• No results found

Resultaten kwalitatief onderzoek

4 Bestaande blogcontent Model Workout

7.1 Resultaten kwalitatief onderzoek

Om erachter te komen welke bevindingen getoetst moesten worden onder de gehele doelgroep zijn er twee panelgesprekken gehouden. De deelnemers kregen per pijler een artikel te zien en hebben de vragen op basis van deze artikelen en eerdere ervaringen met de blog beantwoord.. Alle uitkomsten worden onderbouwd met een aantal motivaties. De transcripties van beide gesprekken zijn terug te vinden in bijlage V.

7.1.1 Kernboodschap

In het panelgesprek werd er gevraagd of de kernboodschap; “Het online platform voor iedereen die een

gezonde levensstijl en het lichaam van een model nastreeft” past bij de doelgroep van Model Workout. In beide

gesprekken kwam naar voren dat er maar een gedeelte van de kernboodschap de doelgroep aanspreekt. Het nastreven van een modellenlichaam is voor alle deelnemers niet het doel om de Model Workout blog te bezoeken. Een aantal motivaties zijn:

- “Je hebt ook een erfelijk bepaald stukje, Ik ben dus geen model en ik ga ook nooit een modellenlichaam bereiken. Hier herken ik mijzelf dus niet in. De kernboodschap vind ik dus niet helemaal juist.” (Sandra,24).

- “Nou wel sowieso dat stuk ‘voor iedereen die een gezonde levensstijl nastreeft’, maar ik weet niet of iedereen een modellenlichaam nastreeft?!” (Marit, 21)

- “Ik denk dat alle dames die de blog bezoeken wel op een gezonde manier leven of willen leven, maar of ze ook een modellenlichaam nastreven? Hmm ik weet het niet echt. Misschien moet je dat modellenlichaam weghalen en veranderen in fit lichaam.” (Melissa,22)

7.1.2 Tone of Voice

Uit beide panelgesprekken blijkt dat de doelgroep een voorkeur heeft voor een informele, persoonlijk tone of voice waarbij ze met de jij-vorm worden aangesproken. De bestaande content is informeel, persoonlijk en lijkt net of het naar jou is geschreven. Een persoon vond de schrijfstijl een klein beetje kinderachtig.

Een aantal motivaties zijn:

- “Ik vind de artikelen wel heel leuk en persoonlijk geschreven. Het is net of ze het tegen jou hebben.”

(Ashley, 24)

- “Het is gewoon in de jij-vorm, maar daardoor leest het ook lekker. Het is net of er iemand een stukje naar jou schrijft. Ik vind het allemaal heel leuk geschreven.” (Sandra, 24)

- “Ja ik vind het wel leuk dat het zo informeel is maar ik vind het af en toe wel een tikkeltje kinderachtig. Ik weet niet of ik dat kan zeggen maar ik ben 21, dus ik hoef niet aangesproken te worden alsof ik heel erg onwetend ben ofzo. Gewoon iets volwassenner.” (Marit, 21)

7.1.3 Pijlers

De blog van Model Workout bestaat uit vier verschillende pijlers, namelijk: lifestyle, sport, voeding en beauty. Uit de twee panelgesprekken is gebleken dat de voorkeur uitgaat naar voeding en sport, bijvoorbeeld met smoothies en workouts. Daarentegen is beauty minder populair en moet er gericht worden op huidverzorging

in plaats van make-up. Meer gezonde maaltijdrecepten bij voeding werden ook genoemd. Lifestyle is niet zoveel zeggend. Een aantal motivaties zijn:

- “Ik zou denk ik het meest focussen op sport en voeding. Dat vind ik zelf interessant” en “Ja en ik zou bij de voeding wat meer recepten willen zien. Het is nu bijna alleen maar smoothies. Ik vind smoothies wel lekker hoor en leuk om te maken haha.” (Melissa, 22)

- “Ja sport vind ik heel erg leuk en voeding ook. Ik vind lifestyle altijd niet zoveel zeggend.” (Sandra, 24)

- “Ja ik vind sport en voeding ook heel leuk.” (Jelisa, 20)

7.1.4 Tekst-beeldverhouding

Uit de panelgesprekken is te concluderen dat er een betere verhouding moet zijn tussen tekst en beeld. Het verschilt per artikel en hierdoor is het minder prettig lezen. Er moet per artikel worden afgewogen of er meer tekst of meer beeld in voor moet komen. Afbeeldingen moeten dezelfde kwaliteit hebben met een vaste style. Er werd door de meerderheid aangegeven dat er een voorkeur is voor de tekst-beeldverhouding 60:40. Er waren ook twee panelleden die aangaven een voorkeur te hebben voor iets meer beeld. Een aantal motivaties zijn:

- “Ja klopt, bij ene artikel heb je weer superveel plaatjes en de andere wat minder.” (Melissa,22)

- “Nou het hoeft van mij echt niet 50:50 te zijn. Wat ik al eerder zei; er mag best meer beeld in een artikel zitten. Dan moet de kwaliteit en style wel hetzelfde zijn. 40:60 of 30:70 bijvoorbeeld.” (Sandra,24)

- “Ja, dat moet inderdaad hetzelfde. Ik heb liever iets meer tekst en dan afgewisseld met beeld. 60:40 lijkt mij dan wel goed.” (Jelisa, 20)

- “Ja dat vind ik ook wel fijn in een artikel, 60:40.” (Chiara, 20)

7.1.5 Kwaliteit en doel content

In de panelgesprekken kwam naar voren dat de artikelen over het algemeen van goede kwaliteit zijn. De teksten zijn pakkend en lezen lekker weg, alleen ontbreken er bij sommige artikelen tussenkopjes. Er werd verder aangegeven dat niet alle titels en afbeeldingen van de artikelen dienen als doel. Uit bepaalde titels is soms niet op te maken waar de tekst daadwerkelijk over gaat. De afbeeldingen passen daarentegen wel goed bij het artikel. Kwalitatief verschillen de afbeeldingen van elkaar. Hier mag een betere selectie in gemaakt worden, waarbij dezelfde style wordt gehanteerd. Dit kwam ook al naar voren bij het onderdeel tekst- beeldverhouding in het panelgesprek.

Een aantal motivaties zijn:

- “Ik vind sommige titels alleen niet echt duidelijk zeggen waar het artikel over gaat. Bijvoorbeeld het artikel over lifestyle of sport.” (Sandra, 24)

- “Ja ik vind het ook leuk geschreven en kwalitatief goed. De afbeeldingen in de tekst mogen van mij alleen in dezelfde style.” (Jelisa, 20)

- “Nou dit artikel; smoothies ‘thirsty Thursday’ vind ik wel veelzeggend. Die van December Stress…? Vind ik minder. Ik lees het sneller als ik weet of het voor mij een toegevoegde waarde heeft.” (Marit, 21)

- “ Ja tussenkopjes zijn wel fijn, vooral bij langere teksten.” (Chiara, 20)

7.1.6 Frequentie posts

In beide panelgesprekken werd er aangegeven dat er dagelijks meer dan één artikel gepost moet worden. Men stelde twee of drie artikelen per dag voor. Een aantal motivaties zijn:

- “Ik zou dagelijks minimaal twee artikelen willen zien.” (Sandra, 24)

- “Ja ik ook wel meer dan één artikel. Eentje is zo weinig. Soms als ik twee opeenvolgende dagen op de blog kijk staat er helemaal geen nieuw artikel. (Marit, 21)

7.1.7 Interactie

De deelnemers van het panelgesprek delen nauwelijks content, alleen als het echt iets nieuws is, grappig is of betrekking heeft op de persoon zelf. Content delen, omdat iets herkenbaar is werd ook genoemd. Men geeft aan dat ze vrijwel nooit reageren, maar als er een vraag wordt gesteld is men wel sneller geneigd om dit te doen. Daarnaast reageert men sneller bij een winactie. Ook gaven ze aan dat ze sneller reageren als er al andere bezoekers op een artikel hebben gereageerd. Een aantal motivaties zijn:

- “Ja als ik daardoor iets kan winnen, waarom niet?” (Sandra,24)

- “Ja stel inderdaad een blog in de vraagvorm zodat mensen zich aangesproken voelen.” (Ashley, 24)

- “Maar volgens mij wordt er in bijna geen een artikel op het einde een vraag gesteld. Dit voorbeeldartikel gaat over hardlopen, nou vraag dan hoe pakken jullie dit aan of hoe bereiden jullie je voor?” (Melissa 22).