• No results found

Gewenste plek voor bushaltes

2. Kunt u dat specificeren aan de hand van:

9.8 Reactie Veilig Verkeer Nederland

Datum: 17 december 2019

Beste meneer Molenaar,

Hartelijk dank voor uw bericht. Ik was bij de door jullie georganiseerde avond hiervoor een op 25 november in de witte kerk. Erg interessant! Naar aanleiding daarvan heb ik ook uw collega Jan Jobse een e-mail gestuurd met informatie over het traject Veilige Schoolomgeving.

Ik stuur u hierbij ook de betreffende informatie op. Het project past goed bij de ambitie om

schoolroutes en schoolomgevingen veiliger te maken en mensen te stimuleren minder met de auto te komen. Veel van de aspecten die een rol spelen in het traject, kwamen terug in het panelgesprek.

Veilige schoolomgeving (VSO)

Dit is een traject waarbij we door middel van bewustwording onder de ouders gedragsafspraken maken om verkeersveiligheid terug te bevorderen. Dit kan over één onderwerp gaan, bijvoorbeeld haal- en brengdrukte doordat kinderen veel met de auto gebracht worden, maar kan ook meerdere

onderwerpen combineren. Te hard rijden komt bijvoorbeeld veel voor, fout (lees: midden op de weg) parkeren, et cetera. Het traject bestaat uit een aantal gesprekken met een VVN-projectleider, een interview met leerlingen, een speciaal met dit doel gemaakte enquête voor de ouders, en acties om de nieuwe afspraken momentum mee te geven. Overigens kunnen scholen met een Verkeersouder-lidmaatschap ook nog na afloop van een dergelijk project bv. halfjaarlijks een passende actie uitvoeren, om alles weer even in herinnering te brengen. Eén van de acties is een stimuleringsactie om ouders meer op de fiets of te voet naar school te laten komen, dit is bijna zonder uitzondering altijd één van de uitkomsten van een traject.

In sommige gemeenten doen we dit op vraag – dus als een school bij de gemeente aangeeft dat er problemen zijn, voeren we zo’n traject uit. Andere gemeenten willen graag in kaart brengen hoe het is gesteld met de verkeersveiligheid op hun scholen en vragen ons overal in ieder geval het startgesprek en de enquête te doen. Als daaruit komt dat er problemen zijn, voeren we een heel traject uit, als niet, dan houdt het op bij de analyse van de enquête. In weer een andere gemeente heeft de gemeente met de scholen afgesproken dat ze infrastructurele aanpassingen willen doen in de schoolomgevingen, maar dat zij dan wel van de scholen in kwestie verwachten ook iets aan het gedrag van hun ouders te doen. Daartoe krijgen ze dan een Veilige Schoolomgevingtraject aangeboden (de scholen hebben een intentieverklaring getekend om aan te geven aan de gemeente dat ze deze samenwerking aan willen gaan). Er zijn dus meerdere smaken.

Een compleet traject neemt ongeveer een half jaar in beslag, maar we kunnen wel meerdere scholen tegelijkertijd bedienen. Meer informatie staat in de bijlage (projectkaart VSO).

Als u er prijs op stelt, zou ik het graag meer in detail komen toelichten. In de bijlage vindt u ook een factsheet met de belangrijkste ontwikkelingen, inzichten en verwachtingen rondom de rol van ouders in het verkeer. Met deze kennis kunnen we ouders beter ondersteunen. Het doel is dat ouders hun voorbeeldfunctie op de juiste manier invullen en dat zij – samen met hun kinderen - veilig over straat gaan. Nu en in de toekomst. De bevindingen hieruit verwerken we ook in onze projecten, zoals het VSO-traject.

144 Verder voeg ik nog – in het kader van ‘kwetsbare doelgroepen’ informatie toe over projecten die we uitvoeren voor senioren: Het nieuwe fietsen (fietscursus, past ook in Doortrappen),

scootmobielcursussen en opfriscursussen voor automobilisten.

Mocht u meer informatie willen, dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet, Veilig Verkeer Nederland

Rivkah Zeeman

Contactpersoon Regio West

145

9.9 Reactie NS

Datum: 6 februari 20120

Hoi Nico,

Dank voor je mail, hierbij mijn reactie.

Als eerste over het eventueel opwaarderen van station Naarden-Bussum naar IC status, de discussie daarover loopt via de Provincie Noord-Holland in het regionaal OV toekomstbeeld. NS heeft op dit moment nog geen afweging gemaakt over of Naarden Bussum een IC station zou kunnen worden of niet.

Binnen de overleggen van de Provincie Noord-Holland over de Gooicorridor lopen gesprekken over barrière werking en de buitenpoorten, dat lijkt ons het juiste gremium om dit met elkaar de bespreken.

Volgende week is er een bestuurlijk overleg over Buitenpoorten. NS heeft een positieve grondhouding met betrekking tot Bussum Zuid als buitenpoort. Over het ondergronds brengen van het spoor is NS haar houding neutraal. Ik adviseer je deze issues in de Gooicorridor te agenderen.

Tatjana Stenfert Kroese Tijdelijk manager public affairs

NS | Regiodirectie Randstad Noord Cuyperskamer spoor 2a | Stationsplein 19 Postbus 1283, 1000 BG Amsterdam Internet Twitter Facebook LinkedIn YouTube

Hoi Tatjana,

Leuk je weer even gesproken te hebben!

Hierbij de mail m.b.t. de Mobiliteits- en Parkeervisie voor de gemeente Gooise Meren…

In het OV-toekomstbeeld 2040 (regionale versie) staat Naarden Bussum opgenomen om op te waarderen tot IC-station. Gooise Meren is daar naar verwachting content mee. NS ook?

Bussum-Zuid krijgt de functie van ‘buitenpoort’. Ook dit valt goed bij Gooise Meren. Bij NS ook?

Het spoor is een grote barrière voor Gooise Meren. Graag zou Gooise Meren samen met Rijk, provincie, regio, NS en Pro-Rail willen werken aan een plan om het spoor ondergronds te krijgen met behoud van de huidige stations. Hoe staat NS hierin?

Graag hoor / lees ik van je. Wat betreft de planning, is het mogelijk volgende week je reactie te ontvangen?

Met vriendelijke groet, Nico Molenaar

146