• No results found

RECHTSTOESTAND DER IN- IN-LANDSCHE RECHTSKUNDIGEN

Koninklijk besluit van 23 Maart 1915 no. 17, St. no. 369, strekkende tot rege-ling van de positie der Inlandsche rechts-kundigen in verband met de bepalingen van het Reglement op de rechterlijke organisatie.

Wij WILHELMINA, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje Nassau, enz., enz., enz.

Op de voordracht van Onzen Minister van Koloniën van 8 Februari 1915, Afdeeling Al, no. 2;

Den Raad van State gehoord (advies van 2 Maart 1915, no. 42);

Gezien het nader rapport van Onzen voor-noemden Minister van 19 Maart 1915, Afdee-ling A1, no. 39;

Hebben goedgevonden en verstaan : Artikel I.

(1) De in het Reglement op de rechterlijke organisatie en het beleid der justitie in Neder-landsch-Indië voor gegradueerde Europee-sche rechterlijke ambtenaren gegeven voor-schriften zijn, met uitzondering van de artikelen 15 en 16, toepasselijk op de tot eenig rech-terlijk ambt benoemde Inlandsche ambtena-ren, die in het bezit zijn van het diploma van het met gunstig gevolg afgelegd eindexamen

22 Rechtstoestand Ini. rechtskundigen.

aan de opleidingsschool voor Inlandsche rechtskundigen.

(2) Deze Inlandsche rechtskundigen kunnen bij de landraden de betrekkingen bekleeden van adjunct-griffier, griffier, lid, ondervoor-zitter en voorondervoor-zitter.

(3) De verbodsbepalingen van artikel 9 en de bepalingen vanartikel 11 van het in het eerste lid genoemd reglement zijn, ook wan-neer zij lid van een landraad zijn, op hen van toepassing.

Artikel II.

In artikel 3 sub c van het Koninklijk besluit van 3 November 1866, no. 73 (Indisch Staats-blad 1867, no. 10), worden achter het woord

„djaksa's". ingevoegd de woorden „fiscaal-griffiers, inlandsche griffiers en adjunct-griffiers".

Onze Minister van Koloniën is belast met de uitvoering van dit besluit, waarvan af-schrift zal worden gezonden aan den Raad van State.

's-Qravenhage, den 23 Maart 1915.

WILHELMINA.

De Minister van Koloniën,

TH. B. PLEYTE.

Overeenkomstig het oorspronkelijke, De Secretaris-Generaal bij het Departement van Koloniën,

STAAL.

En opdat enz.

Gelast enz.

Gedaan te Buitenzorg, den 2isten Mei 1915.

IDENBURQ.

De Algemeene Secretaris, HULSHOFF POL.

Uitgegeven den tienden Juni 1915.

De Algemeene Secretaris, HULSHOFF POL.

Rechtstoestand Ini. rechtskundigen. 23

Besluit van den Gouverneur-Generaal van Nederlandsch-lndië van 16 Maart 1914 no. 58, St. no. 277', houdende be-palingen omtrent de benoembaarheid, de

werkzaamstelling, de bezoldiging en de ranglijst van Inlandsche rechtskundigen.

Gelet op het besluit van 19 Mei 1913 no.

47 (Staatsblad no. 379) ; Gelezen enz.;

Is goedgevonden en verstaan:

Eerstelijk: Met buitenwerkingstelling van de besluiten van 23 Juni 1911 no. 18 (Staatsblad no. 381) en 4 Mei 1912 no 55 (Staatsblad no. 300) vast te stellen de vol-gende bepalingen omtrent de benoembaarheid en de werkzaamstelling van Inlandsche rechts-kundigen:

I. Inlandsche jongelieden, die het eindexa-men van de Opleidingsschool voor Inlandsche rechstkundigen met gunstigen uitslag hebben afgelegd, zijn benoembaar tot de volgende rechterlijke betrekkingen op Java en Madoera : a. adjunct-griffier van den landraad op een bezoldiging van ƒ 150.— (één honderd vijftig gulden) 's maands met zes drie-jaarlijksche verhoogingen elk van ƒ 25.—

(vijf en twintig gulden) 's maands;

b. griffier van den landraad op eene bezol-diging van ƒ 200,— (twee honderd gul-den) 's maands met 4 driejaarlijksche ver-hoogingen elk van ƒ 25.— (vijf en twintig gulden) 's maands;

c. ondervoorzitter van den landraad, op eene bezoldiging van ƒ 350.— (drie honderd vijftig gulden) 's maands met 1 driejaar-lijksche verhooging van ƒ 50.— (vijftig gulden) 's maands;

d. voorzitter van den landraad, op eene bezoldiging van ƒ 430.— (vier honderd vijftig gulden) 's maands met 1

driejaar-24 Rechtstoestand Ini. rechtskundigen.

lijksche verhooging van ƒ 50 (vijftig gulden) 's maands;

zullende zij ook kunnen worden be-noemd tot griffier-fiscaal van het land-gerecht op dezelfde bezoldiging met de-zelfde verhoogingen als verbonden aan het ambt van griffier van den landraad en tot bezoldigd Lid van den landraad, op eene bezoldiging van ƒ 300.— (drie honderd gulden) 's maands, zoodra deze ambten zullen zijn ingesteld.

II. Zij worden, alvorens tot adjunct-griffier van een landraad te worden benoemd, werk-zaam gesteld, als ambtenaar ter beschikking van den Voorzitter van een landraad, ten einde door dezen met griffierswerkzaamheden te worden belast, op eene bezoldiging van / 100.— (één honderd gulden) 's maands met

zeven driejaarlijksche verhoogingen, de eerste van ƒ 50.— (vijftig gulden), de overige van ƒ 25.— (vijf en twintig gulden) 's maands.

III- (1) De Directeur van Justitie is be-voegd tot werkzaamstelling van Inlandsche rechtskundigen als ambtenaar ter beschikking van den Voorzitter van een landraad.

(2) Inlandsche rechtskundigen, die zooda-nige werkzaamstelling wenschen, moeten daarvan schriftelijk doen blijken aan voor-noemden Departementschef, onder overleg-ging van het diploma bedoeld in de zevende alinea van artikel 14 van het Reglement in Staatsblad 1909 no. 93 jo. Staatsblad 1912 no. 293.

IV- (1) Bij hunne werkzaamstelling als ambtenaar ter beschikking worden de Inland-sche rechtskundigen op een ranglijst geplaatst.

(2) De rangschikking geschiedt naar de dagteekening van het besluit, waarbij zij voor het eerst ter beschikking van een landraad-voorzitter worden gesteld; bij gelijkheid van dagteekening der besluiten, naar het

num-Rechtstoestand Ini. rechtskundigen. 25

mer dier besluiten en ingeval van werkzaam-stelling bij één besluit naar de volgorde der werkzaamstelling in dat besluit.

V. De benoeming en bevordering tot een van de sub I genoemde ambten bij de rech-terlijke macht geschiedt, behoudens de voor-waarde van geschiktheid voor het ambt en kennis der landstaal van het ambtsressort, naar de ranglijst.

Ten tweede: Dit besluit wordt geacht in werking te zijn getreden op 1 Januari 1914.

Afschrift enz.

Ter ordonnantie van den Gouverneur Generaal

# van Nederlandsch-Indië:

De ls'e Gouvernements Secretaris, E MORESCO.

Uitgegeven den achtsten April 19i4.

De lste Gouvernements Secretaris, E. MORESCO.

26 Eed en beëediging.