• No results found

Praktische zaken

In document SCHOOLGIDS HELIOMARE COLLEGE ALKMAAR (pagina 57-62)

9.1 Overzicht groepen en leerkrachte/assistenten/overig personeel per groep

Bovenschools directeur: Mariëlle Moll

Schoolleider: Roos Breeuwer

Organisatie&Personeel: Tessa Mathlener Els Bommer Ellen Klaver

Zorgstructuur / Commissie van Begeleiding:

Interne begeleiders: Vera Schilder Astrid Bleeker

Mentor O3 Marlies Melio en Sigrid Duiveman Mentor O4 Janneke van ’t Hul en Iris Oomen Mentor O5 Kathelijne Bruin

Mentor O6 Ellen Klaver en Iris Oomen Mentor OMB2 Anneke Deken en Arlette Zoon Mentor M1 Marjan Bosma en Chantal Kuyl

Mentor M2 Emma Blok

Mentor M3 Marije van Duyvendijk en Geke van Boven Mentor M4 Soraya Breed en Judith Duindam

Mentor B1 Els Heitink

Mentor B2 Leonard Gerritsen en Michiel Eeltink

Mentoren B3A en B3B Petra Duijn, Jesper Bruine de Bruin, Alex Kos, Jodie van Beek, Marcel Geluk, Tessa Mathlener en Michiel Eeltink

Logopediste: Christa Geluk Vakleerkrachten:

Judith Nicolai: Sport&Bewegen

Schoolgids 2021 - 2022 * HCA * www.heliomare.nl 58 / 65

Marieke Nuy: Sport&Bewegen

Plien Out: CKV (cultureel kunstzinnige vorming) Judith Duindam: CVK

Michiel Eeltink: CKV / muziek Marcel Geluk: Koken / horeca

Jesper Bruine de Bruin: ICT&Media en Techniek Marjan Bosma: Groen

Leraarondersteuners

Esther Alders Martine Baas Angelien de Koekkoek Maureen Maduro Wendy Sloots Caroline Stoop

Lauret Valken Theo Veeken

Onderwijszorg- assistenten

Celine Dijkers Tjarda Zandstra

Sara Hage Henk Happe

Susan Hetem Wilma Hoedjes

Lars Hoekzema Elize Hoogland Hansje Klinkhamer Sheila Plooijer Marianne Schilder Maria Schipper Alies van der Winden Lieneke Wolthuis Coördinerend Onderwijszorg-assistent

Wieteke van Os Esther Overbeek Els Bommer, senior Ilona Clerc

Coördinator Sociale Veiligheid Annet Timmerman

Commissie voor de Begeleiding

Voorzitter: Roos Breeuwer

Psycholoog/orthopedagoog: Annet Timmerman, Wendy KAnt Maatschappelijk werk: Ellen Loogman

Jeugdarts: Manje Dijkema GGD Intern begeleider: Astrid Bleeker, Vera Schilder Secretariaat: Yvonne van Raaij

Schoolgids 2021 - 2022 * HCA * www.heliomare.nl 59 / 65

9.2 Schoolreizen

Uitstapjes en kamp kunnen variëren per klas, afhankelijk van de behoeften en mogelijkheden van de betreffende leerlingen.

9.3 Sport & Bewegen

Alle leerlingen krijgen per week 1 les blok gym, waarin zoveel mogelijk diversiteit aan sporten wordt aangeboden. Gedurende het schooljaar zullen er meerdere clinics tijdens de gymlessen worden gegeven door sportverenigingen uit de buurt. Deze vinden plaats in de gymzaal.

Naarmate de leerlingen ouder worden krijgen zij steeds meer eigen regie tijdens de lessen. In de vorm van keuze gym en zelf (deels) les geven.

In deze opbouw van zelfstandigheid is de leerling leidend.

Talentmiddag: tijdens talentmiddag worden er altijd meerdere sportieve activiteiten aangeboden waarvoor een leerling zich aan kan melden.

Sportdag: Komend schooljaar staat er een sportdag en een sponsorloop op het programma. Meer informatie volgt via social schools.

Gezonde school: Inmiddels heeft het HCA meerdere gezonde school thema’s behaald. Tevens hebben wij de schaal voor gezonde schoolkantine. Komend schooljaar willen wij meer aandacht schenken aan de thema’s voeding, bewegen en hygiëne.

Voor de gymlessen heb je de volgende spullen nodig:

• gymkleding

• gymschoenen (geen zwarte zool die afgeeft),

• handdoek

• douchegel

• schone onderbroek en sokken

• Roldeo (geen spuitdeo!)

Na de gymlessen wordt er gedoucht Heb je een medische reden waarom je niet kan/ mag gymmen, dan zorg je voor een briefje van je ouders/verzorgers of huisarts en overleg je met je gymdocent.

9.4 Eten en drinken

De leerlingen nemen voor in de pauzes zelf eten en drinken mee naar school. Op afgesproken tijden en in de pauzes worden de leerlingen in staat gesteld om hun eten en drinken te nuttigen.

Eetclub: Voor leerlingen die meer tijd, een rustige omgeving en/of hulp nodig hebben bij eten en drinken is er de mogelijkheid om gebruik te maken van de eetclub . De eetclub wordt begeleid door een klassenassistent.

9.5 Medicatie en persoonlijke zorg

Een aantal leerlingen heeft bij hun persoonlijke verzorging gedeeltelijk hulp nodig. De ondersteuning is gebaseerd op de individuele behoefte van de leerling. Het doel is om zo zelfstandig mogelijk te leren functioneren. “Je doet het zelf of je regelt het zelf, zo nodig met hulp”. Voor de

gespecialiseerde lichamelijke verzorging wordt een beroep gedaan op de klassenassistent. De assistenten werken volgens individuele protocollen en hebben regelmatig nascholing. De zorg op het HCA wordt georganiseerd middels een zorgkantoor. Leerlingen kunnen hier terecht voor hun

Schoolgids 2021 - 2022 * HCA * www.heliomare.nl 60 / 65

zorgbehoefte/vraag. Regie ligt zoveel mogelijk bij de leerling. Vanuit het zorgkantoor wordt ook de medicatie verstrekt. * Het zorgkantoor heeft een eigen email adres om veranderingen of

aandachtspunten voor de zorg door te geven: Hca-zorg@heliomare.nl

Daarnaast is de assistent ook ondersteunend in het onderwijs en begeleiden leerlingen individueel en in kleine groepjes.

Aan het begin van ieder schooljaar wordt aan de leerlingen die medicatie gebruiken een medicatieformulier meegegeven, dat ingevuld moet worden door de ouders/verzorgers.

De medicatie wordt bewaard in een afgesloten kast in het zorgkantoor De medicijnen worden meegegeven in originele verpakking met bijsluiter. Als er tussentijds veranderingen zijn met

betrekking tot het medicatiegebruik moet dit direct doorgegeven worden aan het zorgkantoor (Hca-zorg@heliomare.nl ).Op deze manier wordt zorg gedragen voor verantwoord omgaan met medicatie.

Indien uw kind bekend is met epilepsie dan zorgt u dat de coupeermedicatie (noodmedicatie) en bijbehorend protocol mee naar school komt. Het protocol wordt aangepast aan de locatie.

De protocollen en coupeermedicatie worden bewaard in de medicijnkast op het zorgkantoor. Bij het verlaten van de school halen de leerlingen hun persoonlijke bakje met coupeermedicatie en protocol op.

9.6 Reanimatiebeleid Heliomare Onderwijs

In principe zal elke leerling die onderwijs volgt op één van de scholen van Heliomare worden gereanimeerd, tenzij er een ‘behandelbeperking niet-reanimeren is afgesproken met ouders en leerling. Het is aan de leerling en zijn/haar ouders om zelf bij de schoolarts aan te geven dat er een niet-reanimeren wens bestaat. Heliomare zal deze door leerling en ouders weloverwogen wens in beginsel respecteren en de schoolarts en schoolverpleegkundige zullen zorgvuldig bespreken met de leerling en zijn/haar ouders wat de consequenties inhouden. Eventuele onmogelijkheden zullen ook worden besproken. Voorts zal een protocol op maat worden opgesteld hoe gehandeld dient te worden. Dit protocol zal worden ondertekend door ouders en/of leerling.

9.7 Waardevolle spullen

De leerlingen zijn verplicht gebruik te maken van een kluisje. In het kluisje dient de leerling zijn/haar jas, tas en waardevolle spullen in op te bergen. Zij betalen hiervoor éénmalig € 6,00 borg, te betalen bij de administratie. Als de leerling zijn/haar kluissleutel verliest of afbreekt dient men tegen betaling van € 6,00 een nieuwe sleutel aan te vragen bij de administratie. Schoolverlaters krijgen de borg retour bij het inleveren van de sleutel. De school is niet aansprakelijk voor diefstal, verlies of beschadiging.

9.8 Leermiddelen

School- en werkboeken krijgen de leerlingen van het Heliomare College in bruikleen. Als leerlingen boeken kwijtraken of indien boeken door nalatigheid beschadigd worden, dan worden deze in rekening gebracht bij ouders/verzorgers.

Schoolgids 2021 - 2022 * HCA * www.heliomare.nl 61 / 65

Zelf aanschaffen:

▪ pennen

▪ een etui

▪ een gum

▪ potloden

▪ Koptelefoon voor gebruik bij ICT en het werken op het chromebook of de IPad.

Bij tuinieren, koken en techniek moet op de lesdag rekening gehouden worden met kleding en dichte schoenen.

9.9 Happy2Move

Happy2Move verzorgt naschoolse- en vakantieopvang voor de leerlingen van het HCA, van maandag tot en met donderdag.

Happy2Move is een naschoolse dagbesteding, die zich richt op beweging en gezonde voeding voor kinderen met een beperking. Er wordt op drie avonden een gezonde avondmaaltijd voor de kinderen verzorgd.

Aanmelding voor Happy2Move kan via hun website:

http://happy2move.nl/vestigingen/alkmaar-hca.html

Hier treft u ook meer informatie aan over Happy2Move, hun missie en visie en werkwijze.

Schoolgids 2021 - 2022 * HCA * www.heliomare.nl 62 / 65

In document SCHOOLGIDS HELIOMARE COLLEGE ALKMAAR (pagina 57-62)