• No results found

Resultaten

In document De van licht metaal (pagina 36-40)

5. Uitkomst organisatie

5.3 Resultaten

In deze paragraaf zijn de antwoorden zoals ze tijdens het veld onderzoek zijn gegeven verwerkt. In onderstaande tabel is het resultaat weergegeven. Daaronder volgt de beschrijving van de antwoorden.

Vraag Score

Anode Productie Meetploeg

1 4 2,5 2 2 4 3 4 3 4 3,5 4 4 3 3 4 5 4 3 4,5 6 3 3 3,5 7 4 3,5 4 8 3 2 3 9 2 2,5 3 10 2 2,5 3 11 3 3,5 4 12 4 2,5 3,5 13 4 3,5 4 14 4 3 3,5 15 4 4 1,5 16 4 4 3,5 17 4 4 4 18 4 2 2,5 19 4 2,5 3 1=zeer onvoldoende 2=onvoldoende 3=neutraal 4=voldoende 5=zeer voldoende

5. Uitkomst organisatie

De buigzaamheid van licht metaal

5.3.1 Anode

Werkkarakteristiek taakvariëteit/taakidentificatie/taaksignificantie

De afdeling anode is tevreden met de inhoudelijke aspecten van de het werk. Overgrote meerderheid van de afdeling anode is sterk gemotiveerd. Over de technische gesteldheid is de anode niet te spreken. De randvoorwaarden waaronder de taken goed kunnen worden uitgevoerd worden behoorlijk gecompromitteerd door de technische storingen.

Bij de vraag of iedereen capabel is om zijn taken behoorlijk uit te voeren wordt de genoten opleiding als kort en onvoldoende ervaren. Van een aantal nieuwe operators zou moeten worden afgevraagd of zij het gewenste niveau kunnen behalen.

Om storingen snel en adequaat de baas te kunnen is op tijdelijke basis een monteur toegevoegd aan de anode. Tijdens dagdienst worden op deze wijze terugkerende verstoringen snel

verholpen. Dit wordt als zeer positief beoordeeld. Werkkarakteristiek autonomie

De operators zijn bij de uitvoering van hun taak vrij in het oplossen van problemen. Het verhelpen van kleine storingen worden en uitvoeren van kleine onderhoudswerkzaamheden wordt als zeer verrijkend ervaren.

Werkkarakteristiek feedback

Samenwerking en communicatie met de elektrolyse wordt op twee manieren beoordeeld. De beoordeling is afhankelijk van de dienstdoende wachtchef en zijn relatie met de voorman of meewerkend voorman van de afdeling anode. De communicatie tussen operators van de afdeling anode wordt positief beoordeelt.

De samenwerking tussen operators onderling wordt als positief ervaren. Er wordt hier echter wel veelvuldig een kanttekening geplaatst dat niet alle collega’s even gemotiveerd zijn. De

communicatie met andere afdelingen wordt ook als zeer positief ervaren.

De afdeling anode houdt regelmatig toolbox meetings waarin problemen kunnen worden besproken.

Arbeidsomstandigheden

Het werken in vijfploegendienst wordt over het algemeen als zeer positief bestempeld. In tegenstelling tot de tweeploegen dienst is de druk op het produceren van anoden behoorlijk afgenomen. Operators hebben meer tijd over om bijvoorbeeld problemen en verstoringen op te lossen.

Overige opmerkingen

Met betrekking tot de werkplek is men gematigd positief gestemd. De werkplek is tijdens volledige bezetting schoon en overzichtgelijk. In tegenstelling tot voor de organisatiewijziging was er vroeger meer tijd om de werkplek schoon te houden.

De wijze waarop de organisatiewijziging is aangepakt ten aanzien van opleiding en wijze waarop de bezetting is samengesteld wordt als minder sterk punt ervaren. De meeste punten die de afdeling anode heeft voorgesteld zijn gerealiseerd.

Over het algemeen kan worden gesteld dat de vijfploegen anode zeer tevreden is met de organisatiewijziging. Matig negatief is men over de opleiding en de snelheid waarmee de organisatiewijziging is doorgevoerd.

5.3.2 Productie

De tevredenheid met betrekking tot de uitvoering van taken scoort neutraal. Operators hebben voldoende tijd om hun taak naar tevredenheid af te ronden. De taakinhoud is duidelijk

omschreven in werkplek instructies en voor operators is het duidelijk wat de

verantwoordelijkheden zijn. Op de vraag of er voldoende variëteit in het werk is, is aan de antwoorden af te leiden dat taakroulatie (zit niet in de doelstelling van de organisatiewijziging) meer van hetzelfde is. Wel moet worden vermeld dat de fysieke belasting is afgenomen. Sinds het meten en uitoefenen van correcties bij de vijfploegen is weggenomen, is het werk wel een stuk minder boeiender geworden. De ratio achter deze verandering wordt niet echt begrepen. In dit verband wordt deze verandering dan ook negatief beoordeelt. De algehele indruk van de manier waarop competenties worden aangesproken is bij de sectie operators positief tot negatief. Tijdens achterstanden neemt de werkdruk enorm toe. Door deze hoge werkdruk worden naar mening van de operators wel eens steekjes laten vallen. Taken worden niet altijd opgeleverd naar tevredenheid. Zelfstandigheid is met over het algemeen tevreden over. De operators ervaren de strakke en routinematige werkzaamheden niet als positief. De tevredenheid met betrekking tot de taakinhoud is gematigd negatief. Taken zijn routinematig, en meer van het zelfde.

Operators waarderen de groei mogelijkheid binnen de afdeling slecht. Ook vinden de operators dat de organisatie latente competenties niet goed oppakt.

Werkkarakteristiek autonomie

Er is binnen de ploeg een gematigd negatief oordeel over de wijze waarop het beleid kan worden beïnvloed. Er heerst een beeld dat het management het spoor reeds heeft uitgezet en dat hier niet van wordt afgeweken (zie eerdere analyse karakter organisatie).

Operators hebben het gevoel dat zij worden afgerekend op het draaien van productie en niet op het leveren van kwaliteit.

Werkkarakteristiek feedback

De manier waarop collega’s kunnen worden aangesproken wordt over het algemeen als goed ervaren. Het aanspreken van de ploeg die wordt opgevolgd wordt niet gedaan. Er wordt in de ogen van de operators weinig tot geen rekening gehouden met collega’s van andere ploegen. Communicatie binnen de ploeg wordt positief beschouwd. Collega’s kunnen worden

aangesproken op hun gedrag. Aanspreken van collega’s van andere ploegen is ‘not done’. Communicatie met de anode afdeling en de meetploeg werd voornamelijk in het begin als lastig ervaren. De communicatie met de meetploeg begint beter te lopen. De communicatie met de anode is niet aanwezig. De wachtchef speelt hier de leidende rol in.

Overige opmerkingen

De arbeidsomstandigheden in de hal worden gematigd negatief beoordeeld. Voornamelijk het tillen van de deksels wordt als zwaar beoordeeld. Naast het tillen van de deksels ervaren operators de temperatuur in relatie tot werkzaamheden niet als positief. Wat hier opvalt, is dat wachtchefs verschillend omgaan met het rouleren van werkzaamheden. Dit zie je terug in de ervaren arbeidsomstandigheden per ploeg.

De tevredenheid ten aanzien van he t management is gematigd negatief. Bij het doorvoeren van de organisatiewijziging zijn de ploegen betrokken. Hierbij is de suggestie gewekt dat de ploegen invloed had op de wijze waarop de organisatie tot stand is gebracht. Een aantal

voorstellen van de ploegen zijn niet doorgevoerd en daaruit blijkt dat het management toch maar te doen wat het wil. De band met de direct leidinggevende wordt als matig positief ervaren. Het werk in de vijfploegen wordt als zwaar tot zeer zwaar betiteld. De beloning als gevolg van werken bij hoge temperaturen wordt als relatief klein beoordeeld ten opzichte van de lasten. Als gevolg van de organisatiewijziging is naar mening van de operator de mens ondergeschikt gemaakt aan het proces. De organisatiewijziging wordt dan ook negatief beoordeeld.

5. Uitkomst organisatie

De buigzaamheid van licht metaal

5.3.3 Meetploeg

Werkkarakteristiek taakvariëteit/taakidentificatie/taaksignificantie

De meetploeg is met betrekking tot de invulling en diepgang van taken positief gestemd. Op de vraag of alle randvoorwaarden aanwezig zijn om de taak goed uit te voeren kwamen een aantal zaken naar voren:

• beschikbaarheid van adequate en goed functionerende meetapparatuur

• locatie waar de meetkarren vandaan worden gehaald is niet logisch, er gaat veel tijd verloren als gevolg van het bij elkaar zoeken van materiaal

• de afstemming met de vijfploegen is niet tot nauwelijks aanwezig en wordt als hinderlijk ervaren

• Het slaan van gaten door de vijfploegen wordt niet altijd gedaan. Dit betekent extra werk voor de meetploeg

• De taak biedt over het algemeen voldoende diepgang en er is voldoende genoegdoening uit te halen.

• De meetploeg is tevreden tot zeer tevreden over het doen van metingen in de dagdienst. Het werken in dagdienst geeft rust ook al is de werkdruk hoger geworden. Binnen de meetploeg is een groot kwaliteitsbewustzijn, getuige de credo ‘We doen het goed of we doen het niet’. Wel is er enige kritiek ten aanzien van het rooster. Het rooster is mede op aandringen van de meetploeg sinds kort aangepast.

Werkkarakteristiek autonomie

De autonomie wordt binnen de groep gematigd positief ervaren. Afwijking van werkplekinstructies zijn in verband met de kwaliteit niet mogelijk. Problemen binnen de taak worden autonoom opgelost.

Werkkarakteristiek feedback

De tevredenheid waarop collega’s kunnen worden aangesproken wordt als positief ervaren. Collega’s doen over het algemeen wat van hun wordt gevraagd.

De communicatie met de wachtchef daarentegen wordt als ronduit slecht ervaren. Problemen die bij de wachtchef worden neergelegd worden naar gevoel van de meetploeg niet adequaat opgepakt.

Arbeidsomstandigheden.

Het rooster volgens welke de meetploeg diensten draait, wordt als zeer zwaar gezien. Sinds kort is een nieuw rooster in werking gegaan. Resultaten hiervan zijn nog niet bekend. Het lopen van diensten in dagdienst wordt als gematigd positief ervaren. Enerzijds brengt het rust op de afdeling omdat de aandacht gevestigd wordt op de uitvoer van desbetreffende taak. Anderzijds wordt de communicatie met de productie als gemis ervaren (grotere bezetting is eveneens gerealiseerd). Overige opmerkingen

De arbeidsomstandigheden worden als zwaar gezien. Voornamelijk het tillen van de deksels wordt als zeer zwaar ervaren. Ondanks de werkdruk worden de arbeidsomstandigheden toch als neutraal beoordeeld.

De houding van de meetploeg ten opzichte van het management verschilt sterk. Positief is dat het management geluiden serieus oppakt. Negatief punt is dat het management en wachtchefs onvoldoende communiceert en niet consequent is in zijn gedrag. Met de direct leidinggevende is een zeer goede relatie en men is tevreden over de manier waarop de meewerkend voorman omgaat met de meetploeg.

Over het algemeen is de werksfeer goed en met directe collega’s kan over het algemeen goed worden omgegaan. De organisatiewijziging wordt neutraal tot negatief beoordeeld.

In document De van licht metaal (pagina 36-40)