• No results found

Het eerste concept van de Mobiliteits- en Parkeervisie is op 18 juni 2020 vrijgegeven om op te reageren.

Dit ging samen met een reactienota (zie bijlage 11) en een waarderingsenquête (zie bijlage 12). Naar aanleiding van de reacties zijn met vier stakeholders aanvullende gesprekken gevoerd: de Fietserbond, ondernemersverenigingen, afgevaardigden van bewonersplatforms van Naarden Vesting en Stadsraad Muiden. De eerste ronde gesprekken vonden plaats van 18 tot en met 20 augustus 2020. Daarna is het conceptplan aangepast naar aanleiding van deze gesprekken en is onderstaande memo opgesteld om aan te geven welke zaken ten aanzien van de economie en bereikbaarheid in het tweede concept Mobiliteits- en Parkeervisie zijn opgenomen. Dit tweede conceptplan is met de

ondernemersverenigingen en de afgevaardigden van bewoners uit Muiden en Naarden Vesting besproken tussen 1 en 3 september 2020.

Memo

Aan: Ondernemersverenigingen Gooise Meren

Betreft: Toevoegingen voor de Mobiliteits- en Parkeervisie

Van: Nico Molenaar en Jan Jobse (in afstemming met Gulay van Bijleveld) Datum: 27-8-2020

Aanleiding

Op 20 augustus hebben de ondernemersverenigingen overleg gevoerd met (een deel van) de

projectgroep van de Mobiliteits- en Parkeervisie voor Gooise Meren. Dit naar aanleiding van de reactie van de ondernemersverenigingen op het conceptplan van 18 juni 2020.

Aanvullingen voor de Mobiliteits- en Parkeervisie

In het begin zal duidelijk worden aangegeven dat:

De gemeente Gooise Meren wil uitstralen dat de bereikbaarheid belangrijk is en dat er geïnvesteerd blijft worden in een goed ondernemersklimaat. Mobiliteit is dienend voor andere functies en een randvoorwaarde om het economische klimaat van de gemeente te versterken. Goede

parkeervoorzieningen zijn een belangrijk onderdeel voor de bereikbaarheid en het economisch goed functioneren van bedrijven. Daar waar inwoners in het stuk worden genoemd, wordt dit vervangen door inwoners én ondernemers.

Voor autoluw wordt in hoofdstuk 5 het volgende verwoord:

Gooise Meren wil dat het centrum van Bussum en de historische centra van Naarden Vesting en Vesting Muiden autoluw worden ingericht, als middel om de leefbaarheid te vergroten. De kern Bussum kent diverse soorten bezoekers. Dat wordt bepaald door de typering van het winkelgebied. Uit de Regionale Detailhandelsvisie van november 2019 blijkt dat Bussum voor 50% wordt bezocht door bezoekers, die daar hun dagelijkse boodschappen doen. De andere 50% zijn bezoekers, die daar komen om te winkelen naar de meer luxere producten zoals kleding en vrijetijdsproducten. Naar verwachting komt deze laatste groep bezoekers ook van buiten de gemeente. Voor de dagelijkse boodschappen willen de bezoekers dicht bij de voorzieningen kunnen parkeren. De bezoekers die voor de meer luxere goederen komen, verblijven wat langer in het centrum. Parkeren aan de rand van het centrum of de kern en een

164 stukje lopen naar een parkeerplaats, past volgens Gooise Meren bij het motief van deze doelgroep waarvoor zij komen winkelen.

De term ‘autoluw’ kan mogelijk op meerdere manieren worden uitgelegd. Voor de Mobiliteits- en Parkeervisie wordt met autoluw niet bedoeld: autovrij. Er mogen nog steeds auto’s in het gebied komen of vrachtwagens om te laden en te lossen. Met name het verkeer dat geen bestemming heeft in de kernen of centra, wordt geweerd. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in de doelgroepen bewoners, zorgverleners, ondernemers en diverse soorten bezoekers:

 bezoek aan bewoners;

 bezoek aan bijvoorbeeld evenementen, musea, culturele instellingen of Muiderslot;

 die hun dagelijkse boodschappen doen;

 winkelen voor meer luxe artikelen als kleding en vrijetijdsartikelen.

Om een kern autoluw te maken, wordt gedacht om met name bezoekers aan musea, culturele instellingen, Muiderslot en die komen winkelen voor de meer luxe artikelen aan de rand van de kernen of centrum te laten parkeren. Hierbij zal het alternatief om te parkeren wel eerst op orde moeten zijn voor zowel de capaciteit als de afstand tot de bestemming. Voor dat laatste wordt ook gekeken naar aanvullend vervoer in de vorm van deelconcepten en een shuttledienst als de loopafstand te lang wordt. Dit speelt bijvoorbeeld concreet bij de verplaatsing van P1 / P2 in Muiden richting de kern en het Muiderslot. Ook het parkeerverwijssysteem, dat aangeeft waar en hoeveel parkeerplaatsen

beschikbaar zijn, zal op orde moeten zijn. Het goed verwijzen van de automobilist naar de

parkeerterreinen en hoeveel parkeergelegenheid beschikbaar is, vormt onderdeel van het autoluw maken van de historische kernen en het centrum van Bussum.

Met het parkeerregime kan het autoluw verder worden vormgegeven. Door het aantal vergunningen per huishouden af te stemmen op beschikbaar aantal parkeerplaatsen in de kern of centra, kan meer ruimte in de kern worden gecreëerd. Dit kan betekenen dat per huishouden het aantal vergunningen wordt beperkt.

Door de verkeerscirculatie te wijzigen, wordt de hoeveelheid doorgaand verkeer verminderd. Dit kan door het beperkt toelaten van verkeer zijn of het instellen van eenrichtingsverkeer. Hierdoor zal, in combinatie met de maatregelen voor het parkeren, de verkeersdrukte in de kern afnemen. Het centrum van de kern wordt daardoor aantrekkelijker om in te verblijven en het woon- en winkelklimaat wordt verbeterd, wat een belangrijke impuls is voor de lokale economie. Noodzakelijke bevoorrading blijft gegarandeerd, bijvoorbeeld binnen de venstertijden.

Voor de aanpassingen van de verkeerscirculatie zijn modelberekeningen gedaan, waarbij doorgerekend is wat de gevolgen zijn op het wegennet van het autoluwer maken van de routes door Naarden Vesting, Muiden en het centrum van Bussum. Uit de berekening kwam naar voren dat het wegennet deze maatregelen aan kan. Voor de modelberekening is uitgegaan van het handhaven van de huidige weginfrastructuur, niet van een uitbreiding. Voor Naarden Vesting wordt voorgesteld te onderzoeken wat de effecten zijn van een rondweg aan de noordzijde van de kern langs de A1.

Een nadere uitwerking van de autoluwe maatregelen per kern of centrum is hiervoor nodig. Deze uitwerking zal een samenwerking zijn met de betrokken inwoners en ondernemers. In hoofdstuk 8 van de Mobiliteits- en Parkeervisie wordt daar nader op ingegaan bij de participatieladder.

165 Ook zal worden vermeld dat:

1. de Mobiliteits- en Parkeervisie in lijn is met het landelijke en regionale beleid en, waar mogelijk, regionaal afgestemd is;

2. bereikbaarheid belangrijk is. Met het autoluwer inrichten van de kernen en centra gaat de gemeente ‘niet op slot’;

3. we de centra en industrie goed bereikbaar willen.

Bij parkeren wordt het volgende opgenomen:

Gooise Meren zet in op het omzetten van de huidige vergunningshoudergebieden in fiscale gebieden waarbij bepaalde doelgroepen een ontheffing krijgen. Fiscaal parkeren houdt in dat in de huidige vergunninghoudersgebieden betaald parkeren wordt ingevoerd. Bewoners krijgen hiervoor een ontheffing en er komt een regeling voor bezoekers aan de bewoners. Het fiscaliseren van het parkeerregime is een middel, geen doel op zich. Het doel is het flexibeler om te gaan met de beschikbare ruimte en het gebruik voor de diverse doelgroepen simpeler te maken. Het moet zorgvuldig worden ingevoerd, rekening houdende met de belangen die spelen in de kernen en het centrum van Bussum. Het aantal ontheffingen wordt afgestemd op de beschikbare parkeerruimte.

Voor de bezoekers aan bewoners en zorgverlenende instanties wordt beleid ontwikkeld hoe zij in deze gebieden kunnen parkeren. Ook het bestaande beleid rondom parkeren van mantelzorgers in

reguleerde gebieden wordt hierin samengevoegd. Het sturen op het bezoek aan de kernen waar fiscaal parkeren van kracht is, gebeurt door middel van het parkeerverwijssysteem en de tarieven om

bepaalde doelgroepen aan de randen van de kernen en centra te laten parkeren.

De uitwerking van het fiscaal parkeren en het mogelijk toepassen van parkeerregulering in gebieden waar dat nu nog niet geldt, gaat in samenwerking met de direct betrokken inwoners, ondernemers en andere belangenorganisaties in de betreffende kern of het centrum van Bussum. Zie hiervoor ook het onderdeel ‘participatie’ in hoofdstuk 8 van de Mobiliteits- en Parkeervisie.

De industrieterreinen hebben een belangrijke economische functie voor Gooise Meren. De Nieuwe Vaart, het industrieterrein aan de Frans Kampweg, het Givaudan terrein en Gooimeer Noord en Zuid moeten goed ontsloten zijn. Het parkeren met name op Gooimeer Zuid is een punt van aandacht. Voor het vrachtwagen parkeren moet beleid ontwikkeld worden, waarmee locaties aangewezen kunnen worden waar deze vrachtwagens wel en niet mogen parkeren.

166

Reactienota concept Mobiliteits- en