• No results found

Resultaten hoofdlettergebruik

In deze paragraaf zal ik ten slotte ingaan op hoofdlettergebruik. Hiermee wordt uiteraard niet gedoeld op het normale gebruik van hoofdletters (aan het begin van de zin of namen

bijvoorbeeld), hiermee bedoel ik dat een woord, een zinsdeel of zelfs een hele zin helemaal in hoofdletters wordt geschreven.

Wat betreft hoofdlettergebruik zagen we in paragraaf één al dat de verschillen tussen de YouTubers op basis van dit kleinschalige onderzoekje minder groot lijken te zijn dan bij de andere twee bekeken cues. Bij MeisjeDjamila en Kalvijn zagen we de meeste voorkomens.

In de komende paragrafen zal ik weer steeds per functie bespreken wat voor voorkomens van hoofdlettergebruik ik ben tegengekomen in de comments.

4.4.1. Aandacht trekken

Er zijn verschillende manieren waarop hoofdlettergebruik wordt ingezet in de comments. Zo zien we onder de video van EnzoKnol bijvoorbeeld comments waarbij de gehele zin in capslock is geschreven:

6

Er is hiervoor een apart leesteken ontworpen in 1962, de zogenaamde ‘interrobang’: ‽, een vraagteken met daarin een uitroepteken. De interrobang is echter nooit in zwang geraakt, mensen gebruiken nog steeds het vraagteken en uitroepteken achter elkaar geschreven (?! of !?). (voor meer informatie, zie Wikipedia)

38 (52) ENZO WAAROM HEB JE MAAR 3 DE DROOM AFLEVERINGEN LIKE ALS JE

DIT OOK VIND ( : (Eliza Geurts)

(53) WAAAAAAT IS CHEN 13 EVENOUD ALS MIJ EN IK BEN 1.57 M IK DACHT CHEN WAS EVEN OUD ALS QUIN WJE DAT OOK DACHT LIKE DEZE REACTIE (its izzytube)

De hoofdreden voor deze dramatische schrijfwijze lijkt het trekken van aandacht te zijn. Een reactie die volledig in hoofdletters is geschreven, valt gewoon eerder op. Dat is precies wat heel veel YouTubegebruikers willen, want een reactie die opvalt zal eerder worden geliket en met veel likes wordt je wellicht een topcomment. Topcomments staan helemaal bovenaan de reactiesectie onder de video, waardoor deze door superveel mensen worden gezien (vooral als het een video van een grote YouTuber is, en dat is EnzoKnol). Hierdoor heb je meer kans dat mensen doorklikken naar jouw kanaal en zich misschien wel abonneren. Enzoknol gebruikt deze tactiek zelf ook in de titels van zijn video’s (zoals wel meerdere YouTubers doen): “Enzo Knol - MIJN ALLEREERSTE VIDEO TERUGKIJKEN #2069”. Titels in capslock vallen nu eenmaal meer op, waardoor EnzoKnol waarschijnlijk meer views op zijn video hoopt te krijgen.

Deze vorm van hoofdlettergebruik lijkt dus vooral tactisch en niet per se een manier om de emotionele lading van de zin te versterken of te vergroten. Deze functie kan hier uiteraard ook meespelen, maar de hoofdfunctie lijkt in bovenstaande gevallen toch echt aandacht trekken te zijn.

Ook bij de andere YouTubers zien we dit type hoofdlettergebruik terugkomen:

(54) WAT VINDEN JULLIE LEUKER? LIKE = JACHTSEIZOEN REAGEER = MADTRIP (Julian Martens) (StukTV)

(55) LIKE ALS JE VAN JE MOEDER HOUD *emoji* Ps chek ons fortnite kanaal uit (alleen als je het leuk vind *emoji’s*) (TeamClutshyy) (Gio)

(56) JUDESKA MOET MEE DOEN *emoji’s* (Malika Nabil) (StukTV)

(57) Mag ik in de volgende rap-out? LOVE YOUUU DJAMILAAAA *emoji’s* (Mikasa Acker) (MeisjeDjamila)

(58) mag ik alsjeblieft in een rap-out LOVE YOU PLSSSS IK BEN EEN HELE GROOTE F AN (Fabienne Pelgrim) (MeisjeDjamila)

39 Zinnen (54) en (55) is namelijk een typische reactie die je onder elke video van een bekende YouTuber tegenkomt en alleen maar gericht op het krijgen van veel likes en daardoor hopelijk meer abonnees en/of views. Ook Malika Nabil in voorbeeld (56) lijkt capslock te gebruiken om aandacht te trekken, ze wil namelijk dat de BN’er Jusdeka meedoet aan het de YouTube serie van StukTV en hoopt waarschijnlijk met capslock hun aandacht te trekken.

Beide commenters in (57) en (58) willen heel graag in de volgende rap-out video van MeisjeDjamila voorkomen. Het gebruik van de hoofdletters functioneert hier dan ook onder andere als manier om de aandacht van MeisjeDjamila te trekken. Daarnaast benadrukt de capslock, in combinatie met de letterverdubbelingen, het enthousiasme van beide gebruikers: hóe leuk ze MeisjeDjamila wel niet vinden en hóe graag ze in die rap-out willen.

In de comments onder de video van Kalvijn zien we ook enkele voorbeelden van dit type hoofdlettergebruik:

(59) GA ER HEEN!!!!!!!!!! Like als je ook wilt dat kelvin naar het blauwe meer gaat *emoji* (Sannenas)

(60) wie droeg bluewe dingen tijdens de filmpje LIKE als je bluew aan had of haat (Kyanthé Wasen)

Hoewel hier niet de hele zin in capslock wordt geschreven, wordt het hoofdlettergebruik waarschijnlijk gebruikt om de aandacht te trekken. Beide comments willen veel likes krijgen en proberen daarom op te vallen met behulp van capslock.

4.4.2. Emoties uitdrukken/intensiveren

In de comments van Beautygloss zien we verschillende keren dat een deel van de comment in capslock staat, maar niet de gehele comment:

(61) HET IS TOCH FANTASTISCH hoe gelukkig je van zo iets kleins kan worden!!! I loove it *emoji* (kim vu)

(62) OMG IK HEB DEZE VIDEOS ZO GEMIST!! *emoji* I need more! (Luna S)

Hoewel hier ook hele zinnen of zinsdelen in capslock worden geschreven, lijkt het capslockgebruik toch een andere functie te dienen dan bij de voorbeelden uit de vorige paragraaf. In voorbeeld (61) wil kim vu bijvoorbeeld benadrukken hoe leuk en fantastisch ze het enthousiasme van Beautygloss vindt en dit doet ze met behulp van hoofdlettergebruik,

40 meerdere uitroeptekens én ook nog een letterverdubbeling in het woord ‘love’. In voorbeeld (62) lijkt het gebruik van capslock in combinatie met de dubbele uitroeptekens ook het enthousiasme van de gebruiker te versterken. Het trekken van de aandacht zou hier natuurlijk ook een mogelijke functie kunnen zijn, maar dat lijkt in dit geval toch minder waarschijnlijk. Daarnaast kan er hier een mogelijke relatie zijn met de uitspraak, dat het hoofdlettergebruik een schreeuwende uitspraak moet symboliseren.

We zien overigens vaker dat capslock in combinatie met letterverdubbelingen wordt gebruikt:

(63) OMG DJAMILA IK ZOU JE ZOOOOOO GRAAG EEN KEER ONTMOETEN *emoji’s* (Slytherin Queen) (MeisjeDjamila)

(64) Djamila IS THHHHEEEEEE BESTTTT *emoji’s* (Immie) (MeisjeDjamila)

Samen zorgen de cues voor een versterkt effect van de emotionele lading van de zin, hetzij allebei op een andere manier. De verlenging van ‘zo’ in zin (63) benadrukt specifiek het woord ‘zo’ en dat de gebruiker het niet zomaar graag wil, maar ‘echt heel graag’. Het gebruik van de hoofdletters geeft de hele zin een versterkt effect. Het kan in (64) ook nog een relatie met de uitspraak symboliseren: het zou bijvoorbeeld een schriftelijke representatie kunnen zijn van een enthousiaste, schreeuwende uitspraak.

Verder zien we regelmatig capslock gebruik in ‘hahaha’ comments:

(65) HAHAHAHAP (JGo Gamer) (Kalvijn)

(66) HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH lol (cindy cain) (Gio) (67) JE BENT SUPER KNAPP HAHAHAHAH *emoji* (Ecrin Dinkel) (Gio)

‘Haha’ – of een variatie daarop – wordt door sommige wetenschappers ook gezien als een CMC cue. Volgens Hilte is het namelijk een equivalent voor smileys die de emotie ‘lachen’ uitdrukken (e.a., 2018, p. 7). Hoewel ‘haha’ hier het meest voor gebruikt wordt, zijn er ook allerlei variaties mogelijk met bijvoorbeeld meerdere ‘ha’s’ dan twee die meer echt de betekenis krijgen van ‘echt’ lachen, of ‘schaterlachen’. Omdat ‘haha’ vrij kort is en niet echt dramatisch, gebruiken mensen vaak ‘hahahaha’ of andere variaties als ze iets echt heel grappig vinden (Hilte, ter verschijnen: p. 22). De langgerekte vormen van ‘haha’ in

41 écht grappig vinden, gebruiken beide commenters hier ook nog capslock, waardoor het effect van ‘lachen’ nog grootser en dramatischer overkomt.

4.4.3. Nadruk leggen

Onder de video van EnzoKnol zien we verschillende comments waarin slechts enkele woorden in capslock zijn geschreven:

(68) Ik ben op 13 juni jarig *emoji* OMG *emoji* (aicha van Helvoirt)

(69) Like als je net zoals ik al kijkt vanaf de 1e video. PS: enzo je bent een BAAS!! (Wijk van Niels)

In voorbeeld (68) wordt nadruk gelegd op het woord ‘omg’ door dit met hoofdletters te schrijven, waardoor het enthousiasme en de verbazing van de gebruiker extra worden

versterkt. In voorbeeld (69) krijgt het woord ‘baas’ ook nadruk doordat het met hoofdletters is geschreven, de gebruiker wil heel goed duidelijk maken dat hij Enzo écht een baas vindt.

We zien hiervan ook voorbeelden in de comments onder de video’s van de andere YouTubers:

(70) Aaahh GEWELDIG toen je je oor zag. Bedankt voor deze video, direct in mijn favorieten afspeellijst! (AJD) (Beautygloss)

(71) Ik deed dit met speciale patches maar ik ga dit voortaan hiermee doen.. THANK YOU (Jodie Welling) (Beautygloss)

(72) Ik ben 21 maart JARIG!! *emoji’s* (Robin Faulborn) (MeisjeDjamila) (73) Ik vind je zonder make-up niet zo mooi (GEEN HAAT) (GIRL POWER!!!)

(MeisjeDjamila)

(74) Dit is letterlijk GEKkenwerk. *emoji* (Zhing zhing lee)

(75) olaf martens En Kaj maakt rzdio. En de radio signalen gaan door de lucht. En de lucht is jawel BLAUW (Eline Kof)

(76) Hellowww ik wil ff zeggen dat ik deze video echt SUPER SUPER leuk vond en er moeten zeker vaker theorieën komen XOXOX *emoji’s* (The Girl)

Het hoofdlettergebruik benadrukt hier niet de hele zin (of de emotionele lading van de hele zin), maar licht een specifiek woord extra uit. Dit woord krijgt daardoor extra nadruk. In (74) maakt de commenter zelfs een grapje met behulp van hoofdletters. Een andere YouTube serie

42 van Kalvijn heet namelijk ‘gekkenwerk’ (een andere serie dan de video waar deze comments onder stonden) en de commenter refereert daar naar, het woordje ‘gek’ uitlichtend om te benadrukken hoe gek/belachelijk de theorieën zijn die Kalvijn in zijn video bespreekt.

Een specifiek voorbeeld hiervan is verder nog het benadrukken van overeenstemming met een andere gebruiker met behulp van capslock:

(77) IK OOK (Esra Yildiz) (Beautygloss) (78) MAAAR ECHT !!!!! (yous r) (StukTV)

(79) A. B. INDERDAAD *emoji’s* (Mischa van Gasteren) (StukTV)

In voorbeeld (78) worden zowel capslock, letterverdubbeling en repetitie in de interpunctie gebruikt om deze overeenstemming te benadrukken. Deze drie cues dragen hier dus eigenlijk allemaal bij aan dezelfde functie.