• No results found

Samenwerking binnen de teams en tussen de verschillende teams

Hoofdstuk 4 Resultaten

4.2 De interviews

4.2.3 Samenwerking binnen de teams en tussen de verschillende teams

Samenwerking binnen en tussen de teams

De resultaten over de samenwerking binnen en tussen de teams zijn zeer verschillend. Binnen de teams zijn de meningen verdeeld over de mate van goede samenwerking. De geïnterviewde

medewerkers van team 1 en 3 vinden de samenwerking goed, doordat het als vanzelfsprekend voelt, of omdat ze goed op elkaar zijn ingewerkt. Team 1 vindt ook dat er genoeg personeel aanwezig is. Zij werken veel samen en vinden dat de samenwerking goed gaat.

Een geïnterviewde medewerker van team 4 vindt dat de samenwerking beter kan, omdat het team is gegroeid en de nieuwe teamleden nog moeten worden ingewerkt. Dit zorgt voor een wisselende samenwerking, wat maakt dat nog niet iedereen zijn nieuwe plek heeft kunnen vinden.

Een geïnterviewde medewerker van team 2 vindt dat de samenwerking slecht gaat, omdat er geen vertrouwen is tussen de teamleden. De geïnterviewde ervaart veel wantrouwen en negativiteit. De resultaten over de samenwerking tussen de teams is over twee labels te verdelen, namelijk goed en niet aanwezig. De geïnterviewde medewerkers die het goed vinden gaan, vinden dat de

samenwerking soepel en prima verloopt. Ze werken samen wanneer dit nodig is. Ze ervaren een open samenwerking. Wel zeggen ze allemaal dat er niet erg veel samenwerking is tussen de teams. Andere geïnterviewde medewerkers uit team 2 en 4 geven aan dat er geen samenwerking tussen de verschillende teams aanwezig is. De samenwerking die er is, wordt oppervlakkig gehouden en het is erg gescheiden van elkaar. Ze geven aan dat er wel contact is, maar geen samenwerking.

Heldere rollen en functies binnen het team

De rollen en functies binnen team 1 zijn momenteel niet helder. Omdat het team de laatste periode veranderd en gegroeid is, zijn er veel veranderingen omtrent rollen en functies. Deze zijn nog niet helemaal helder. Hier wordt wel aan gewerkt.

Binnen team 2 zijn de rollen en functies helder. Iedere medewerker weet wat zijn of haar rol en taak is, en houdt zich hier ook aan.

Bij team 3 zijn de rollen en functies ook helder. De medewerkers weten van elkaar goed waar ze goed in zijn en wat ze aankunnen. Hier wordt door de rest rekening mee gehouden.

Binnen team 4 zijn de rollen en functies niet helder. Ook bij dit team zijn er de afgelopen periode veel wisselingen geweest, wat maakt dat de rollen en functies opnieuw ‘verdeeld’ moeten worden. Ook zijn er geen vaste rollen binnen het team, iedereen doet alles samen. Daarnaast is het

Is het team een orkest of een groep marathonlopers

Binnen team zijn de meningen over deze vraag verschillend. Eén geïnterviewde vindt dat het team een groep marathonlopers is, omdat het een nieuw team is en iedereen veel met zijn eigen ding bezig is. Deze persoon is van mening dat als het team elkaar beter leert kennen en ze meer inzichten krijgen, het team weer meer een orkest wordt.

Bij team 2 zijn de meningen ook verschillend. De één vindt dat het een groep marathonlopers is, omdat er veel uit weerstand op elkaar wordt gereageerd. De medewerkers willen elkaar een stapje voor zijn. Daarnaast vindt de andere medewerker dat het team een orkest is, omdat ze allemaal sterke individuen zijn en veel samen doen. Ze proberen in het midden uit te komen.

Team 3 vindt enerzijds dat het team een orkest is, anderzijds dat het tussen een orkest en groep marathonlopers in zit. Het is een hecht team, die klaarstaan voor de ander. De andere medewerker vindt dat het team allemaal een marathon lopen, waarbij ze elkaar in de gaten houden of er niemand achterblijft. Ze houden zicht op elkaar en staan samen sterk.

Bij team 4 vinden de geïnterviewde medewerkers dat het team een orkest is, omdat het een krachtig team is en iedereen zijn eigen kwaliteiten en talenten mee brengt. Ze hebben met veel verschillende disciplines te maken, met allemaal eigen taken en verantwoordelijkheden. Toch zorgen ze er voor dat het een groot orkest is en ze alles samen voor elkaar boksen. Iedereen is uiteindelijk even belangrijk, zoals in een orkest.

Samenwerken en communiceren met de leidinggevende

Op deze vraag heeft iedere geïnterviewde geantwoord dat dit als prettig wordt ervaren. Er zit vertrouwen en respect tussen de medewerkers en teamleiders. De teamleiders staan open voor feedback en geven een warm gevoel. De medewerkers hebben het gevoel dat zij met vrijwel alles bij de teamleiders terecht kunnen. Ze kunnen veel met hen bespreken en onduidelijkheden worden besproken zodat deze niet meer onduidelijk zijn.

Worden meningen gerespecteerd door de teamleiders en binnen de teams

Team 1 vindt dat de meningen van het team gerespecteerd worden door de teamleiders. Ze hebben het gevoel dat zij gehoord en gerespecteerd worden. Binnen het team wordt dit ook zo ervaren. Soms mogen de teamleden meer met elkaar de discussie aangaan.

Team 2 vindt dat de teamleiders hen in hun waarde laten. Binnen het team verschillen hier de meningen over. Eén geïnterviewde vindt het prettig dat ze met elkaar het gesprek durven aangaan en hun eigen mening wordt gerespecteerd en gewaardeerd. Anderzijds ervaart de andere

geïnterviewde dat zijn of haar mening minder gerespecteerd en geaccepteerd wordt.

Team 3 ervaart dat de teamleiders hun meningen respecteren en waarderen. Binnen het team wordt dit ook zo ervaren.

Bij team 4 wordt ook ervaren dat de teamleiders de meningen van de medewerkers respecteren. Binnen het team voelt dit ook zo. De medewerkers waarderen elkaar en respecteren ieders mening.

Is er vertrouwen en respect tussen de teamleden

Binnen team 1 ervaren de medewerkers dat er vertrouwen en respect zit. Ze staan open voor ieders normen en waarden en roddelen niet achter de rug van een ander. Nu er nieuwe teamleden bij zijn gekomen, moet het vertrouwen nog groeien met deze medewerkers. Het team zit opnieuw in een onderzoekende fase. De nieuwe teamleden krijgen de kans om zichzelf te zijn en te leren, dit wordt gerespecteerd.

Bij team 2 zijn de meningen hierover verdeeld. De ene vindt het een gezellig en leuk team, wat als prettig wordt ervaren. Ze hebben respect voor elkaar privésituaties en houding hier rekening mee. De andere geïnterviewde vindt dat het vertrouwen en respect tegenvalt, en dat hier een stuk van de angel zit. Dit staat niet waar het zou moeten staan.

Binnen team 3 is er vertrouwen en respect tussen de teamleden. Ze hebben het gevoel dat ze dingen uit handen kunnen geven en er is een warm en respectvol gevoel tussen de teamleden.

Wensen en verwachtingen binnen de teams

Binnen team 1 zijn er verschillende wensen en verwachtingen. Ze zouden graag willen zien dat er meer feedback aan elkaar wordt gegeven. Door bijvoorbeeld met elkaar mee te kijken, kunnen ze evalueren waarom ze doen wat ze doen. Daarnaast zou beter gecommuniceerd mogen worden. Door meer te rapporteren en alles op te schrijven, zijn de van mening dat er veel gewonnen kan worden omtrent de communicatie.

Bij team 2 mag de communicatie ook verbeterd worden. Zorgen dat er geen mis- of afgunst jegens elkaar meer is zodat alle medewerkers zich prettig kunnen voelen op hun werkplek. Daarnaast is het een wens om positiever te worden met het gehele team. Ook is er onvrede over de JP zelf. De communicatie verloopt niet goed, wat doorwerkt bij de medewerkers. Het team vindt dat ze

personeel te weinig hebben soms. Dit kan niet gefinancierd worden, terwijl de cliënt bovenaan staat. Hier is onvrede over.

Binnen team 3 zijn de wensen en verwachtingen vooral omtrent de vergadering. Hierin mogen ze eerlijker naar elkaar zijn. Ook willen ze vaker stil staan bij het feit hoe het over het algemeen gaat. Dus de communicatie en samenwerking bespreken.

Bij team 4 is het een wens om weer als één groot team samen te werken en weer één geheel te worden. Door de wisselingen is dit nog zoekende. Daarnaast wordt er onvrede ervaren door de wisselende computersystemen.