• No results found

2. Theoretisch kader

2.4 De beleving van de seksuele opvoeding en de behoefte aan

4.2.2 Reacties van vaders op seksueel getint gedrag en/of vragen

Bij de vragen die te maken hebben met de reactie op seksueel getint gedrag en/of vragen kiest een groot deel van de vaders (26.5% tot 48.2%) voor de optie “niet van toepassing”. Ruim een kwart van de vaders zegt zelden of nooit seksueel getint gedrag van zijn kind te negeren, 33.7% zegt soms seksueel getint gedrag te negeren en 3.6% zegt regelmatig seksueel getint gedrag te negeren. Wanneer het gaat om duidelijke grenzen aangeven op het gebied van seksueel getint gedrag van zijn kind zegt slechts 7.2% dit zelden of nooit te doen, 28.9% zegt dit soms tot regelmatig te doen en 15.7% zegt altijd duidelijke grenzen aan te geven op het gebied van seksueel getint gedrag van zijn kind. Daarnaast zegt 32.5% van de vaders zelden of nooit afkeurend te reageren op seksueel getint gedrag van zijn kind, 20.5% zegt dit soms tot regelmatig te doen en 2.4% geeft aan altijd afkeurend te

reageren op seksueel getint gedrag van zijn kind. 10.8% van de vaders geeft aan zelden of nooit seksueel getint gedrag te bespreken met zijn kind, 44.9% zegt dit soms tot regelmatig te doen en 10.8% zegt altijd seksueel getint gedrag te bespreken met zijn kind. Vierenveertig vaders (53%) geven aan altijd te accepteren dat hun kind nieuwsgierig is naar seksualiteit. Een klein deel van de vaders geeft aan dit zelden of nooit te accepteren (3.6%), tevens een klein deel zegt dit soms te accepteren (4.8%) en 12% zegt regelmatig te accepteren dat zijn kind nieuwsgierig is naar seksualiteit. Ten slotte zegt 10.8% zelden of nooit de regels te bepalen voor zijn kind omtrent seksueel getint gedrag, 32.5% zegt dit soms tot regelmatig te doen en

Ik wil mijn kind… %

Zelf informeren over seksualiteit 31.3

Stimuleren zijn/haar eigen gevoelens op seksueel gebied te ontdekken 20.5

Leren hoe zijn/haar lichaam voelt en werkt 16.9

Meegeven dat niet iedereen goede bedoelingen heeft rondom seksualiteit 8.4

Meegeven dat seksualiteit iets is om van te genieten 7.2

Meegeven dat seks verbonden is met liefde 7.2

Leren open en eerlijk te praten over seksualiteit 4.8

Leren opkomen voor zijn eigen gevoelens en behoeftes 2.4

Meegeven dat zijn/haar mening er toe doet 1.2

12% zegt altijd de regels te bepalen voor zijn kind omtrent seksueel getint gedrag. In Tabel 8 staat een overzicht van de reacties van vaders op seksueel getint gedrag en/of vragen.

Tabel 8.

Reacties van vaders op seksueel getint gedrag en/of vragen van hun kind verdeeld in de antwoord categorieën “zelden of nooit” tot “altijd”

Bij de opvoedingsdoelen die door vaders zijn genoemd als een van de drie meest belangrijke is gekeken hoe zij daadwerkelijk aangeven te reageren op seksueel getint gedrag. Er blijken slechts twee verbanden te bestaan tussen een opvoedingsdoel en de manier van reageren op seksueel getint gedrag. De vaders die het opvoedingsdoel “ik wil mijn kind meegeven dat seksualiteit iets is om van te genieten” noemen als een van de drie meest belangrijke (n = 9) stellen minder vaak grenzen aan seksueel getint gedrag dan vaders die dit opvoedingsdoel niet noemen als een van de drie meest belangrijke (n = 19) (Fisher’s exact = .027). De post-hoc poweranalyse geeft hierbij een power van .69. Daarnaast zeggen de vaders, die het opvoedingsdoel “ik wil dat mijn kind leert open en eerlijk te praten” noemen als een van de drie meest belangrijke, vaker seksueel getint gedrag te bespreken met hun kind dan vaders die het opvoedingsdoel niet noemen als een van de drie meest belangrijke (Chi2 = 4.71; df = 1, p = .030, Cramer’s V = .32). De post hoc poweranalyse geeft hierbij een power van .584.

Een deel van de vaders geeft aan dat hun kind geen vragen stelt over seksualiteit (39.8%, n = 33). Van de vijftig vaders die wel eens een vraag krijgen van hun kind over seksualiteit zegt 60% (n = 30) hier altijd eerlijk antwoord op te geven, tegenover 40% (n = 20) van de vaders die aangeeft hier niet altijd antwoord op te geven. De vaders die aangeven niet altijd eerlijk antwoord geven op vragen konden hiervoor verschillende redenen geven. Zo geeft meer dan de helft (55%) aan zijn kind te jong te vinden om over seksualiteit te praten. Ook geeft 30% van de vaders als reden “ik weet niet hoe ik het in ‘kindertaal’ moet uitleggen” en tevens 30% (n = 6) geeft als reden dat de vraag soms op een verkeerd moment komt.

Aantal vaders (n = 83) Zelden of nooit Soms Regelmatig Altijd Niet van toepassing

% % % % %

Ik negeer seksueel getint gedrag van mijn kind 27.7 33.7 3.6 - 34.9

Ik geef duidelijke grenzen aan op het gebied van seksueel getint gedrag van mijn kind 7.2 21.7 7.2 15.7 48.2

Ik reageer afkeurend op seksueel getint gedrag van mijn kind 32.5 19.3 1.2 2.4 44.6

Ik bespreek seksueel getint gedrag van mijn kind met hem/haar 10.8 22.9 12 10.8 43.4

Ik accepteer dat mijn kind nieuwsgierig is naar seksualiteit 3.6 4.8 12 53 26.5

Er is gekeken naar verschillen tussen de groepen vaders (zie hoofdstuk 3.4, p. 24) in hoeverre zij op een bepaalde manier reageren op seksueel getint gedrag en/of vragen. Hierbij is een significant verschil gevonden tussen vaders van een kind in de leeftijdsgroep 2-4 jaar en vaders van een kind in de leeftijdsgroep 4-6 jaar in de mate van het bespreken van seksueel getint gedrag met hun kind (Z = -2.571; p = .010, r = .31). Vaders van een kind in de leeftijdsgroep 4-6 jaar zeggen vaker seksueel getint gedrag te bespreken met hun kind (gemiddelde rangordescore = 26.87) dan vaders van een kind in de leeftijdsgroep 2-4 jaar (gemiddelde rangordescore = 16.53). De post-hoc poweranalyse geeft hierbij een power van .23. Daarnaast verschillen vaders van een zoon en vaders van een dochter in de mate van grenzen stellen aan seksueel getint gedrag (Z = -2.302; p = .021, r = .25). Vaders van een zoon (gemiddelde rangordescore 24.90) stellen vaker grenzen aan seksueel getint gedrag dan vaders van een dochter (gemiddelde rangordescore 16.00). De post-hoc power analyse geeft hierbij een power van .11.