• No results found

De Raad van Beroep voor het Toezicht heeft in twee zaken uitspraak gedaan. In beide uitspraken heeft de Raad de aan-

gevallen uitspraken van het College van Toezicht bekrach- tigd. In de loop van 1996 werden twee nieuwe zaken aan- gebracht. Op 31 december 1996 was geen zaak meer in behandeling.

De samenstelling van de Raad van Beroep voor het Toezicht was eind 1996 als volgt: mr W.J.M. Davids [voorzitter], ir R.H. Witteveen-Heere, ir L. van Gaaien, ir J.D. Peereboom Voller, Ir C. Hoogeveen en J.G. Pruyn [leden], mr R.W.

Organisatie en comunicatle

Polak [secretaris] en mr H. Moerkoert-Hamming [plaats- vervangend secretaris].

College voor sociale verzorging

Ook het afgelopen jaar werd aandacht besteed aan lang- durig zieke BNA-leden en nabestaanden van overleden BNA-leden.

College van Associatie Arbiters

In 1996 werd één zaak aanhangig gemaakt, die aan het eind van het jaar nog in behandeling was.

De samenstelling van het College was eind 1996 als volgt:

mr B.F.M. Grapperhaus, voorzitter, mr M.A.P.H. Randag, se- cretaris, drs ].C.]. Duindam, mr ].P. Hogerzeil, mr C.H.R.

Hulsenbek, mr ]. Hoekstra, ir C.F.A. Knol, ir P. Mulder.

Dekens

De Dekens zien toe op de juiste uitoefening van het archi- tectenberoep. Alsmede op de naleving van de plichten en komen op voor de rechten en belangen van architecten. Zij zijn wegwijzers, bemiddelaars en vertrouwenslieden in kwesties tussen architecten onderling en tussen architecten en derden. Zij treden daarbij niet in de plaats van het Col- lege van Toezicht en de Stichting Arbitrage Instituut Bouw- kunst.

In 1996 waren respectievelijk de Dekens en plaatsvervan- gend Dekens;

Alkmaar; prof. ir P.H. Tauber en D.G. Gortzak Amsterdam: E.W. Lopes Cardozo en H.L. Egberts Arnhem: ir G.]. Thijssen en F. Overdijk

Centrum: ir E. Kasanmoentalib en ir N.C.G.M. van de Rijt Drenthe: H. Morshuis en ir W.M. van Dijk

Friesland: J.A. jongema en H. Akkerman

Gewest Den Haag: mw ir B.M. van Londen-Romp en ir W.T.

Ellerman

Groningen; ir A. van Linge en E.]. Olsmeijer

’s Hertogenbosch: W. Hopmans en ing. M.A.G.N.M. Ogier Kennemerland: ir L. Bolt en A.W. van Eyk

Midden Brabant: ir F.M. Coumans en ir P.P. Bedaux Noord en Midden Limburg: ir C. Colsen en P.W.j. Coenders Nijmegen: F. Overdijk en ir G.]. Thijssen

Rijnland: ir J. Franso en H.A.C. de Heer Rijnmond: ir C. Hoogeveen en L. Kolpa

Stedendriehoek: L. Groen en ir H.P. Ghijsen Twente: ].]. Schepers en G. Oord

West Brabant: L.C. Nouwens en V.J.E.F.M. Wendel Zeeland: ir ].D. Poley en P. Wisse

Zuid-Limburg; ir A.H.j. Swinkels en ir R.L.M.A. Brouwers Zuid-Oost Brabant: D.P. Boon en ir J.J. Kielen

Zwolle: G. Oord en J.J. Schepers

Directie en medewerkers

Per eind 1996 was de bezetting als volgt:

Directeur

Mr D. van der Veer, [algemene leiding, in- en externe be- trekkingen]

Adjunct-directeur

ir J.J. Habets [coördinatie beleid]

Beleidsmedewerkers

DrsJ.A.W.M. Biemans [economische zaken], mw mr A.A.M.

Evers [juridische zaken], ir A.J. Molendijk [technische za- ken], drs ].H. van Rijn [architectuurbeleid en coördinatie dienstverlening] en mw mr drs S. Voortman [arbeidszaken]

Stafmedewerkers

Drs R.P.M. Buur [communicatie], T.R.J. van Oeffelt [com- municatie], mw E.M. Visser [coördinatie buitenland] en mw E. de Wid [communicatie en verenigingsorganisatie]

Medewerkers studiestichtingen / BNA-organen

Mw C.C.M. Dierx [Staro, College van Toezicht], mw M.

Helsdingen [Stawon, Ontwerpen voor Nederland], mw J.M.A. van Oirschot [Stagg, BNA/VTS, Fonds Sociale Ver-

zorging] en M.E.F. Yard [Accis]

Secretariaatsmedewerkers

Mw A.C.W. van Dongen [technische zaken], mwJ.A.G. van Dongen [servicelijn], mw L.F. Olfers [directiesecretariaat], mw C.A.A. Uiterwaal [servicelijn, economische, juridische en arbeidszaken]

Medewerkers administratie

J.A. van Schendel [hoofd administratie en organisatie], A.A.W.M. Jenniskens [financiële administratie] en mw C.

Kanteman [ledenadministratie]

Medewerkers interne organisatie

Mw A.C Berke [huishouding], mw E. Hollander [huishou- ding], K. Leeseman [reproductie], mw CR Scherjon [recep- tie] en mw G.A. Schumacher [receptie]

Communicatie

Publicaties

BladNA ging in 1996 zijn derde jaargang in. De lay-out is vernieuwd en de redactionele inspanningen zijn gericht op het verbeteren van de functie van het blad als discussieplat- form en van de rol als spreekbuis van architecten. Het BNA- karakter van het BladNA is versterkt.

Als bijlage bij het blad verscheen in december ‘De BNA in 1996’, een journalistieke terugblik op het afgelopen jaar.

De voorganger ‘De BNA in 1995’ is in 1996 gebruikt bij de werving van nieuwe leden.

Voor de Dag van de Architectuur is een bijlage bij BladNA gemaakt die in groten getale in het land is verspreid.

Met de organisatie ‘Fast Fax’ is in de eerste maanden van het jaar samengewerkt om de leden op een snelle wijze te voor- zien van cijfers en tabellen, nodig voor onder andere de be- rekening van salarissen en uurtarieven.

Internet

Met de Internet-site ‘WeBNA’ ging de BNA digitaal. Leden, niet-leden en belangstellenden kunnen zich sinds 20 de- cember 1996 laven aan een schat van informatie over alle mogelijke facetten die direct of indirect met de uitoefening van het architectenvak te maken hebben. Met WeBNA wordt verwacht de leden nog beter te informeren, poten- tiële opdrachtgevers de weg richting gekwalificeerde archi- tecten te wijzen en het publiek voor te lichten over het werk van een architect.

WeBNA is in eerste instantie voorde leden opgezetals een aanvulling op de bestaande media - BladNA, infobladen, brochures - en de servicelijn. Internet is vierentwintig uur per dag operationeel, kan op de meest voorkomende vra-

gen direct en doeltreffend antwoord geven, kan snel actueel gemaakt worden en biedt de mogelijkheid tot discussies en gedachtewisselingen.

Voor opdrachtgevers biedt WeBNA onder meer de lijst van bij de BNA aangesloten bureaus. Dit is in feite de informatie uit het boek BNA Architecten 97 met alle feitelijke gege- vens en per bureau een kort profiel. Sommige bureaus heb- ben een eigen Internet-site, waarnaar WeBNA met een schakelmogelijkheid verwijst.

Voorde leden is een raamcontract afgesloten met Internet- provider NLnet. Bureaus die een eigen Internet-pagina wil- len opzetten kunnen gebruik maken van een aanbiedingvan ArchiNed.

Internationale contacten

UIA Assembly

Op de Assembly die aansluitend aan het Barcelona-congres werd gehouden, legden alle functionarissen [President, vijf Vice-Presidenten, Secretaris Generaal en Penningmeester]

verantwoording af voor hun bezigheden in de afgelopen drie jaar. De rapporten van de Programma-directeuren ter- zake van Architectural Education, The Road from Rio / Sus- tainable Development en International Competitions wer- den zonder veel discussie aanvaard. Beleidsmatig en inhou- delijk interessanter waren de unaniem aanvaarde verklarin- gen over het UIA / UNESCO Charter for Architectural Education en de Recommended Standards of Professiona- lism in Architectural Practice. Omdat het zich laat aanzien, dat de Wereld Handels Organisatie [WTO] zich via de GATS-akkoorden eerlang ook op het architectenberoep zal storten heeft een brede commissie gewerkt aan een set internationale minimumeisen voor de vakbekwaamheid.

De discussie in Barcelona spitste zich toe op de vraag of deze standaard het minimum moest zijn of de aanbeveling:

het werd - mede door de huiver bij sommige delegaties - het tweede: Recommended International Standards.

Tijdens de verkiezingen van Bureau en Council-functies werd de Mexicaanse architecte/docente Sara Topelson de Grinberg [1947, Polen] voor de komende drie jaar tot UIA- voorzitter gekozen. Voor 1999 was tijdens het 1993-con- gres Beijing reeds als congresstad aangewezen; voor het jaar 2002 is Berlijn gekozen.

49

Organisatie en comunicatie

CLAI

De architectenverenigingen van Nederland, Duitsland, België en Frankrijk vormen tezamen het informele CLAI. In CLAI-verband wordt informatie uitgewisseld over nieuwe ontwikkelingen in het beroep en de implementatie van Eu- ropese regelgeving. Via dit netwerk is het beter mogelijk om aan de leden ondersteuning te geven bij het werken in eikaars landen. Dit jaar is onder meer informatie uitgewis- seld over de stand van zaken van de implementatie van de EU Diensten Richtlijn en de Richtlijn Mobiele en Tijdelijke Bouwplaatsen in de vier landen.

Eurosag

Eurosag is de European Salaried Architects’ Group, de Euro- pese organisatie van architecten in dienstverband. Het is een informele groepering die als belangrijkste doelstelling kent de bevordering van de belangen van architecten in dienstverband. De BNA heeft in 1995 voor de gebruikelijke termijn van drie jaar het secretariaat op zich genomen. Ir Marius Reichert vervult in die periode de post van secreta- ris-generaal.

Belangrijkste activiteit is de organisatie van het driejaar- lijkse congres metals thema ‘Flexibele beroepsuitoefening van architecten in dienstverband. De bijeenkomst vindt plaats van 9 toten met 13 juni 1997 en zal omlijst worden met excursies in Amsterdam, Amersfoort en Rotterdam.

Gerekend wordt op zo’n zeventig architecten afkomstig uit praktisch alle landen van Europa.

In het verslagjaar is aan de contactpersonen en -organisaties tweemaal een Newsletterverstuurd om de betrokkenen op de hoogte te stellen van de voorbereidingen van het con- gres. Tevens is hieraan een vragenlijst toegevoegd met als doel om te komen tot een Euroflex-rapport. Dit rapport zal een overzicht geven van de stand van zaken van de flexibili- sering en de gevolgen daarvan voor de architectuur en de uitoefening van het beroep in Europa.

Aan de lijst van contactpersonen/landen werden Ierland en Oostenrijk toegevoegd.

Raadgevend Comité voor de Opleiding op het gebied van de architectuur

Het Raadgevend Comité heeft onder meer tot taak er voor te zorgen dat de opleiding op het gebied van de architectuur

in de Europese Unie op een vergelijkbaar hoog niveau ligt.

Een voorstel tot wijziging van de uit 1985 daterende Richt- lijn is door het Raadgevend Comité aan de Commissie aan- geboden: de duur van de opleiding voor fulltime studies tenminste vijfjaar [thans vier jaar] plus twee jaar praktijker- varing, ofwel zes jaar [waarvan één jaar praktijk] gevolgd door één jaar praktijk. De Europese Commissie zal hierover in 1997 aan de Raad van de Europese Gemeenschappen ad- viseren.

SLIM

De Raad van de Europese Gemeenschappen zette onder de naam 5impler Legislation for the Internal Market [5LIM]

een project In gang met de doelstelling om te komen tot vereenvoudiging van Europese regelgeving. Er werd een viertal 5LIM-teams gevormd die tot taak hadden de werk- wijze en structuur van een aantal zogenoemde sectorale richtlijnen te onderzoeken en een advies uit te brengen over deregulering van vier sectoren. En van deze vier secto- ren betreft de richtlijnen inzake de ‘onderlinge erkenning van diploma’s’. De Europese Richtlijn Architecten uit 1985, die het vrij verrichten van diensten en het zich vestigen in de landen die bij de EU zijn aangesloten regelt, is zo’n richt- lijn.

Omdat gevreesd werd voor afschaffing van de Architecten- richtlijn heeft de BNA overleg gevoerd met een aantal be- trokkenen. Het 5LIM-team heeft uiteindelijk de Europese Commissie geadviseerd om de bestaande sectorale richtlij- nen te bestendigen en daarbij enkele vereenvoudigingen aangegeven voor een doeltreffender werkwijze van de Raadgevende Comits. De Raad van de Europese Gemeen- schappen heeft inmiddels het advies van de Europese Com- missie [en de 5LIM-groep] overgenomen en een volgende evaluatie uitgesteld tot 1999.

Ledenservice

Servicelijn

Het aantal vragen dat de servicelijn te verwerken kreeg in 1996 is licht gedaald ten opzichte van het topjaar 1995 waarin circa 10.000 vragen verwerkt werden. Er zijn in 1996 circa 9.500 vragen verwerkt. Daarbij wordt aangetekend dat het licht verminderde aantal vragen dat werd behandeld

door BNA beleidsmedewerkers per vraag meer tijd In be- slag nam, enerzijds vanwege de meer ingewikkelde aard van de vragen, anderzijds vanwege de geboden ‘service op maat’. Naar onderwerp verdeeld worden de meeste vragen gesteld over de SR [zowel juridisch als honoraria] en au- teursrecht, vervolgens het ‘dossier arbeidszaken’ [In het bijzonder ziektewet, arbo en cao]. In de rubriek diversen scoren de volgende onderwerpen hoog; architectenkeuze, [EG] aanbestedingen, praktijkstage, collectieve contracten, cursussen en lidmaatschapsinformatie.

De verruiming van het aanbod dienstverlening in het kader van BNA-advies leidt ertoe dat meer BNA-leden recht- streeks het netwerk van externe adviseurs, die tegen een gereduceerd tarief diensten verrichten, benaderen.

Quentel B.V. heeft de telefonische bereikbaarheid van de BNA onderzocht. De primaire bereikbaarheid van de BNA centrale is 100 % [ruim boven het landelijk gemiddelde van 94%]. De responstijden liggen iets boven het landelijk ge- middelde.

WeBNA Service

Onder de rubriek Service is Inmiddels een groot aantal be- standen die BNA architecten beroepsondersteunende in- formatie geven, op de BNAInternetsite WeBNA te raadple- gen. De lijst titels wordt nog uitgebreid en regelmatig geac- tualiseerd.

Cursussen en voorlichtingsbijeenkomsten

Honderden leden namen deel aan de volgende activiteiten die door, in opdracht of op verzoek van de BNA en de stu- diestichtingen zijn georganiseerd.

Training ‘Acquisitie en opdrachtverwerving’;

Training ‘Invoering Kwaliteitszorg bij architectenbureaus’;

Training ‘Onderhandelen’;

Training ‘Persoonlijke effectiviteit voor de leidinggevende’;

Workshop ‘Marketing voor architecten’;

Workshop ‘Public Relations’;

Symposium ‘Architecten over hun toekomst’

Symposium’Persoonlijkheidsrechten en collegiaal gedrag’;

Symposium ‘Present and Futures - Architecture in Cities’

Bijeenkomst architecten in de restauratiesector;

Cursus ‘Ontwerp en Energieprestatienorm’;

Cursus ‘Duurzaam Bouwen in de Praktijk’;

- Cursus Ondernemingsplanning en financieel management Voorlichtingsbijeenkomst CAO

Voorlichtingsbijeenkomsten herziening SR Voorlichtingsbijeenkomsten Europees Aanbesteden

Studiemiddag Waardebepaling architectenbureau Symposium Architecten in dienstverband van derden Symposium Decentralisatie onderwijshuisvesting [Staro]

Themabijeenkomst Probleemgestuurd onderwijs [Staro]

Workshops Souterrain van de woningmarkt [Stawon]

Vraagbaak

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van arbeidszaken, fi- nanciën, architectenkeuze, techniek, de SR, worden onder de aandacht gebracht via de rubriek Vraagbaak in BladNA onder de aandacht gebracht. Ook vragen aan de Servicelijn die relevant zijn voor BNA-leden worden gepubliceerd.

Collectieve contracten en kortingsregelingen

Eind 1996 was het pakket collectieve contracten en kor- tingsregelingen als volgt samengesteld.

Ahrend: computersupplies, tekenkamerinrichtingen, kan- toor- en tekenartikelen;

Arboned: ziekteverzuim;

ArchiNed: opzetten Websites;

Centraal Beheer; arbeidsongeschiktheidsverzekering, brandverzekering, computerverzekering, glasverzekering, ongevallenverzekering en ziekengeldverzekering;

Exact: administratiesysteem;

IMK: bedrijfseconomische advisering;

Info’Products/Compu’train: computer hardware/software, computer opleidingen;

Lease Plan: leasing en beheer wagenpark;

Netlaw; advocatendiensten;

NLnet: Internetprovider-service;

Océ: fotokopieerapparatuur [groot formaat], lichtdruk- apparatuur, plotters;

Ohra: autoverzekering en ziektekostenverzekering;

Sharp: faxapparatuur en fotokopieerapparaten;

Stichting Stabu: Stabu-regeling voor een- en tweeper- soonsbureaus;

TenderSelekt: Europese aanbestedingen.

51

Organisatie en comunicacle

Brochures, rapporten en informatiebladen

De BNA biedt zo’n zestig boeken, informatiebladen, bro- chures en andere publicaties aan. Nieuwe publicaties die in 1996 verschenen waren.

Kwaliteitszorg voor architecten Informatiebiad Europees Aanbesteden

Het woord is aan de ondernemer. Architectuur voor het midden- en kleinbedrijf

Aandacht voor uw woonwensen. Architectuur voor de inci- dentele opdrachtgever

BNA Architecten 97

Duurzaam Bouwen samen met uw architect

Visies op schooigebouwen gebruikers -I- ontwerpers in beeid [Staro]

Een nieuw programma voor het stedelijk landschap in de 21ste eeuw [Stichting Ontwerpen voor Nederland]

53