kunnen tussentijds niet aangepast worden.

Annulering met niet-betaling van de bestelde maaltijden is mogelijk vanaf de tweede dag afwezigheid, mits voorlegging van een medisch attest EN op voorwaarde dat de afwezigheid is gemeld via mail naar secretariaat@fusieschool.be met vermelding van naam, klas, dagen afwezigheid en eet warm of enkel soep.

Kinderen kunnen ook een eigen lunchpakket nuttigen.

3.11.5.2 Anderen

Nieuwjaarsbrieven, foto’s, abonnementen,…

3.12 Revalidatie tijdens de lesuren

Zie schoolreglement.

3.13 Afwezigheden – leerplichtcontrole

Gelieve de school tijdig te verwittigen indien uw kind afwezig is.

Voor het annuleren van maaltijden of soepen tijdens ziekte is een e-mail en doktersattest verplicht.

Een kind is leerplichtig vanaf 1 september van het kalenderjaar waarin het zes jaar wordt.

Kleuters die op vijf jaar naar het lager onderwijs stappen zijn eveneens leerplichtig.

Zei ook schoolreglement hoofdstuk 7: Afwezigheden en te laat komen.

3.14 Onderwijs aan huis en synchroon internetonderwijs

Zie schoolreglement.

3.15 Schoolagenda/heen- en weerschrift

In de kleuterschool hebben de kinderen een heen-en-weerschrift.

De berichten in het heen- en weerschrift worden ondertekend.

In de lagere school krijgen de kinderen een schoolagenda. Hierin worden dagelijks de taken van de leerlingen en mededelingen voor ouders genoteerd.

De ouders ondertekenen dagelijks de schoolagenda.

3.16 Huiswerkbeleid

Onze school kiest voor het aanbieden van huiswerk aan leerlingen van het eerste tot en met het zesde leerjaar.

De basisprincipes en concrete afspraken vindt u terug in ons huiswerkbeleid achteraan in deze bundel en op de website van de school.

3.17 Rapport

Via het rapport krijgt u informatie over de vorderingen van uw kind binnen de verschillende leergebieden. Naast de cognitieve aspecten is er ook aandacht voor sociale vaardigheden en attitudes. Ook de leerhouding vinden we belangrijk en wordt vermeld. Er worden een 4-tal rapporten opgesteld, waarvan er 2 uitgebreid zijn met kerst en op het einde van het schooljaar.

Verdere informatie vindt u in de visie van het rapport.

3.18 Getuigschriften basisonderwijs

Zie schoolreglement.

3.19 Problemen op school

Leerlingen, ouders en leerkrachten houden zich aan de leefregels en afspraken die in het schoolreglement en de afsprakennota opgesomd zijn. Ze aanvaarden de consequenties bij het niet naleven ervan.

3.19.1 Onenigheid tussen ouders en leerkrachten

De ouders nemen in de eerste plaats contact op met de betrokken leerkracht om, in gemeenschappelijk overleg, tot een vergelijk te komen.

Wanneer dit geen resultaat oplevert, kan men een afspraak maken met de directeur om een overeenkomst tussen beide partijen tot stand te brengen.

Indien deze beide vormen van overleg mislukken, kunnen de ouders zich wenden tot het schoolbestuur, via de schepen van onderwijs.

3.19.2 Onenigheid met leerlingen

Soms worden gemaakte leefregels en afspraken niet nageleefd en/of kunnen zowel de leerkracht als de leerling zich eens vergissen. Dergelijke onenigheden worden met de leerkracht of, als dat niet lukt, met de directeur besproken.

Als een leerling de goede werking van de school hindert of het klasgebeuren stoort kunnen volgende maatregelen getroffen worden:

- een ordemaatregel

- een individueel begeleidingsplan met meer bindende gedragsregels - een tuchtmaatregel.

Deze maatregelen en bijhorende procedures vindt u terug in het schoolreglement.

3.20 Dresscode

Kledij, schoeisel en haartooi moeten verzorgd, eenvoudig en hygiënisch zijn. Strandkledij is

Kledij, schoeisel en haartooi moeten verzorgd, eenvoudig en hygiënisch zijn. Strandkledij is