• No results found

Drainage en beregening

In document Natura 2000 Beheerplan 22. Norgerholt (pagina 54-57)

4 Plannen, beleid en Bestaand gebruik In dit hoofdstuk worden eerst de relevante wetgeving en (beleids)plannen benoemd die een

4.1 Overzicht beleid en beheer

4.2.7 Drainage en beregening

De aanleg van drainage en beregening uit grondwater rond Natura 2000-gebieden kan vergun- ningplichtig zijn als drainage of beregening de kwaliteit van de natuurlijke habitats en de habitats van soorten in een Natura 2000-gebied kan verslechteren of een significant verstorend effect kan hebben op de soorten waarvoor het gebied is aangewezen. Met de partners uit het Groenmanifest (LTO Noord, Staatsbosbeheer, Het Drentse Landschap, Natuurmonumenten en Natuur- en Milieufederatie Drenthe) is overeenstemming bereikt over hoe om te gaan met drainage en beregening in de randzone van Natura 2000-gebieden. De oplossing kenmerkt zich door een gefaseerde aanpak. Deze resulteert in een uitgevoerd verbeterpakket en de instelling van een overgangszone. In de tussentijd wordt een onderzoekszone ingesteld. Zie voor deze aanpak paragraaf 8.1.2.

Conclusie

Regulier landbouwkundig gebruik heeft geen significant negatieve effecten op de instandhou- dingsdoelstelling. Bemesten en beweiden hebben door depositie van stikstof wel een significant negatief effect. In de PAS-gebiedsanalyse (hoofdstuk 5) worden de effecten van stikstof behan- deld. In paragraaf 8.1.2 is de aanpak voor drainage en beregening opgenomen.

4.2.8 Waterhuishouding

Het waterschap Noorderzijlvest heeft over het Natura 2000-gebied Norgerholt een

Achtergronddocument Water opgesteld (Schunselaar en Kersten 2010). Het habitattype is in beginsel niet afhankelijk van het diepe grondwater. Regionaal gezien ligt het Norgerholt in een infiltratiegebied. Er zijn echter aanzienlijke verschillen in hoogteligging en bodemtypen. Hierdoor zijn er binnen het bos verschillen in invloed van het freatische (ondiepe) grondwater. De diepteligging en dikte van de (slecht doorlatende) keileemlaag speelt hierin een belangrijke rol. Zowel in het bos als in de omgeving liggen alleen ondiepe greppels, die bij hoge neerslag een drainerende werking hebben. Deze wijze van drainage is naar schatting al heel oud (ten minste 150 jaar) en heeft geen negatieve effecten op de huidige kwaliteit van het habitattype.

Een diepere ontwatering van het bos of de directe omgeving kan echter wel nadelige gevolgen hebben voor de instandhouding. Dit speelt vooral aan de westzijde, waar de afwatering plaats- vindt in de richting van het beekdal van de Slokkert. Wijzigingen in de waterhuishouding aan deze zijde van het Natura 2000-gebied moeten daarom op mogelijke effecten worden getoetst.

Conclusie

De huidige waterhuishouding heeft geen significant negatieve effecten op de instandhoudings- doelstelling. Wijzigingen in de waterhuishouding (aan westzijde) van het Natura 2000-gebied moeten op mogelijke effecten worden getoetst.

4.2.9 Industrie

Binnen of in de directe omgeving van het Natura 2000-gebied vinden geen industriële activi- teiten plaats. In de kern Norg (>0,5 km) is alleen lichtere bedrijvigheid gevestigd. Het dichtst- bijzijnde bedrijventerrein met zware bedrijvigheid is aan de rand van de kern Assen gelegen (>7 km). Gelet op deze grote afstand kan worden geconcludeerd dat industriële activiteiten rondom het Norgerholt geen significant negatieve invloed uitoefenen de instandhoudingsdoelstellingen daarvan.

Conclusie

Industrie heeft geen significant negatieve effecten op de instandhoudingsdoelstelling.

4.2.10 Stikstofdepositie

Stikstofdepositie is afkomstig uit verschillende bronnen, waaronder landbouw, verkeer en industrie. De stikstofdepositie op het habitattype is in de huidige situatie hoger dan de Kritische Depositie Waarden (KDW, bijlage 27). In hoofdstuk 5 (PAS-gebiedsanalyse) wordt nader ingegaan op de effecten van stikstofdepositie.

4.2.11 Luchtvaart

Grote luchtvaart vindt niet plaats nabij het Norgerholt. Wel is er een aanvliegroute naar het vliegveld bij Eelde en worden er vanaf het vliegveld lesvluchten uitgevoerd. Voor de baanver- lenging van ‘Eelde’ zijn de effecten op het Norgerholt getoetst. Er zijn daarbij geen significant negatieve effecten geconstateerd. Voor de baanverlenging is een Nb-wetvergunning afgegeven. Boven het gebied en in de directe omgeving vindt kleine luchtvaart plaats en zijn er luchtballon- vaarten. Omdat het gaat om een bosgebied, is de verstoring door luchtvaartactiviteiten beperkt. De provinciale beleidsnota Luchtvaart (Provincie Drenthe 2010d) sluit nieuwe luchtvaartactivi- teiten boven Natura 2000-gebieden uit, tenzij er sprake is van een groot maatschappelijk belang. In toenemende mate worden ook drones gesignaleerd. Deze worden zowel hobbymatig als professioneel gebruikt voor het maken van film- en foto-opnames en voor het inventariseren van vegetatie en gewassen. Drones vliegen doorgaans op geringe hoogte en kunnen tot de nodige verstoring leiden.

Het is aannemelijk dat het gebruik van drones in en rondom natura 2000 gebieden significant negatieve effecten kan hebben voor een Natura 2000-gebied. In beginsel is het daarom niet toegestaan om met drones te vliegen boven natura 2000 gebieden. In individuele gevallen kan aan de hand van een ‘voortoets’ beoordeeld worden of het gebruik van een drone mogelijk negatieve effecten heeft voor de aangewezen (typische) habitatsoorten en vogelrichtlijnsoorten. Afhankelijk van de voortoets kan, eventueel onder bepaalde voorwaarden ten aanzien van frequentie of plaatsen waar gevlogen mag worden, een Natuurbeschermingswet vergunning worden verleend voor het vliegen met een drone in een Natura 2000-gebied.

Het gebruik van drones door een terreinbeherende organisaties is vrijgesteld van de vergunning plicht, echter enkel en alleen in relatie tot het behalen van de instandhoudings- doelstellingen. Voorgaande geldt alleen in het geval het gebruik van drones minder negatieve gevolgen heeft voor de instandhoudingdoelstellingen dan een andere alternatieve ingreep. Naast een Natuurbeschermingswet vergunning is mogelijk ook een Flora- en faunawet- ontheffing vereist voor het gebruik van drones.

Conclusie

Hoog vluchtverkeer zal niet leiden tot significante effecten omdat de afstand om soorten te verstoren simpelweg te ver is. Naar kleine luchtvaart is nader onderzoek gedaan. Hieruit blijkt dat klein luchtverkeer op de Natura 2000-gebieden van Drenthe geen negatieve effecten hebben. Het gebruik van drones is de laatste jaren enorm in opkomst. Er is geen onderzoek voorhanden waaruit blijkt dat dit op voorhand geen negatieve effecten met zich meebrengt. Om deze reden staan wij het gebruik van drones op voorhand niet toe binnen en direct rondom Natura 2000-gebieden.

Voordat drones gebruikt mogen worden zal beoordeeld moeten worden of het gebruik geen negatieve effecten heeft en zal in voorkomende gevallen een Natuurbeschermingswetvergunning aangevraagd moeten worden. Hierop geldt een uitzondering voor terreinbeherende

organisaties. Enkel in het geval het gebruik van drones minder negatieve gevolgen heeft voor de instandhouding doelstellingen dan een andere alternatieve ingreep mag een terreinbeherende organisatie zonder natuurbeschermingswetvergunning drones gebruiken in relatie tot het behalen van de instandhoudingsdoelstellingen

In document Natura 2000 Beheerplan 22. Norgerholt (pagina 54-57)