• No results found

Het profiel van Epe

In document Toeristisch profiel gemeente Epe (pagina 5-8)

In paragraaf 2.1 schetsen we drie profielen van Epe. Het betreffen drie varianten van een nieuw voorgesteld

‘toeristisch profiel’ voor de gemeente. Het derde profiel is een combinatie van profiel 1 en 2. In paragraaf 2.2 geven we een advies over het te kiezen profiel. Dat baseren we mede op basis van de reacties van

ondernemers en raadsleden, tijdens een bijeenkomst die begin juni 2016 heeft plaats gevonden. Het is aan de stakeholders om het profiel te gebruiken in productontwikkeling en marketing, om zo het profiel te laden en in de markt te zetten. We komen daar in hoofdstuk 5 verder op terug.

2.1. Het profiel van Epe in drie varianten

Profiel 1: Epe.. bron van de Veluwe.

Epe vormt de ideale bestemming voor een vakantie of dagje uit op de Veluwe. Epe is de bron van de Veluwe!

Epe is ontstaan door de aanwezigheid van de sprengen, dus de bron verwijst naar dit water en de oorsprong van Epe. Epe is volgens verschillende bronnen afgeleid van het vroeg-Germaans of voor-Germaans woord apa dat ‘waterloop’ betekent. In Epe zijn de meeste sprengen van de hele Veluwe te vinden. Sprengen zijn ooit met de hand gegraven om het water naar watermolens te leiden om deze te kunnen laten draaien ten behoeve van productie van onder andere olie, koren, wol en papier. Je kan het water in Epe op allerlei manieren beleven.

Kasteel Cannenburgh dankt haar ontstaan aan de sprengen. Een wandeling langs één van de meanderende beken, zwemmen bij het Kievitsveld, uitkijken over de IJssel, het avontuur opzoeken op de wakeboardbaan of onderdompelen in wellness. Maar Epe is niet alleen een bron van water. Epe is ook een bron van gezelligheid.

Op de marktjes en braderieën, op één van de vele terrasjes of tijdens één van de vele evenementen. Een bron van rust als je de uitgebreide natuurgebieden en cultuurhistorische schatten gaat verkennen, of een bron van luxe als je je laat onderdompelen in de wellness of culinaire rijkdom.

Verscherping toeristisch profiel Epe – Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd 6 Profiel 2: Epe.. 100% wildgarantie.

Prachtig gelegen op de Veluwe! Epe vormt de ideale bestemming voor een vakantie of dagje uit met 100%

wildgarantie. Zwijnen, herten, ijsvogels en dassen behoren tot de vaste bewoners van de directe omgeving van Epe. Van de Big Five van Staatsbosbeheer schijnen maar liefst vier diersoorten op en rond Epe te wonen: De edelherten, reeën, zwijnen en bevers! Kom ze spotten in de schemering met een verrekijker. Alleen van de zeehonden denken we dat we ze niet op de Veluwe kunnen vinden… al weten we zelfs dat niet zeker. Ontdek het wild tijdens één van de wildsafari’s onder begeleiding van een gids. Avontuurlijk en vol prikkeling, of juist veilig van achter een wildschutting: wild van heel dichtbij bewonderen kan in één van de wildweides. Of kies voor een van de vele mooie gethematiseerde wandel- en fietsroutes. Op een andere manier van Veluws wild genieten in Epe kan natuurlijk ook. Epe barst van de culinaire trekpleisters die tijdens het seizoen wild op een bijzondere manier op uw bord presenteren. Van sterrenrestaurant tot eetcafé: het wild hoeft niet van ver te komen.

Profiel 3: Epe.. Wild & Water

In Epe worden twee unieke eigenschappen gecombineerd, die deze plek op de Veluwe uniek maken voor Nederland! In Epe kun je de meeste sprengen vinden van de hele Veluwe, plekken waar het grondwater aan de oppervlakte komt. En in Epe is nog iets bijzonders aan de hand: hier garandeert men 100% wildgarantie. Deze combinatie maakt Epe tot de perfecte bestemming voor een dagje of vakantie: als u de Bron van de Veluwe wilt ontdekken en wilde dieren met uw eigen ogen wilt zien… in eigen land!

In Epe zijn de meeste sprengen van de hele Veluwe te vinden. Sprengen zijn ooit met de hand gegraven om het water naar watermolens te leiden om deze te kunnen laten draaien ten behoeve van productie van onder andere olie, koren, wol en papier. Je kan het water in Epe op allerlei manieren beleven. Kasteel Cannenburgh dankt haar ontstaan aan de sprengen. Een wandeling langs één van de meanderende beken, zwemmen bij het Kievitsveld, uitkijken over de IJssel, het avontuur opzoeken op de wakeboardbaan of onderdompelen in wellness.

Van de Big Five van Staatsbosbeheer schijnen maar liefst vier diersoorten op en rond Epe te wonen: De edelherten, reeën, zwijnen en bevers! Kom ze spotten in de schemering met een verrekijker. Alleen van de zeehonden denken we dat we ze niet op de Veluwe kunnen vinden… al weten we zelfs dat niet zeker. Ontdek het wild tijdens één van de wildsafari’s onder begeleiding van een gids. Avontuurlijk en vol prikkeling, of juist veilig van achter een wildschutting: wild van heel dichtbij bewonderen kan in één van de wildweides. Maar Epe is niet alleen wáter en wíld. Epe is ook een bron van gezelligheid. Op de marktjes en braderieën, op één van de vele terrasjes of tijdens één van de vele evenementen.

Verscherping toeristisch profiel Epe – Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd 7

2.2 Voorgestelde keuze

Vooropgesteld: wij geloven dat alle drie de hiervoor geschetste profielen kansrijk zijn om verder uit te werken.

Tijdens de werksessie voor ondernemers en raadsleden, op 9 juni jl., proefden wij veel draagvlak voor ‘de bron van de Veluwe’ én ‘100% wildgarantie’. Beide verhalen zijn herkenbaar voor stakeholders en geeft hen handvatten om mee verder te gaan, al dan niet in combinatie met elkaar.

Ons is echter gevraagd om te komen tot een zo scherp mogelijk profiel. Met deze opdracht in het achterhoofd adviseren wij om te kiezen voor profiel 2: Epe….100% wildgarantie. We hebben daarvoor vier redenen:

 Het kiezen voor één verhaal (in plaats van een combinatie van de 2 verhalen) maakt het profiel scherp en herkenbaar.

 Het is in onze ogen het meest spannende verhaal en het meest tastbaar. Daarbij is het goed te beseffen dat voor de gemiddelde inwoner van Epe het wild een heel normaal verschijnsel is, maar dat juist voor mensen vanuit andere regio’s, en zeker de Randstad, het juist een bijzonder en aantrekkelijk element is. Bovendien is het wild nog niet door andere gemeenten op de Veluwe ‘geclaimd’ in de marketing.

 Het profiel kan op veel draagvlak rekenen. We zagen in de reacties vanuit de werksessie (zie een kort verslag in de bijlage) vooral veel voordelen, en minder aandachtspunten of nadelen, bij dit profiel.

 Het verhaal van ‘de bron van de Veluwe’ kon zeker ook op draagvlak rekenen, maar daarbij werden meer kanttekeningen geplaatst. De belangrijkste zijn dat de ‘bron’ wat minder tastbaar is en altijd uitleg nodig heeft, dat ‘water’ een niet zo logische associatie met (dit deel van) de Veluwe is en de vraag of het de toerist wel voldoende aanspreekt.

Natuurlijk zijn er ook kanttekeningen geplaatst bij het profiel omtrent het wild. De belangrijkste geven we hieronder weer en daarbij geven we aan hoe wij tegen deze bezwaren aankijken:

 Haalbaarheid: kan je 100% wild wel waar maken?

In onze ogen is het belangrijk om te beseffen dat je de term ‘100%-wildgarantie’ op verschillende wijzen kunt invullen, en dat dit verschilt per doelgroep (zie paragraaf 4.1). Voor sommige doelgroepen kan dat ook betekenen dat je wild in een hertenkampje kan zien, of wild koopt bij de wildslager; voor een ander is niet meer dan logisch dat je in alle stilte het bos in zal moeten gaan. Het gaat bij de invulling daarbij ook om het wekken van de juiste verwachtingen bij de gast.

 Mogelijke conflicterende belangen natuur – toerisme; de verstorende werking

Belangrijk is hierbij goede afspraken te maken met natuurbeheerders. Ook hierbij is het weer van belang te beseffen dat dit profiel niet persé betekent dat mensen in grote getalen wild gaan bekijken midden in de natuur.

 Vierhouten (gemeente Nunspeet) is eigenlijk het echte wilddorp.

In zekere zin klopt dit. Vierhouten staat op de site van de VVV Nunspeet als ‘het culinaire dorp omgeven door wild’ en in het eerste weekend van oktober worden de ‘wilddagen’ gehouden. Toch is deze propositie in onze ogen op dit moment nog beperkt en nog niet ver ingevuld.

Verscherping toeristisch profiel Epe – Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd 8

In document Toeristisch profiel gemeente Epe (pagina 5-8)