• No results found

Re-integratiebedrijf Introductie

In document Hoofdstuk 2 Ontwikkelingen in beeld (pagina 30-33)

Het eerste scenario, Dukdalf als re-integratiebedrijf, betreft een doorontwikkeling van Dukdalf Talent. Dukdalf legt zich toe op het ontwikkelen, opleiden en toeleiden van mensen naar reguliere werkgevers. Detacheren en uitzenden, jobcoaching en begeleiding op de werkplek in het kader van één regeling voor de onderkant zijn diensten van zo’n bedrijf. De doelgroep bestaat uit mensen in de Wwb, WIJ, Wsw (voor zover gericht op detachering), Wajong en de nieuwe regeling Werken naar Vermogen. Naast gemeenten en UWV worden werkgevers en (zorg)verzekeraars belangrijke opdrachtgevers voor het bedrijf. Dukdalf ontwikkelt zich in dit scenario tot het werkbedrijf van de te vormen Regionale Sociale Dienst. In het verlengde van de activiteiten op het terrein van re-integratie, biedt Dukdalf ook HRM-diensten aan ondernemingen. Daarbij kan gedacht worden aan werving en bemiddeling, herplaatsing en re-integratie tweede spoor, mobiliteitsdiensten, et cetera.

Regio

A B

Arbeidsmarkt

C D

Activiteiten

Wijk

In dit scenario laat Dukdalf het organiseren van beschut werken (voor zowel het zittende bestand als instromers in de nieuwe Wsw over aan de collega-SW-bedrijven in de regio (TBV en BGS). Wel maakt Dukdalf gebruik van werkplekken die door TBV en BGS worden gerund. Dukdalf concentreert zich dus op het

begeleiden van de doelgroep die (met tijdelijke of blijvende ondersteuning) naar de reguliere arbeidsmarkt begeleid kan worden. Door ook voor Vlaardingen en

Schiedam én voor werkgevers te gaan werken probeert Dukdalf de krimp van het re-integratiebudget in Maassluis te compenseren.

Toetsing scenario

In onderstaand schema wordt het toekomstscenario ‘Dukdalf als re-integratiebedrijf’

in beeld gebracht aan de hand van het in paragraaf 5.2 geformuleerde toetsingskader.

Scenario 1: Re-integratiebedrijf

1 Koers Het scenario ‘Dukdalf als re-integratiebedrijf’ sluit in beperkte mate aan op de voor Maassluis geformuleerde koers: Dukdalf zal zich meer richten op ondernemers in Maassluis. Mogelijk kunnen voorts, ten opzichte van de inzet van commerciële re-integratiebureau’s, besparingen worden gerealiseerd. De bijdrage van Dukdalf aan versterking van het zelforganiserend vermogen van de Maassluise samenleving is in dit scenario klein. De interventies beperken zich tot het professioneel ondersteunen van individuen die ‘in traject’ zitten bij Dukdalf.

2 Doelgroepen De belangrijkste doelgroepen van het re-integratiebedrijf zijn:

• Mensen die een beroep doen op Wwb, WIJ, Wsw, Wajong en de nieuwe regeling ‘Werken naar vermogen’

• Niet-uitkeringsgerechtigden die behoefte hebben aan scholing of ondersteuning

• Werknemers die herplaatst moeten worden wegens arbeidsongeschiktheid in de eigen functie of wegens bedrijfseconomische omstandigheden.

3 Effecten Als re-integratiebedrijf ondersteunt Dukdalf de inwoners van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam met opleiding, toeleiding en begeleiding gericht op een betaalde baan. Meer bewoners van Maassluis beschikken over kennis en vaardigheden die ze nodig hebben om op de arbeidsmarkt te functioneren. Dukdalf draagt zo bij aan het functioneren van de regionale

arbeidsmarkt en op deze wijze kunnen zoveel mogelijk

mensen volwaardig participeren in de samenleving, doordat zij (tenminste gedeeltelijk) hun eigen boterham verdienen. Ten opzichte van de inzet van commerciële bedrijven, kan Dukdalf wellicht goedkoper werken.

4 Verbinding Het re-integratiebedrijf heeft relatief weinig verbinding met andere activiteiten in het sociale domein. Dukdalf is een onderdeel van de publieke/publiek gefinancierde sociale infrastructuur in de regio. Bij het uitvoeren van zijn kerntaak (mensen naar de arbeidsmarkt brengen) kan Dukdalf gebruikmaken van/ een bijdrage leveren aan die sociale infrastructuur. Dukdalf kan, beter dan een privaat bedrijf, verbindingen leggen met de andere spelers in het publieke domein. Ook kan het bedrijf de verbinding leggen met andere beleidsterreinen waar ondernemers en gemeente met elkaar samenwerken (economische zaken, ruimtelijke ordening, e.d.).

De belangrijkste nieuwe verbinding betreft de dienstverlening aan ondernemers bij het ontwikkelen en inzetten van

werknemers die het nu op eigen kracht niet redden.

5 Andere partijen Dukdalf als re-integratiebedrijf wordt een concurrent van commerciële bedrijven als Sagenn, Futuro, SDW en USG.

Een belangrijke partner voor het re-integratiebedrijf wordt het SW-bedrijf van de regionale sociale dienst: dit bedrijf zorgt voor een deel van de ‘werkplekken’ voor diagnose en re-integratie voor de doelgroepen van het re-re-integratiebedrijf. De samenwerking met het Werkplein, inclusief het Servicepunt Leren & Werken en het Werkgeversservicepunt, zal intensiever worden. Daarnaast werkt Dukdalf samen op cliëntniveau met schuldhulpverlening, maatschappelijk werk, ROC, et cetera.

6 Financiën Er kleven grote risico’s aan het scenario ‘re-integratiebedrijf’.

BMC heeft geen onderzoek gedaan naar de bereidheid van de gemeenten Vlaardingen en Schiedam om hun (dalende) gemeentelijke re-integratiebudgetten te besteden bij Dukdalf.

Op de markt voor werkgeversdiensten moet Dukdalf concurreren met gevestigde dienstverleners. Voor dit deel loopt de gemeente Maassluis ondernemersrisico.

7 Organisatie Dit scenario vraagt van Dukdalf ontwikkeling van de volgende diensten en competenties:

• diagnosticeren, begeleiden en ontwikkelen van de doelgroep;

• HRM: kennis van arbeidsrecht, arbo-dienstverlening, scholing, arbeidsorganisatie;

• marketing, werkgeverscontacten, jobhunting;

Met name de eerste categorie heeft het huidige Dukdalf reeds in huis. De andere competenties moeten nog (verder) worden ontwikkeld. De investeringen bestaan dus vooral uit

investeringen in mensen.

Omdat het leerwerkbedrijf wordt samengevoegd met de werkbedrijven van de collega-SW-bedrijven in Vlaardingen en Schiedam zijn er desinvesteringskosten. Omdat de integratie besparingen op moet leveren, zal er gesneden moeten worden in overhead, locaties en bedrijfsmiddelen. Dit brengt

frictiekosten met zich mee.

8 Verwachtingen Het huidige ‘Dukdalf Talent’ biedt een goede basis om door te ontwikkelen tot een volwaardig re-integratiebedrijf. Om

succesvol te zijn, moet Dukdalf marktgerichter en flexibeler gaan werken. Ook dan blijft de vraag of als re-integratiebedrijf een gezonde bedrijfsvoering te realiseren is.

Scenario 2: Beschut werkbedrijf

In document Hoofdstuk 2 Ontwikkelingen in beeld (pagina 30-33)