• No results found

Informele overleggen

Hoofdstuk 4 Conclusies en aanbeveling aan het Management Teamaan het Management Team

4.1. Samenvatting van de resultaten

Coaching

Door het benoemen van teamleiders is de span of control kleiner geworden en is er ruimte gecreëerd om te kunnen coachen. De teamleiders maken ruimte vrij om op de werkvloer te kunnen coachen en plannen coachinggesprekken met medewerkers in. Leidinggevenden geven elkaar tips over de aanpak van een dergelijk gesprek. Per medewerker is overigens een verschil in beleving zichtbaar. De ene medewerker staat zeer meer open voor coachinggesprekken dan de ander.

Succescriteria Resultaat

Mensen experimenteren en onderzoeken Neutraal

Mensen vragen om feedback Neutraal

De deuren en ramen staan open Succes

Mensen willen leren en reflecteren Succes

Mensen verleggen hun grenzen Succes

Tabel 7: Resultaten groene succescriteria

Geconcludeerd kan worden dat de intensieve coaching, mede door het structurele karakter als succesvol kan worden beschouwd. Mensen zijn gaan experimenteren en onderzoeken. Door de open opstelling van alle leidinggevenden is ook aan de succesfactor ‘alle ramen en deuren staan open’ voldaan. Niet aangetoond is dat mensen meer experimenteren en onderzoeken. Feedback geven wordt al wel toegepast, maar nog niet in voldoende mate.

Performance Management(PM) afgeleid van segmentdoelen

Per team zijn de doelstellingen uit het strategisch plan doorvertaald naar een jaarplan per segment en toegepast op het Performance Management (PM) Document van de individuele medewerker. Er is bij deze techniek sprake van een duidelijke doelstelling en een goed onderbouwd model voor de sturing. Ook de informatievoorziening en capaciteit van de informatieverwerking zijn goed

georganiseerd. De resultaten laten zien dat de doelen zoals deze in het PM document zijn gesteld, binnen het particuliere segment ook daadwerkelijk geleid hebben tot een toename van

verkoopgerichtheid bij de commerciële functies.

Succescriteria Resultaat

De output is gehaald Succes

Het plan is gevolgd Succes

Er is meer efficiency / effectiviteit Neutraal

Het is duidelijk Succes

Grip op de materie Succes

Verantwoordelijkheden zijn helder Succes

Mensen voelen zich verbonden / thuis Geen succes

Mensen voelen zich serieus genomen en

gewaardeerd Neutraal

We kunnen mensen perspectief bieden Neutraal

De sfeer is goed, men is trots Neutraal

De ontwikkelingen van mensen brengt onze

organisatie verder Succes

Goede samenwerking Succes

Tabel 8: Resultaten blauwe en rode succescriteria

De uitkomsten van het medewerkertevredenheid onderzoek in combinatie met de resultaten die het segment heeft behaald op het gebied van verkoop zijn een voldoende graadmeter om te constateren dat het gebruik van de techniek Performance Management een positief effect heeft gehad.

Herinrichting teams

Alle teams binnen het segment Particulieren geven een positief oordeel met betrekking tot de leidinggevende als inspiratiebron en het mensgericht zijn van de leidinggevende. Wat opvalt is dat het nieuw gevormde team Servicemedewerkers bankhal hoog scoort, zelfs hoger dan de andere teams in het segment. Hieruit blijkt de waardering voor het vormen van een eigen team, met een eigen aanspreekpunt. Door het benoemen van een tweetal marketingmedewerkers voor de teams

PB en CA is een stukje professionalisering aangebracht in de marktbewerking en is een grotere taakduidelijkheid gecreëerd bij de overige medewerkers.

Succescriteria Resultaat

Mensen voelen zich verbonden / thuis Neutraal

Mensen voelen zich serieus genomen en

gewaardeerd Succes

We kunnen mensen perspectief bieden Geen succes

De sfeer is goed, men is trots Neutraal

De ontwikkelingen van mensen brengt onze

organisatie verder Succes

Goede samenwerking Succes

Tabel 9: Resultaten rode succescriteria

De techniek om teams te veranderen heeft op enkele punten aantoonbaar succes: Het heeft geleid tot een betere samenwerking tussen leidinggevende en medewerker en heeft ruimte gecreëerd voor het ontwikkelen van mensen. Een aantal rode succesfactoren zijn niet te herleiden tot de

herinrichting van de teams. De vraag is dan ook of het herinrichten daadwerkelijk een succesvolle techniek is, of dat directere sturing op een andere manier ook had kunnen volstaan.

Toepassen van de PDCA cyclus

Deze techniek is op alle niveaus toe te passen en dit heeft in de praktijk ook plaatsgevonden.

Succescriteria Resultaat

De output is gehaald Succes

Het plan is gevolgd Succes

Er is meer efficiency / effectiviteit Succes

Het is duidelijk Succes

Grip op de materie Neutraal

Verantwoordelijkheden zijn helder Neutraal

Tabel 10: Resultaten blauwe succescriteria

Het toepassen van de PDCA cyclus werpt zijn vruchten af op verschillende niveaus. De output is daardoor grotendeels gehaald en plannen worden meer en meer gevolgd. Er worden meer klanten geholpen en effectief afspraken gepland. Door het consequent toepassen is er duidelijkheid en zijn de verantwoordelijkheden helder. Grote valkuil is ongeduld en haast. Door strakke tijdsplanningen ontstaat het risico dat personen afhaken.

Overleg/afstemming met collega leidinggevenden

Het blijkt dat er voldoende draagvlak is voor het onderling overleggen. Wel dient te worden

opgemerkt dat niet alle overleggen in de praktijk even nuttig worden ervaren. Gezien de omvang van het segment en de bank als geheel vind men elkaar overigens vrij gemakkelijk. Niet van ieder overleg wordt een verslag gemaakt.

Succescriteria Resultaat

Draagvlak is aanwezig Succes

Er is consensus Neutraal

Elkaar hebben kunnen vinden Succes

Sleutelfiguren staan erachter Neutraal

Harde afspraken (een goede deal) Geen succes

Tabel 11: Resultaten groene succescriteria

De vrijblijvendheid waarmee in 2006 dit overleg werd vormgegeven maakte dat deze techniek nog niet als succes kan worden aangemerkt. Aan de succescriteria ‘geen verzet en sleutelfiguren staan erachter is voldaan. De aan de overige succescriteria moet nog gewerkt worden om deze techniek als succesvol te beschouwen.

Gebruik Verkoop- & Servicemanagement (V&S) methode

Na de trainingen voor deze techniek zijn vervolgacties afgesproken zoals het houden van een verkoop- of serviceoverleg Afspraken voortvloeiend uit dit overleg moeten worden nagekomen. Om het overleg snel en krachtig te houden wordt aanbevolen het overleg niet langer dan een half uur te laten duren. In de praktijk blijkt dit veelal te kort.

Succescriteria Resultaat

Mensen experimenteren en onderzoeken Succes

Mensen vragen om feedback Neutraal

De deuren en ramen staan open Geen succes

Mensen willen leren en reflecteren Neutraal

Mensen verleggen hun grenzen Succes

De goede voorbeelden worden gedeeld Succes

Tabel 12: Resultaten groene succescriteria

Het V&S systeem heeft bijgedragen aan het meer verkoopgericht benaderen van klanten. Het risico bestaat dat de aandacht verslapt, waardoor niet meer wekelijks aandacht aan de methode wordt gegeven en de techniek haar kracht verliest (vergelijk PDCA). Er kan daarom gesteld worden dat op onderdelen V&S geholpen heeft bij het behalen van de doelstelling, maar dat er nog niet gesproken kan worden van een volledig succesvol gebruik van de techniek.