• No results found

Procesvergelijking BIM in de bouwnijverheid en de auto industrie

In document BIM Procesoptimalisatie (pagina 41-50)

3 Fase II Bedrijfstoepassing

3.2 Procesvergelijking BIM in de bouwnijverheid en de auto industrie

3.3

Ideale proces volgens VolkerWessels

3.4

Ideale proces volgens Veccins3D

3.5

Homij Technische Installaties Eindhoven

3.6

Modelkeuze: Wat is het 7S-model?

3.7

Strategie

3.8

Structuur

3.9

Systemen

3.10

Staf / Personeel

3.11

Style / Managementstijlen

3.12

Skills / Sleutelvaardigheden

3.13

Shared Values

29

3 Fase II Bedrijfstoepassing

In Fase II wordt de bedrijfstoepassing behandeld. Welk bedrijf verdient meer aandacht op het gebied van BIM? Doormiddel van verschillende onderzoeksmethoden zal dit worden toegelicht.

In deze fase zal gestart worden met het verklaren waarom VolkerWessels zusteronderneming Homij Technische Installaties Eindhoven mogelijk onderzocht moet worden op het BIM niveau. Dit gebeurt door het afnemen van de BIM-QuickScan en de BIM-maturity analyse bij zowel Homij Technische Installaties Eindhoven als projectpartner architect en constructeur. Hierdoor wordt van alle projectpartners het BIM-niveau in kaart gebracht en is een eventueel niveau verschil snel geconstateerd.

Hierna zal het vergelijken van twee verschillende processen in twee verschillende branches aan bod komen, namelijk de bouwnijverheid en de auto-industrie. De vergelijking heeft als doel om

verbredend onderzoek te doen. Doormiddel van de vergelijking worden overeenkomsten en

verschillen in het proces duidelijk, hetgeen mogelijk nieuwe inzichten verschaft en daarmee bijdrage levert aan dit onderzoek.

Het Ideale BIM proces volgens VolkerWessels zal nader worden uitgelicht, waarna ook het ideale BIM proces door de ogen van een pionier in de installatiebranche wordt beschreven, namelijk Veccins3D. Dit laatste ideale BIM proces kan worden vergeleken met het BIM proces wat Homij Technische Installaties mogelijk voor ogen heeft.

Hierna zal dieper ingegaan worden op de structuur achter het bedrijf Homij Technische Installaties. Doormiddel van het 7s-model van Mc-Kinsey zal het betreffende installatiebedrijf worden

geanalyseerd. De kwaliteit van de prestaties die de onderneming levert zal hierbij worden gemeten. Met behulp van de BIM QuickScans en verschillende interviews met de directeur van Homij

Technische Installaties Eindhoven, zal het bedrijfsniveau en de bedrijfsvisie worden bepaald op het gebied van BIM.

Uit de resultaten zullen mogelijkheden voortkomen die het BIM proces bij Homij Technische Installaties Eindhoven kunnen optimaliseren/verbeteren.

30

3.1 Waarom is er gekozen voor Homij Technische Installaties?

De vraag om onderzoek te doen naar de samenwerking met Homij Technische Installaties Eindhoven is ontstaan bij Van de Ven Bouw en Ontwikkeling. Homij Technische Installaties is een vaste

ketenpartner van Van de Ven Bouw en Ontwikkeling en in eerste instantie de directe partner voor de installaties. Om bevestiging te krijgen op deze vraag zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar het BIM-niveau binnen zowel Homij technische Installaties Eindhoven als zes andere deelnemende projectpartners.

De volgende punten hebben voor een onderbouwde reden gezorgd om Homij Technische Installaties Eindhoven uit te lichten:

Vraag vanuit Van de Ven Bouw en Ontwikkeling; BIM QuickScan deelnemende projectteams; BIM maturity check projectteam deelnemers; Observaties BIM sessies Loft blok 63.

3.1.1 Vraag vanuit Van de Ven Bouw en Ontwikkeling

Aan de start van het afstudeeronderzoek is de vraag gesteld of er gekeken kon worden naar de BIM samenwerking in een projectteam, en tevens het BIM niveau van de verschillende partijen. Van de Ven Bouw en Ontwikkeling is naar aanleiding van eerdere projecten tot de conclusie gekomen dat er niveau verschil zit tussen de deelnemende projectpartners in het BIM-proces.

Hieronder staan de bedrijfsdoelstelling en de onderzoeksdoelstelling kort weergegeven, waarna er een overzicht is weergegeven met aandachtspunten tussen Van de Ven Bouw en Ontwikkeling, Stam en de Koning en Homij Technische Installaties Eindhoven.

Bedrijfsdoelstelling:

Inzicht verkrijgen hoe het huidige BIM proces middels BIM verloopt tussen VolkerWessels zuster bedrijven en concrete generiek inzetbare verbeterpunten onderzoeken en testen. Met als testcase de specifieke samenwerking middels BIM tussen Homij Technische Installaties en Van de Ven Bouw en Ontwikkeling.

Onderzoeksdoelstelling:

Het continu verbeteren van het BIM proces tussen bouwkundige en installatie technische

bedrijfsonderdelen uit een decentrale organisatie. In het bijzonder tussen VolkerWessels partijen Van de Ven Bouw en Ontwikkeling en Homij Technische Installaties.

In Bijlage 5 is een overzicht weergegeven van de onderlinge aandachtspunten in de samenwerking tussen Van de Ven Bouw en Ontwikkeling, Stam en de Koning en Homij.

31

3.1.2 BIM QuickScan projectteam deelnemers

Er zijn bij verschillende partijen in twee projectteams, BIM Quickscans uitgevoerd om het BIM niveau in kaart te brengen. In beide projecten is Homij Technische Installaties Eindhoven betrokken als uitvoerend installateur. De uitkomsten van deze QuickScans bevestigen de constatering vanuit Van de Ven Bouw en Ontwikkeling.

Informatie over deze BIM Quickscan is te vinden in het theoretisch kader. De twee projecten waren O1 de Livin’ en de Rabobank Eindhoven.

In de volgende tabellen 3 en 4, en figuur 4 zijn de resultaten weergegeven, waarbij is uitgegaan van een score verdeling van 0% (geen ervaring) tot 100% (uitstekende beheersing).

32

Tabel 4, overzicht resultaten BIM Quickscan Rabobank Eindhoven

Figuur 4, Score projectpartners BIM-Quickscan

Wanneer gekeken wordt naar de scores van de verschillende partijen, blijkt dat Homij Technische Installaties Eindhoven bij beide projectteams als laagste scoort. Dit bevestigd vanuit deze meting de vraag vanuit Van de Ven Bouw en Ontwikkeling. 4445

In bijlagen 6 en 7 zijn de volledig ingevulde BIM Quickscans bijgevoegd.

44 Bron: (Quickscan, 2015) 45 Bron: (TNO, 2015)

Aannemer Architect Constructeur Installateur

69 64 49 48 58 54 0 48 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 Sc o re in %

Score projectpartners BIM-

QuickScan

33

3.1.3 BIM maturity check projectteam deelnemers

Tijdens de loop van dit onderzoek is de BIM-maturity sector analyse in maart 2015 uitgebracht. Deze sector analyse is uitgevoerd in 2014 door de Universiteit van Twente, in opdracht van de

Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI) en de Bouw Informatie Raad (BIR). Er is gekozen voor de BIM maturity check om de verschillende disciplines uit het onderzoek te projecteren naast de bedrijven uit de BIM maturity check van de Universiteit van Twente. Daarnaast is het een controle van de eerder verkregen resultaten uit de BIM-QuickScan.

De rapportage heeft als doel om de BIM-ontwikkelingen binnen de verschillende deelsectoren van de Nederlandse bouw- en GWW-sector te tonen. Hierbij komen de BIM volwassenheid en de BIM-best practice van de verschillende deelsectoren aan bod. De deelsectoren zullen overeenkomsten met elkaar hebben maar ook verschillen die inzichtelijk worden gemaakt met deze sector analyse. De resultaten van deze sector analyse kunnen worden gebruikt als aanbeveling naar de deelsectoren toe om de BIM-implementatie binnen deze deelsectoren te verbeteren. Ook geven de resultaten een duidelijk zicht op de huidige stand van zaken op gebied van het BIM-niveau van betreffende organisaties, en tevens in hoeverre de organisatie nog kan groeien op BIM-gebied.

Er wordt bij de BIM-maturity sector analyse gebruik gemaakt van verschillende criteria waarmee de BIM-maturity van de partijen kan worden bepaald. Op onderstaande figuur 5 zijn deze criteria weergeven, waarbij per criterium een omschrijving wordt gegeven.

Figuur 5, hoofdcriteria Maturity check.46

34

De resultaten van deze BIM-maturity sector analyse zijn weergegeven op onderstaande figuur 6, waarbij iedere deelsector per criterium een beoordeling heeft gekregen op basis van een maturity score. Hierbij is goed te zien dat installatiebedrijven en toeleveranciers achterlopen op de andere deelsectoren, wat tevens een rede is om vooral te kijken naar installatiebedrijven in het BIM-proces.

Figuur 6, Maturity scores deelsectoren per BIM-criterium.47

Verdere uitleg over de maturity scores per deelsector en het onderzoek staan beschreven in de rapportage van de BIM-maturity sector analyse van de Universiteit van Twente.

De eigen BIM-maturity analyse is aan de hand van de BIM QuickScan uitgevoerd. Dit was mogelijk, omdat beide instrumenten gebaseerd zijn op dezelfde criteria. Vervolgens zijn de resultaten van de landelijke sector analyse gespiegeld aan de resultaten van de projecten Rabobank Eindhoven en O1 de Livin’.

Hieruit blijkt dat de resultaten vanuit de projecten in de meeste gevallen overeen komen met de landelijke deelsector score.

Verder blijkt uit de resultaten dat er door een aantal partners onder de maat gescoord wordt. De rode cijfers duiden erop dat deze resultaten tevens onder het landelijke gemiddelde zitten. Met deze resultaten is mede bevestigd dat het BIM-niveau bij een aantal projectpartners onder het landelijk gemiddelde zitten. Om mee te kunnen blijven concurreren op het gebied van BIM-projecten zal er dus verandering moeten komen in dit proces. 48

47 (Universiteit Twente, 2015) 48 Bron: (Siebelink, 2015)

35

In onderstaande tabellen 5 en 6 en figuur 7 zijn de resultaten van de BIM-maturity check van de twee geanalyseerde projecten weergegeven.

Tabel 5, overzicht resultaten BIM maturity check O1 de Livin’

Tabel 6, overzicht resultaten BIM maturity check Rabobank Eindhoven

36

Figuur 7, Score projectpartners BIM-Maturity

In bijlagen 8 en 9 zijn de volledig ingevulde BIM maturity checks bijgevoegd. Hierin is tevens uitgelegd hoe de punten waardering werkt.

In bijlage 10 is een overzicht weergegeven met alle resultaten. Zowel de BIM Quickscans en de Maturity check zijn hierbij in één benchmark geprojecteerd, waarin een vergelijking is gemaakt tussen beide onderdelen.

3.1.4 Observaties BIM sessies Loft Blok 63

Om de vraag vanuit Van de Ven Bouw en Ontwikkeling en tevens Stam en de Koning te kunnen bevestigen, zijn een aantal BIM sessies bijgewoond waarbij Homij Technische Installaties Eindhoven het installatietechnische gedeelte op zich heeft genomen. Hierbij is naar verschillende pijlers gekeken, zoals actieve deelname en BIM kennis/ervaring.

De resultaten van deze BIM-sessies zullen in fase III verder behandeld worden. Aannemer Architect Constructeur Installateur

61 46 26 19 61 29 0 19 0 10 20 30 40 50 60 70 80 Sc o re in p u n te n

37

3.2 Procesvergelijking BIM in de bouwnijverheid en de auto industrie

De auto-industrie was de afgelopen 10 jaar één van de meest vooruitstrevende branches op het gebied van innovatie en procesontwikkeling.

Deze branche is in dat opzicht dusdanig sterk ontwikkeld, dat er vandaag de dag wordt gesteld dat innovatie niet langer het domein is van technologiebedrijven.

De bouwnijverheid en de automotive zijn twee totaal verschillende takken van sport waarvan het proces ook niet echt aan elkaar gespiegeld mag worden. Toch hebben in de automotive,

investeringen in onderzoek en ontwikkeling de afgelopen jaren hun vruchten afgeworpen. Door de systematische zoektocht naar product- en procesverbetering is het mogelijk geworden een hoge kwaliteit te realiseren, waarbij ruimte is voor de combinatie van standaardisatie en maatwerk. Dit is niet alleen mogelijk door te investeren maar vooral ook door samen te werken met partners aan vernieuwingen van het bestaande aanbod.

Ook voor de bouw zal consequent samenwerken resulteren in procesverbetering, wat eveneens de gedachte is achter het BIM. 49

Doormiddel van verbredend onderzoek te doen naar deze sector, kunnen vergelijkingen en verschillen worden geconstateerd.

In bijlage 11 is een aanvulling te vinden op het verbredend onderzoek over deze procesvergelijking.

In document BIM Procesoptimalisatie (pagina 41-50)