• No results found

Recreatie en toerisme

In document Natura 2000 Beheerplan 22. Norgerholt (pagina 51-54)

4 Plannen, beleid en Bestaand gebruik In dit hoofdstuk worden eerst de relevante wetgeving en (beleids)plannen benoemd die een

4.1 Overzicht beleid en beheer

4.2.1 Recreatie en toerisme

Het Norgerholt is onder gebruikelijke toegangsregels opengesteld voor recreatie. In en rondom het bos lopen enkele paden waar wandelaars en fietsers gebruik van kunnen maken. In het bos zijn de toegangsregels van Natuurmonumenten leidend. Aan de oostrand van het Norgerholt ligt een café-restaurant, dat als uitvalsbasis dient voor wandelingen en excursies. In bijlage 12 is de kaart met bestaand gebruik voor recreatie en bewoning opgenomen. Aangrenzend aan het Norgerholt is geen verblijfsrecreatie aanwezig. In Norg en Westervelde liggen enkele campings en hotels en worden kamers verhuurd. Voor toeristen is het Norgerholt een karakteristiek en opvallend onderdeel van het Norger esdorpenlandschap.

De gebruikers van het terrein klagen af en toe over rommel langs de wegen en het rijden met crossmotoren over de wegen en paden. Volgens de toegangsregels van Natuurmonumenten is gemotoriseerd verkeer (waaronder motorcrossen) buiten de openbare wegen niet toegestaan. Het Boersma’s pad is formeel niet openbaar (alleen recht van overpad), dus daar is motor-

crossen ook verboden. Handhaving van de toegangsregels is in dit opzicht een probleem en een aandachtspunt voor de beheerder en andere toezichthouders.

De zandweg aan de zuidwestzijde van het bos bleek kadastraal voor een deel geen eigendom van Natuurmonumenten. De afrastering is nu op de formele grens aangebracht, waardoor er geen verkeer meer mogelijk is. Het bos is hierdoor aan deze zijde rustiger geworden.

Conclusie

De huidige intensiteit van de recreatie is niet significant nadelig voor het instandhoudingsdoel. Optreden tegen illegale recreatieve activiteiten (crossen) is echter noodzakelijk.

4.2.2 Wonen

Langs de (noord)oostrand van het Norgerholt liggen enkele woningen en het eerder genoemde restaurant (bijlage 12). Deze zijn, met uitzondering van één woning, van het Norgerholt gescheiden door de Asserstraat en een fietspad. Vanuit deze woningen zijn er geen significant negatieve effecten op het bos.

In de directe omgeving van het Natura 2000-gebied Norgerholt liggen de dorpen: • Norg op circa 500 meter ten noorden van het Norgerholt

• Westervelde op circa 200 meter ten westen van het Norgerholt • Zuidvelde op circa 500 meter ten zuiden van het Norgerholt

Deze woonkernen leveren een groot deel van de recreanten in het gebied. Bezoeken aan het bos zijn in paragraaf 4.2.1 getoetst.

Conclusie

De huidige bewoning heeft geen significant negatieve effecten op het instandhoudingsdoel.

4.2.3 Wegverkeer

Door het Norgerholt lopen twee doorgaande, verharde verkeerswegen (figuur 1.1):

• de Asserstraat (provinciale weg N373) van Norg naar Zuidvelde, die het bos aan de oostzijde aansnijdt;

• de Hoofdweg, een gemeentelijke weg van Norg naar Westervelde, die dwars door het bos loopt.

De Asserstraat is een matig drukke 80-kilometerweg, met een snelheidsbeperking tot 60 kilometer bij het kruispunt met de Hoofdweg en de inrit van het restaurant. Aan de oostzijde van de weg ligt een fietspad dat deels buiten het bos is geleid met een eigen verlichting. De verharding van weg en fietspad is van asfalt en er wordt door de provincie in de winter regel- matig met zout of pekel gestrooid voor gladheidsbestrijding. De bermen worden tweemaal per jaar gemaaid; bij de eerste maaibeurt wordt het maaisel afgevoerd.

De Hoofdweg is minder druk, met een snelheidsbeperking tot 60 kilometer. Bij de laatste recon- structie is uit cultuurhistorische overwegingen gekozen voor klinkerverharding en een enigs- zins bolle ligging. De gladheidsbestrijding met zout of pekel is wat minder intensief dan op de Asserstraat. De bermen worden tweemaal per jaar gemaaid, eenmaal tot een meter uit de weg in het voorjaar en eenmaal de volledige berm in het najaar. Het maaisel wordt niet afgevoerd. Het Boersma’s pad dat van de Hoofdweg door het bos naar de landbouwgronden aan de noordzijde loopt, kent recht van overpad voor de betreffende agrariërs. Het gebruik door

grote landbouwmachines leidt soms tot beschadiging van het pad en van de begroeiing langs de bermen. Een lichte verstoring van de vegetatie en de bodem lijkt gunstig voor de bosmuur (Stellaria nemorum, zie paragraaf 3.3.2).

Het verkeer dat van de wegen gebruikmaakt zorgt voor enige stikstofuitstoot. De effecten zijn meegenomen in de Programmatische Aanpak Stikstof.

Conclusie

Er zijn geen significant negatieve effecten van het wegverkeer op het instandhoudingsdoel. Voor wat betreft het effect van stikstof op de aangewezen habitattypen wordt verwezen naar de PAS-gebiedsanalyse in hoofdstuk 5.

4.2.4 Natuurbeheer

In het Norgerholt wordt sinds de aankoop van de gronden door Natuurmonumenten gewerkt volgens het ‘nietsdoenbeheer’, beheer in het kader van veiligheid en exotenbestrijding uitgezon- derd. Als er uit veiligheidsoverwegingen bomen gekapt moeten worden, blijven deze liggen ten gunste van de werking van oude bossen.

Conclusie

Het ‘nietsdoenbeheer’ aangevuld met calamiteitenonderhoud en exotenbestrijding heeft met zekerheid geen significant negatief effect op het instandhoudingsdoel.

4.2.5 Faunabeheer

In het Norgerholt wordt niet gejaagd. Beheer en schadebestrijding met het oog op verkeersvei- ligheid is wel mogelijk. Rondom het gebied wordt (in het jachtseizoen) wel gejaagd.

Ten behoeve van schadebestrijding kan de beheerder beheer en schadebestrijding toestaan. Hiervoor dient de provincie Drenthe dan wel een ontheffing voor de Flora- en faunawet af te geven.

Conclusie

Het gevoerde faunabeheer heeft geen significant negatief effect op het instandhoudingsdoel van het Natura 2000-gebied.

4.2.6 Landbouw

Het Norgerholt is omgeven door landbouwgronden. Alleen aan de noordzijde zijn enkele percelen door Natuurmonumenten verworven als bufferzone tussen het bos en het agrarisch gebied. Landbouwbedrijven in de naaste omgeving liggen in de kernen Norg, Zuidvelde en Westervelde en langs de wegen in het buitengebied. Er is in hoofdzaak sprake van grondge- bonden agrarische bedrijvigheid. Reguliere activiteiten hierbij zijn onder andere beweiden, bemesten, (diep) ploegen, eggen, zaaien en oogsten. Op wat ruimere afstand liggen bedrijven met intensieve veehouderij. In bijlage 11 is het landgebruik voor het Norgerholt en omgeving weergeven.

De reguliere landbouwactiviteiten hebben geen negatieve effecten, met uitzondering van beweiden en bemesten vanwege effecten via stikstofdepositie. Beweiden en bemesten leiden tot depositie van stikstof op het aangewezen habitattype. Stikstofdepositie zorgt voor vermesting en verzuring van natuurterreinen (zie ook paragraaf 4.2.9). In de PAS-gebiedsanalyse (hoofd- stuk 5) wordt nader ingegaan op de effecten van stikstofdepositie.

In document Natura 2000 Beheerplan 22. Norgerholt (pagina 51-54)