• No results found

conceptie Res- pondent Uitspraken van de leerlingen

2 RL7 Leren betekent voor mij: de laatste paar dagen ga ik leren. Ik moet eigenlijk gewoon elke dag een uurtje aan mijn werk zitten, maar dat doe ik niet omdat ik heel veel van gamen houd en van buiten spelen.

Je moet leren voor de toetsen.


Nee, ik vind fouten wel maken, puur omdat mijn ouders, die zijn best wel streng. Ik moet gewoon echt goede cijfers halen.

2 DL1 Je zit op een stoel en er staan sommen, die echt heel moeilijk zijn. Ik vind leren stom.

Leren gebeurt altijd en overal wel. Ook als je aan het spelen bent, leer je meer dan je denkt. O: Heb je dat gevoel ook een beetje, dat je leert als je aan het spelen bent?

Hmm nee. Maar ik weet wel dat ik de tafel van 8 nu beter ken.

2 DL8 Als je zegt; als je aan het leren bent en het voor je stelt, dan zie ik de rekenklas voor me.

Als je niet wilt leren, dan ontneem je iemand ook de motivatie. Dan ga je niet opletten in de les, bijvoorbeeld en propjes gooien ofzo.

Als je geen fouten maakt, maar altijd alles goed hebt. Dat lijkt me stom, want dan kun je ook geen nieuwe dingen leren. Toen ik hier op school kwam, toen wou ik echt nooit leren, maar nu begin ik een beetje bij te trekken.

3 RL1 Leren heeft allemaal overal mee te maken voor later.


Dan kan je ook later een goede baan hebben en meer geld ermee verdienen.


Ik doe eerst doornemen en dan herhaal ik het nog een keer en dan leg ik het blaadje op de Nederlandse woorden en dan moet ik de Engelse woorden betekenissen zeggen.

Ik heb best wel moeite met rekenen, maar ik vind het ook nog gewoon leuk, omdat ik alles opnieuw mag leren en steeds weer dingen er bij kan krijgen.

3 RL4 Je hebt spelletjes om mee te leren, en je hebt gewoon normaal rekenen. En je hebt rekenen met een rekenmachientje. Anders krijg je geen goede baan.

Dan heb je geschiedenis en dan denk ik zelf: ‘waarom?’ ik wil daar niet echt iets mee doen. Maar sommige kinderen wel eens, dus dan is het wel belangrijk.

3 RL5 Omdat je er later eigenlijk, daar heb je dan nut mee. Want als je bijvoorbeeld niet op school hebt gezeten, en iemand vraagt van eh.. “er zijn 982 mijnen bij, en eerst waren het er 1071. Hoeveel is er nu dan?” Dan weet je, dan heb je echt geen flauw idee hoe je dat moet optellen.

Dat moet je dan uit je hoofd leren, eigenlijk.
 Met toetsen bijvoorbeeld dan is dat ook zo.

3 RL6 Dan oefen je thuis heel veel en dan maak je hem en als je dan een 10 hebt bijvoorbeeld dan onthoud je het goed.

Dan heb je zoals je, in groep 8 en 7 en al die groepen best goede cijfers hebt, dan kan je daarna ook goed werk en dan word je goed betaald, dus dat heeft wel nut.

{Als je ergens minder goed in bent} dan moet je gewoon eigenlijk gaan leren. Dan snap je het ook beter en dan haal je ook betere cijfers.

3 RL8 Nieuwe dingen ontdekken en leren.

Zodat je slimmer wordt. En zodat je dan een hoger niveau kunt krijgen voor de middelbare school.

Ik vind geschiedenis heel leuk, aardrijkskunde vind ik ook interessant. Dus, ik leer daar ook nooit voor omdat ik weet dat ik wel goed genoeg heb opgelet in de les. En, als het heel moeilijk is dan leer ik wel.

Ik weet totaal niet wat ik wil worden, dus, ik wil van alles leren zodat ik uiteindelijk kan onderzoeken wat ik het leukste vind. Dan weet ik dat ik dat ook kan.

3 RL9 Nadenken en dingen opschrijven om te onthouden. Soms als wij een toets hebben, dan moet je ook veel leren thuis. Dan ga ik meestal naar mijn kamer en daar doe ik dan de dingen voor de toets.

Later, als je goed leert, omdat je slimmer wordt, dan krijg je goed, leuk werk. Je kunt bijvoorbeeld ook leren te voetballen, of leren te basketballen of leren dansen. Ik kan wel goed leren, omdat ik altijd heel erg mijn best doe en omdat ik gewoon mezelf ben.

3 RL10 Dingen onthouden over, dingen die je hebt geleerd of aan het leren bent. Ja dan kun je later fijn werk vinden en ook goed wat bij je past.

Als je een foutje maakt is het niet erg want je verbetert het toch weer en, als het nou echt in een toets is dan… Dat maakt mij ook niet uit, want je doet - je geeft alles wat je kan. Als je het nog beter wilt doen, dan moet je veel meer leren.

3 DL6 Leren is wat je leuk vindt en ontdekken wat jij het allerleukste vind om te doen voor later. Ik vind het ook wel fijn dat ik later dan beter een baan kan kiezen die ik zelf leuk vind.

Het is niet zo als er een iemand is die heel goed kan leren en een iemand die wat minder goed kan leren, dat de ene slimmer is dan de ander. Dat is soms wel zo, maar ook heel vaak - want de ene is dan beter in andere vakken.

Het is ook een beetje of je het wil of niet. Als je niet wilt leren, echt niet, ja, dat kan. Maar dan moet je accepteren dat je bij de Jumbo gaat werken.

3 DL9 Je kunt in een les gaan zitten, je kunt ook gewoon, net zoals ik, heel veel doen op je computer. Als je een spelletje speelt, dan leer je nog steeds iets.

Zodat je het later geld hebt. Zodat je een huis hebt.

3 DL10 Dan leer je op je computer of je leert uit een boekje. Zo leerde ik vroeger. Nu leer ik via mijn eigen laptop en doe ik ook activiteiten mee.

Zodat je dan later een betere baan krijgt.

Van alles leer je, van trampolinespringen leer je, van gamen leer je, van buitenspelen leer je.

Ik heb de afgelopen dagen 3 uur salto’s per dag gedaan. Blijven herhalen en doen, dan leer je het op een gegeven moment.

4 RL2 Ik vind dat leren eigenlijk eerst dat je wat nieuws, binnenkrijgt wat je kunt overnemen, of waarvan je wat kunt opsteken. Ik probeer heel veel dingen te lezen, waardoor ik heel veel leer. En ik ben altijd heel geïnteresseerd in dingen die ik niet weet, ik ga dingen opzoeken. Laatst was ik geïnteresseerd in hoe gletsjers ontstonden, ontstaan. Dat heb ik toen helemaal opgezocht en een verslagje over gemaakt.

4 RL3 Wanneer je iets nog niet weet dat je dan zelf er achter komt wat het dan is.

Als ik goed aan het leren ben, dan let ik heel erg op hoe alles uitgerekend moet worden.

Belangrijk voor later. Als je een keer een brief moet schrijven naar, als er iets mis gaat met iets, en dan kun je niet eens normale woorden spellen en opschrijven.

Toen vond ik het wel leuk om een beetje mee te kijken en daar heel veel dingen van op te schrijven en daar goed in te worden.

4 DL3 Ik kan op allerlei soorten manieren leren, je hoeft niet per se een boek open te slaan. Ik kan ook gewoon leren als ik buiten bezig ben.

Ik kan pas een jaar lezen. Omdat ik het ook steeds meer nodig had.

4 DL5 Kennis tot je nemen waar je op dat moment baat bij hebt.

Dat kan op allemaal verschillende manieren zijn. Dat kan klassikaal of dat kan ook actief, dat je iets aan het doen bent en dat je daar weer van leert. Of dat je leert doordat je een project aan het doen bent.

4 DL12 Leren moet je doen, omdat je het zelf wilt.

Door heel veel dingen kan je leren: ook online. Op je eigen tempo ook. Behalve als je echt in een boek wilt leren, dan gaat het niet vanzelf.

5 DL2 Spelen, want met spelen leer je ook! je leert van hutten bouwen, soms pikken mensen ook gewoon mee (ik zeg een sommetje en dan weet je het al). Of je leert, gewoon niet leren, zoals de andere mensen denken, maar gewoon: Leren leren is ook gewoon anders, hoor. Leren kan alles wel van alles wel zijn!

Ik denk dat ik later, meer, de kinderen van de Vallei puur worden, dan die anderen. Ik denk dat ik wel een beetje blij wordt. En een gelukkig leven heb.

5 DL4 Je leert altijd. Je kunt niet-niet leren.

We zijn vooral zelf heel veel aan het leren, meer dan de anderen. En we leren de anderen een stuk aan, en dat gaan we dan uitvoeren op het feest. We leren niet van alles gestrest te raken! Leren les te geven in musical. Wil ik later ook gaan doen. Je leert er altijd van en je doet het zeg maar omdat je wil, omdat je het zelf wilt. En als je dat niet wil, dan leer je het ook niet, want dan vergeet je het weer.

5 DL11 Leren is eigenlijk alles. Het gebeurt ook meestal vanzelf.

Als je nou niet wilt leren, dan kan dat eigenlijk niet want je leert eigenlijk altijd wel.

Leren kun je ook door spelen doen. Leren kun je ook doen door boeken. Door heel veel dingen kan je dat doen. Hier is het meer door dingen die je gewoon in het dagelijks leven doet.

Ja, ik was karate aan het doen. Het inspireerde me en toen was ik ook geïnteresseerd in Japan en die cultuur en alles.

6 DL7 Leren betekent eigen keuzes hebben. Je eigen wil. Doen waar je goed in bent. Doen wat goed voelt. Ik heb uit mezelf leren lezen. Uiteindelijk, omdat niemand zegt dat het moet, heb je daar gewoon zin in.

Ik vind niet dat je leren móet doen. Maar wil je doen. Omdat je er zin in hebt en motivatie om nieuwe dingen te leren en nieuwe uitdagingen aan te nemen.

Dus toen dacht ik: hey, misschien vind ik dat ook wel leuk om later te worden! Dus toen bedacht ik: dan ga ik biologie volgen om te kijken of ik dat interessant vind.

Bijlage 4. Schema Leerconcepties Leerlingen & Leraren