• No results found

TEST 4 – Interactieve video Testen voorbeeldfilms

6.4 RESULTATEN TEST

Door test 1 en de vragen wordt duidelijk wat de testkinderen verstaan onder pesten. Er kwamen veel persoonlijke verhalen los, waarbij nog eens duidelijk werd bevestigd wat pesten voor invloed heeft op het leven van jonge kinderen. Ze proberen het pesten veelal op te lossen door naar de meester of juffrouw te stappen, maar vinden hier vaak geen gehoor. Zelf weten ze niet hoe ze het pesten kunnen stoppen. Dit is wel geprobeerd te bekijken vanuit de zwijgende middengroep en niet vanuit het slachtoffer zelf.

Wat wil zeggen dat de testkinderen vaak wel weten hoe je iemand kan helpen, door middel van troosten, maar niet hoe ze het pesten

daadwerkelijk een halt kunnen toeroepen.

In de test kwam de creativiteit van de kinderen erg naar voren. Tygo probeerde situaties uit te leggen door te tekenen, Jayden praatte vooral veel over zijn eigen ervaringen. Maurice is erg slim, ziet veel verbanden en bedenkt creatieve metaforen voor situaties.

TEST2 EN 3

Aan test 2 en 3 werd enthousiast meegewerkt. De kinderen vonden het creatief bezig zijn erg leuk en wilde graag vertellen over hun persoonlijke ervaringen omtrent pesten.

In test 3 is geprobeerd de kinderen verschillende situaties te laten tekenen die te maken hebben met pesten. De rollen van buitenstaander, verdediger en versterker (omgedoopt tot meeloper in de test) zijn uitgelegd aan de kinderen. Vanuit daar is geprobeerd te denken. Iedereen koos een rol en probeerde hierbij een situatie te bedenken. Ze begrepen de verschillende rollen goed.

Maurice: ‘Een pester is helemaal niets zonder een meeloper. Je hebt eigenlijk drie keuzes: weggaan, helpen of de juffrouw erbij halen.’ Toelichting tekeningen

Tekening links Tygo – 9 jaar Rol: ‘Verdediger’

‘Ik ga eerst tekenen dat diegene (verdediger) ziet dat er iemand wordt gepest, dan loopt diegene (verdediger) naar ‘m (slachtoffer en pester) toe en haalt ze uit elkaar, maar daarna wordt hij zelf geslagen.’

Tekening midden Maurice – 9 jaar Rol: ‘Buitenstaanders’

Buitenstaander ziet het pesten, maar doet niets. Hij bemoeit zich er niet mee, anders krijgt hij zelf problemen. Hij is bang om de schuld te krijgen. Tekening rechts

Jayden – 10 jaar

Ziet niet zozeer de situatie maar tekent liever het gevolg.

‘Overblijfjuffrouw zegt tegen de pester ‘waarom deed je dat?’. De pester moet naar binnen om bij de directie te praten. Dan vertelt hij het en komen z’n ouders naar school. En dan krijgt hij straf.’

TEST 4

Aan de hand van test 4, waarbij twee voorbeelden van interactieve films over pesten worden getest, zijn de interessantste onderzoeksresultaten geboekt. De kinderen vonden het erg leuk om de video’s te ‘testen’. Er is bewust voor een opzet gekozen, door eerst twee kinderen samen te laten spelen en dan een kind alleen. Daarbij is gekozen om de twee mondigste kinderen bij elkaar te zetten, om hierdoor meer discussie en samenwerking te ontlokken.

De video’s die getoond zijn aan de kinderen zijn twee voorbeelden van andere interactieve films omtrent pesten, die uitgebreid beschreven zijn in hoofdstuk 3.

Met deze test werden de volgende dingen onderzocht;

Waar klikken ze op? Welke rol pakken ze meteen op? Moeten ze lang nadenken? Wat vinden ze van de film? Zijn de situaties realistisch? Wat vinden ze van het verhaal? De manier waarop ze aangesproken worden?

Video 1 – It’s up to you

Tygo koos duidelijk als eerste voor een keuze om het pesten te stoppen. Hij keurde het pesten af en zorgde ervoor dat het niet verder ging. Verder in het verhaal werd er gekozen voor een keuze om het pesten door te laten gaan. Tygo zag deze situatie niet als ‘echt’ pesten.

Bij het feedbackmoment in het verhaal, kreeg hij door dat dit eigenlijk wel pesten was.

Zijn reactie: ‘Oh, dat was eigenlijk niet goed.’

Door de feedback ontstond een denkproces, waarbij bewustzijn optrad over de gemaakte keuze.

Video 1 – It’s up to you (Maurice en Jayden)

Maurice en Jayden kozen bewust voor de ‘goede verdedigende’ keuzes. Deze kinderen zijn allebei zelf gepest en weten hoe het is om zich in een pestsituatie te bevinden. Ze moedigden elkaar aan en discussieerden over welke keuze ze moesten maken.

In deze film wordt niet altijd duidelijk feedback gegeven. Alleen bij het einde krijgt de speler een feedbackmoment. Dit zorgt soms voor verwarring bij de kinderen.

Maurice: ‘Dus we hebben de goede keuze gemaakt?’ Dit is een reactie op een keuze, waarbij geen duidelijke feedback wordt gegeven of deze keuze daadwerkelijk goed of fout is.

Video 1 – It’s up to you (2e keer – Maurice en Jayden)

Maurice en Jayden wilde de film nog wel een keer spelen, omdat ze nieuwsgierig waren wat er zou gebeuren als ze niet meteen de goede keuzes zouden maken.

Ze zijn onder de indruk van de pestsituaties. Maurice: ‘Dit is echt niet leuk.’ Wanneer in de film de pester het slachtoffer op de grond gooit, zegt Maurice weer: ‘Dit is gewoon zielig.’ De kinderen zijn erg benieuwd of het einde nu anders is, omdat ze andere keuzes hebben gemaakt.

Omdat ze de verkeerde keuzes hebben gemaakt, oftewel de ‘pestkeuzes’ zien ze aan het einde een politieagent die ze terecht spreekt. Hier zijn ze van onder de indruk.

Algemene feedback op het filmpje van Jayden:

‘Dit was echt niet zo leuk. Nu zie je wat er gebeurd als je het fout doet.’

‘Je moet wel het verschil kunnen zien, bij de slechte keuzes in de film zie je echt wat er gebeurd.’

Video 2 – dagtegenpesten (Maurice en Jayden)

Maurice en Jayden starten de film. Jayden is redelijk onder de indruk van het geweld gebruikt in de film. Maurice merkt meteen op dat de pesters ‘nepschoppen’. Na het vertonen van de pestsituatie zijn er drie keuzes te maken:

- 112 bellen - zelf ingrijpen - omstanders roepen

Ze kozen samen voor ‘112 bellen.’ Als reactie op de vraag waarom ze dit deze keuze maakten, zegt Jayden: ‘Alleen kan je ze niet aan.’

Video 2 – dagtegenpesten (Tygo)

Tygo was enorm onder de indruk van de gewelddadige pestsituatie in het filmpje. Er zit veel snelheid in de film en de keuzes komen plots in beeld. Dit zorgt voor een oprechte eerste reactie en Tygo ervoer druk om zo snel mogelijk een keuze te maken.

Na het vertonen van de pestsituatie zijn er drie keuzes te maken: - 112 bellen

- zelf ingrijpen - omstanders roepen

Tygo koos net als Maurice en Jayden als eerste voor 112 bellen. Tijdens het feedbackmoment in de film wordt verteld dat dit een goede keuze is, maar dat de politie er nooit op tijd bij kan zijn om te helpen. Dit vind hij logisch, maar hier had Tygo in eerste instantie niet aangedacht. Hier treed bewustzijn op.

Hij doet de scene opnieuw en kiest vervolgens voor zelf ingrijpen. Ook dit helpt niet in de film. In het feedbackmoment wordt verteld dat het goed is om in te grijpen, maar dat je in je eentje nooit drie pesters aan kan. Tygo: ‘Ik dacht dat dit wel zou helpen.’

Hij doet het nog een keertje opnieuw en kiest omstanders erbij roepen. Dit is de juiste keuze. Na het feedbackmoment stopt de film.

Algemene feedback op het filmpje van Tygo:

‘Hier kun je wel echt iets van leren. Je moet heel goed nadenken wat je kiest.’

Hier treedt bewustzijn op. Hij vond de situaties in de film heftig en meer pesten dan in de eerste film.

6.5 CONCLUSIE

Algemeen beantwoorde vragen:

1. Waar wordt het meeste gepest denk je?

Op het schoolplein, tijdens het spelen.

2. Hoe lossen jullie pesten zelf op?

Weggaan, helpen of de juffrouw erbij halen.

Als er een vriendje gepest wordt proberen ze te helpen, wanneer dit niet lukt wordt de juffrouw erbij gehaald. Soms loopt het uit de hand en worden ze zelf het slachtoffer.

Ze kiezen alleen voor ‘niet mee bemoeien’ als het niet om zichzelf of een vriendje gaat.

3. Helpt dit dan?

Meestal niet. Het zijn veelal kortetermijnoplossingen, het pesten gaat de volgende dag gewoon door.

4. Wat doet de juffrouw of meester tegen het pesten?

Hier waren de kinderen heel stellig in. De juffrouw ziet het vaak verkeerd, ze krijgen onterecht de schuld of er wordt niets aan het pesten gedaan. Ze hebben het gevoel niet geloofd of serieus genomen te worden.

Pesten wordt door de testkinderen omschreven als lichamelijk geweld en schelden. Vooral jongens pesten fysieker. Door test 2 en 3 heb ik inzicht kunnen verwerven in hoe verschillende pestsituaties eruit kunnen zien. Dit kan gebruikt worden in de film. Deze situaties sluiten aan bij een kind van 9 a 10 jaar.

Realistische situaties

1. Verdedigers die zelf gepest worden

2. Leerkracht die verkeerd handelt of niet goed ingrijpt

Door test 4 heb ik veel inzichten kunnen verwerven voor het onderzoek. Er wordt duidelijk dat feedback cruciaal is om kinderen over iets na te laten denken. Veelal kregen de testkinderen door feedback andere inzichten en begrepen ze het gevolg beter. Ze vinden het belangrijk dat het verschil tussen goed of fout goed duidelijk wordt gemaakt. Bij dagtegenpesten werden de kinderen door de snelheid van de film voor het blok gezet om zo snel mogelijk keuzes te maken. Dit zorgt voor een oprechte eerste reactie. Dit is zeer interessant omdat dit aansluit bij de realiteit. Van de laatste film kan het meest geleerd worden, volgens de kinderen, omdat ze hier goed moesten nadenken wat ze kozen.

De feedbackmomenten in deze film zorgden voor een bewustzijnscreatie. De kinderen begrepen wat er fout was gegaan.

Concluderend kan er gezegd worden dat het belangrijk is dat de film zo realistisch mogelijk wordt opgezet. De beleving bij de kinderen van deze leeftijd is veel groter dan de beschouwing. Dit is een resultaat uit de test. De conclusie die hieruit getrokken kan worden, is dat de kinderen moeten worden aangesproken door middel van beleving. Hierdoor creëer je besef. De screenvalue, een juiste balans tussen werkelijkheid en fictie is zeer belangrijk. De kinderen moeten geloven dat het echt kan zijn, anders verliezen ze interesse.

Door een balans te vinden in de ‘heftigheid’ van de pestsituaties en de snelheid waarmee de keuzes worden ingebracht kan een oprechte eerste reactie uitgelokt worden. Dit sluit zeer aan bij de realiteit waarbij er in heftige pestsituaties zo snel mogelijk een keuze gemaakt moet worden. De kinderen geven duidelijk aan dat hierdoor iets geleerd kan worden.

Het is cruciaal is om zo goed mogelijk feedback te geven, hierdoor treedt de bewustzijnscreatie op. De twee getoonde films verschillen erg in kwaliteit van deze feedback. Hier moet een juiste balans tussen gevonden worden.

Door dit onderzoek zijn vele aannames bevestigd waaronder dat het geven van feedback cruciaal is voor het leerproces, waarbij nu duidelijk is dat verschillende elementen geschikt zijn voor de doelgroep. Met verschillende elementen wordt bedoeld de screenvalue, pestsituaties, keuzes etc.

7. ONTWERPPROCES

In dit hoofdstuk beschrijf ik het ontwerpproces van de interactieve film. Naar aanleiding van het onderzoek heb ik een concept bedacht, het scenario voor de interactieve film en een manier bedacht hoe deze gaat werken.

7.1 IDEEENGENERATIE

Na het afronden van de eerste 4 hoofdstukken met de concepttest met kinderen als belangrijkste middelpunt, ben ik begonnen met concrete ideeëngeneratie. Het belangrijkste uitgangspunt is het verwerken van de KiVa-beginselen in het concept. Samen met de input van de kinderen tijdens de concepttest kon ik een scenario schrijven.

7.2 3 CONCEPTEN

Aan de hand van het onderzoek heb ik drie concepten bedacht die in een posterpresentatie voorgesteld is aan andere studenten en docenten van de opleiding.

Deze concepten gaan in op de benadering qua interactie, het feedback geven en hoe het verhaal opgezet kan worden.

Het verhaal was voorafgaand aan deze presentatie al redelijk bedacht en opgebouwd. Daarom zijn de drie concepten ingehaakt op de manier van vertellen, beleven en feedback krijgen.

CONCEPT 1

Flashforward – flashback

In dit concept vertelt het personage een verhaal dat al gebeurd is. Er worden verschillende keuzes gebaseerd op de 3 rollen. Dit zijn flashbacks in het verhaal. Wanneer er een foute keuze wordt gemaakt, zie de speler wat er gebeurd en vertelt het personage vervolgens wat je misschien beter kunt doen. (flashforwards)

CONCEPT 2

Switchen tussen personages

In dit concept kan er in de pestsituaties gewisseld worden van personage waarna verschillende keuzes mogelijk zijn. Het geeft de speler de kans om situaties vanuit een elke rol te zien.

CONCEPT 3