• No results found

De opvattingen over hoe Nederland met de vluchtelingencrisis en toenemende migratiestromen moet omgaan zijn bij iedere respondent wel iets anders. Toch zijn er nog twee opvallende trends te ontdekken in de antwoorden van de respondenten. Zo stellen Jason, Jack, Teun, Daan en Sandra dat vluchtelingen en ook migranten welkom zijn in Nederland, dit gaat in tegen de conclusie van Billiet & De Witte (1995). Billiet & De Witte stellen dat aanhangers van rechts populistische partijen over het algemeen negatief zijn over migranten en dat migranten niet welkom zijn. Jason, Jack, Teun, Daan en Sandra stellen wel de voorwaarde dat deze mensen ook goed mee gaan doen in de maatschappij, en dat zij ons als samenleving niet veel geld gaan kosten op termijn. Hiermee wordt bedoeld dat de vluchtelingen en migranten actief moeten zoeken naar een baan, en daarnaast de Nederlandse normen & waarden moeten leren en respecteren. Volgens Jason, Jack en Daan ligt het niet alleen aan de vluchtelingen en migranten zelf dat een groot deel van hen niet succesvol kan integreren. Zo stelt Jason dat:

"Ik ben voor immigratie, ik denk dat immigratie ook heel goed is voor een land, want dan krijg je te zien en te horen hoe een ander deel van de wereld er eigenlijk over nadenkt om

het zo maar te zeggen. Maar het moet wel binnen de Nederlandse normen en waarden vallen. En het moet ook zo gestructureerd worden dat ze wel binnen de Nederlandse normen en waarden kunnen vallen, je moet ze opleiden. Je moet ze meer geven dan alleen een dak boven hun hoofd, we zijn er best wel laks in Nederland"

En vertelt Daan het volgende:

"Ik zag laatst ook dan fiets ik bij Albert Heijn en dan zag ik dat ze een soort braderie hadden georganiseerd, en daar waren allemaal Islamitische mensen, tenminste zo zagen ze eruit, en daar zag je allemaal Nederlandse, Turkse, Marokkaanse, Indonesische mensen allemaal naar kraampjes kijken met z'n alle en toen dacht ik: dat is dus de juiste manier. Met elkaar communiceren, omgaan met elkaar, zo moet je het doen."

Wat opvalt is dat deze respondenten positief zijn over het feit dat migranten en vluchtelingen naar Nederland toekomen. Jack zegt vervolgens wel: "In ieder geval niet zeggen jongens laat maar komen laat maar komen, want zolang jij niet de mensen die al in je land zijn op een betekenisvolle manier hebt geholpen, dan ben je het probleem wat je eigenlijk zou moeten oplossen aan het verergeren." Zo kunnen deze migranten volgens hen bijdragen aan onze samenleving. Dit wordt vaak wel vervolgd, bijvoorbeeld door Teun en ook Jason, met dat wanneer deze mensen in de fout gaan ze ook zwaarder gestraft moeten worden. Een voorbeeld die vaak gegeven wordt is dat uitgeprocedeerde asielzoekers momenteel kraken in Amsterdam (NOS, 4 juni 2018). Volgens Teun en Jason moeten mensen die door de rechtstaat uitgeprocedeerd zijn direct het land uit gezet worden, zeker als ze gaan kraken.

§6.2 Belang van de Nederlandse identiteit

Forum voor Democratie maakt gebruik van een nationalistische retoriek, en hecht veel waarde aan Nederland als eenheid. Daarin wordt de nadruk gelegd op een Nederlandse identiteit, volgens Baudet moeten we terug naar een unieke Nederlandse identiteit. Hoe beschrijven de respondenten de Nederlandse identiteit en hoe belangrijk vinden ze deze identiteit? Sandra beschrijft de gemiddelde Nederlander als:

"Ik vind een Nederlander over het algemeen een open en eerlijk persoon, he als ik de Nederlander zou moeten beschrijven, dan beschrijf ik een persoon die een gezonde angst heeft voor autoriteit.".

Sandra is jurist van beroep en heeft bijna dagelijks aanvaringen met de overheid, 'de autoriteit' in dit geval. In het verleden heeft Sandra meerdere malen ervaren hoe de overheid 'mensen probeert uit te knijpen voor al het geld wat ze hebben', wat haar 'gezonde angst voor autoriteit' kan verklaren. Daarnaast lijkt ze open en eerlijk te vertellen over gebeurtenissen (positief en negatief) in haar leven. De beschrijving van de gemiddelde Nederlander komt heel dichtbij een beschrijving van zichzelf als persoon, terwijl het de vraag is of Sandra 'de gemiddelde Nederlander' is.

Harm stelt dat: "Wij als volk ook echt onze identiteit zijn hebben verloren". Hij vindt het geweldig dat Forum voor Democratie een 'renaissance' wil van de Nederlandse normen en waarden zoals in de 16e eeuw. Volgens Harm hadden Nederlanders toen meer trots en eigenwaarde, en waren Nederlanders meer een eenheid. Het feit dat Forum voor Democratie de 'Nederlandse identiteit' wil beschermen is typerend voor een populistische partij volgens Billiet & de Witte (1995). Dit heeft alles te maken met de confrontatie met culturele verschillen, die ontstaat naarmate er migranten komen (De Koster & Van der Waal, 2014). Op dit moment is Harm bang dat Nederlanders de connectie met Nederland verliezen: "Mensen hebben nauwelijks feeling met hun eigen land en hun eigen identiteit. Je hebt ook geen connectie meer, het is te ver doorgevoerde individualisme, ieder zijn eigen ding.".