• No results found

62 het risico van het telen van gewassen Met betrekking tot de afhandeling en het volgen van de

procedures kan op dit moment geen uitspraak gedaan worden. Dit omdat het instrument ‘overeenkomst vergoeding inundatie landbouw’ nog niet is ingezet. Daarbij moet vermeld worden dat bovenstaand overzicht met voor- en nadelen is gebaseerd op het instrument ‘schadevergoeding op basis van taxaties’. Hierdoor worden sommige voor- of nadelen in deze case niet genoemd, Dit zal bij case 2: Diesdonk waarschijnlijk wel het geval zijn.

Waterbeheerders zien als grootste voordeel dat het instrument ‘overeenkomst vergoeding inundatie landbouw’ te allen tijde ingezet kan worden wanneer dat nodig is. Door de inrichting van het waterbergingsgebied kan gestuurde overstroming toegepast worden. Hierdoor kan de frequentie van overstromen bepaald worden. Daarnaast zien waterbeheerders dat zij specifiek voor elke situatie het beleidsinstrument in kunnen zetten. Geen enkele situatie is hetzelfde en moet apart worden beoordeeld. De overeenkomst is hier geschikt voor omdat deze vooraf in overleg met de grondeigenaar wordt opgesteld.

De nadelen zoals geformuleerd in het overzicht, tabel 13, worden door middel van de ‘overeenkomst vergoeding inundatie landbouw’ deels opgelost. Zoals aangegeven wordt met de overeenkomst beoogd een snelle en praktische afhandeling van de schade te bewerkstelligen. Daarnaast wordt er, doordat er vooraf afspraken worden gemaakt met betrekking tot de afhandeling van de schade etc. duidelijkheid en zekerheid gecreëerd met betrekking tot de hoogte van de vergoeding die het waterschap zal moeten uitkeren. Een herkenbaar nadeel is het ontbreken van de prikkel om tot medewerking over te gaan. Zoals aangegeven heerst er terughoudendheid onder de grondeigenaren en zijn er nog geen overeenkomsten getekend.

Op basis van de informatie van de respondenten kan het volgende overzicht van voor- en nadelen met betrekking tot het beleidsinstrument ‘overeenkomst vergoeding inundatie landbouw’ gepresenteerd worden, tabel 14.

Tabel 14: Overzicht voor- en nadelen overeenkomst vergoeding inundatie landbouw

Overzicht voor- en nadelen overeenkomst vergoeding inundatie landbouw

Voordelen Nadelen

Grond- eigenaar

 Geschikt compensatie-instrument  Bedragen die gehanteerd worden

zijn niet onaangenaam  De regeling is overzichtelijk

 Geen vermogenschade en

vervolgschade meegenomen in de regeling

 Wijziging van de bestemming  Bedrijven worden onverkoopbaar  Risico met het telen van gewassen Water-

Beheerders

 Instrument kan worden ingezet wanneer nodig

 Kan zelf frequentie bepalen  Specifieke situaties kunnen

afzonderlijk behandeld worden  Duidelijkheid en zekerheid over de

uit te keren schade

 Weinig enthousiasme onder de grondeigenaren om mee te werken  Voor zover zijn er nog geen

63

Verwachtingen

De ervaringen met betrekking tot de inzet en het gebruik van het beleidsinstrument ‘overeenkomst vergoeding inundatie landbouw’ zijn summier. Wel zien de respondenten mogelijke knelpunten en kansen voor de toekomst.

Van oudsher komen in het gebied Ham – Havelt overstromingen voor. Deze natuurlijke overstromingen zorgden voor schade aan gewassen en kwam daarbij ook regelmatig voor. Er was toen der tijd ook geen sprake van een regeling die op een bepaalde manier de opgelopen schade compenseerde. De overstromingen en de schades die hieruit voortkwamen, werden als het ware geaccepteerd. (M. Thijssen, persoonlijke communicatie, 4-11-2011). Door de maatregelen die nu getroffen zijn om het waterbergingsgebied te realiseren, zijn de gronden niet slechter geworden. Tevens is de frequentie van overstromen afgenomen, maar bij volledige berging komt er veel meer water op de gronden, wordt de duur van overstroming langer en wordt er meer schade geleden. Voor laatstgenoemde situatie wordt dus wel een regeling aangeboden in de vorm de ‘overeenkomst vergoeding inundatie landbouw’. De grondeigenaren zien deze overeenkomst in de toekomst niet werken. Zoals aangegeven brengt de overeenkomst veel onzekerheid over de daadwerkelijke dekking van de geleden schade met zich mee. Een kans of eigenlijk een alternatieve oplossing om dit probleem weg te nemen is het aankopen van gronden door het waterschap of de gemeente (M. Thijssen, persoonlijke communicatie, 4-11-2011). Op deze manier zijn de gronden in handen van de overheid en kan men waterberging inzetten wanneer gewenst. Door het terug verpachten van de gronden aan de oorspronkelijke eigenaren tegen een aannemelijke prijs hoeft er geen schadevergoedingsregeling gehanteerd te worden. Grondeigenaren worden op hun beurt door de lagere pachtprijs gecompenseerd voor eventuele waterschade. Het risico ligt nu niet meer bij de grondeigenaren en het waterschap heeft geen verdere afhandelingprocedures (M. Thijssen, persoonlijke communicatie, 4-11-2011). Gemeente en het waterschap ondervinden op deze manier natuurlijk veel meer kosten dan dat het geval is met de ‘overeenkomst vergoeding inundatie landbouw’ of de ‘schadevergoeding op basis van taxatie’ (P. Oomens, persoonlijke communicatie, 4- 11-2011).

Ook wordt, voornamelijk vanuit de initiatiefnemers, de gemeente Veghel en het waterschap Aa en Maas, gesproken over het feit dat de aangeboden overeenkomst niet in goede aarde valt bij de grondeigenaren. Wanneer deze negatieve houding blijft bestaan, zal het instrument niet kunnen worden ingezet. Grentzius (2011) geeft aan dat de gemeente de rol als bemiddelaar kan vervullen om eventueel een overeenkomst tussen het waterschap en de grondeigenaren te bewerkstelligen. In het uiterste geval zullen de grondeigenaren en het waterschap toch gebruik moeten maken van de ‘schadevergoeding op basis van taxatie’ zoals vastgesteld in de Waterwet 2009, wat dus om praktische redenen niet wenselijk wordt geacht.

Beoordeling van kenmerken

De opgestelde kenmerken van het beleidsissue, de beleidscontext en de doelgroep zijn voorgelegd aan de respondenten. Elk teken ‘x’ staat voor één respondent. Vervolgens is gevraagd in welke mate een kenmerk belangrijk is geweest voor het maken van de keuze voor het beleidsinstrument.

64