• No results found

Gewenste plek voor bushaltes

9.1 Gespreksverslag Muiden I

Betreft: Mobiliteits- en Parkeervisie Gooise Meren

Aanwezig Fred Winnubst, Peter Strikker, Ben Boogaards, Harm Hansenaar, Ilse Schreuder, Miracelle Visee, Diane van Toor en Nico Molenaar (namens de gemeente Gooise Meren)

Datum: 9-10-2019

Toelichting op het proces.

Nico geeft een toelichting op het proces. De Mobiliteits- en Parkeervisie zal bestaan uit drie

onderdelen: de Mobiliteits- en Parkeervisie, de parkeervisie en het uitvoeringsprogramma. De visies hebben een tijdshorizon tot 2040. Het uitvoeringsprogramma zal elke vier jaar (raadsperiode) worden opgesteld of geactualiseerd.

Voorafgaand

De Krijgsman is een nieuw deel van Muiden. Dit gebied is daarom sterk in ontwikkeling. De verkeerskundige van dit gebied is Erik ’t Hart.

Er wordt opgemerkt dat de Visie niet over alle kernen kan gaan, maar toegespitst wordt per kern. Dit wordt ook op veel onderwerpen gedaan, sommige onderwerpen gelden voor alle kernen.

1. Navigatie

De navigatie herkent veel nieuwe wegen niet. Nico geeft aan dat we vanuit wegverkeer informatie kunnen leveren voor navigatiesystemen.

2. Sluisbrug

De Sluisbrug zorgde voor opstoppingen. Nu is de Spieringbrug in werking en scheelt het enorm. Als de brug open is vindt er om het gebied veel congestie plaats. Omdat de brug op zondag tussen 12.00 – 20.00 niet open kan, zorgt dit voor problemen.

3. Eénrichtingsverkeer

Eénrichtingsverkeer in Muiden is niet goed voor de detailhandel. Ook de meeste bewoners zijn tegen éénrichtingsverkeer.

4. Toeristen en parkeren

Het regelen van de hoeveelheid toeristen is lastig voor Muiden, vooral in de zomer uiteraard. De bebording daarbij moet beter en duidelijker, met name voor het Muiderslot. Toeristen parkeren het meest op P1 en P2.

De P&R is te klein en moet groter. Voorzieningen bij de P&R voor fietsers is niet goed geregeld. P2 wordt uitgebreid en verlegd. P1 is in de toekomst een brandweerkazerne gepland ten koste van de parkeerplaatsen daar. Daar zijn de bewoners het niet mee eens. Er gaan straks namelijk 100 parkeerplaatsen weg. Dat zorgt ook weer voor extra (parkeer)druk vanuit toeristen. Deze wilt men zoveel mogelijk buitenhouden. De begeleiding met borden kan daarbij ook beter.

5. Autoluwe binnenstad

Is een autoluwe binnenstad een wens? Muiden zal daar in ieder geval van opknappen. De Stadsraad voelt er wel wat voor. De veiligheid op parkeerterreinen kan ook beter. In de binnenstad is een

125 woonerfachtige functie denkbaar, waar de auto te gast is. De voorrang moet in het voordeel zijn van de voetganger.

6. Sluis

Als de sluis open is, staan auto’s vaak niet goed opgesteld en kunnen fietsers en wandelaars er niet door. In de zomermaanden is de doorgaande weg over de sluis een hoofdweg voor fietsers. Het is dan zo druk dat het een chaos wordt. Aan beide zijden van de brug zijn veel fietsers en wandelaars. Als de bomen open gaan, is het dringen. Veel wielrenners zorgen dan ook voor gevaarlijke situaties.

7. Fietsers

Fietsers moeten over de Zeesluisbrug omdat er geen fietspad om Muiderberg heen. Op de

natuurboulevard is de fiets te gast. Het wandelgebied is daarbij niet gescheiden en voorzien van een graspad. Dit is niet wenselijk.

Er zijn weinig fietsvoorzieningen, zoals fietsrekken. Over de hoofdroute is het erg druk qua fietsverkeer.

Er lopen plannen om over de Spieringbrug te kunnen fietsen en om een rondje om de kern te kunnen maken. Voordat de brug er lag, was hier een fietspad, deze is verwijderd. De wens is om onder de brug door te fietsen en daar weer het fietspad op te gaan richting Weesp. Richting Weesp is een dubbel fietspad die op een gegeven moment stopt. De wens is hier om dit door te laten lopen richting Weesp, zodat je niet hoeft over te steken.

In Muiden is er geen middelbare school. Veel kinderen moeten over fietswegen die niet verlicht zijn.

Vanuit veiligheidsoogpunt moet daar iets aan gedaan worden.

Elektrische fietsen in opmars. Laadpunten zijn zeer wenselijk in Muiden. Bij het Muiderslot moeten meer fietsparkeerplaatsen komen.

Het fietspad buitenom, over de Mariahoeveweg en de verbinding van en naar Almere via de Hollandse Brug is buitengewoon slecht.

Binnen de kern Muiden wordt weinig overlast van scooters op fietspaden ervaren.

Vanuit De Krijgsman gaan veel mensen naar het kinderdagverblijf en de scholen. Voor wat betreft auto’s is dit een kritisch punt.

8. Deelfietsen

Bij de P&R worden nu deelfietsen aangeboden. Het gebruik hiervan ligt hoog; er is dus zeker animo voor. Bij de VVV zou het een goed punt zijn en dat geldt ook voor Muiderslot, P1 en P2.

9. Deelauto’s

De parkeernorm gaat steeds meer omlaag. Er wordt naar de mogelijkheid voor deelauto’s gekeken.

Zou dat werken in Muiden? Er komt een nieuwbouwplan in Mariahoeve. Daar gaat de parkeernorm omlaag. Dan zou het een optie kunnen zijn.

10. Vrachtwagens, laden en lossen

Vrachtwagens staan in Muiden overal. Ze rijden over de Herengracht omhoog, maar kunnen daar niet draaien, dus moeten ze weer naar achteren. Dat levert gevaarlijke situaties op en belemmert de doorstroming. Er wordt volgens de Stadsraad te weinig gehandhaafd. De ondernemers moeten met leveranciers afspreken om niet in de spits en tijdens naar schoolgaand verkeer te gaan laden en lossen.

Dat zou moeten worden opgenomen in de visie: ‘Laden en lossen’.

126 11. Nood- en hulpdiensten

Beide sluizen mogen niet tegelijkertijd draaien en open zijn, anders is Muiden niet bereikbaar voor nood- en hulpdiensten. Hoofdroute calamiteiten is midden door Muiden.

12. Openbaar vervoer

Met de nieuwbouw erbij krijgt Muiden er 3000 inwoners bij. Vroeger was er een halte bij P1; dat was ideaal. Nu is dat alleen bij de P&R, dat is een stuk minder. Daarnaast gaat de bus maar eenmaal per uur.

Die gaat dan naar Weesp en Naarden, en niet naar Amsterdam. Vanuit de Vesting naar de P&R komen is niet te doen. Er zijn veel forenzen die met het openbaar vervoer willen, wat nu gewoon niet mogelijk is. Er liggen plannen om dit te versterken, maar dat is nog niet gebeurd. Ook is een betere

busontsluiting nodig.

13. Parkeren en regulering

Welke parkeerregulering zou passen? De Stadsraad geeft aan dat er opnieuw gekeken moeten worden naar het parkeerregime en het niet vergeleken moet worden met de andere kernen. Het is betaald d.m.v. vergunningen. Voor bezoekers en mantelzorgers is er een probleem. De oude situatie met de blauwe kaart was eigenlijk het best. Na de fusie is de harmonisatie doorgevoerd in het nadeel van Muiden.

De vakken voor invaliden in de Weesperstraat blijven bestaan, terwijl deze mensen wellicht al niet meer leven. Hier zou naar gekeken moeten worden en daarmee naar het opschonen van deze plekken.

De grootte van de parkeervakken is ook een probleem. Deze zijn te smal, waardoor mensen breder geparkeerd gaan staan.

127