• No results found

REGELGEVING NATIONALE GAAP’S VS IFRS 2

§ 5.1.Inleiding

Verscheidene onderzoeken zijn er verricht naar de overeenkomsten en verschillen tussen nationale GAAP’s en het IFRS. Een onderdeel wat daarbij vaak naar voren komt is Share-based Payment. Er is echter moeilijk een vergelijking te trekken tussen de 2 standaarden voor Share-based Payment. De moeilijkheid hierbij zit hem er in dat er in de nationale GAAP’s weinig tot niets is vastgelegd over het onderwerp Share-based Payment. Het IFRS vereist daarentegen een sterke mate van disclosure voor Share-based Payment. De belangrijkste elementen in het kader van de vergelijking tussen de nationale GAAP’s en IFRS 2 worden in de volgende paragraaf uiteengezet.

§ 5.2.Vergelijking8

Opname:

IFRS Vereist opname van de reële waarde van aandelen en opties die aan

werknemers tijdens de periode worden toegekend waarop de geleverde diensten van de werknemers betrekking hebben. De toekenning wordt verondersteld voor verleende diensten indien de toekenning onvoorwaardelijk zonder enige prestatiecriteria is.

Dutch GAAP De intrinsieke waarde van de opties (marktwaarde van de onderliggende aandelen op toekenningsdatum vermindert met de uitoefenprijs en eventuele werknemersbijdrage) wordt volledig toegerekend aan het resultaat. Als de uitoefenprijs en eventueel de werknemersbijdrage lager zijn dan de huidige marktwaarde (of de gemiddelde marktwaarde voor een specifieke korte periode vóór dat moment), moet het verschil in de winst- en verliesrekening worden verwerkt. Later worden de opties niet opnieuw gemeten tenzij aan de opties een andere prijs wordt gegeven. Wanneer de opties opnieuw geprijsd worden, worden alle veranderingen in de intrinsieke waarde gemeten en volledig op het moment van rapporteren verwerkt in het resultaat.

8

Belgian GAAP Niet behandeld. De IFRS accounting is strijdig met de algemeen aanvaarde accounting principes van België.

French GAAP Niet behandeld. Er is geen disclosure vereiste voor Share-based Payment.

German GAAP Vereist over het algemeen opname van de kosten van aandelen/opties die aan werknemers, al dan niet voorwaardelijk op basis van prestatiecriteria worden toegekend. De kosten worden genomen tijdens de periode waarop de verleende dienst van de werknemer betrekking heeft.

Een methode om de kosten aan een bepaalde periode toe te rekenen ontbreekt, in praktijk worden verschillende methodes gebruikt.

Meting:

IFRS De aandelen en de aandeelopties worden vaak verleend aan werknemers als

deel van hun vergoedingspakket, naast salaris en andere

werkgelegenheidsvoordelen. IFRS 2 vereist een entiteit om de reële waarde van de werknemersdiensten te meten. Deze meting wordt gedaan door te bepalen wat de reële waarde van de eigenvermogensinstrumenten bij toekenning is. Uitgebreide disclosure is vereist.

Dutch GAAP Wordt niet toegepast, omdat opname momenteel niet wordt vereist. Desondanks worden de lasten in de winst- en verliesrekening over uitvoeringsdatum gecrediteerd naar het eigen vermogen, in de vorm van een premie of een winstreserve. Het laatstgenoemde wordt geadviseerd.

Belgian GAAP Niet toepasbaar, omdat opname niet wordt toegestaan.

French GAAP Wordt niet toegepast omdat opname momenteel niet wordt vereist.

German GAAP In de praktijk, zijn de compensatiekosten het verschil tussen de nominale waarde van het aandeel en de prijs van de bijdrage die de werknemer levert. (uitoefenprijs)

De methode om deze kosten toe te wijzen aan een bepaalde periode van de dienstperiode is niet gespecificeerd. Verschillende methoden worden in de praktijk gebruikt.

Loonbelasting voor de werkgever bij uitoefening van de aandelenopties door werknemer:

IFRS De sociale voorzieningenaansprakelijkheid van de werkgevers voortkomend

uit Share-based Payment transacties moeten over de zelfde periode opgenomen worden als de Share-based Payment.

Dutch GAAP De loonbelasting wordt berekend door het bepaalde belastingstarief op het verkregen voordeel toe te passen. Waar de marktprijs van de aandelen beschikbaar is, zal het de basis voor de waardering vormen. In andere gevallen moet de geselecteerde basis worden goedgekeurd door de belastingdienst. Voor elke overweging tot afschrijving op winst of verlies moet een overeenkomst worden aangegaan met de belastingdienst.

Belgian GAAP Geen specifieke regelgeving.

French GAAP Geen specifieke regelgeving.

German GAAP Geen specifieke regelgeving.

Share-based Payment transacties van niet-werknemers:

IFRS Goederen of diensten verkregen tegen een Share-based Payment transactie

moeten opgenomen worden bij ontvangst. Uit Share-based Payment volgt een uitgave of activa. Aan de creditzijde zal een schuld worden opgenomen indien er voor de entiteit een verplichting ontstaat tot vestiging van de transactie in contanten. Nochtans, als er geen mogelijkheid is tot vestiging in contanten, en de overweging tot compensatie van de goederen of diensten bestaat uit uitgifte van eigenvermogensinstrumenten, dan is de creditboeking een toename van het eigen vermogen. IFRS 2 vereist de reële waarde van de goederen of

diensten verworven door de entiteit. Deze waarde wordt bepaald aan de hand van de waarde van de equity-settled Share-based Payment transacties.

Dutch GAAP Gebaseerd op wettelijke eisen, slechts goederen kunnen voor Share-based Payment toepasselijk zijn. Goederen die verworven zijn in het kader van een Share-based Payment transactie moeten opgenomen worden op het moment dat de goederen worden ontvangen. De creditzijde van de boeking geeft een verhoging van het eigen vermogen. De goederen worden gewaardeerd in overeenstemming met economische principes.

Belgian GAAP Geen specifieke regelgeving.

French GAAP Geen specifieke regelgeving.

German GAAP Geen specifieke regelgeving.

§ 5.3.Conclusie

Vóór de introductie van IFRS 2 bestond er over het algemeen geen specifieke regelgeving met betrekking tot Share-based Payment transacties. IFRS 2 moet een betere verantwoording en meer transparantie geven over Share-based Payment. Dit is met name belangrijk voor de aandelen(optie)regelingen, omdat dit door entiteiten de meest toegepaste vorm van Share-based Payment is. Omdat de verwerking van aandelen(optie)regelingen krachtens IFRS 2 nog in de kinderschoenen staat is het interessant om te kijken wat de gevolgen zijn van de implementatie van deze standaard op het resultaat en wat de mate van disclosure is die reeds door entiteiten gehanteerd wordt. In het volgende hoofdstuk wordt verder ingaan op de gevolgen van de implementatie en de mate van disclosure.