• No results found

Er zijn tweeëntwintig kringen, elk met een eigen bestuur.

Het voeren van overleg met de lokale overheden is een be- langrijke taak van de kringen, naast het voeden en uitdragen van het centrale beleid van de vereniging. Daarnaast worden er activiteiten voor kringleden georganiseerd.

Kringvoorzitters en -secretarissen

Eind 1996 waren de kringvoorzitters en -secretarissen

Alkmaar; F. Truijen en C. Kruit Amsterdam: R.J. Budding en ir C. Spoek Arnhem: ir W. Visser en J.H.T. Verborg Centrum: ir B. Pickkers en ir Chr. de Jonge Drenthe: ir R.W. Gerritsma en j.K. Steffens Friesland: ir D.V. Ringeling en C. Slot

Gewest Den Haag: ir D.E. Aardewerk en ir C.P van Heerden Groningen: G.J. Korteweg en W. van der Wal

’s-Hertogenbosch; F.M.G. Horio en A.M. de Vrieze Kennemerland: ir C.D. van Bruggen en B. van Hulst Midden Brabant: A. Smeulders en S. Luijten

Noord- en Midden-Limburg: ir L.S.M. Petit en ing. M. de Jonge

Nijmegen: ir R.C.M. Meltzer en P.C. Kleinlooh Rijnland: A.J.F. Bik en ir J. Franso

Rijnmond: W.F.j. PenningdeVries en A. Maat Stedendriehoek: G. de Wilde en P.G.M. Jansen Twente: ir H. Wendrich en ir A. Jekel West-Brabant: P. Maas en P. van den Heuvel Zeeland; ir G.J.W.M. van Bebber en H. Weertman Zuid-Limburg: Ir R.P.H. Keulers en ir J.A.G.M. Hendriks Zuid-Oost Brabant: J. van Dijk en ir W.J. Niezing Zwolle: ir R.P. Moritz en ir W.M. Meijer

Kringbezoeken

De voorzitter en de directeur van de BNA zetten in 1996 hun bezoeken aan de kringen voort. Er zijn negen bijeen- komsten gehouden. Voor elke bijeenkomst zijn de leden van twee a drie kringen uitgenodigd.

Handboek kringbestuurders

De herziene versie van het ‘Handboek kringbestuurders’ is verschenen: een praktische leidraad voor bestuursleden van BNA-kringen. Door jaarlijkse aanvullingen van het in een ringband gestoken handboek blijft de kringbestuurder

Portfolio Eddy Posthuma de Boer

«i.' ..I

Peru / Behuizing aan de kust

Haïti / Cité Soleil

Goma / Vluchtelingenkamp

3 luiii

‘y*’’

W i gift

•vu

ijf if m i •; V ± m ^ -4 .V 'V '1

p 'Jr jP ."^Wi" j

'<V / J

# Jrjiyjl

“Tr

J

'^S V M* ft' m

if/i §iB\ ^ »/ # , JjF '’’i -•• W-

.ft ft

t

ft

1 iL

V

' 'ft '-ft Vf ■f

'yi _ J T m

/ J £ m; ^ Üe J

^ wip'- Tl JK3V_JI F

J|

f ffi ft i ft -fi m U '■ ^ ^ js 4a

.• n

S'... :?v

J.

J 'S'- ÏVJt

^4 m w^m \ F>/

Somalië / Hut in aanbouw

Thailand / Akha-stamhuis

Kenya / Samburu-hutten

.''^*> ;t\y^

i f ^"3 ^

p .'W' Ilf^i i5# -w -'W^

1

fc ' V<.' 'i

'iL S-. >.\ '1 i ^*lM|^‘;* ' ''■'I

i "f

! -' i f Jk 1 1^' ' ,'«R ’ ïa'-vi f <■ r?Tf « ^ ^ fc •' — s :, vt-- ■ ■

fr m fÉ! KH Él

. ■: ^ f - “!Jfc r^s-'

9^41 . 1 .iiiG ml wm^ '•-W

Soedan / Bedoeïenen-familietent

Eddy Posthuma de Boer, fotograaf Het verschil tussen primitieve en gecompliceerde samen- levingen is voor een reizend fotograaf een reden om nieuv/sgierig en alert in de wereld rond te kijken.

De hoogste vorm van een primitieve wooncultuur is altijd verheven boven het verval en de decadenties van een ge- compliceerde beschavingsvorm.

Om een paar voorbeelden te noemen, de sociale structuur van de primitieve Dogon- of Samburu-architectuur in Afrika is van een hogere orde dan de door economische armoede van afvalmaterialen gebouwde ‘bidonvilles’ in de rafelranden van de zeergrote, overbevolkte wereldsteden en de tent van een bedoeVenenfamilie in de woestijnen van Klein-Azië is een perfect toegeruste mobiele leef- ruimte in vergelijking tot een vluchtelingenkamp met honderdduizend plastic noodonderkomens zonder sani- taire voorzieningen.

De wereld is er nog vol van; denk er eens aan, wanneer u in uw comfortabele vervoermiddel in de ochtendfile langs onze West-Europese architectuurfenomenen rijdt.

steeds goed op de hoogte van bijvoorbeeld bestuursmuta- ties, nieuwe BNA-brochures, BNA-vergaderschema’s en budgetten. Het ontstaan van het handboek vloeit voort uit de wens van de kringen om hun positie te versterken, de communicatie met het bureau te verbeteren en lokaal en regionaal professioneler te kunnen functioneren.

Overleg voorzitters en secretarissen

Driemaal per jaar overlegt het bestuur met de voorzitters en secretarissen van de kringen. De directie overlegt twee- maal per jaar met de penningmeesters van de kringen, met name over de financiën van de kringen en het budget dat de BNA ter beschikking stelt voor de activiteiten van de krin- gen. De vergadering met de kringbesturen in september staat in het teken van informatie aan nieuwe kringbestuurs- leden. In de beide andere vergaderingen staan de activitei- ten van de kringen en die van de BNA centraal.

Pilot project drie Noordelijke en Brabantse kringen Tijdens de Algemene Vergadering van 12 december 1996 te Utrecht is het voorstel voor een pilot project in de drie Noordelijke kringen Groningen, Friesland en Drenthe en in de provincie Brabant [de kringen West-Brabant, Midden- Brabant, Zuid-Oost Brabant en ’s-Hertogenbosch] door de leden aanvaard. Het pilot project beoogt de regionale posi- tie van BNA kringen te versterken.

Dit experiment is een vervolg op de notitie ‘Ruimte voor Kringen’ van mei 1993, waarmee het proces van verande- rende verhoudingen tussen ‘de kringen en ‘de landelijke centrale’ in gang werd gezet. De structurele financiële mid- delen van de kringen zijn de afgelopen jaren gemiddeld met 10 % jaarlijks gestegen. Dit heeft er ondermeer toe bijgedra- gen dat kringen een reeks van activiteiten hebben kunnen ontplooien.

De maatschappelijke positie die kringen willen innemen vereist dat zij hun krachten op regionaal niveau bundelen.

Overheden, andere belangenbehartigings-organisaties en onderwijsinstellingen doen een toenemend beroep op BNA-leden een bijdrage te leveren aan de discussie over maatschappelijke vraagstukken die stedenbouw, architec- tuur, milieu, enzovoort betreffen. Een efficiënte en effec- tieve inbreng van BNA leden op kringniveau vereist een professionalisering van hun organisatie.

De pilot-projecten worden vanuit het bestuur begeleid door Tom van der Zanden en Henk Boldewijn. De betrok- ken kringen rapporteren per kwartaal aan het BNA be- stuur; eind 1997 vindt een tussentijdse evaluatie plaats.

Activiteiten kringen

Arnhem

Bijeenkomsten

De nieuwjaarsreceptie vond plaats in de Polikliniek in Arnhem-Zuid bij een matige opkomsten meteen rondlei- ding en plantoelichting van ir G. van Veersen [Wiegerinck Architecten, Arnhem]. Een gezamenlijke kringbijeenkomst met Nijmegen werd gehouden in het kantoor van Energie Ned, ontworpen door ir W. Visser van B + D Architecten.

Naast het voorzitten van de vergadering gaf hij ook de toe- lichting op het ontwerp. De rondleidinggaf een unieke kans ditgebouw en zijn detaillering te bekijken. De tweede geza- menlijke bijeenkomst met Nijmegen was in Galerie Marzee meteen bezoek van de directeuren voorzitter. Na de verga- dering werd het ontwerp en de gebouwinrichting boeiend toegelicht door de architect ir B. Dirrix. In het algemeen werden gezamenlijke activiteiten zowel door Kring Arn- hem als Kring Nijmegen gewaardeerd.

25

Habitat

Naar aanleiding van Habitat II had de Academie van Bouw- kunst Arnhem in mei een uitwisseling met architectuur- studenten van de University Addis Abeba, Ethiopië. Enkele kringleden hebben de groep op hun bureau ontvangen en er is een avond gemeenschappelijk doorgebracht met dis- cussie en diner.

Dag van de Architectuur

Omdat 1996 ook het jaar van het Industrieel Erfgoed was is er op 1 juli een excursie geweest naar het duurste jongste en nooit gebruikte industriële ‘monument’, de voormalige snelle kweekreactor te Kalkar. De excursie was met een breed geselecteerd aantal gegadigden uit de bedrijfstak en dus minder openbaar dan voorgaande jaren, maar daarom niet minder succesvol.

Kringen

Excursies

De voorjaarsexcursie, georganiseerd door M. Hindriks en H. van den Heuvel naar Den Haag was een succes met vijfen- veertig deelnemers uit Arnhem en Nijmegen. De geplande excursie naar Deventer is door gebrek aan belangstelling gecanceld. De tweejaarlijkse uitwisseling van Arnhem met Croydon Royal Institute of British Architects was een boei- ende driedaagse reis met schitterende historische en nieuwe projecten in Cambridge en Londen, een traditie sinds de tweede wereldoorlog, die wellicht toe Is aan een wat andere aan pak gezien de alsmaar stijgende gemiddelde leeftijd van de deelnemers.

Overige activiteiten

Het garantstellen van substantiële jaaromzetten [miljoe- nen] door de gemeente Arnhem aan een particulier archi- tectenbureau was aanleiding tot discussie met de verant- woordelijke wethouder. De acties, ook in overleg met ons bureau in Amsterdam, leidden echter niet tot een bevredi- gend resultaat. De in Arnhem opererende architecten zul- len tot na 2000 geduld moeten hebben om via de gemeente voor opdrachten in aanmerking te komen. Verder is er ac- tief overleg met het Gelders Genootschap en worden ‘his- torische’ banden versterkt. Eveneens was de Kring verte- genwoordigd bij de presentatie op initiatief van de Provin- cie Gelderland van het boek 'Aan de dijk gezet’ aan prof. ir W. Patijn, rijksbouwmeester. Daarnaast zijn op lokaal ni- veau contacten met NVOB en DSO gemeente Arnhem ge- continueerd. In het kader van de Dag van de Architectuur staat op 14 juni 1997 een grootse happening op stapel.

Centrum

In 1996 werd een accent gelegd op het architectonisch en stedenbouwkundig ontwerp. Daarnaast werd de positie van de architect in het huidige bouwproces aan een kritisch oog onderworpen. Een aantal kringbijeenkomsten werd opengesteld voor niet-BNA architecten en andere geïnte- resseerden. Zo werd in Amersfoort een activiteit georgani- seerd in samenwerking met het plaatselijke architectuur- café in de Zonnehof van architect Gerrit Rietveld. Voor 1997 liggen reeds plannen voor nauwere samenwerking met plaatselijke architectuurcentra en andere instanties.

Bijeenkomsten

Tijdens drie thema avonden werden de volgende onder- werpen behandeld:

- Het ontwerp van de faculteit voor Economie en Manage- ment te Utrecht waarbij zowel architect [Mecanoo] als constructeur [ABT] aanwezig waren voor een nadere uiteenzetting van het ontwerp en een rondleiding ter plaatse.

- Metals titel ‘de [on] macht van de architect’werd in de Zon- nehof te Amersfoort een discussiebijeenkomst gehouden over de invloed van de architect in het tot stand komen van de gebouwde omgeving.

- Een eindejaarsbijeenkomst in het architectuurcentrum Aorta te Utrecht over de Ontwikkelingsvisie Leidsche Rijn Utrecht. Tijdens deze avond werd door de directeur van het projectbureau Leidsche Rijn een uiteenzetting gegeven over de randvoorwaarden en kwalitatieve eisen waarbin- nen de uitwerking van de verschillende stedenbouwkun- dige plannen gestalte zal krijgen.

Excursie

De jaarlijkse excursie ging naar Maastricht waar het Bon- nefantenmuseum, het ceramiqueterrein en de Academie voor Beeldende Kunsten van Wiel Arets op het programma stonden.

Dag van de Architectuur

In een vijftal plaatsen in onze kring werd rondom 1 juli de Dag van de Architectuur gevierd. Thema’s hierbij waren in Utrechtde ‘Openbare ruimte’, in Nieuwegein ‘Architectoni- sche stimulans voor een nieuw centrum’, in Amersfoort

‘Nieuwland krijgt vorm’, in Almere ‘Almere 20 jaar be- woond’, en in Lelystad aandacht voor een tweetal nieuwe woningbouwprojecten.

’s-Hertogen bosch

Bijeenkomsten

- De Eenmanszaak; over de kracht en de kwetsbaarheid van kleine bureaus. Welke kansen en bedreigingen zijn erdoor regelgevingen SR. Resultaat van de avond \s Architektenkon- takt '96, waarin zes bureaus samenwerken aan versterking en continuïteit.

‘eigen werk’ door twee kringleden met discussies over nieuwe vormen van presentaties en architectuur.

Bi] de bijeenkomst over de SR en Collegialiteit was men het erover eens dat de financiële paragraaf van de SR een be- langrijk onderhandelingsinstrument is om blijvend kwali- teit te kunnen leveren. Het architectenbureau van de Rgd bevestigde dat ook hun werkzaamheden als gevolg van het bouwbesluiten de EPN complexer en uitgebrelder zijn. De taken van de architect zijn uitgebreid zonder dat daar iets tegenover staat, zo ontstaat een dalende omzet bij stij- gende personeelskosten.

Conclusie was dat architecten beter kunnen concurreren met collega’s op basis van kwaliteit en werkzaamheden dan op basis van [lage] prijzen.

Samenwerking Pilot project

Door de vier Brabantse kringen is een Pilot project opgezet voor de ontwikkeling van regionale samenwerking. Het be- zoek van BNA-voorzitter Carel Weeber werd al In dat ka- der georganiseerd. Deskundigen en bestuurders uit Breda, Eindhoven, Tilburg en ’s-Hertogenbosch presenteerden hun ontwikkelingsvisie voor de steden in de Brabantse re- gio.

Externe activiteiten

De grote excursie was dit jaar naar Lille en Lyon met de ka- pel en klooster van Le Corbusier en het oeuvre van de archi- tect Tony Gamier. Een kleine excursie ging naar het ‘eiland’

Groningen naar de Gasunie en het Groninger Museum. Bij een volgende kleine excursie werden diverse grote en klein- schalige projecten in Rotterdam, Delft en Den Haag be- zocht. Een ledenexcursie naar het Waterschapshuis in Box- tel, ontworpen door een van de kringleden, bracht een dis- cussie op gang over de [minder] dogmatische principes van de Bossche school.

Thema’s met beroepsverwanten

Behalve door de BNA werden verschillende bijeenkomsten georganiseerd in samenwerking: met de NVOB en NVM over de VINEX-ontwikkelingen In het stadsgewest ’s-Her- togenbosch en met het BAI [Bossche Architectuur Initia- tief] over Stad en Visie.

Dag van de Architectuur

De Dag van de Architectuur staat in onze kring in het teken van de publieke belangstelling, ondersteund met een pu- blieksprijsvraag. Dit jaar leverde deze vele leuke vogelhuis- jes op die in het voorjaar 1997 langs de Bossche Dieze wor- den opgehangen.

Tot slot

Als in een kleurenwaaier werd een doorsnede van projec- ten van vijfentwintig architecten uit de kring ’s-Hertogen- bosch gepresenteerd aan alle BNA-relaties. Met deze archi- tectenwaaier werd tevens het nieuwe jaarprogramma aan- gekondigd met de wens voor een goed 1997.

Kennemerland

Bijeenkomsten

Met de traditionele nieuwjaarsreceptie en het aansluitende diner opende de kring het jaar, waarbij wij dit jaar te gast waren in het restaurant de Componist te Haarlem.

In 1996 vergaderde de kring acht maal. Voorde pauze werd het huishoudelijke deel afgewerkt, terwijl na de pauze een algemeen onderwerp op de agenda stond, gekozen uit de architectuur of de beroepspraktijk. Onderwerpen waren Bruce Goff, Amerikaans ‘organisch’ bouwen, hoge woonge- bouwen en bouwen in de binnenstad. De gezamenlijke kringavond met de kringen Alkmaar en Amsterdam werd door Amsterdam georganiseerd in Oibibio met de EPN en DuBo als onderwerpen van een goed bezochte avond.

27

Excursies

Een Interessante excursie, voorafgaand aan de nieuwjaars- receptie en het diner, werd gehouden op 19 januari naar het nieuwe gebouw van het Energiebedrijf Haarlem bv. De ar- chitect, Thijs Asselbergs gaf ons een uitvoerige toelichting op dit project. De voorjaarsexcursie leidde de kring naar Kopenhagen en omgeving waar door de negentien deelne- mers vele gebouwen, projecten en locaties werden be- zocht. Op 14 juni ging een groot gezelschap per bus naar Rotterdam. Hier werden onder deskundige leiding van een Rotterdamse architectuurstudent een aantal projecten In de binnenstad en op de Kop van Zuid bezocht, alsmede woningbouwprojecten ten noorden van de binnenstad.

Kringen

Op 12 november waren wij te gast bij het OMC Oogheel- kundig Medisch Centrum in Haarlem, waar door ons kringlid Ad Backx, in een nieuw kantoorpand een oogheel- kundig ziekenhuis is gemaakt.

Dag van de Architectuur

In samenwerking met het ABC Architectuurcentrum, werd een expositie gehouden onder het motto ‘[Nog] niet gebouwd Haarlem’. Vele ongebouwde projecten, van zeer gedateerd tot heel nieuw, werden gexposeerd.

Promotie

In Lisse werd van 18 tot 22 november deelgenomen aan een door het NVOB. georganiseerde beroepenmanifestatie voor de Bouw, bedoeld ter informatie van schoolverlaters.

Door de inzet van vele kringleden konden we laten zien wat architecten zoal doen.

Midden Brabant

De kring Midden Brabant heeft weer een overvol jaarpro- gramma achter de rug waaraan steeds door een bevredi- gend aantal kringleden maar vooral ook dooreen breed pu- bliek is deelgenomen.

Naast de gebruikelijke maandelijkse bestuurs- en kringver- gaderingen alsmede het periodieke overleg met de gemeen- telijke instanties en met de regionale aannemers en projec- tontwikkelaars, zijn een groot aantal bijzondere activiteiten georganiseerd.

Genoemd kunnen worden diverse thema-avonden over duurzaam bouwen. Bronzen Bever-winnaar Kromhout- park te Tilburg en over recent werk van Martine de Maesen- eer, Paul Robberecht, Hilde Daem en Jacques de Brouwer.

De kring ging op excursie naar diverse werken in omgeving Den Haag en in samenwerking met het NVOB Tilburg naar de bouwplaats Interpolis te Tilburg.

Een aantal kringvergaderingen heeftop locatie plaatsgevon- den waarbij het werk van kringleden is toegelicht en van nabij is beschouwd.

Nieuw voor 1996 was het maandelijkse architectencafe wat niet alleen voor architecten maar ook voor anderen een plaats biedt om in een informele omgeving met elkaar over ons vak te discussiëren.

Ook vroeg de gemeente Tilburg aan de kring om gemoti- veerd een aantal werken te nomineren die in aanmerking zouden kunnen komen voor de Tilburg Moderne Indus- triestad Prijs die dit jaar in het teken van de architectuur stond.

In het voorjaar vond de tentoonstelling ‘Juweeltjes’ plaats waarin ruime aandacht werd geschonken aan kleine ver- bouwingsplannen tot een investeringsniveau van n 00.000,-.

Naast de hoge kwaliteit van de tentoongestelde plannen viel de catalogus van de tentoonstelling qua inhoud maar vooral qua vormgeving op. De brochure werd aangeboden in een fraai vormgegeven bijouteriedoosje.

Dag van de Architectuur

De viering van de Dag van de Architectuur kende een drietal elementen. Tijdens de gebruikelijke receptie in theater de Vorst te Tiiburg werd door wethouder Horvers van de ge- meente Tiiburg de tweejaarlijkse architectuurprijs voor Midden Brabant uitgereikt.

De jury kende aan Jacques de Brouwer de Midden-Bra- bantse architectuurprijs 1996, een plastiek van kunstenaar Jos Blerch, toe voor zijn ontwerp van een villa aan de Delta-

laan te Tilburg.

Bij de in samenwerking met het Brabants Dagblad georga- niseerde enquete onder haar lezers werd de nieuwe hoofd- toegang van de Efteling te Kaatsheuvel van Ton van de Ven en Hans Rosen met de publieksprijs vereerd.

Het publiek werd tijdens twee weekeinden in de gelegen- heid gesteld om aan een gratis bustocht langs alle genomin- eerde werken deel te nemen. De belangstelling hiervoor was groot.

In de verplaatsbare tentoonstellingsruimte de CAST- mobiel werd op het drukke Heuvelplein te Tilburg een ten- toonstelleing van alle nominaties uitermate goed bezocht door het publiek. Ook de brochure met daarin alle nomina- ties vermeld vond gretig aftrek.

Op verzoek van de gemeenten Tilburg heeft de kring een bijdrage geleverd in de totstandkoming van de architectuur- nota Stadsvorm Tilburg.

Tesamen met drie Brabantse Kringen is in 1996 een eerste aanzet gegeven tot het inmiddels gestarte Pilot Project Bra- bantse Kringen.

De kring heeft een Inhoudelijke bijdrage geleverd aan het overleg dat zal leiden tot een convenant Duurzaam Bouwen in het Stadsgewest Midden Brabant en neemt deel aan over- leg over het hergebruik van vrijkomende kerkgebouwen.

De kring participeert in het Tilburgse Bouwberaad waarin het gemeentebestuur, de aannemers, de woningbouw- verenigingen en projectontwikkelaars elkaar ontmoeten om tot uitwisseling van voor de volkshuisvesting relevante informatie te komen.

Tenslotte neemt de kring Midden Brabant nog steeds en- thousiast deel aan het Centrum voor Architectuur en Ste- debouw Tilburg CAST door bestuurlijke maar vooral ook inhoudelijke en programmatische bijdragen.

Uitgeluid werd het jaar met een oudejaarsborrel die be- halve door leden ook uitermate goed werd bezocht door gemeentebestuurders, ambtenaren en vertegenwoordigers van branche-aanverwante bedrijven zoals aannemers en ad- viseurs. Tijdens de borrel werd op cabareteske wijze een kritische terugblik op 1996 gegeven.

Nijmegen

Bijeenkomsten

27 februari: Kringbijeenkomst in het nieuwe stadhuis van Groesbeek ontworpen door prof. ir P.H. Tauber. Inleidin- gen werden gehouden door prof. Tauber en ir W. Visser van BenD.

14 mei: Gezamenlijke kringbijeenkomst Arnhem-Nijme- gen in een van de nieuwe gebouwen op het Kema-terrein te Arnhem. Rondleiding om en door de gebouwen van Meyer en van Schoten en BenD architecten.

21 mei: Discussieavond over het voor en tegen van de [her]- bouw van de Valkhofburcht.De geplande excursie naar

21 mei: Discussieavond over het voor en tegen van de [her]- bouw van de Valkhofburcht.De geplande excursie naar