• No results found

Resultaten kwantitatief onderzoek

4 Bestaande blogcontent Model Workout

7.2 Resultaten kwantitatief onderzoek

In de vorige paragraaf zijn de uitkomsten van de twee panelgesprekken weergeven. In deze paragraaf wordt de contentbehoefte van de doelgroep besproken aan de hand van de resultaten van een online enquête. Dankzij de uitkomsten van panelgesprekken zijn de antwoordmogelijkheden in de enquête geperfectioneerd. Uit de panelgesprekken is er het volgende meegenomen in het kwantitatief onderzoek; de kernboodschap, tone of voice, pijlers (onderwerpen), tekst-beeldverhouding, kwaliteit en doel van de content, de frequentie van de posts en interactie. Alle resultaten zijn verwerkt in SPSS en statistisch weergeven in bijlage VII.

Kernboodschap

Uit de resultaten van de enquête komt naar voren dat de kernboodschap voor een gedeelte niet aansluit bij het doel waarom de respondenten de blog bezoekt (namelijk 65%). De respondenten geven aan de blog te bezoeken, omdat ze een gezonde levensstijl en een fit lichaam nastreven. Een modellenlichaam valt hier niet onder.

Tone of voice

De respondenten wensen op een informele, persoonlijke manier te worden aangesproken in de jij-vorm (namelijk 99%). De meerderheid (namelijk 57%) geeft aan dat hier ruimte voor humor in mag zitten. Deze tone of voice en stijl spreekt ze het meest aan.

Pijlers

Voeding (56%) en sport (38%) zijn de pijlers waarin men het meest geïnteresseerd is. Lifestyle (4%) en beauty (3%) scoren opvallend minder. Uit resultaten die staan beschreven in de doelgroepanalyse (H5) bleek dat sport als vrijetijdsbesteding ook populair is onder de respondenten. Er zijn drie verschillende onderwerpen die de respondenten terug willen zien op de blog, namelijk; content over huidverzorging, maaltijdrecepten en fashion gericht op sport. Het valt op dat er weinig interesse is in de pijler beauty, maar huidverzorging wel een

onderwerp is waar de respondenten geïnteresseerd in zijn en terug willen zien op de blog.

Tekst-beeldverhouding

Onder de respondenten werd aangegeven dat men niet tevreden is met de huidige tekst-beeldverhouding. Namelijk 66% geeft aan dat ze in een artikel soms meer tekst en soms meer beeld willen zien. Dit verschilt per artikel. Slechts 11% heeft geen op of aanmerkingen op de bestaande tekst-beeldverhouding. Een meerderheid van 54% gaf aan een voorkeur te hebben voor de tekst-beedverhouding 60:40 in een blogartikel (zie figuur 6).

Figuur 7 Voorkeur van tekst-beeldverhouding in een blogartikel

Kwaliteit en doel content

Overduidelijk is dat de respondenten niet volledig tevreden zijn over de bestaande blogtitels. Slechts 19% van de respondenten gaf aan dat de titel van een artikel uitnodigend is om verder te lezen. Rond de 63%

antwoordde soms en 18% vind de titel juist helemaal niet uitnodigend. Een uitnodigende titel is volgens de meerderheid (namelijk 97%) belangrijk in een artikel. Dit geldt hetzelfde voor de tussenkopjes (namelijk 95%). De tekst is volgens 57% van de respondenten over het algemeen prettig leesbaar. Er waren toch ook nog 39% van de respondenten die antwoordden met soms en 12% vind de tekst over het algemeen niet prettig leesbaar.

Ook werd er gevraagd of de titel en afbeelding de lading en het doel dekt van een artikel. Uit de

onderzoeksresultaten is gebleken dat de meerderheid (namelijk 75%) vindt dat de titel soms de lading en het doel dekt van een artikel. Daarnaast gaf slechts 14% van de respondenten aan dat de titel de lading en het doel dekt van een artikel en 11% was het hier niet mee eens.

Daarentegen dekt de afbeelding over het algemeen wel de lading en het doel van een artikel (namelijk 63%). Volgens 36% van de respondenten is dit soms het geval en slechts 1% vind dat de afbeelding over het algemeen niet de lading en het doel dekt van een artikel.

De kwaliteit van de afbeeldingen bij een artikel werd ook getoetst. De meerderheid (namelijk 63%) gaf aan dat de kwaliteit van de afbeeldingen verschilt op de blog, terwijl een groot aantal respondenten (namelijk 93%) wel aangaf de kwaliteit van een afbeelding belangrijk te vinden. Het liefst ziet 83% van de respondenten

afbeeldingen ook in dezelfde style.

Frequentie posts

De meeste respondenten (namelijk 49%) ziet het liefst twee nieuwe blogartikelen per dag en 39% gaf aan een voorkeur te hebben voor drie artikelen per dag. De frequentie van vier a vijf artikelen kreeg de minste voorkeur (zie figuur 7).

Figuur 8 Voorkeur van postfrequentie op de blog

Interactie

Uit de onderzoeksresultaten is verder te concluderen dat een meerderheid (namelijk 72%) op een artikel reageert als ze er iets mee kunnen winnen. Daarnaast is 61% na het lezen van een artikel getriggerd om te reageren bij een vraag die door de blogger wordt gesteld. Weinig respondenten (slechts 8%) gaven aan dat ze op een artikel reageren als meerdere mensen op een artikel hebben gereageerd.

8 Conclusie

In dit hoofdstuk wordt de desk-en fieldresearch samengebracht om vervolgens de probleemstelling te kunnen beantwoorden, namelijk; “Wat zijn de wensen en behoeften van vrouwelijke modellen tussen de 18-25 jaar en

vrouwen (niet specifiek modellen) in deze leeftijdscategorie, ten aanzien van de blogcontent, om advies te kunnen geven in de vorm van een contentstrategie voor 2015- met als doel dat de websitebezoekers vaker terugkeren en langer op de website blijven.”

Kernboodschap

Uit de theorie van Red Hot Minute (2014) blijkt dat de kernboodschap wordt meegenomen in de beoordelingen van de kwaliteit en effectiviteit van content met betrekking tot de leesbaarheid. De

kernboodschap wordt door Karel Korb en Joery Bruijntjes (2012) ook weergeven in hun piramidemodel om een contentstrategie te schrijven. Volgens Rijnja en Brummelman ligt de kernboodschap tussen de kernwaarden en doelen van de zender enerzijds en de beleving en kernbehoeften van de ontvanger anderzijds. In het hoofdstuk bestaande content staat de huidige kernboodschap van Model Workout beschreven, namelijk: “Het

online platform voor iedereen die een gezonde levensstijl en het lichaam van een model nastreeft”.

Uit fieldresearch is te concluderen dat volgens de meerderheid de huidige kernboodschap niet geheel aansluit bij het doel waarom ze de blog bezoeken. In de panelgesprekken werd aangegeven dat men de blog bezoekt voor het nastreven van een gezonde levensstijl en een fit lichaam. Een modellenlichaam kwam hier niet in voor en zorgde voor veel discussie. De kernboodschap werd via een online enquête ook extra getoetst onder de gehele doelgroep. Er werd gevraagd of de huidige kernboodschap past bij het doel waarom ze de blog

bezoeken. De meerderheid gaf aan dat ze de blog bezoeken voor een gezonde levensstijl en om hun lichaam er beter uit te laten zien.

Tone of voice

In de theorie van Red Hot Minute (2014) staat beschreven dat de tone of voice ook mee wordt genomen in de beoordeling van kwaliteit en effectiviteit van content. Uit een diepte-interview met internetstrateeg Rory van der Kolk blijkt ook dat er tijdens het bloggen rekening gehouden moet worden met de tone of voice. Bij de tone of voice wordt er gekeken naar het karakter (hoe klinken we), toon en sfeer, taalkeuze en doel van de content. Model Workout spreekt de lezers aan op een informele, persoonlijke manier in de jij-vorm met een vleugje humor. Dit wordt bevestigd in beide panelgesprekken en geven aan dat ze ook daadwerkelijk met deze tone of voice aangesproken willen worden. Uit de resultaten van de online enquete is te concluderen dat vrijwel alle respondenten op een informele, persoonlijke manier in de jij-vorm aangesproken willen worden. De

meerderheid (135 respondenten) gaf hierbij ook aan dat hier ruimte voor humor in mag zitten.

Pijlers

In de bestaande blog content Model Workout staan de huidige pijlers van de blog beschreven, namelijk; lifestyle, sports, voeding en beauty. Uit de analyse van de concurrenten blijkt dat alle blogs raakvlakken hebben met de hiervoor genoemde pijlers, maar andere benamingen hebben. Uit de panelgesprekken is gebleken dat men een voorkeur heeft voor de pijlers sport en voeding. Lifestyle vonden de panelleden niet zoveel zeggend en ze gaven aan bij beauty meer artikelen over huidverzorging te willen zien. Onderwerpen als fashion gericht op sport en maaltijdrecepten werden ook genoemd. In het kwantitatief onderzoek werd aan de respondenten gevraagd in welke pijlers ze het meest en minst geïnteresseerd zijn. Uit de resultaten bleek dat de meerderheid het meest geïnteresseerd is voeding (140 respondenten) en sport (94 respondenten). Lifestyle en beauty zijn de pijlers waar de doelgroep het minst geinteresseerd is op de blog. Dit kwam ook al naar voren uit de eerdere gehouden panelgesprekken. De onderwerpen fashion gericht op sport, maaltijdrecepten en huidverzorging werden ook getoetst in de online enquête. Hieruit is te concluderen dat de doelgroep deze onderwerpen terug wil zien in de blogcontent.

Tekst-beeldverhouding

Uit de deskresearch blijkt dat de verhouding tekst en beeld een punt is waar rekening mee moet worden gehouden tijdens het bloggen. Volgens Hubspot (2014) wordt de leesbaarheid verkleint bij teveel afbeeldingen of juist teveel tekst in een artikel. Blog Pros analyseerde de 100 best scorende blogs ter wereld en daaruit kwam voort dat je als richtlijn één afbeelding per 350 woorden kan nemen.

In de bestaande blog content Model Workout staat beschreven dat er op dit moment geen duidelijke tekst- beeldverhouding is op de blog. In zowel de panelgesprekken als de online enquête werd aangegeven dat er een duidelijkere verhouding moet komen tussen tekst en beeld. De voorkeur gaat uit naar een tekst-

beeldverhouding van 60:40 in een artikel. Uit de analyse van concurrenten blijkt dat Fitgirlcode en Great Body & Skin ook deze tekst-beeldverhouding hanteren. Work That Es en Girls Love Healthy gebruiken over het algemeen meer beeld in een artikel.

Kwaliteit en doel content

In de theorie contentstrategie van Red Hot Minute (2014) wordt de kwaliteit en effectiviteit van content ook beoordeeld aan de hand van titels, tussenkopjes, doel van de content en de kwaliteit van het schrijfwerk. Uit de panelgesprekken blijkt dat de artikelen over het algemeen van goede kwaliteit zijn. Het leest lekker weg en is pakkend. In het kwantitatieve onderzoek gaf de meerderheid ook aan dat de tekst over het algemeen prettig leesbaar is. Er werd zowel in de panelgesprekken als de online enquête aangegeven dat tussenkopjes belangrijk zijn in een artikel. Volgens Contentbridges (2014) stimuleert een tussenkop lezers tot verder lezen. Daarnaast schrijft 42bis (2014) dat tussenkopjes hulpmiddelen zijn om te bepalen of de tekst relevant is.

Mariska Dasselaar (2013) geeft aan dat een blogartikel waarschijnlijk nauwelijks wordt gelezen as de titel niet genoeg informatie belooft. Een goede titel moet volgens haar vertellen wat er in een artikel te vinden is en het moet de lezer nieuwsgierig maken om verder te lezen. Uit de resultaten van de panelgesprekken en de online enquête komt naar voren dat de titel over het algemeen niet de lading en het doel dekt van een artikel. Daarnaast werd aangegeven dat de titel over het algemeen niet uitnodigt om een artikel verder te lezen.

De afbeeldingen passen daarentegen wel goed bij het artikel. Uit de resultaten van de panelgesprekken en online enquête blijkt wel dat de kwaliteit van afbeeldingen op de blog verschilt, terwijl de doelgroep de kwaliteit van afbeeldingen wel belangrijk vindt. Daarbij gaf men ook aan de afbeeldingen in dezelfde style te willen zien.

Frequentie posts

De frequentie van posts is volgens van der Kolk ook iets waarmee rekening gehouden moet worden gehouden tijdens het bloggen. Een onderzoek van Hubspot (2014) benadrukt dat de frequentie van bloggen belangrijk is. Uit de panelgesprekken kwam naar voren dat er behoeften is naar twee of drie blogartikelen per dag. Één artikel is voor velen te weinig. Uit de resultaten van de online enquête werd duidelijk dat de meeste voorkeur uitgaat naar 2 blogartikelen per dag.

Volgens Xel (2014) is het perfecte moment om een blog te publiceren per doelgroep verschillend en er uitgezocht moet worden wanneer men actief is op het internet. Uit het online gedrag in de doelgroepanalyse blijkt dat de websitebezoekers een vast patroon hebben qua tijdstip, namelijk: in de ochtend rond 10:00 uur en op het begin van de avond.

Interactie

In de deskresearch geeft Leferink R. (2014) aan dat engagement essentieel is voor het succes van je contentstrategie. Volgens Emerce (2011) verstaan we onder engagement of interactie de aandacht die een websitebezoeker geeft aan de content.

Engagement of interactie indicatoren van activiteiten binnen de website zijn het daadwerkelijk bezoeken van de site, lezen van de content, uit te drukken in de tijd op de site, pageviews-per bezoeker-, bouncerate en

terugkerende bezoekers versus nieuwe bezoekers. Daarnaast is het delen van eigen content op de site, reageren op pagina’s en blogposts ook een van de indicatoren.

In de panelgesprekken werd aangegeven dat men op een artikel reageert als ze er iets mee kunnen winnen. Daarnaast gaven ze aan te reageren op een artikel als er een vraag wordt gesteld en als er al meerdere mensen op een artikel hebben gereageerd. Uit de resultaten van de online enquête blijkt dat men alleen reageert bij een winactie en als er een vraagt wordt gesteld in het artikel.

Patrick Petersen (2014) noemt vier duidelijke onderdelen die content engagement, oftewel interactie bepalen, namelijk; de waarde en kwaliteit van je content, de wensen en behoeften van je bezoekers, het kanaal dat je inzet en de toon waarmee het publiek wordt aangesproken. Deze onderdelen zijn allemaal behandeld in dit onderzoeksrapport.

9 Aanbevelingen

In het vorige hoofdstuk is de probleemstelling beantwoord en is het duidelijk geworden wat de wensen en behoeften zijn van de doelgroep ten aanzien van de blogcontent. Het advies wordt gegeven in de vorm van een contentstrategie die in het onderstaande piramidemodel is weergeven. Eerder is al duidelijk geworden dat een contentstrategie bijdraagt aan concrete doelen als het verhogen van het aantal terugkerende bezoekers en de verlenging van de gemiddelde bezoekersduur.

1. Kernboodschap

Het is aan te bevelen om de kernboodschap te veranderen in “Het online platform voor iedereen die een

gezonde levensstijl en een fit lichaam nastreeft”. Uit onderzoek blijkt dat de doelgroep de blog van

modelworkout nu slechts voor een gedeelte van de kernboodschap bezoekt, namelijk het nastreven van een gezonde levensstijl en om hun lichaam er beter uit te laten zien. Het is aan te raden om niet te communiceren met de term ‘modellenlichaam’ omdat het grootste gedeelte van de doelgroep zich hier niet mee kan identificeren. Volgens de theorie van Rijnja en Brummelman is het belangrijk dat de

kernboodschap aansluit bij de belevingswereld en kernbehoeften van de ontvanger, oftewel de doelgroep.

2. Doelgroep

3. Redactioneel