• No results found

Resultaten ontwerpfase

In document Bachelorproef Leraar Lager Onderwijs (pagina 33-42)

Resultaten uitgewerkt vierlademodel

Samen zijn we tot 11 klasregels gekomen die in elke klas gelden. 7 klasregels bij niet ernstig. 4 klasregels bij ernstig. Er is ook beslist geweest om deze regels visueel voor te stellen met de Sclera-pictogrammen. Een andere beslissing die genomen is, is dat we ook een poster moesten hebben waar op staat wat wel mag. Hierdoor werd het positieve ook benadrukt. ( zie bijlage 2) Hierna zijn er draaiboeken gemaakt waar in staat welke maatregelen worden getroffen indien een regel niet wordt nageleefd. Voor de blauwe lade van het vierlademo del (niet ernstig, frequent) is er de beslissing gemaakt dat iedereen werkt met een beloningssysteem. Het beloningssysteem waar mee gewerkt is in de klas was een laddersysteem waarbij ze op het einde van de week naar boven moesten geraken. Indien dit lukte kregen ze een kleine verrassing.

Dit is 4 weken uitgetest geweest in mijn stageklas.

Verwimp N. ( 2018)

Resultaten enquête

Welk geslacht bent u? *

Uit deze vraag bleek dat er 35 vrouwen hebben gereageerd (94,6%) en 2 mannen ( 5,4 %).

In welke klas staat u? *

Uit de grafiek blijkt dat de meeste leerkrachten die deelname aan de enquête uit het 5de of 6de leerjaar komt. 1ste en 2de leerjaar is ook een grote groep. Er zit iemand bij van een schilpadklas. Een schilpadklas is een time -in-klas voor preventief en curatief omgaan met gedrag/hulp bij sociaal -emotionele ontwikkeling.

24%

16%

35%

14%

5%

3% 3%

KLAS

1ste en 2de leerjaar 3de en 4de leerjaar 5de en 6de leerjaar Zorgleerkracht Kleuterklas Schildpadklas Buitengewoon 1ste lj

Hoe reageer je op een kind dat roept in de klas? *

De meerderheid van de ondervraagden geven aan dat ze een verbale opmerking maken. Ze gaven voorbeelden van: “Steek je vinger op” tot “ Oei mijn oren, straks word ik nog doof!”. Een groot aantal negeert gewoon het kind en zegt dan een kind die wel zijn vinger opsteekt aan te duiden. 6 mensen kiezen dan alweer om een non-verbale opmerking te maken. Dit is vaak oogcontact maken met de leerling.

Casus: leerling 1 let altijd goed op in de klas, maar heeft vandaag een slechte dag en zoekt met elk kind ruzie tot slagen toe. Leerling 2 heeft problemen met concentratie in de klas en heeft een historiek waarin hij vaak ruzie zoekt.

Vandaag schopt hij letterlijk iemand tegen de schenen. Hoe straf je beide leerlingen?*

Ruim 75 % van de ondervraagden zouden beide leerlingen op dezelfde manier bestraffen. Vele geven als argument dat fysiek geweld nooit accept abel is. Een kleine 25% geeft aan dat leerling 1 minder hard gestraft zal worden als leerling 2. De vraag die achter deze casus zat is eigenlijk: “Bestraf je elk gedrag op dezelfde manier?”. Aan de hand van deze vraag blijkt dat ¾ van de

ondervraagden denkt van wel.

0

Hoe reageer je op een kind dat roept in de klas?

Hoe reageer je op een kind dat roept in de klas?

Welk gedrag vind je dat bestraft moet worden? Dus niet gewoon een mondelinge opmerking geven. *

Fysiek geweld zou het meeste bestraft worden. Schelden komt op een sterke 2de plaats. Het gedrag dat het meest bestraft wordt is het gedrag dat fysieke of emotionele schade kan aanbrengen. 1 keer te laat komen en 1 keer Frans praten moeten volgens de bevraagden niet worden bestraft.

0 5 10 15 20 25 30 35 40

Welk gedrag moet bestraft worden?

Welk gedrag moet bestraft worden?

Wat is de ergste straf die bij jullie op school wordt gegeven?

*

En

Zie vorige vraag, vind je persoonlijk dat dit werkt? Waarom?

*

Schorsen en een dag buiten de klas zijn de meest vertegenwoordigde straffen.

De vraag die hier op volgde was : denk je dat dit werkt? . De meesten gaven aan van wel. Er zijn er enkele die aangeven dat hun straf eigenlijk niet werkt, of maar zelden werkt.

22%

11%

3%

13%

8%

8%

35%

DE ERGSTE STRAF OP SCHOOL

Een dag buiten de klas Binnenblijven tijdens de speeltijden

Geen idee Gesprek met directeur en ouders

Nablijven Uitsluiting activiteiten

Schorsen

Welke straffen pas jij toe op school? *

Uitsluiting van een activiteit is sterk vertegenwoordigd. Gesprekken worden daarentegen het meeste toegepast. Dit met de directeur of de ouders. Strafstudie wordt het minste toegepast.

0 5 10 15 20 25 30

Welke straffen pas jij toe op school?

Welke straffen pas jij toe op school?

V e r p l

Welke straffen vind je dat pedagogisch verantwoord zijn? *

Opvallend is dat de meesten hetzelfde antwoord hebben gegeven als op de vorige vraag. Er is echter wel een sterke daling bij : ‘Het kind een opmerking geven in bijzijn van andere leerlingen’. Ouders bellen, met de directeur praten en uitsluiting van een activiteit vinden de ondervraagden het meest peda gogisch

0 5 10 15 20 25 30

Welke straffen vind jij pedagogisch verantwoord?

Welke straffen vind jij pedagogisch verantwoord?

Als je alle middelen had die nodig zijn, bijvoorbeeld tijd of ondersteuning. Welke maatregelen zou jij dan willen doorvoeren? *

Bij deze vraag wordt er ook nadrukkelijk gevraagd voor tijd voor een gesprek. Dit lijken de ondervraagden heel belangrijk te vinden. Opvallend is wel dat iemand een leerling een week lang zou laten binnenblijven. Hierbij schreef de ondervraagde: ‘indien er iemand was om op te letten”. Een derde van de ondervraagden kon geen antwoord op de vraag geven, sommige gaven aan dat ze niks nieuws konden bedenken voor hun school.

48%

8%

2%

3%

3%

3%

30%

3%

WELKE MAATREGELEN ZOU JIJ WILLEN DOORVOEREN?

Gesprek met alle betrokkenen Rustklasje

Video opnames Week lang laten binnenblijven Nablijven Sociale vaardigheden aanleren

Geen idee Schrijftaak

Conclusie enquête:

Uit deze enquête kan je concluderen dat een groot deel van de on dervraagden zo min mogelijk wil straffen en vooral gesprekken wil voeren. Er is ook echter een klein deel die de leerlingen een week wil laten binnenblijven of andere maatregelen die niet echt gesteund worden vanuit de literatuur. Zoals in elk lerarenteam heb je bij deze ondervraagden verschillende onderwijsstijlen. De opdracht om deze samen te brengen om te beslissen welke maatregelen iedereen gaat treffen in de klas was dus niet vanzelfsprekend.

Resultaten kijkwijzer

In de kijkwijzer zie je aan welke randvoorwaarden je moet voldoen voor je aan dit onderzoek kan beginnen. Per stap wordt ook uitgelegd hoe je dit model kan implementeren in een team/ op een school. (zie bijlage 4)

In document Bachelorproef Leraar Lager Onderwijs (pagina 33-42)