• No results found

U ontving deze enquête per e-mail. Met het oog op een efficiënte en ecologisch verantwoorde verwerking, vragen we u vriendelijk om voor vrijdag 27 april de ingevulde enquête als een bijlage (attachment) aan een e-mail terug te sturen naar de verzender, K.vanAeken@uvt.nl De enquêtes wordt vervolgens geanonimiseerd door deze onderzoeker, o.m. door het loskoppelen van e-mail en ingevuld enquêteformulier. De onderzoeker behoudt weliswaar een overzicht van alle respondenten om hen, zo gewenst, het eindrapport van deze studie te bezorgen, maar de antwoorden zullen nooit in verband gebracht kunnen worden met een naam.

De vragenlijst is geconstrueerd als een Wordformulier met invulmogelijkheden. U hoeft bijgevolg niets af te printen, noch op andere ingewikkelde manieren het document te bewerken. U behandelt het enquêteformulier zoals u een ander attachment zou behandelen. Eenmaal geopend, is het best dat u het al bewaart op uw harde schijf. Vervolgens beantwoordt u de vragen door met de muis (linkertoets) eenvoudigweg op het vakje van uw keuze te klikken. Het vakje wordt dan aangekruist. Indien u het antwoord wil wijzigen, klikt u nogmaals links; het kruisje verdwijnt dan en u kunt een andere antwoordoptie invullen. Een enkele maal worden de antwoorden als een dropdown menu weergegeven. In dat geval klikt u simpelweg op het icoontje bij de antwoordbalk; alle antwoordmogelijkheden verschijnen vervolgens, zodat u er één kan selecteren. Indien het gaat om een open vraag, typt u uw commentaar of antwoord op de aangegeven antwoordbalk. Het programma voorziet zoveel ruimte als u maar wenst.

Indien de antwoordmogelijkheden in tabelvorm worden weergegeven, wordt er één antwoord per rij verwacht. U kruist dan, per rij, één vakje aan. Vergeet niet het bestand na het invullen te bewaren, bijvoorbeeld onder de oorspronkelijke naam of onder een aangepaste naam, zoals

“C: \..\ingevuld enquêteformulier”. Dat helpt om te voorkomen dat u per ongeluk het lege formulier terugzendt i.p.v. het ingevulde; dat is een vergissing die wel vaker voorkomt.

Met deze enquête willen we een eerste oriënterende blik werpen op de praktijk van consultatie in het regelgevingtraject. Deze verkennende fase wordt in de maand mei vervolgd met diepte-interviews die zullen toelaten bepaalde aspecten van de vastgestelde praktijk grondiger te behandelen. Indien u (niet) wenst deel te nemen aan de persoonlijke diepte-interviews, kan u dat aangeven op het enquêteformulier. Anonimiteit blijft uiteraard doorheen het gehele onderzoeksproces gewaarborgd.

We zijn u alvast bijzonder erkentelijk voor uw medewerking. Eenmaal de studie is afgerond, zullen we onze erkentelijkheid uitdrukken door elke respondent die dat wenst de resultaten van het onderzoek mee te delen. Voor meer informatie kan u steeds terecht bij:

Prof. Dr. Patricia Popelier Dr. Koen Van Aeken

patricia.popelier@ua.ac.be k.vanaeken@uvt.nl

+ 32 03 220 48 91 + 31 13 466 8319

Koen Van Aeken

Universiteit van Tilburg Faculteit Rechten

NL-5000 LE Tilburg P.O.Box 90153

[Indien u uitzonderlijk toch wenst om de enquête per post terug te zenden, kan u dit adres gebruiken.]

X. Situering

x1. Aan welk ministerie bent u verbonden? 1. Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties

x2. Aan welke onderdeel bent u verbonden?

x3. Wat is uw functie? 1. wetgevingsjurist

x4. Wat is uw e-mailadres? Anonimiteit wordt strikt gewaarborgd door de onderzoekers.

x5. Ik ben kandidaat om deel te nemen aan diepte-interviews m.b.t. het onderwerp van deze enquête.

ja

x6. Ik zou graag het uiteindelijke onderzoeksrapport ontvangen. ja

A. De formele consultatie

Met formele consultatie duiden we consultaties aan die een wettelijk verplicht karakter hebben, met name omdat dit zo geregeld is in één of andere wettelijke bepaling of clausule.

Voorkomen

1. Formele consultatie komt ongeveer even vaak voor bij elk type van

ontwerpregelgeving, met name ontwerpen van wetten, ministriële regelingen en AMvB's. 1. ja (ga direct naar vraag 3)

2. nee

9. weet niet/geen antwoord (ga direct naar vraag 3)

2. Indien dat niet zo is, kan u dan aanduiden bij welk type van regelgeving, formele consultatie relatief het minst vaak en het vaakst wordt verplicht?

Formele consultatie is het …. verplicht bij ….

1.minst vaak 2. vaakst 1.wetten

2.ministriële regelingen

3.algemene maatregelen van bestuur 9.weet niet/geen antwoord/n.v.t.

3. Wettelijk verplichte consultatie vindt plaats als er regelgeving op stapel staat... Nooit zelden af en

toe

vaak altijd weet niet/geen antwoord 1....met belangrijke financiële

2....die in overeenstemming is met de waarden, opvattingen en verwachtingen van de burgers 3....met beperkte budgettaire impact voor de overheid

4.... die niet in overeenstemming is met de waarden, opvattingen en verwachtingen van de burgers 5....die juridisch-technisch complex is

6.…die politiek controversieel is 7....die Europese regelgeving implementeert

4. Er wordt wel eens afgeweken van de verplichting tot consulteren, ondanks het feit dat deze verplichting wettelijk vastgelegd is.

1. nooit 2. zelden 3. regelmatig 4. vaak 5. altijd

9. weet niet/geen antwoord

5. Als er wordt afgeweken van de wettelijke verplichting om te consulteren, gebeurt dat in hoofdzaak bij:

1. wetten

2. ministriële regelingen

3. algemene maatregelen van bestuur 4. er is geen onderscheid

5. andere

9. weet niet/geen antwoord

6. De toenemende aandacht voor consultatie op het Europese bestuursniveau stimuleert de aanwending van formele consultatie in Nederland.

1. totaal onjuist 2. eerder onjuist 3. neutraal 4. eerder juist 5. volledig juist

9. weet niet/geen antwoord

7. De tendens naar lastenverlaging en deregulering heeft het aantal adviesverplichtingen verminderd. 1. totaal onjuist 2. eerder onjuist 3. neutraal 4. eerder juist 5. volledig juist

9. weet niet/geen antwoord

8. Het gemiddelde aantal formele adviezen voor één ontwerp van regelgeving bedraagt: