• No results found

Resultaten repetitie in de interpunctie

Ook bij repetities in de interpunctie kwamen de twee vrouwelijke YouTubers het hoogste uit, met beide 28 voorkomens. Bij Kalvijn zagen we deze cue ook veel met 24 voorkomens, in tegenstelling tot StukTV waarbij deze cue maar 8 keer voorkwam in de eerste 200

geanalyseerde comments. Waarom deze cue bij StukTV veel minder vaak voorkomt, zou wellicht te maken kunnen hebben met de verschillende doelgroepen die de YouTubers hebben, maar dit zou eerst verder onderzocht moeten worden om hier uitspraken over te kunnen doen.

Bij alle YouTubers zien we verder dat repetities in de interpunctie vaak voorkomen in combinatie met één van de andere cues. Samen worden de cues dan ingezet om de taaluiting te versterken.

In de komende paragrafen zal ik weer steeds per functie bespreken wat voor voorkomens van repetitie in de interpunctie ik ben tegengekomen in de comments.

4.3.1. Emoties uitdrukken/intensiveren

We zien bij alle YouTubers veel voorkomens van verdubbelde uitroeptekens. Bij EnzoKnol is hiervan onderstaande zin een voorbeeld:

33 (27) Omg is u broetje maar 13!!! Ik dacht 17 ofso omg *emoji* (TOP 10)

De meerdere uitroeptekens lijken hier gebruikt te worden om de verbazing van de gebruiker te versterken. Om deze verbazing uit te drukken schrijft de gebruiker meermaals ‘omg’ en in combinatie met de meerdere uitroeptekens wordt deze verbazing vergroot. Punctuation

flooding benadrukt volgens Hilte (e.a., 2018, p. 4) namelijk vaak de gehele uiting, waar letter flooding vaak een specifiek woord benadrukt.

Ook bij andere YouTubers zien we verdubbelde uitroeptekens die een versterkend effect hebben:

(28) Me 2!!!!!!!!! (Espaa P) (Beautygloss) (29) MAAAR ECHT !!!!! (yous r) (StukTV)

(30) Dat was leuk!!!!!!!! (lara 3adil) (MeisjeDjamila)

(31) De coole super leuke film misfit!!!!!! *emoji’s* (Bffjes blog) (MeisjeDjamila) (32) Like als Kelvin er naar toe moet gaan !!!*emoji’s* (Emma De Pauw) (Kalvijn)

De verdubbelde uitroeptekens hebben hier steeds een versterkend effect op de emotionele lading van de hele zin, ze benadrukken bijvoorbeeld het enthousiasme van de commenter. We zien verder in (29) zowel een letterverdubbeling, hoofdlettergebruik als repetitie van de interpunctie. Al deze cues samen dragen hier bij aan het versterken van de emotie die de gebruiker probeert over te brengen. Daarnaast kunnen de meerdere uitroeptekens mogelijk ook functioneren als aandachtstrekker. Zin (32) lijkt hier een goed voorbeeld van: door op te vallen krijgt de gebruiker waarschijnlijk meer likes en ze vraagt daar ook expliciet om.

We zien ook verschillende keren verdubbelde vraagtekens:

(33) Met welke camera film je enzo ??? (Connor Wijbrandts) (EnzoKnol) (34) Heeft enzo wel een vader?? (Wierdo Gaming) (EnzoKnol)

(35) Kan iemand die Grap van Gio over Rick in de lift ik snap hem niet??? (Timmy B) (Gio)

34 De verdubbeling van vraagtekens versterkt hier het vragende effect van de zinnen. Daarnaast kunnen ze hier op YouTube ook gebruikt worden om de vraag meer te laten opvallen, in de hoop dat Enzo/Gio (of iemand anders die het antwoord weet) eerder zal reageren.

Ook bij andere YouTubers zien we meerdere vraagtekens achter elkaar terugkomen:

(37) Mag ik ook in de volgende rap out??? Ik ben super fan van jou (Sanne Van der Graaf) (MeisjeDjamila)

(38) Mag ik pls in de volgende rapoud??? (Kim’s Wereld) (MeisjeDjamila)

(39) Siepie Saartje meen je nou echt dat je er in gelooft??? (Mirte Volman) (Kalvijn)

De vraagtekens in (37) en (38) versterken het smekende aspect van de zin, ze benadrukken hoe graag de gebruiker dit wil (in de volgende rap out van MeisjeDjamila komen). Het is dus niet zozeer een benadrukking van de vraag, maar eerder een benadrukking van de emotionele lading van de zin die gebruiker probeert over te brengen. In (39) benadrukken de vraagtekens de verbazing/ontzetting van de gebruiker dat een andere commenter Kalvijns grap serieus opvat.

Bij StukTV zien we verder meerdere puntjes achter elkaar in onderstaande comment:

(40) @ naam !! da ik verbeterd word door een 2e fout … (thungergun100)

In voorbeeld (40) lijken de puntjes de irritatie van de gebruiker te versterken. Hij is geïrriteerd, omdat hij verbeterd werd op een taalfout in zijn comment door iemand die vervolgens zelf ook een taalfout begaat. Deze irritatie wordt extra benadrukt door de drie puntjes aan het eind van de zin, die hier een soort versterkende/intensiverende functie hebben van de emotionele lading van de zin. Deze functie voor meerdere puntjes achter elkaar zien we ook terug in onderstaande voorbeeld uit de comments onder de video’s van Kalvijn en Gio:

(41) bedankt voor de spoiler... (Shoarmabroodje) (Kalvijn) (42) Like als je first reacties haat… (Tim Oosterloo) (Gio)

De gebruiker ‘Shoarmabroodje’ in (41) is bijvoorbeeld geïrriteerd dat iemand anders in de comments al verklapt heeft wat er gaat gebeuren en dit benadrukt hij door de grote

35 4.3.2. Pauze uitdrukken / twijfel weergeven

In de comments onder de video van EnzoKnol komen we ook meerdere comments tegen met veel puntjes achter elkaar:

(43) Ik kijk al zijn video’s al sinds het begin, en toen ik de eerste video zag dacht ik: dit gaat een grote Youtuber worden... en ja hoor dat is die nu *emoji’s* (Ilyam Maraha) (44) Gokje....oma Knol 72 jaar?? Wel de stoerste oma ever *emoji’s* (Sassy-ness 4U)

Over het gebruik van meerdere punten achter elkaar en de mogelijke functies hiervan ben ik in eerdere literatuur helaas niet veel tegengekomen. In zijn artikel ‘Punctuation’ schrijft Mundhenk (1981) wel over het gebruik van de zogenaamde ‘three dots’. Volgens hem worden deze vaak gebruikt om aan te geven dat een zin niet wordt afgemaakt. Dit is in bovenstaande voorbeelden echter niet het geval. De puntjes lijken in voorbeeld (43) een soort rust/pauze in de zin weer te geven: een stilte die de spanning in de zin moet opbouwen. In zin (44) lijken de puntjes ook een soort twijfel uit te drukken, in combinatie met het gebruik van de dubbele vraagtekens.

(45) Deze waren inderdaad top!!! Maar ze gaan iedere keer in en uit het assortiment... hopelijk komen ze snel weer. Tot die tijd.... blarenpleisters! (Priscilla m.) (Beautygloss)

In bovenstaand voorbeeld uit de comments van Beautygloss zien we ook meerdere puntjes achter elkaar terugkomen. De eerste groep puntjes in lijkt hier een emotie uit te drukken (iets als teleurstelling of ergernis), terwijl de tweede groep puntjes eerder een pauze in de zin lijkt te symboliseren die een soort spanning opbouwt.

(46) Ik hou van ____ jou!!!! *emoji’s* Weer een super toffe video!! Mag ik in je volgende rap-out *emoji*? (Pommelynne Van Poele)

In voorbeeld (46) zien we verder nog een verdubbeling van zogenaamde ‘underscores’ (het laagliggende streepje). Over verdubbelde underscores is – net als over verdubbelde punten – in eerdere literatuur nog nauwelijks geschreven. Hier lijkt de verdubbeling een soortgelijke functie te dienen als een verdubbeling van punten ook kan hebben: het lijkt hier te zorgen voor extra spanning in de zin en symboliseert waarschijnlijk een rust/pauze in de

36 4.3.3. Sarcasme/ironie/humor

In de comments onder de video van StukTV zien we de volgende voorkomens van verdubbelde vraagtekens:

(47) Buitenlanders be like DANK je??? (pankaj sharma)

(48) thundergun100 Dat is een afkorting dus wat is je punt?? (naam !!)

De vraagtekens in voorbeeld (47) lijken hier een soort ontzetting uit te drukken en niet zozeer een versterking van de vraag. De gebruiker is hier namelijk sarcastisch, de buitenlanders die hij noemt zijn helemaal niet dankbaar, maar juist beledigd. Dit maakt hij extra duidelijk door het gebruik van de meerdere vraagtekens, in combinatie met het gebruik van capslock wat zijn sarcasme nog verder versterkt. In voorbeeld (48) worden de meerdere vraagtekens wel

enigszins gebruikt voor het versterken van de vraag, maar daarmee versterken ze ook de onderliggende boodschap van de taalgebruiker: namelijk dat wat de ‘commenter’ voor hem zegt, belachelijk is en niet klopt.

Bij StukTV zien we verder de volgende comment met meerdere puntjes:

(49) 15:04 legendes zeggen dat hij nog steeds op die high five zit te wachten… (Hinokked)

De puntjes in zin (49) lijken hier een mysterieus effect te geven aan de zin. De gebruiker maakt hier een grapje, iemand in de video wil namelijk op 15:04 minuten een high five geven aan een andere persoon, maar wordt hierbij genegeerd. De gebruiker die deze comment plaatst, maakt een grapje over dit voorval, door te zeggen dat die arme jongen nog steeds op zijn high five zit te wachten. De drie puntjes aan het eind van de zin in combinatie met het dramatische woord ‘legendes’ trekken de zin in het ridicule, waardoor het duidelijk wordt voor andere gebruikers dat deze commenter hier een grapje probeert te maken.

Ook in de comments bij Kalvijns video zien we meerdere puntjes die op een soortgelijke manier worden gebruikt:

(50) Ik heb nog wat gevonden... Kalvijn heeft blauwe ogen, hij is de leider van het complot #blauwetong (BTV PrinsesPlayer008)

Ook hier lijken de puntjes een soort mysterie uitdrukken, het benadrukt dat de opmerking van de gebruiker ironisch opgevat moet worden, door deze met de grote hoeveelheid puntjes in het

37 ridicule te trekken. De puntjes zorgen ook voor een rust/pauze in de zin in een mogelijke uitspraakrealisatie.

Verder zien we bij Kalvijn ook combinaties van meerdere vraagtekens en uitroeptekens na elkaar:

(51) @JGo Gamer waarom heb jij een profiel foto in het blauw!??? Doe jij ook mee??!!!!!*emoji’s* (micha wardenaar)

Over verdubbelingen van verschillende leestekens achter elkaar heb ik in de literatuur ook niet veel kunnen vinden. Over het algemeen drukt ‘?!’ een uitroepende vraag uit, wat vaak emoties als verbazing met zich meebrengt. 6 Hierboven zien we dat de combinatie van de twee leestekens ook verbazing of ontzetting zou moeten uitdrukken. De commenter is hier echter niet serieus, zijn opmerking is ironisch bedoeld. De enorme verdubbeling van de leestekens lijkt gebruikt te worden om dit te verduidelijken, omdat zijn comment er een beetje ridicuul door wordt.