• No results found

Analyse

In document De van licht metaal (pagina 40-45)

6.1 Inleiding

De organisatie aanpassing zoals deze aan de ondernemingsraad is aangeboden vermeld expliciet aan aantal doelstellingen ten aanzien van kwaliteit van arbeid. De gewenste uitkomst van deze doelstellingen zijn bij de beantwoording van deelvraag 2 omgezet in gewenste

werkkarakteristieken en gekoppeld aan het gewijzigd taakontwerp van de nieuwe organisatie. In deelvraag 3 is onderzoek gedaan naar de ervaren werkkarakteristieken en de daaraan

gekoppelde uitkomst.

Dit hoofdstuk gaat in op de vierde deelvraag “Zijn de beoogde doelstellingen ten aanzien van

kwaliteit van arbeid gerealiseerd?”. Na beantwoording van de eerste drie deelvragen worden in

dit hoofdstuk de beoogde uitkomsten met de gerealiseerde uitkomsten vergeleken. Hierbij worden de gewenste doelstellingen met bijbehorende werkkarakteristieken beoordeeld ten opzichte van de gerealiseerde werkkarakteristieken. Verschillen die zich voordoen tijdens deze vergelijking bepalen of de beoogde doelstellingen ten aanzien van kwaliteit van arbeid zijn gerealiseerd.

Het volgende onderdeel vergelijkt de gerealiseerde werkkarakteristieken met de gewenste werkkarakteristieken per gewenste uitkomst. Uit het dit onderdeel komen verbeterpunten die een waardeoordeel geven over het wel of niet behalen van de doelstellingen.

6.2 Analyse doelstellingen

6.2.1 Doelstellingen Anode

Doelstelling 1

Komen tot een effectieve organisatie gebaseerd op lean. Flexibiliteit

Operators zijn zeer tevreden over de taakvariëteit als gevolg van taakroulatie, mogelijkheden om verstoringen op te lossen en het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Operators zijn, op een aantal uitzonderingen na, goed opgeleid en competent om de verscheidenheid aan taken te verrichten. De kwaliteit van het geleverde product is nog niet optimaal omdat niet alle operators functioneren op het gewenste niveau. Neergang van de kwaliteit heeft negatieve effect op de productie (klantrelatie).

Bij grote verstoringen is gebleken dat het als prettig wordt ervaren dat gemakkelijk kan worden overgegaan naar een ander deel van de installatie. Het kantelpunt waarop wordt besloten te gaan wisselen is hierbij nog een verbeterpunt. Een foute beslissing kan leiden tot stagnatie in de flow van de anode.

Flow/Minder wachttijden

Er is zin flow gecreëerd tussen de afdeling productie en anode. De taakidentiteit en

taaksignificantie worden hooggewaardeerd omdat zeer duidelijk is welke rol de verschillende taken binnen de anode spelen in de flow naar de klant. De taaksignificantie wordt ook als hoog ervaren omdat de productie niet meer afhankelijk is van een kleine voorraad. Ten aanzien van flow zijn er een nog aantal verbeterpunten. Er zijn veel technische verstoringen die met de huidige flexibiliteit niet kunnen worden opgelost. Deze technische storingen hebben geleid tot een aantal serieuze problemen in de productie. Oorzaak hiervan is deels de aangehouden

6. Analyse

De buigzaamheid van licht metaal

Ten aanzien van operationele feedback van de klant speelt de meewerkend voorman een belangrijke rol. Het doorspelen van informatie naar de operators is afhankelijk van de ervarenheid van de leidinggevende. Operationele feedback worden door middel van toolbox meetings

besproken. De terugkoppeling en inspraak tijdens deze sessies worden als zeer zinvol ervaren. Het verminderen van wachttijden als gevolg van storingen is gerealiseerd. Kleine storingen worden door operators opgepakt en verhoogt de gepercipieerde taakvariëteit. Verbeterpunt bij grotere storingen is de aanwezigheid van een monteur. Bij afwezigheid van de monteur is de kans op lange wachttijden groot.

Voor wat de arbeidsomstandigheden betreft is de overgang van een tweeploegen rooster naar een vijfploegen rooster een succes.

Klanttevredenheid

De productie is niet tevreden met de informatie over stagnatie van flow door de afdeling anode. Deze signalen worden niet door iedere wachtchef afgegeven richting meewerkend voorman. De problemen die zich voordoen zijn vaak technisch van aard en vallen buiten de competentie van operators. Dit heeft een negatief effect op de taakvariëteit, omdat de operator te maken heeft met problemen die hij niet kan oplossen.

De kwaliteit van de geleverde anoden zijn slechter geworden. Oorzaak hiervan is de vereiste competentie bij de benodigde flexibiliteit. Deze oorzaak vermoedelijk van tijdelijke aard omdat er een verbetering in kwaliteit valt te constateren (aantal correctie in de productie).

Vermindering van overwerk

Doordat operators flexibel kunnen worden ingezet is er een substantiële vermindering van overwerk. Door de ruimte die is gecreëerd in de capaciteit hebben operators meer tijd om problemen op te lossen. Dit beinvloedt de taakvariëteit positief.

Vermindering van lichamelijke inspanning

Door taakroulatie is de lichamelijke inspanning verminderd. Operators doen meerdere taken wat appelleert aan een verhoogde taakvariëteit.

Kwaliteitsgericht werken (overcapaciteit)

De afdeling anode heeft de potentie om klantgericht te kunnen werken. Er zijn een aantal verbeterpunten die een belemmering vormen voor wat betreft de vergroting van de

klantgerichtheid. Zo is de communicatie tussen de elektrolyse en anode niet optimaal op elkaar afgestemd om de flow gaande te houden. Het verhelpen van grote storingen ligt buiten de competentie van de operator. Het is nog meer zeer de vraag of alle operators de gewenste competenties hebben. Ruimte wordt gecreëerd in plaats van autonome groepen.

Verbeterpunten:

Flexibiliteit. Opleiding en competentie operators en meewerkende voormannen. Flexibiliteit. Zeer slechte technische staat van installaties speelt de anode parten. Flexibiliteit. Kantelpunt bepaling van het overgaan op een ander deel van de installatie. Flow. Zeer slechte technische staat van installaties speelt de anode parten.

Flow. Voorraad anoden voor productie laag ten opzichte van variatie Flow. Communicatie tussen meewerkend voorman en wachtchef Minder wachttijden. Afwezigheid monteur

Klanttevredenheid. Communicatie tussen meewerkend voorman en wachtchef. Klanttevredenheid. Kwaliteit geleverde anoden.

Kwaliteitsgericht werken. Communicatie tussen meewerkend voorman en wachtchef Kwaliteitsgericht werken. Opleiding en competentie operators en meewerkende

Doelstelling 2

Effectievere benutting personeel kiepstoel en anoderestenbreker

Voorkomen wachttijden als gevolg van stilstand kiepstoel of anoderestenbreker. Het scheiden van de kiepstoel en de anoderestenbreker heeft de wachttijden substantieel verlaagd. Technisch is de doelstelling dan ook een succes.

Het samenvoegen van operators van elektrolytverwerking, anoderestenbreker en anodemontage is feitelijk een voorwaarde om de eerste doelstelling te behalen. Operators beoordelen deze wijziging dan ook positief voor wat betreft de taakvariëteit, taakidentiteit en taaksignificantie. De operationele feedback is voor wat betreft operators afkomstig van de elektrolytverwerking en anoderestenbreker beduidend verbeterd. De leidinggevende is altijd in de buurt en kan worden aangesproken.

Doelstelling 5

Voldoende menselijke capaciteit in de organisatie Optimale zomer en winterbezetting

Voor wat betreft de anode is er voldoende bezetting.

6.2.2 Doelstellingen Productie

Doelstelling 3

Effectieve en efficiënte aansturing van de organisatie. Kortere lijnen

Er is een beduidende verbetering te constateren in de manier waarop de wachtchefs

communiceren met operators. De operationele feedback wordt dan ook als goed ervaren. Voor wat betreft de autonomie is er nog een slag te slaan. Er is geen verandering te constateren in de verhouding tussen de wachtchef en operators. De wachtchef neemt nog steeds de rol van hiërarchisch meerdere op zich. Een aandachtspunt in dit perspectief is het creëren van

voorwaarden waaronder de operators zich kunnen ontwikkelen. Dit komt niet alleen de autonomie ten goede maar ook de taakvariëteit. Voor wat betreft taakvolwassenheid is er geen progressie geboekt.

Verbeterde communicatie over de ploegen

Over de ploegen is weinig tot geen communicatie. Problemen en of fouten die worden gemaakt worden niet teruggekoppeld naar de verantwoordelijke ploeg. De feedback wordt in dit verband dan ook negatief beoordeeld.

Eenduidige werkwijze

Over de te volgen werkwijze is geen twijfel. Het lopen van audits is een goed hulpmiddel om de eenduidige werkwijze in stand te houden. De feedback uit deze audits wordt als positief ervaren. Kwaliteitsgericht werken (overcapaciteit)

De productie werkt onder hoge werkdruk. Deze is dusdanig hoog dat het kwaliteitsgericht werken ondersneeuwt. Bij hoge werkdruk gaat kwantiteit boven kwaliteit. Dit principe heeft weer zeer nadelige gevolgen voor de productie (is een perceptie en wordt niet door cijfers onderstreept). Focus op kerntaken (leiding)

De wachtchef richt zich beduidend meer op zijn kerntaken. Hij is vaker te vinden op de werkvloer en houdt zich bezig met het coördineren van deeltaken binnen de productie. Het coachend leidinggeven, creëren van voorwaarden om de operators te laten groeien is een aandachtspunt.

6. Analyse

De buigzaamheid van licht metaal

De wijze van leidinggeven heeft een negatieve invloed op de autonomie van operators. De feedback van de wachtchef wordt als positief ervaren.

Verbeterpunten:

Kortere lijnen. Stijl van leidinggeven door wachtchef niet veranderd.

Verbeterde communicatie over de ploegen. Communicatie over de ploegen is niet verbeterd.

Verbeterde communicatie over de ploegen. Communicatie anode en meetploeg Kwaliteitsgericht werken. Ondersneeuwen kwaliteitsgericht werken.

Kwaliteitsgericht werken. Ruimte om kwaliteitsgericht te kunnen werken. Focus op kerntaken. Stijl van leidinggeven door wachtchef niet veranderd. Doelstelling 5

Optimalisatie zomer en winterbezetting. Voldoende bezetting

Voor wat betreft de productie is er voldoende bezetting.

6.2.3 Doelstellingen Meetploeg

Doelstelling 4

Verhogen van de kwaliteit van metingen en correcties Specifieke meetploeg in dagdienst

Het doen van metingen buiten de ploegen heeft een verbetering opgeleverd in de kwaliteit en betrouwbaarheid van metingen. Dit heeft een positief effect op de taakidentificatie en taaksignificantie. Door werkdruk is er geen tot weinig tijd om problemen aan te pakken of optimaal procesbeheer te ondersteunen. De taakvariëteit wordt dan ook lager beoordeeld. De communicatie met productie wordt als lastig ervaren. Bij aangemelde problemen worden geen acties ondernomen. Voor wat betreft de feedback heeft dit een negatieve invloed. Voor wat betreft het oplossen van storingen is de meetploeg behoorlijk autonoom. Deze wordt dan ook positief beoordeeld. Voor wat betreft werkplekinrichting zijn er nog al wat frustraties.

De arbeidsomstandigheden als gevolg van het dagdienstrooster is nog steeds een punt van zorg. Het lopen van dit rooster in combinatie met procesproblemen is zwaar. Bij ernstige procesverstoringen is het lastig om het gewenst aantal metingen te verrichtten. Dit leidt tot veel extra overwerk en natuurlijk de daarbijbehorende frustratie.

Verbeterpunten:

Specifieke meetploeg in dagdienst. Hoge werkdruk en veel overwerk (rooster + extra bezetting).

Specifieke meetploeg in dagdienst. Werkplekorganisatie. Specifieke meetploeg in dagdienst. Staat van meetapparatuur. Specifieke meetploeg in dagdienst. Communicatie met wachtchef.

Specifieke meetploeg in dagdienst. Procesproblemen versus uitvoering van taken. Doelstelling 5

Optimalisatie zomer en winterbezetting. Voldoende bezetting

De doelstelling ten aanzien van het aantal medewerkers wordt als zwaar onvoldoende

beoordeeld. Hoewel het aantal benodigde operators is bepaald aan de hand van kloktijden, is er geen interpretatie geweest van wat er nu echt moet gebeuren. Er is bij voorbeeld geen rekening

gehouden met pauzes, opzetten van de werkomgeving, staat van apparatuur en de kwaliteit van de te verrichten metingen. Van de te verrichten werkzaamheden zijn al een aantal

werkzaamheden terug in de productie geplaatst. Desondanks is de werkbelasting hoog en moet er nog veel worden overgewerkt.

Aandacht voor opleiding: de groep bestaat voor het grootste deel uit “nieuwkomers” wordt niet genoemd. Hierin zit een groot deel van de aanloopproblemen.

Verbeterpunten:

Voldoende bezetting. Hoge werkdruk en veel overwerk. Uit voorgaande analyse zijn de volgende verbeterpunten geconstateerd:

Doelstelling Verbeterpunt

Opleiding en competentie operators en meewerkende voormannen Zeer slechte technische staat van installaties speelt de anode parten Kantelpunt bepaling van het overgaan op een ander deel van de installatie Voorraad anoden voor productie laag ten opzichte van variatie

Communicatie tussen meewerkend voorman en wachtchef Afwezigheid monteur

1

Kwaliteit geleverde anoden

Stijl van leidinggeven door wachtchef niet veranderd Communicatie over de ploegen is niet verbeterd. Communicatie anode en meetploeg

Ondersneeuwen kwaliteitsgericht werken 3

Ruimte om kwaliteitsgericht te kunnen werken Lichamelijke belasting meetploeg

Communicatie met productie Hoge werkdruk en veel overwerk Werkplekorganisatie

4

Procesproblemen versus uitvoering van taken 5 Hoge werkdruk en veel overwerk meetploeg Tabel 6.1. Doelstellingen in relatie tot verbeterpunten

Evaluatie

De buigzaamheid van licht metaal

In document De van licht metaal (pagina 40-45)