• No results found

Samenwerkingsovereenkomst met betrekking tot de opmaak van een masterplan tussen de stad Harelbeke en Belgian Train. Goedkeuring

VARIA BIJ DE DAGORDEPUNTEN VAN DE GEMEENTERAAD 18 OKTOBER 2021

2. Samenwerkingsovereenkomst met betrekking tot de opmaak van een masterplan tussen de stad Harelbeke en Belgian Train. Goedkeuring

Tussenkomst raadslid Andre Vanassche:

Kan er met de NMBS bekeken worden of er ook “Lockers”, afsluitbare kasten voorzien kunnen worden aan de fietsstallingen. Zo kunnen fietsers, die de trein nemen hun regenkledij etc, er in achterlaten.

Tussenkomst raadslid Patrick Claerhout

De fietssnelweg Kortrijk-Waregem heeft een zwakke aansluiting achter het station met onze stad. Laat ons dit project aangrijpen om die aansluiting te verbeteren in onze stad.

Tussenkomst raadslid Willy Vandemeulebroucke:

Ik stel vast dat we een samenwerking aangaan met Belgian Train, wil dat dan zeggen dat Harelbeke behouden blijft als opstapplaats?

Reactie van schepen David Vandekerckhove:

Ik heb diezelfde indruk. Ik ga ervan uit dat het station zal blijven als opstappunt.

Aanvulling van burgemeester Alain Top:

Ik deel het gevoel. Deze herinrichting deze opmaak van het masterplan zal een versterking zijn van de opstapplaats.

5 Aankoop kadastraal perceel grond op Spijkerland. Goedkeuren van de aankoopvoorwaarden zoals voorgelegd door de afdeling

Vastgoedtransacties.

Tussenkomst raadslid Patrick Claerhout:

Bij de vorige aankoop in 2018 kregen wij zowat de helft (zo’n 67.000€) gesubsidieerd?

Dit in het kader van het project Groene Sporen. Zal dit dossier ook nu in aanmerking komen voor subsidie?

Antwoord van schepen Kathleen Duchi:

Ja, dit kan met subsidies.

6 Aankoop tuingrond naast de pastorietuin te Hulste. Goedkeuren van de aankoopvoorwaarden zoals voorgelegd door de afdeling

Vastgoedtransacties.

Tussenkomst raadslid Andre Vanassche:

Ik had een tussenkomst voorbereid op papier maar zal die houden voor een volgende keer aangezien schepen Naert niet aanwezig is.

Tussenkomst raadslid Patrick Claerhout

- Uiteraard zijn wij zeer tevreden met deze aankoop, dit is een zeer waardevolle samenvoeging van twee tuinen. Wij willen wel onze bezorgdheid uiten i.v.m. de toekomstplannen voor deze tuinen ( zie de verslagen van de projectgroep Hallo Harelbeke). Eigenaardig genoeg koppelt men dit los van het pastoriegebouw, wat voor ons zeer onlogisch lijkt?. Men spreekt hier over tentenkampen, openstellen voor jeugdverenigingen en concerten/festivals? Hopelijk blijft de huidige mooie tuin behouden

mits wat opkuis- en opfrissingswerk, en wordt dit een mooi opengesteld park in de dorpskom van Hulste. Misschien kan men dan het nu aangekocht gedeelte behouden voor wat rustiger activiteiten, zodat gans deze site een mooie belevingsplek wordt in ons centrum.

- Zijn de vroegere dossiers rond de dadingsovereenkomst en de waardevolle bomen reeds afgerond, of gaan deze mee over in deze verkoop/aankoop?

Antwoord van algemeen directeur Carlo Daelman:

In afwezigheid van schepen Tijs Naert. Het verslag van Hallo Harelbeke dat u gelezen heeft, was eerder een brainstorm over wat allemaal mogelijkheden zouden kunnen zijn voor het gebruik in de toekomst. Er werd afgesproken op de vervolgvergadering van Hallo Harelbeke dat de ideeën die verder ter uitwerking voorlagen even zouden

geparkeerd worden tot de noodzakelijke opkuiswerken zouden gebeuren door de stad of de aannemer van de stad. Wat betreft de bezwaren uit het verleden, wat betreft de dading: over de eigendomsgrenzen en problematiek van de bomen : de juridische stappen zijn achter de rug.

7 Herontwikkeling van de site Isocab te Bavikhove . Realisatieovereenkomst af te sluiten met intercommunale Leiedal. Goedkeuring.

Tussenkomst raadslid Patrick Claerhout

Het gaat ( zoals reeds uitgelegd op de rc ggz) hier enkel over een realisatieovereenkomst met Leiedal, een overeenkomst met toch wel tal van onduidelijkheden en vraagtekens.

Eerst en vooral een blijkbaar onvoorzien, maar onvermijdelijk addertje onder het gras, de solidariteitsbijdrage van 73.000 euro, ev deels te recupereren via een trekkingsrecht na onderhandeling.

Net zoals een ander addertje, de waarborg van onze stad voor hun leningen. Hoogst eigenaardig dat wij borg staan voor een ander.

Alle wegenis en groen wordt op termijn overgedragen aan de stad, op termijn dus terug een extra kost. Dat het gebied met de vernieuwde trage weg en beekvallei overgenomen wordt, ok. Maar waarom ook de wegenis en de parking op het terrein overgenomen wordt (weliswaar met en 75/25 % regel met het bedrijventerrein, trouwens ook niet vermeld in dit dossier, maar wel op CBS, Gecoro en RC), dat vinden wij een brug te ver.

Graag duidelijkheid hierover.

Men spreekt hier ook over een voorlopige oplevering in 2025, is dit verenigbaar qua timing met het brownfieldconvenant?

Antwoord van schepen David Vandekerckhove:

Wat betreft die solidariteitsbijdrage: dit was voor mij in elk geval duidelijk vanaf de start van het dossier. Wat betreft uw opmerking rond het Brownfieldconvenant en de timing:

ik zie het probleem niet. We zijn nu al 3-4 jaar bezig en tegen dat het project zal gerealiseerd zijn, zal dit wel 8 jaar. Ik denk dat de timing zal lukken om het Brownfieldconvenant te honoreren. Wat betreft de opdeling in 75/25 procent , dit heeft te maken met het gedeeltelijk semi- openbaar gebruik en semi- privatief gebruik van de parkeerplaatsen en de groenvoorzieningen. Wat betreft uw vraag rond het rechter en partij zijn van Leiedal: ik begrijp uw gevoel maar het is nog altijd zo dat Leiedal als ontwerper van de site, dat de stad nog altijd de opdrachtgever ervan is. Dat met andere

woorden de besluiten die gemaakt worden in het RUP, dat het college die beslissingen neemt en niet de raad van bestuur van Leiedal. In die zin zijn zij geen rechter en partij.

Vraag van Willy Vandemeulebroucke:

Wat bedoelt u concreet met parkmanagement? Hoe gaat dat in zijn werk?

Antwoord van schepen David Vandekerckhove:

Concreet kan ik daar nog weinig over zeggen. We hebben het hier over het principe. De verdere uitwerking zal in de toekomst blijken.

Aanvulling van de algemeen directeur ivm het feit dat de stad het openbaar domein overneemt.

Het is steeds zo dat de stad, als er een prive ontwikkelaar, bv een verkaveling aanlegt dat de delen die algemeen gebruikt worden, die met andere woorden, van openbaar belang zijn, dat die overgenomen worden door het stadsbestuur en dat die dan op dat moment op kosten van het stadsbestuur op de lange termijn onderhouden worden. Dit is het principe dat steeds gehanteerd wordt. Het domein van Isocab zal dus geen privaat domein worden maar een openbaar toegankelijk nieuw deel, nieuwe industriezone, nieuwe KMO zone.

9 Heraanleg Kervijn- en Dwarsstraat. Goedkeuring bestek, raming (€

3.341.021,66 excl. btw waarvan € 2.211.915,02 excl. btw lastens CVBA Fluvius en € 759.198,58 excl. btw lastens de stad) en gunningswijze.

Tussenkomst raadslid Koen Opsomer:

Ik heb op de bevoegde commissie al een aantal keer de aandacht gevestigd op de

bijzonder onstabiele ondergrond in de Kervijnstraat. Heel wat inwoners zijn bezorgd over het feit dat er complicaties zullen optreden. We hopen met z'n allen dat er voldoende rekening wordt gehouden met deze uitzonderlijke situatie en dat de werken zullen kunnen verlopen volgens schema. Dat zou dus willen zeggen, einde werken maart-april 2023.

Tussenkomst raadslid Patrick Claerhout

Mooi dossier met relatief lage kost voor onze stad.

Wij waren wel een beetje verbaasd in de rc ggz dat er bij de fasering van de werken weinig aandacht was voor fase 3 van de werken, het stuk tussen Tuinwijk en Dwarsstraat, het stuk waar de meeste bedrijven zitten met dagelijkse leveringen.

Vroeger heb ik hier reeds rond samengezeten met enkele betrokkenen, er waren ook hier oplossingen mogelijk over elkanders terrein (cfr. Harelbeke-Zuid). Ik hoop dan ook dat de huidige schepen van economie hier mee aan de tafel zit om deze problematiek van bereikbaarheid verder uit te werken en op te volgen.

Een tweede bezorgdheid was het feit dat alle verkeer over een grote tijdspanne via het jaagpad moet verlopen, vanaf de Kleine Kervijnstraat tot aan de Afspanningsstraat. Zou het hier niet wenselijk zijn om alle fietsverkeer volledig om te leiden van Harelbeke centrum tot Ooigem naar de andere zijde van de Leie en dat in beide richtingen?

Antwoord van schepen David Vandekerckhove:

Binnenkort wordt er een coordinatievergadering gepland om de verder fasering goed af te spreken.

Tussenkomst raadslid Kathleen Duchi:

Wat betreft fase 3: ik ben samen met Tijs al langs geweest om in overleg met de overnemer het domein te gebruiken om toegang te verlenen. Het overleg zit goed.

13 Goedkeuring gebruikersreglement expositieruimte Peter Benoit Huis.

Tussenkomst raadslid Andre Vanassche:

Ik wens aandacht te vragen voor de nooduitgang die via de deur naar het repetitielokaal van de Koninklijke Fanfare St. Cecilia Harelbeke leid. Kan er in het reglement vermeld worden dat het verboden is de toegang van en naar het repetitielokaal te gebruiken indien niet noodzakelijk of iets dergelijks.

Antwoord schepen Francis Pattyn

Ik stel voor dat we uw bedenking hier nu niet opnemen in het gebruiksreglement dat hier nu voorligt maar dat we uiteraard deze terechte opmerking meenemen en telkens als er gebruikers zijn die briefing met hen doen.

14 Vragenkwartiertje.

Tussenkomst raadslid Koen Opsomer

Momenteel zijn in Harelbeke heel wat structurele wegenwerken aan de gang. Ik juich dat vanzelfsprekend toe. Dat er daardoor gedurende een aantal maanden hinder is, heb ik in mijn eigen straat ook mogen ondervinden. Maar het wachten loont de moeite, want we krijgen er een prachtige straat voor terug.

Eerst breekt men de voetpaden open om de nutsleidingen aan de passen, dan zijn er een paar maanden tussen alvorens men start met het openbreken van de rijweg. Ik zou willen vragen dat men in die tussenperiode de veiligheid van de burgers zoveel mogelijk probeert te garanderen. Zo werden in de Ballingenweg de metalen schotten voor de ingang van het Guldensporencollege weggenomen en werden die niet terug geplaatst (zie foto in mail naar Carlo). Die schotten beletten dat scholieren zomaar de rijweg kunnen dwarsen. Uiteraard zou het goed zijn als daar in alle straten waar werkzaamheden zijn, rekening wordt mee gehouden.

Tussenkomst raadslid Andre Vanassche:

Voor de schepen van sport: Graag stand van zaken i.v.m. Padel in Hulste en in Harelbeke- gebrek aan informatie en transparantie.

Tussenkomst raadslid Fleur De Buck

Eerste varia gaat over de Generaal Deprezstraat: ik stel vast dat de wegeniswerken, ik ga die elke dag gaan controleren, in een periode van een aantal weken waren ze slechts 4 dagen aan het werk. Is er wel een goed opvolging?

Als dienstverlener aan huis, beroepsmatig, stel ik vast dat er op het Paretteplein soms een parking te kort is voor zorgverleners. Ik word daar ook bv door thuisverplegers over aangesproken. Kan er een parkeervak gemaakt worden voor dienstverleners op het Paretteplein.

Wat is de stand van zaken rond fietsdiefstal in Harelbeke?

Wat is de stand van zaken in de verkoop van de appartementen op de Markt in Harelbeke en wat is het verhaal over het wegvallen van de ijspiste?

Tussenkomst raadslid Patrick Claerhout:

Kunnen er zitbanken geplaatst worden op het Moleneiland?

Tussenkomst raadslid Lise-Marie Platteau:

Ik wens de stadsdiensten en het feestcomité te feliciteren met een goede kermis.

Antwoord van de schepenen : David Vandekerkhove:

Alle aangebrachte vragen rond wegenwerken : vergeeft u mij dat ik dit niet uit het hoofd weet. Ik zal het doorgeven aan collega Tijs Naert.

Kathleen Duchi:

Wat betreft de winkelpanden: daar is er geen verder evolutie tgo de vorige keer.

Bijna alles is verkocht behalve 2. Wat betreft de appartementen daar ben ik minder van op de hoogte maar naar verluidt trekt de verkoop langszaam aan.

Dominique Windels ivm de padel:

Wat betreft het padelveld in Hulste: daar heeft het schepencollege de toewijziging goedgekeurd en initiatiefnemers zijn nu bezig om alle vergunningen in orde te krijgen.

Het is ook belangrijk om mee te delen dat de locatie die oorspronkelijk op de

tennisvelden lag veranderd is naar het basketbalveldje. Wat betreft de initiatieven in Harelbeke langs de N36: daar heeft het college een bouwvergunning goedgekeurd.

Een verdere stand van zaken daar ben ik niet van op de hoogte.

Reactie van Andre Vanassche

Klopt het dat het tennisveld toch zal verdwijnen en plaats maken voor een basketterreintje?

Reactie van Dominique Windels:

Nee dat klopt niet. De tennisvelden blijven behouden en budgetten zijn voorzien om de toplaag te vernieuwen.

Aan Lise Marie Platteau: ik maak de felicitaties voor het feestcomite over aan de

bevoegde diensten. Ik ben blij dat iedereen enthousiast is om op deze manier verder te werken. Wat betreft de vraag rond de ijspiste: er is geen enkele aanbieder die

ingetekend heeft op het bestek van ecologische ijspiste. Het heeft te maken met het feit dat een ecologische variant duurder is dan een gewone variant en ook met feit dat we met Kortrijk en Waregem toch al een belangrijke concurrent hebben en we eigenlijk het worstje in de pistolet waren. Spijtig, we kijken nu uit naar een alternatief voor de wintermarkt.

Burgemeester Alain Top:

Uw vraag rond de fietsdiefstallen begrijp ik niet. Ik ben niet op de hoogte van een gestegen aantal fietsdiefstallen. Camerabewaking is ook niet alles. Helaas stellen we vast dat als er al eens iets gebeurt dat de dader niet zichtbaar is. Ik verwijs naar de vuile boel naast de glasbol en de kledijcontainer ondanks het feit dat daar een camera aanwezig is.

Tussenkomst raadslid Patrick Claerhout

Graag had ik gevraagd aan schepen Naert om zitbanken en eventueel vuilnisbakken, conform het vuilnisbakkenplan indien opportuun, te plaatsen rondom de regio van het Moleneiland en meer specifiek nabij het uitkijkplatform. Dergelijk uitkijkpunt verdient meer straatmeubilair.

Heeft de Vlaamse Waterweg hier plannen voor? Zijn hierover al gesprekken geweest? We hebben met onze stad zelf ook bomen verplant op het eiland, alsook geïnvesteerd in een meer biodiverse weide, extra straatmeubilair moet dus ook lukken.

Besloten zitting

DEPARTEMENT GRONDGEBIEDSZAKEN

15 Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) – benoeming